Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

PostNL gaat post meer spreiden over de week

ALPHEN AAN DEN RIJN (AFN) - PostNL wil dat postbezorgers elke dag van de week met ongeveer even volle tassen op pad gaan. Dat betekent dat zakelijke brieven die geen directe haast hebben, voortaan soms een dagje langer blijven liggen. Post die consumenten in de brievenbus stoppen wordt wel gewoon de volgende dag bezorgd.

In de huidige situatie is het op dinsdag, donderdag en zaterdag erg druk, terwijl op woensdag en vrijdag veel minder post wordt bezorgd. Een gelijkmatigere verdeling over de vijf bezorgdagen is volgens PostNL noodzakelijk om de voortdurende krimp van het postvolume het hoofd te kunnen bieden. Het moet helpen de postdienstverlening betaalbaar, toegankelijk en betrouwbaar te houden.

PostNL denkt dat de nieuwe manier van werken ook gunstig uitpakt voor postbezorgers, omdat zij straks meer uren en meer zekerheid krijgen. De totale werkgelegenheid blijft wel afnemen, omdat nu eenmaal minder brieven en kaarten worden verstuurd. Daar staat tegenover dat veel mensen die hun baan als bezorger verliezen, elders in het bedrijf aan de slag kunnen.

Weinig politiek draagvlak

In tien jaar tijd zag PostNL het aantal bezorgde poststukken met de helft afnemen tot 2,5 miljard in 2017. Die hoeveelheid zal naar verwachting in 2025 nog eens zijn gehalveerd. De afgelopen jaren zijn veel maatregelen om de gestage krimp het hoofd te bieden. De maandag is gesneuveld als bezorgdag en het aantal brievenbussen wordt bijna gehalveerd tot circa 10.000.

Een verdere versobering van de dienstverlening kan rekenen op erg weinig politiek draagvlak, maar is volgens directielid Resi Becker van PostNL ook niet nodig. Zij denkt dat de efficiëntiemaatregelen waar nu aan wordt gewerkt voorlopig voor voldoende flexibiliteit zorgen. De Tweede Kamer debatteert woensdag met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) over de toekomst van de postbezorging.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Kaviaar 11 september 2018 18:28
  Voor de bezorgers vind ik het prima dat ze werk houden, maar PostNL is niet meer dan een krantenbezorger geworden.
  Brievenbussen weggehaald, post komt niet meer de volgende dag, waar je vroeger op kon rekenen etc.

  Ik zal de Nieuwjaarskaart voor 2020 alvast op de post doen. Dan weet ik zeker dat die op tijd is ;-)
 2. Alexia F 12 september 2018 08:00
  Echt weer een maatregel van de directie van Post NL wat het wezenlijke probleem niet aanpakt. Probleem is dat mensen minder post versturen omdat de dienstverlening hard achteruit holt en tegelijkertijd de verzendkosten voor het briefverkeer elk jaar 5x zo veel omhoog gaan als de inflatie. Hoe dom moet je om maar te blijven beweren dat dit beleid een oplossing biedt voor het op deze manier blijvend sterk dalende briefverkeer?
 3. forum rang 10 DeZwarteRidder 12 september 2018 08:17
  quote:

  Alexia F schreef op 12 september 2018 08:00:


  Echt weer een maatregel van de directie van Post NL wat het wezenlijke probleem niet aanpakt. Probleem is dat mensen minder post versturen omdat de dienstverlening hard achteruit holt en tegelijkertijd de verzendkosten voor het briefverkeer elk jaar 5x zo veel omhoog gaan als de inflatie. Hoe dom moet je om maar te blijven beweren dat dit beleid een oplossing biedt voor het op deze manier blijvend sterk dalende briefverkeer?

  Dus jij weet de oplossing...???
 4. Alexia F 12 september 2018 21:33
  Beste Zwarte Ridder: De oplossing was heel simpel: het bod van Belgische Post had moeten worden geaccepteerd omdat daardoor een veel sterkere speler was ontstaan en Post NL had nooit de abnormale prijsstijgingen van de verzendkosten van de laatste jaren moeten doorvoeren. Dan was ondanks de digitalisering het klantenbestand niet zo hard terug gelopen. Dan had ook niet de dienstverlening zo uitgekleed hoeven worden. Post NL heeft een heel slecht doordacht beleid gevoerd. Nu mogen ze Sandd voor veel geld gaan opkopen, Sandd is echter mede zo gegroeid doordat Post NL zichzelf uit de markt prijsde.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

PostNL Koninklijke 4,215 17:35
+0,010
+0,24%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare