Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Kamer wil uitleg over belastingafdracht Shell

DEN HAAG (AFN) - De Tweede Kamer wil staatssecretaris Menno Snel (Financiën) spreken naar aanleiding van een bericht dat Shell in Nederland helemaal geen winstbelasting betaalt. Een meerderheid steunt een verzoek om een debat daarover van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Volgens Trouw maakt Shell zo handig gebruik van allerlei legale aftrekposten, dat het olie- en gasconcern over de in Nederland behaalde winst nul euro belasting hoeft te betalen. Het dagblad baseert dat op een vertrouwelijk intern document van het ministerie van Financiën en op gesprekken met ingewijden.

Shell laat weten zich te houden aan alle geldende belastingregels. President-directeur Marjan van Loon zegt daarbij dat de Belastingdienst ,,precies weet wat Shell doet''. ,,Daar hoort het gesprek over onze belastingaangifte ook thuis, niet in de krant", aldus de topvrouw. ,,Shell wil zo transparant mogelijk zijn, maar we laten ons niet dwingen op basis van anonieme bronnen vertrouwelijke informatie op straat te gooien.”

Geheimhoudingsplicht

De Tweede Kamer is zeer kritisch en wil van de staatssecretaris horen welke constructies Shell precies toepast. Het kabinet heeft al maatregelen aangekondigd om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan, deels ook in Europees verband, maar de vraag is of die ook de mazen in de wet dichten waar het olie- en gasconcern gebruik van maakt.

GroenLinks-Kamerlid Bart Snels denkt van niet. Shell maakt volgens hem gebruik van ,,een typisch Nederlandse constructie'' die niet wordt aangepakt door strengere Europese richtlijnen tegen belastingontwijking. Het is van belang dat ook die sluiproute wordt afgesloten, vindt Snels.

Behalve de oppositie wil ook coalitiepartij D66 uitleg van de eigen staatssecretaris. ,,Iedereen moet gewoon netjes belasting betalen in dit land, burgers én bedrijven'', aldus Kamerlid Steven van Weyenberg. Ook CDA'er Pieter Omtzigt wil een debat, al moet dat volgens hem wel breder worden getrokken dan alleen Shell. Praten over individuele bedrijven is immers ,,lastig'', gezien de geheimhoudingsplicht waaraan de fiscus is gebonden.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 29 november 2018 14:38
  Het is maar goed dat die ministers de hele dag de krant zitten te lezen, andres wisten ze helemaal van toeten nog blazen.
  Heeft Nederland dan zelf geen wetten meer en zijn we volledig afhankelijk wat de dictators in Brussel gebieden.
  Hoe gaan die halsen dit oplossen, ik denk volgend jaar een commissie benoemen om een onderzoek te plegen , die dan binnen 3 jaar met een rapport moet komen
 2. barondehuile 29 november 2018 14:57
  Wat ik al eerder zei, oppassen!!!!! Shell heeft zo veel betekenis voor Nederland, door buitenlandse projecten in NL uit te werken (Fugro/BosKalis/de grote aannemers), materiaal te bestellen, het Internationale hoofdkantoor in Nederland te hebben en veel meer, dat, indien dat weg valt Nederland met de gebakken peren zit. Shell houdt door zijn Internationale aanwezigheid vele Nederlandse bedrijven op de been. Dat Shell vervolgens daarom zo veel kosten maakt die de winst (in Nederland) op nul brengt (dus geen winst belasting, want er is geen winst) wordt door de stemmingmakerij simpelweg vergeten. We zullen ettelijke miljarden mislopen als Shell door dit ge-emmer besluit Nederland te verlaten.
 3. Sustainable 29 november 2018 16:05
  Ik ben voorstander dat multinationals winstbelasting afdragen in het land waar de omzet en winst wordt gemaakt. Goed dat politici hier werk van maken.

  Echter ik denk dat ze met RDS de verkeerde multinational op de korrel nemen. De NAM (upstream) draagt belasting af. Verdere boekt RDS omzet in het downstream (Pernis, retail/marketing) en chemicals (Moerdijk) segment. Maar mijn inschatting is dat dit minder dan 5% van de wereldwijde business is. Daarnaast zitten er in Nederland alleen maar 'cost' centers (o.a. IT, R&D en Shell Global Solutions).

  Apple, Facebook en Alphabet (en in mindere mate Amazon, Uber en Netflix) lijken mij veel meer op hun plaats voor onderzoek naar winstbelasting. De misplaatste aandacht voor RDS is alleen maar voor de buhne en laat eigenlijk zien hoe triest het is gesteld met onze politici.
 4. [verwijderd] 30 november 2018 02:39
  quote:

  angst en hebzucht schreef op 29 november 2018 15:04:


  domme vragen van betreffende politici; kwestie van fiscale afspraken die ze gewoon kunnen opvragen bij het ministerie; debat dus overbodig.  Dit bevestigd de kwaliteit van onze leiders.
  Die onnozele halzen hebben er geen nozie hoe de Nederlandse wet voor, ook hun gemaakt werd.
  Zij hebben maar 1 ideaal, politieke correctheid en de CO2, dan wordt je populair
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Royal Dutch Shell A

17,882 16:20
+0,102 +0,57%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links