Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Veel animo Fortis-claim'

AMSTERDAM (AFN) - De animo van gedupeerde Fortis-beleggers om zich aan te sluiten bij de schikking wegens misleiding in aanloop naar het omvallen van Fortis is groter dan verwacht. Dat zegt beleggersvereniging VEB. Ook zijn er minder mensen dan gedacht die níet meedoen met de schikking om zelf door te procederen voor een hogere vergoeding.

Volgens de Vereniging van Effectenbezitters zijn er 266.000 afzonderlijke claims ingediend. Het verwerken daarvan kost extra tijd, waardoor veel mensen wat langer op hun geld moeten wachten. Ook is er door het grote aantal beleggers wat minder geld dan gedacht te verdelen per persoon.

Het gerechtshof in Amsterdam gaf medio 2018 zijn fiat aan de tweede schikkingsovereenkomst tussen de Belgische verzekeraar Ageas, oftewel de erfgenaam van Fortis, en claimorganisaties. De schikking bedraagt ruim 1,3 miljard euro, de grootste ooit tussen een Europees bedrijf en zijn beleggers.

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. DeBlauweRidder 24 mei 2019 21:52
  Sinds de schikking met Ageas tot stand is gekomen, zijn er 200.000 claims bij de onafhankelijke claims administrator ingediend. Hiervan zijn inmiddels ruim 60.000 claims goedgekeurd voor een vroegtijdige uitbetaling van 70% van de schadevergoeding, Voor deze claims gaat het om ruim € 400 miljoen die de komende maanden wordt uitgekeerd.
 2. forum rang 6 Hijskraan 24 mei 2019 22:35
  quote:

  Koekenbakker schreef op 24 mei 2019 21:55:

  Verder : 1.300.000.000 beschikbaar gesteld : 260.000 aanmeldingen is €5000 gemiddeld.
  Misschien heeft tradersonly dan geluk :)
  De tegemoetkoming in het geleden verlies is maar een schijntje. Dus verwacht daar maar niet (te) veel van !
 3. forum rang 7 Rowi62 24 mei 2019 23:31
  quote:

  tradersonly schreef op 24 mei 2019 19:08:

  16 feb voor het laatst een mailtje ontvangen van st. fortis effect.
  Mijn claim is in behandeling. Ach die paar maanden kunnen er ook nog wel bij op 10+ jaar tijd. Destijds 5000 eurootjes zien verdampen helaas.
  Als je geen 70% voorschot hebt gehad dan is er wellicht iets
  niet goedgekeurd?
 4. Bammartinovino 25 mei 2019 00:37
  Weet iemand nog hoe het zit?
  Heb na jaren 12 jaar lidmaatschap van FortisGroeiVermogenClaim waar ik mijn claim onderbouwd heb neergelegd, een brief gehad dat het vonnis nu al zo vaak was uitgesteld dat je nergens meer op hoefde te rekenen. Het enigste positieve : FortisGroeiVermogenClaim zou vanaf maart 2019 geen verdere contributie meer in rekening brengen. Hoort die club mogelijk ook bij dezelfde zakkenvullersbende?
 5. Wallander 25 mei 2019 10:59
  quote:

  Rowi62 schreef op 24 mei 2019 23:31:

  [...]Als je geen 70% voorschot hebt gehad dan is er wellicht iets
  niet goedgekeurd?
  Gisteren heb ik nog gebeld met die club. Het duurt allemaal wat langer dan men had verwacht. Joh! Ik heb 22K zien verdampen en "hoop" daarvan circa 1,4K terug te zien...
 6. MartijnN1932 25 mei 2019 23:35
  quote:

  Bammartinovino schreef op 25 mei 2019 00:37:

  Weet iemand nog hoe het zit?
  Heb na jaren 12 jaar lidmaatschap van FortisGroeiVermogenClaim waar ik mijn claim onderbouwd heb neergelegd, een brief gehad dat het vonnis nu al zo vaak was uitgesteld dat je nergens meer op hoefde te rekenen. Het enigste positieve : FortisGroeiVermogenClaim zou vanaf maart 2019 geen verdere contributie meer in rekening brengen. Hoort die club mogelijk ook bij dezelfde zakkenvullersbende?
  Ik zou zeggen ik vermoed van wel.

  Ik heb via de VEB vorig jaar mijn claim ingediend, in maart al 70% voorschot ontvangen, van de Jurdische afhandeling van AGEAS.

  Dus erg vreemd dat FGVC aangeeft dat je niets hoeft te verwachten
 7. Huppeldepepup 27 mei 2019 08:22
  quote:

  MartijnN1932 schreef op 25 mei 2019 23:35:

  [...]
  Ik zou zeggen ik vermoed van wel.

  Ik heb via de VEB vorig jaar mijn claim ingediend, in maart al 70% voorschot ontvangen, van de Jurdische afhandeling van AGEAS.

