Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klanten ASML hebben haast met nieuwe machines

Klanten ASML hebben haast met nieuwe machines

VELDHOVEN (AFN) - Chipmachinefabrikant ASML heeft in het vierde kwartaal van 2017 tegen de verwachtingen in meer omzet behaald dan in de voorgaande periode. Waar het Veldhovense hightechbedrijf rekende op een terugval van de verkopen aan het einde van het jaar, haalden sommige klanten gezien de sterke vraag naar halfgeleiders juist orders naar voren.

ASML kon daarnaast eerder dan verwacht twee machines op basis van zijn EUV-technologie meenemen in de omzet. Die steeg daardoor naar 2,6 miljard euro, tegen 2,5 miljard euro in het derde kwartaal. Vooraf had het bedrijf gerekend op 2,1 miljard euro aan omzet. Ook de brutomarge viel met 45,2 procent ruim een vol punt hoger uit dan de eigen prognose.

Voor 2018 verwacht ASML een verdere toename van de omzet en winstgevendheid. Het bedrijf mikt voor 2020 op een omzetniveau van minstens 10 miljard euro. Met ruim 9 miljard euro aan opbrengsten in 2017, een kwart meer dan een jaar eerder, komt dat doel nu al in zicht. De nettowinst ging over heel 2017 met 44 procent omhoog naar 2,1 miljard euro.

Daling van de omzet

ASML rekent voor het eerste kwartaal nog wel op een daling van de omzet naar circa 2,2 miljard euro. Daar staat tegenover dat de brutomarge verder oploopt naar 47 tot 48 procent. Het bedrijf stelt een dividend voor van 1,40 euro per aandeel, 20 cent meer dan een jaar eerder. Daarnaast gaat het voor 2,5 miljard euro eigen aandelen inkopen.

Voor EUV-machines heeft ASML inmiddels 28 orders in de boeken staan, goed voor een toekomstige omzet van meer dan 3 miljard euro. In die nieuwe technologie om schakelingen op chips te etsen heeft ASML de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd. Over heel 2017 was EUV nog verliesgevend voor ASML, maar in het vierde kwartaal werd quitte gedraaid, zei topman Peter Wennink in een toelichting.

Verder maakte ASML bekend dat het een opvolger heeft gevonden voor financieel directeur Wolfgang Nickl, die dit voorjaar overstapt naar het Duitse farmacieconcern Bayer. Zijn plek in het bestuur wordt per 1 juni overgenomen door Roger Dassen, voormalig topman van accountantsbureau Deloitte Nederland.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ASML Holding

429,150 17:17
-2,100 -0,49%
Premium

ASML: recessievrees onnodig

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links