Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Economie trekt ook in 2019 stevig aan'

'Economie trekt ook in 2019 stevig aan'

PARIJS (AFN) - De economie van Nederland zit ook volgend jaar nog flink in de lift. Dat denkt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die voor 2019 uitgaat van een plus van 2,9 procent. Daarmee is de denktank optimistischer dan bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het Centraal Planbureau (CPB).

De andere twee toonaangevende organisaties op dit vlak voorzien voor volgend jaar lagere plussen, van respectievelijk 2,4 en 2,7 procent. Dat de Nederlandse economie in 2018 flink aantrekt is iets waar alle kenners het nu toch wel over eens zijn. De OESO houdt het voor dit jaar bijvoorbeeld op een groei van 3,3 procent.

Volgens de OESO gaat het momenteel vooral erg goed met de binnenlandse consumptie. Ook wat betreft de investeringen ziet het beeld er in Nederland rooskleurig uit. De denktank voorspelt daarnaast dat de export verder blijft doorgroeien en dat de wat achtergebleven loongroei en inflatie langzaamaan zullen opkrabbelen.

Handelsoorlog

Internationaal staan de seinen voor de economische groei inmiddels ook overduidelijk op groen. Naar verwachting neemt de wereldeconomie dit jaar met 3,8 procent en volgend jaar met 3,9 procent in omvang toe, aldus de OESO. Wel waarschuwt de denktank voor de vele risico's die nog roet in het eten kunnen gooien.

Zo drukt de dreiging van een mogelijke handelsoorlog de laatste tijd op het vertrouwen. Als de situatie escaleert kan dit in tal van landen gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de investeringen of de werkgelegenheid. Ook de afbouw van het stimuleringsbeleid van centrale banken en de stijgende olieprijzen, zijn volgens de OESO zaken om in de gaten te houden.

In Nederland in het bijzonder spelen verder nog risico's in verband met de brexit en tekenen van oververhitting op de huizenmarkt. De recente politieke onrust in Italië, met alle mogelijke gevolgen van dien, heeft de OESO niet meer kunnen meenemen in zijn rapport.

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 taurus86 30 mei 2018 16:50
  Lenen, lenen, lenen. Kopen,Kopen,Kopen! Huilen,Huilen,Huilen!!

  De Nederlandse economie kan een strenge dopingtest niet doorstaan.
  Maar met Hyperinflatie op de Huizenmarkt, gevoed door een ruime leenpolitiek en een gefabriceerde krapte aan woningen, is het als autorijden met ruim een slokje teveel op. Meestal kom je veilig thuis, maar was het wel verantwoord?? Nee dus, dat zal wel blijken.
  Dat de lonen niet voldoende kunnen stijgen, is een veeg voorteken. De BV Nederland maakt steeds hogere Indirecte Kosten. Dat gaat nu nog ten laste van de Direkte Kosten en de Pensioenbesparingen, maar er komt natuurlijk een dag, dat het draadje knapt.
 2. forum rang 7 suske wiet 30 mei 2018 19:40
  Het is koffie dik kijken
  Een ding staat vast er is groei wereld wijd .
  De rente staat nog altijd laag .
  Inflatie is laag door e-commerce en toch is het een heel onzekere tijd ?
  Bespeelt voor een groot gedeelte .
  Blijf in aandelen ,misschien een zijwaartse beweging ?
  Het beleid en duidelijkheid naar de toekomst faalt .
  Teveel banken en handelaars die snel geld willen garen maakt het beursleven kapot .
  Zal niet zomaar veranderen
 3. Traveler@repair 30 mei 2018 23:33
  Zolang we de fiscale plantage groeit, zoals Rutte van gemiddeld 35 % liet oplopen naar 40% belastingen en premies op lage lonen, zolang dat blijft groeien en de gemeentelijke belastingen ook blijven groeien ( moet wel, want Den Haag springt steeds minder bij ) dan gaat het goed in NL in de ogen van alle denktanks en officiële kredietbeoordelaars ( NWO ). Daarbovenop van het overgebleven besteedbaar inkomen een verhoging van de BTW op voedsel...prima beoordelingen krijg je dan, goed zo Groen Links, goed zo D'66, CDA en VVD, prima. Ik stem piratenpartij !

8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links