Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aangifte tegen Shell om corruptiezaak Nigeria

DEN HAAG (AFN) - Shell heeft ook in Nederland een aangifte aan zijn broek voor de grote corruptiezaak in Nigeria. Daarbij zijn tevens aanklachten ingediend tegen de huidige en voormalige Shell-topbestuurders Ben van Beurden, Simon Henry, Peter Voser en German Burmeister.

Het gaat om de aanschaf van exploitatierechten voor een olieveld voor de Nigeriaanse kust. Daarvoor telden Shell en het Italiaanse energieconcern Eni in 2011 omgerekend zo'n 1 miljard euro neer. Rond de transactie hangt al langer een zweem van corruptie, omdat de Nigeriaanse regering de opbrengst doorsluisde naar een bedrijf dat eigendom was van een omstreden oud-olieminister.

Ontwikkelingsorganisaties Corner House, Global Witness, HEDA en Re:Common deden eerder al aangifte in Italië. Volgens advocaat Barbara van Straaten willen haar cliënten met de nieuwe aangifte forceren dat het Openbaar Ministerie in Nederland ook over gaat tot vervolging.

Doorzoeking

Bij het strafonderzoek in Italië was het Nederlandse OM eveneens betrokken. Er is zelfs al eens een doorzoeking gedaan bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Verder loopt er nog een zaak in Nigeria zelf.

Shell ziet echter geen enkele basis voor vervolging van het olie- en gasconcern en de genoemde personen. Een woordvoerder benadrukt in een reactie dat het bedrijf een helder beleid heeft tegen omkoping en corruptie. Als medewerkers zich daar niet aan houden dan grijpt Shell zelf in, aldus de zegsman.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Video: correctie in aandeel Shell
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. MartijnN1932 5 december 2017 12:22
    @Bezoeky,

    Dus jij wilt ons gaan vertellen dat als niet Shell maar een Total of een Exxon mobile dit veld had geëxploiteerd, de opbrengsten niet door de nigeriaanse regering geld doorgesluisd waren naar een bedrijf van een minister?

    met de informatie die boven gegeven is, kan ik niets anders oordelen dan dat de regeringen in Nigeria hun eigen volk weer duperen om zelf rijk te worden.
    en is dat niet iets wat nu juist het probleem is in al dit type landen..
    inclusief Brazilië enz..

    Corrupt tot aan het bot en wat uit gegeven zou moeten worden aan de burgers of in ieder geval in een fonds zoals de noren dat doen, wordt gebruikt om bankrekeningen te laten spekken van hen die de macht hebben...
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 5 december 2017 12:58
    Ik ken mensen die toen voor Shell werkten in Nigeria, ze werden met gewapende escorte begeleid naar hun hotel en werkplek.
    De regering daar is door en door corrupt en buitte de bevolking uit, waar heb ik dat verhaal meer gehoord in Afrika?

    De bevolking saboteerde de aangelegde olieleidingen om olie af te tappen en bekommerde zich niet om de vervuiling die deze lekkages veroorzaakten.

    Ondanks de strenge beveiliging gebeurde dat keer op keer en nam de vervuiling alleen maar toe.

    De regeltjes zijn daar nu eenmaal anders, het is net zo krom dat als je daar in een taxi stapt jij bij een ongeluk aansprakelijk wordt gesteld, want als je geen taxi genomen had kon hij ook geen ongeluk veroorzaken.

    Dat is zo ongeveer wat er ook met Shell gebeurde, een bedrijf met heel veel geld waar wat te halen valt, dat is bij die bevolking daar niet tegen dovemansoren gezegd en natuurlijk zijn er advocaten genoeg om daar een slaatje uit te slaan.

    Jammer dat onderbelicht blijft dat Shell ook genoeg deed voor de lokale bevolking met hulp bij scholing e.d.

    Maar Shell blijft natuurlijk wel een bedrijf en geen filantropische instelling.
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 5 december 2017 13:48
    quote:

    SPARKY3 schreef op 5 december 2017 13:21:

    Heb jarenlang bij Shell gewerkt en als er 1 bedrijf goed is voor zijn mensen en de mensen in de landen waar zij werken is dat Shell wel. Hen de schuld geven van de corrupte regeringen en vervuiling die door de inwoners zelf veroorzaakt is, slaat nergens op!
    Dankzij het advocaten korps die een kromme situatie ombuigt in het nadeel van Shell en over de ruggen van de bevolking vooral hun eigen zakken probeert te vullen want zij laten zich er uiteraard goed voor betalen.

    Heb je ook in Nigeria gewerkt SPARKY3 ?
  4. Bezoeky 5 december 2017 17:20
    Shell heeft ooit ook in Nederland 2000 hectare grond gekocht door druk vanuit de overheid is dat ten slotte voor elkaar gekomen voor het luttele bedrag van 20 gulden.
    Nu ligt er voor het merendeel 3 meter vervuilde grond bovenop.
    Bekijk de (herhaling)uitzending van : Beerput Nederland
    die was te zien op NPO 2 op maandag 04- 12 - 2017
    Dan kan je zien hoe corrupt wie en waar is
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 5 december 2017 22:44
    quote:

    SPARKY3 schreef op 5 december 2017 16:05:

    Als tanker stuurman paar keer geladen.
    Mijn jongere broer werkte als extern expert op gebied van bodemgesteldheid en olieleiding fundering voor Shell in Nigeria en daar hoorde ik wel het een en ander over hoe het daar toeging in Nigeria. Maar je zal als stuurman op een tanker ook wel het een en ander meegemaakt hebben in die landen.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

34,060 15 apr
0,000 0,00%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links