Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

'Ahold niet open over Zwitserse constructie'

'Ahold niet open over Zwitserse constructie'

AMSTERDAM (AFN) - Ahold heeft een groot aantal grote merken ondergebracht in Zwitserland en is daar in zijn jaarrekening niet transparant over. Dat zegt vakbond FNV, die aangeeft dat dit ,,alle schijn heeft van belastingontwijking''.

De bond heeft onderzoek laten uitvoeren door de Nederlandse onderzoeksstichting SOMO. Daar komt uit naar voren dat het concern veel merken en patenten heeft ondergebracht in Zwitserland, terwijl Ahold daar ,,nauwelijks reële economische activiteiten uitvoert''. Het gaat volgens de onderzoekers om 350 actieve handelsmerken, waarvan Etos de bekendste naam is.

FNV wijst er op dat de winstbelasting in Nederland en de Verenigde Staten respectievelijk 25 en 35 procent is. ,,In Zwitserland is dat, afhankelijk van het lokale belastingregime, veel lager, namelijk tussen 8 en 11 procent. Door een deel van de Nederlandse en Amerikaanse winst via Zwitserland te sluizen kan Ahold fors belasting besparen'', aldus de bond.

Volgens SOMO en FNV heeft Ahold de afgelopen tien jaar een effectief belastingtarief betaald van 17 procent. Dat is minder dan de 21 procent die Nederlandse beursgenoteerde bedrijven gemiddeld die periode betaalden.

Ahold stelt in een reactie dat de conclusies van FNV en SOMO gebaseerd zijn op ,,incomplete informatie en informatie die uit de context is gehaald". Het bedrijf zegt wel degelijk een bijdrage te hebben geleverd, ,,ook op het gebied van belastingen". De effectieve belastingdruk was het afgelopen kwartaal volgens het concern 27,1 procent.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Ahold Delhaize

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 mei 2017 08:33
    Zou het niet makkelijk zijn als er een regel komt die zorgt dat belasting moet betaald worden over de omzet en daaruit voortvloeiende winst die in een land wordt behaald zonder dat het mogelijk is door allerlei trucen hiermee te knoeien. Wanneer ik dit met mijn salaris zou doen wordt ik opgeknoopt door de belastingdienst.
  2. forum rang 4 erjee-ff 17 mei 2017 18:01
    En wat is nu precies het probleem van de FNV?
    Dat Ahold-Delhaize een fiscaal efficiënte structuur heeft opgezet? Dat is gewoon legaal. Dat men de merken van A-D geconsolideerd heeft in één holding in één land? Ook dat is gewoon legaal. Gaat dit ten koste van Nederlandse werkgelegenheid? Volgens mij niet. Tenzij de FNV inmiddels ook voor advocaten en belastingdeskundigen op de Zuidas op de barricaden gaat ;-)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ahold Delhaize Koninklijke 26,515 16:42
-0,045
-0,17%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links