Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Plan bedenktijd oogst kritiek AFM en Euronext

DEN HAAG (AFN) - Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) en beursuitbater Euronext hebben forse kritiek op het voorstel om een wettelijke bedenktijd in te voeren bij onder meer bedrijfsovernames. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming wil met de wet bedrijven de mogelijkheid geven een pauze van 250 dagen in te lassen, waarin ze alle voors en tegens van bijvoorbeeld een overnamebod kunnen wegen.

De organisaties wijzen er in een openbare consultatie op dat de bedenktijd de aantrekkelijkheid van het Nederlandse bedrijfsleven voor buitenlandse investeerders teniet kan doen. Zo schrijft de AFM dat de maatregel topbestuurders tijdens de bedenktermijn impliciet beschermt, terwijl de rechten van aandeelhouders in dezelfde tijd worden beknot.

Euronext, dat onder andere de beurs in Amsterdam uitbaat, is bang dat de bedenktijd het imago van Nederland als open economie schaadt. Dat terwijl investeringen vanuit het buitenland in Nederlandse bedrijven belangrijk zijn voor de economie.

Risico op marktmisbruik

AFM waarschuwt overigens ook voor een toename van het risico op marktmisbruik. Als bedrijven een bedenktijd invoeren, neemt het aantal mensen met voorwetenschap toe. Dat vergroot de kans op streng verboden beurshandel met voorkennis. Beleggersclubs Eumedion en de Vereniging van Effectenbezitters reageerden in januari al negatief op het voorstel.

Er zijn ook voorstanders. Zo vindt de werkgeversorganisatie VNO-NCW dat Nederlandse bedrijven een te makkelijke overnameprooi dreigen te worden, mede doordat andere landen hun markt juist grotendeels afschermen. De voorgestelde bedenktijd zou voor meer evenwicht en zorgvuldigheid zorgen bij een vijandig bod. Vakbond FNV is een ongebruikelijke medestander van de ondernemersclub en wijst erop dat weloverwogen fusies beter zijn voor werknemers.

Ongevraagde overnamebod

Het wetsvoorstel van minister Dekker is ingegeven door het ongevraagde overnamebod op verfconcern AkzoNobel door de Amerikaanse branchegenoot PPG. Uiteindelijk ketste de deal af, maar onder politici klonk de roep om Nederlandse bedrijven beter te beschermen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 24 apr Beursblik: Deutsche Börse weerstaat lage volatiliteit
  2. 16 feb Gaat Euronext dit jaar opnieuw het overnamepad op?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Euronext

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 havik of duif 7 februari 2019 19:41
    Als je op de stoel van de aandeelhouder wilt gaan zitten terwijl je zelf geen aandeelhouder bent dan moet er een fonds komen die aandeelhouders schadeloos stelt als een overname tegen de zin van de aandeelhouders wordt geblokkeerd.
    Neem PostNl, vrijwel alle aandeelhouders hebben hier zonder enige inspraak duizenden euro's verloren door de blokkade van PostNl. En zie nu er is vrijwel niets over van de economische waarde van PostNl. Beslist geen bedenktijd.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Euronext

83,200 24 apr
0,000 0,00%
Premium

Gaat Euronext dit jaar opnieuw het overnamepad op?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links