Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Investeerders klagen Facebook aan

Investeerders klagen Facebook aan

MENLO PARK (AFN/BLOOMBERG) - Een groep investeerders heeft Facebook voor de rechter gesleept. Ze voelen zich misleid en eisen compensatie voor de knauw die het aandeel heeft gekregen door de affaire over misbruik van gebruikersgegevens.

Deze week verdampte al zo'n 9 procent van de waarde van het bedrijf achter het grootste sociale netwerk ter wereld. Daardoor werden beleggingen van investeerders in Facebook ook minder waard.

Aanleiding is een schandaal rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf speelde een rol in de verkiezingscampagne van president Donald Trump en zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers hebben gebruikt om er kiezersprofielen mee te maken.

Facebook sprak op 3 februari 2017 in zijn jaarverslag over ,,datalekken en onjuist gebruik van gegevens, waardoor mogelijk bedrijfs- of reputatieschade kan ontstaan". Volgens de investeerders werd echter nooit gemeld dat Facebook zijn eigen privacybeleid schond door derden toegang te geven tot gebruikersgegevens zonder toestemming van de gebruikers.

De Amerikaanse toezichthouder FCC onderzoekt of er inderdaad privacyregels zijn geschonden. De privacywaakhond kan per geval een boete van duizenden dollars opleggen.

Gebruikers roepen ondertussen op sociale media op Facebook de rug toe te keren via #deletefacebook. Opvallend is dat ook medeoprichter van Whatsapp Brian Acton zich bij die oproep heeft aangesloten. Hij verkocht berichtendienst Whatsapp in 2014 voor 19 miljard dollar aan Facebook. In tegenstelling tot Jan Koum, die eveneens betrokken was bij de oprichting van Whatsapp, werkt hij niet meer voor het bedrijf.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Meta Platforms

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Meta Platforms

141,610 28 sep
+7,210 +5,36%
Premium

Meta: perfect storm

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links