Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PostNL iets voorzichtiger over jaarwinst

PostNL iets voorzichtiger over jaarwinst

DEN HAAG (AFN) - PostNL is iets voorzichtiger geworden over de winst in het gehele jaar. Het postbedrijf scherpte maandag bij de bekendmaking van zijn tweedekwartaalcijfers zijn winstverwachting voor 2017 aan.

PostNL had voor dit jaar een prognose uitgesproken van 220 miljoen tot 260 miljoen euro, maar denkt nu dat het resultaat aan de onderkant van die bandbreedte zal uitkomen. Dat hangt onder meer samen met de gevolgen van eerdere maatregelen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om het netwerk voor bulkpost open te stellen voor andere partijen.

,,We zien dat postvervoerders, geholpen door deze maatregelen, meer post verzamelen'', zo stelde topvrouw Herna Verhagen. Dat effect heeft een groter dan verwachte invloed op de resultaten van de onderneming, benadrukte ze. Daarbij gaf ze dat er ,,absoluut'' geen sprake is van een winstwaarschuwing.

Omzet

De omzet ging in het tweede kwartaal op jaarbasis met 1 procent omhoog tot 836 miljoen euro, terwijl het onderliggend bedrijfsresultaat licht zakte tot 46 miljoen euro. PostNL wist meer inkomsten te behalen uit het bezorgen van pakketjes voor internetbestellingen, maar zag de gewone postmarkt wederom flink krimpen.

Het bedrijf meldde verder dat e-commerce in de eerste jaarhelft goed was voor 36 procent van de omzet, tegen 32 procent een jaar eerder. PostNL verwacht dat in 2020 ongeveer 45 procent van de inkomsten gerelateerd zijn aan e-commerce.

Ambitie

PostNL blijft bij zijn ambitie voor een onderliggend resultaat van 310 miljoen tot 380 miljoen euro in 2020.

Verhagen wilde geen details geven over een inval door de ACM wegens een lopend onderzoek naar misbruik van de mededingingswet. Daarbij zouden onder meer computers en laptops van de raad van bestuur in beslag genomen zijn.

Kostenbesparingen op schema

Verder liet de bestuursvoorzitter weten dat de kostenbesparingen op schema liggen en dat er voorlopig geen nieuwe ontslagen aangekondigd worden. In februari maakte PostNL bekend dat er tot en met 2020 nog eens vijf- tot zeshonderd banen per jaar komen te vervallen bij de postdivisie.

PostNL blijft op de uitkijk staan voor verdere overnames om zijn transformatie van postbezorger naar een veel bredere logistieke dienstverlener vorm te geven. Zo werd in juni nog bekend dat het bedrijf JP Haarlem Delivery overneemt, een bedrijf dat zich bezighoudt met de bezorging en montage van meubels.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. remedy73 7 augustus 2017 18:36
    PostNL is onderhuids wel degelijk heel erg aan het transformeren. Zo zijn ze in een vergevorderd stadium van afleveren op een afgesproken tijd. Eerste klant is op dit systeem al live gegaan. Daarnaast is PostNL heel erg aan het inzetten op groei in de bezorging van food. De distributie van food is eigenlijk iets wat geen enkele partij in Nederland écht goed voor elkaar heeft. Zelfs een Sligro en Albert Heijn niet! PostNL kan in deze markt een gamechanger worden.

    Ik geloof in de visie van PostNL en heb geduld.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

PostNL Koninklijke

2,382 14:12
-0,026 -1,08%
Premium

Weinig reden om enthousiast te worden over PostNL

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links