  Dus erg vreemd dat FGVC aangeeft dat je niets hoeft te verwachten
  Best bijzonder al die hulpbedrijven. Ik heb de claim gewoon zelf ingediend. Nergens lid geworden. Nergens bijdrage betaald. In december 2018 mijn 70% voorschot ontvangen. Heb niet zoveel met die claimstichtingen. Zitten er volgens mij toch vooral voor de aangesloten juristen in.
 8. forum rang 6 d' Aandelen ' 27 mei 2019 10:49
  Goed dat ik dit artikel zag staan, ik wilde net een mailtje sturen hoe het zit met de vergoeding die ik zou ontvangen.
  In september 2018 een claim ingediend en sinds die tijd 2 mailtjes verstuurd, is in behandeling en door de grote drukte kan het nog even duren hoorde ik al 2 x.

  Dus nog maar even afwachten, eerlijk gezegd had ik nooit meer verwacht dat ik een claim kon indienen, een klein bedrag weliswaar maar dat valt dan toch weer mee, ik had het verlies al afgeschreven.

  Laat ik nu toch voor een aardig bedrag in Besi, ING en PostNL zitten, van het koersverloop van deze drie fondsen wordt ik niet echt blij.
 9. Demir 14 april 2022 08:25
  Wij vinden dat de aandeelhouders van FORTIS het volste recht hebben om te weten wat er aan de hand is en waarom Vordering Slotuitkering van FORTIS claim zolang heeft geduurd...... Informeren........!!!

  Maar, Vreemd Eisers en gedaagden zochten Nog Steeds Elkaar!!!! Uiteindelijk is het niet tot een uitspraak gekomen Om deze Reden Slotuitkering van FORTIS duurt het langer!!!!!
 10. forum rang 4 Frankie 27 mei 2022 08:58
  “Ik lig er nog elke nacht wakker van en wil niet dat mijn gezin dit te weten komt”: Michael (64) verloor 180.000 euro door cryptofraude
  Het internet krioelt van de valse nieuwswebsites en fake exchange-platformen, vaak bijna perfect nagebootste versies van the real deal. Ook onze eigen HLN-website passeerde al de revue. Slachtoffers die via die wegen in cryptomunten proberen te investeren, komen zo in handen van fraudeurs. Michael (64) is een van hen. “Ik ben normaal heel kritisch van aard, maar werd precies gehypnotiseerd.” Crypto-expert Gwen Busseniers legt uit hoe je deze vorm van fraude kunt ontlopen.
  “Mijn vrouw en kinderen weten hier helemaal niets van. Thuis sta ik in voor alle administratie. Gelukkig maar, want anders zou het mijn beste dag niet zijn. Ik spreek hier over een verlies van zo’n 180.000 euro in totaal. Ik had daar evengoed een stukje bouwgrond mee kunnen kopen, of het gewoon al aan de kinderen kunnen schenken”, zucht de recent gepensioneerde Michael (64)*.

  Zijn crypto-onheil begon zo’n twee jaar geleden al. “Ik was op internet aan het surfen en was al even op zoek naar manieren om ons spaargeld goed te laten renderen. Ik belandde op een ‘nieuwssite’. Bij een van de artikels met Gert Verhulst op de foto stond iets à la: de banken zijn bevreesd, want alle Belgen worden rijk dankzij crypto. Ik besloot erop te klikken en niet veel later werd ik gecontacteerd door Infinitrade, een zogezegde bank in Engeland (de FSMA waarschuwt voor Infinitrade). Via een overschrijving naar hen deed ik een zogezegde Bitcoin-belegging van zo’n 15.000 euro. Het contact verliep er stroef en al snel had ik door dat mijn geld in rook was opgegaan”, vertelt hij.
  AnyDesk

  Een tiental maanden later kreeg Michael uit het niets een telefoontje van een bedrijf uit Engeland. “Zij waren op de hoogte van mijn probleem met Infinitrade en garandeerden dat ze mij konden helpen met hun antiwitwascel. Ik kreeg een mailtje van ene Chris Wilder. Hij stelde me voor om geld te storten op een nummer van Binance, wat officieel is, en dat ik zo snel mijn eerder verlies zou kunnen recupereren. Ze lieten me AnyDesk installeren om zo mijn pc te kunnen overnemen en vroegen steeds meer geld.”

  “Waarom ik daar telkens op ben ingegaan? Ik ben normaal gezien zeer kritisch en sceptisch van aard. Op dat ogenblik leek ik precies gehypnotiseerd. Je rolt erin en geraakt er precies niet meer uit. En als je al veel geld hebt overgeschreven, dan doe je er alles aan om dat terug te krijgen. Tot ik plots tegen mezelf heb moeten zeggen: stop, nu.”
  Geen geld meer over

  Michael kreeg uiteindelijk nog verschillende telefoons van oplichters, die allen beweerden dat ze zogezegd gereguleerd waren door de Financial Conduct Authority, een officiële financiële regulator in het Verenigd Koninkrijk. “Alles bleek natuurlijk fake tot en met. Ook vrouwen belden me op, die me darling en sweetheart noemden, in een poging om meer vertrouwen op te wekken. Toen zat ik al in het stadium dat ik ook gewoon geen geld meer had”, foetert Michael.

  Tot op vandaag heeft het slachtoffer de oplichters niet aangegeven. “Ik heb er heel veel stress van opgelopen en wil ook niet dat mijn gezin hiervan op de hoogte geraakt. Ik lig er nog elke nacht wakker van. Ik koester ook absoluut geen hoop meer om dit geld ooit nog te recupereren. Ik heb geleerd dat het internet een prachtige plek kan zijn, maar ook zo gevaarlijk”, besluit hij.

  *Michael is een schuilnaam. Het slachtoffer wenst net zoals de meeste gedupeerden liever anoniem te getuigen.
  Wat zegt Gwen?

  “Copy sites kunnen bijna exacte kopieën zijn. De knoppen en links rondom de valse pagina kunnen zelfs leiden naar de officiële website”, zegt onze crypto-expert Gwen Busseniers van de CryptoSchool en auteur van ‘Bitcoin & Crypto’. “Als je niet 100 procent zeker bent dat een website legitiem is, installeer dan geen software en log er niet op in. Er zijn ook tal van frauduleuze online-tradingplatformen actief op de Belgische markt. Bitcoin System, Bitcoin Buyer en BitiQ zijn bijvoorbeeld allen opgericht door dezelfde oplichters als Bitcoin Prime. Die is door de FSMA al geïdentificeerd als oplichtersplatform.”

  “Nepbeurzen of fake exchanges misleiden gebruikers door extreem concurrerende marktprijzen aan te bieden en hen te laten denken dat ze op een snelle en gemakkelijke manier een goede Bitcoin-aankoop doen”, vervolgt Gwen. “Ze ogen zeer professioneel en bij sommige kun je spectaculaire winsten ‘zien’ in je account – enkel om je te overhalen om nog meer te investeren.”
  Nepmakelaars

  Daarnaast heb je nog de nepmakelaars of -brokers. “Cryptocurrency’s verhandelen via zulke individuen is zeer riskant omdat het voor leken heel moeilijk is om ze te verifiëren. Oplichters kunnen immers de gegevens van legitieme brokers aan je doorgeven, ongeregistreerd zijn en reviewsites laten bulken van hun valse positieve reviews. Illegale of ongeregistreerde makelaars gaan vaak te werk via Facebook. Hun Facebookpagina heeft geen volgers of vrienden en toont enkel foto’s van zogezegde webinars, nieuwe auto’s, fout gespelde berichten en positieve commentaren”, weet Gwen.

  “Check daarom de reviews, maar wees je ervan bewust dat beurzen en makelaars evengoed zelf tien (valse) positieve reviews op verschillende platforms kunnen hebben gepost. Check, eerst met een klein bedrag en later met iets meer geld, of je naast het opladen ook geld kunt afhalen. Check hun sociale media: bestaan ze, hebben ze volgers of is het een community van maar vijftig leden die de beurs alleen maar bewieroken? Let erop dat je gebruikmaakt van een beurs met een goede reputatie als je Bitcoin koopt of verkoopt.
  Meer tips van Gwen om deze vorm van oplichting te voorkomen:

  • Bij het refreshen van de pagina van valse exchanges kan je soms zien dat de naam plots verandert van Bitcoin System naar Bitcoin Buyer of BitiQ.
  • Deze platforms worden geadverteerd op sociale media.
  • Er wordt gegoocheld met bekende namen zoals Elon Musk en Richard Branson en je ziet bekende logo’s op de valse website zoals dat van VTM en HLN.
  • Oplichters maken slachtoffers wijs dat zij hét tradingsysteem en dé technologie hebben uitgevonden om iedereen rijk mee te maken.
  • De inleg is traditioneel 250 euro, omdat fraudeurs weten dat dit een bedrag is dat veel mensen kunnen missen.
  • Er wordt mooie zwier gemaakt met de zogezegde verdiensten van hun klanten.
  • Het hele verhaal is te mooi om waar te zijn.
  • Er is altijd een element van dringendheid, bijvoorbeeld: haast je want er zijn nog maar enkele plaatsen.
  • Er zijn veel positieve reviews te vinden op het internet, maar die zijn allemaal vals, identiek en op onbekende reviewplatformen geplaatst.
  • Er bestaan bijvoorbeeld verschillende Bitcoin System-websites. Een erkend tradingplatform heeft maar één website.
  • Malafide copy sites kunnen verschillen in domeinnaam of bijna onzichtbare extra tekens bevatten, zoals puntjes boven of onder letters die geen punt behoeven. Check ook altijd dat het webadres begint met https en niet met http.
  Bron:"HLN"
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links