Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grieken betalen 2 miljard terug aan noodfonds

LUXEMBURG (AFN) - Griekenland heeft maandag een lening van 2 miljard euro afgelost die in 2015 was verstrekt door het ESM. Dat is het permanente noodfonds dat de eurolanden hebben opgetuigd om bij te springen als een land in geldnood komt.

De Grieken ontvingen destijds 5,4 miljard euro, bedoeld om een aantal noodlijdende banken van extra kapitaal te voorzien. In het geval van de Nationale Bank van Griekenland (NBG) werd daarbij de eis gesteld dat die een dochteronderneming zou verkopen en de opbrengst zou gebruiken om de lening af te lossen.

Dat dit nu gebeurd is, beschouwt het ESM als een positief signaal. ,,De snelle terugbetaling toont aan dat Griekenland een betrouwbare contractpartner is. Het is ook een teken dat de herstructurering van de Griekse bankensector goed vordert'', aldus directeur Klaus Regling.

Reacties

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. $euri 20 februari 2017 14:05
  quote:

  Toddemij schreef op 20 februari 2017 13:40:

  Dit heeft dus niet met de STAATSSCHULD te maken, betrof slechts een "lening" om noodlijdende banken te redden. Men zou hun "trouwe aflossingen" en "betrouwbaarheid" van die gigantische schuld kunnen verwarren hiermee................
  Dus nog maar 300 miljard ongeveer en dan zijn ze schulden vrij, best lastig met 10 miljoen inwoners.
  Nog knapper is het om 300 miljard te maken met 10 miljoen inwoners ( 9 toen de shit begon)
 2. forum rang 8 Kaviaar 20 februari 2017 14:06
  Wat is gebeurd? Dat ze van de 5,4 mljrd, 2 mljrd terug hebben gegeven? of heeft de NGB haar dochteronderneming verkocht??, want dat is de afspraak.

  In dit artikel zie ik dat niet terug.

  Dus kunnen we concluderen.....? dat het artikel niet duidelijk is, of worden wij weer voor de gek gehouden?

 3. down 20 februari 2017 14:22
  quote:

  Itang schreef op 20 februari 2017 14:13:

  Het ESM ziet altijd overal positieve signalen ..... Anders kunnen ze geen nieuwe leningen van ons belastingen verstrekken.... Geld wat we nooit meer terug zullen zien.
  Nu dat zo gemakkelijk gaat dat je geld kunt lenen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je het ooit nog terug moet betalen Geloof ik ook niet meer in rente verhogingen van de centrale Europese bank aan leningen die ze verstrekt hebben aan deze landen,laat staan dat ze algemeen willen verhogen. Want als ze dat wel doen ja dan komt het geld alleen nog terug aan de rente die ze betalen moeten maar de schuld die blijft eeuwig bestaan......
  Maar wat zou het,,,,de ECB heeft weer nieuwe geldmachines besteld omdat die andere versleten zijn
  om de berg geld bij te drukken voor deze probleem landen die de Euro landen (Brussel) bij elkaar hebben geschraapt en vanwaar zij wisten dat die landen veel geld nodig hadden om van alles en nog wat uit te betalen aan burgers die met vervroegd pensioen gingen,omdat werken in die landen met een grote hoofdletter is geschreven!??
 4. euco 20 februari 2017 16:01
  Van de RTL Z website:

  www.rtlnieuws.nl/economie/uit-eu-pinn...

  De kans lijkt nu niet zo groot dat de PVV van Wilders bij de verkiezingen van 15 maart de meerderheid krijgt, maar als Nederland zou besluiten om uit de Europese Unie te stappen, dan heeft dat nogal wat consequenties. We nemen ze met je door.

  Of het verstandig is laten we even in het midden en of het wel een, twee, drie te realiseren is ook, maar wat gebeurt er concreet als Nederland uit de Europese Unie zou stappen?

  Als Nederland net als de Britten uit de EU zou gaan, dan zijn de gevolgen voor ons nóg groter dan voor hen, zegt Wim Boonstra van Rabobank: ''Zij hebben het nog makkelijk, wij zitten immers in de euro, zodat we het probleem met het overstappen op een andere munt er nog bij krijgen. En onze economie is vele malen meer vervlochten met de rest van de EU dan die van de Britten. Het zal hier veel harder aankomen.''

  Maximumbedrag pinnen
  Om maar met de deur in huis te vallen: als we besluiten om eenzijdig uit de EU te stappen, dan zullen we vrijwel hetzelfde moment maar een beperkt bedrag per dag kunnen pinnen, net zoals eerder in Griekenland, zegt Boonstra.

  We zeggen immers ook meteen de euro vaarwel en de kans bestaat dat de nieuwe gulden minder sterk wordt dan de euro. Mensen zullen en masse eurobiljetten willen pinnen om te voorkomen dat ze straks zitten met guldens, waarvan niemand weet wat ze waard zijn. Maar banken zullen niet genoeg cash hebben om de pinautomaten te vullen en voor hun balans wordt het ook lastig.

  Ook beleggers zullen minder vertrouwen hebben in de kleine munt die de nieuwe gulden straks zal zijn. Beleggers én consumenten zullen massaal hun geld in andere landen willen stallen, zoals de landen die wel in de euro blijven, zegt Boonstra. Er zullen dan ook acuut kapitaalcontroles moeten worden ingevoerd om dat te voorkomen.

  Vakantie duurder
  Boonstra denkt dat als we de gulden weer invoeren, deze zwakker zal zijn dan de euro. Daardoor worden voor ons vakanties in het buitenland dus duurder.

  Ook zullen consumenten mogelijk te maken krijgen met minder keuze in de supermarkt, aldus Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro. Spullen zijn bij invoerheffingen immers lastiger in te voeren en het is de vraag of buitenlandse bedrijven de moeite willen nemen voor zo'n kleine markt.

  Rente en belasting omhoog
  Om de waarde van de gulden op peil te houden zal de rente worden verhoogd. Maar dat betekent ook dat huizenbezitters een hogere rente kwijt zijn, zegt Boonstra.

  De Jong denkt dat Nederland zich mogelijk gedwongen ziet om de winstbelasting voor bedrijven te verlagen, om ze hier te houden. Maar om de totale belastinginkomsten op peil te houden zullen de tarieven voor Nederlandse consumenten misschien omhoog moeten.

  Meer betalen voor roaming
  Consumenten zullen het ook merken als ze in het buitenland zijn en willen internetten of bellen. De kosten voor roaming worden binnen de EU afgeschaft, maar als wij uit de EU zouden stappen, dan zal Nederland opnieuw moeten onderhandelen, zegt De Jong.

  Zolang dat niet gebeurt zullen wij dus meer moeten betalen als we op de camping in Frankrijk of ons appartement in Spanje een filmpje willen downloaden.

  Hamburg en Antwerpen juichen
  Nu is Rotterdam nog de grootste haven in Europa voor invoer uit China, maar als wij niet meer in de EU zitten, dan wordt het voor buitenlandse exporteurs aantrekkelijker om goederen via Hamburg of Antwerpen te verschepen. Want die havens hebben dan níet te maken met importheffingen en andere belemmeringen, die wél gelden voor transport via Rotterdam, zegt Boonstra.

  Ook voor Schiphol zal het leven veel moeizamer worden door een nexit. De luchthaven is nu een belangrijke 'hub', zowel voor passagiers als voor vracht. ''Het kan niet anders dan dat Schiphol dan een belangrijk deel van het verkeer zal verliezen aan bijvoorbeeld Frankfurt of Luik'', zegt De Jong.

  Hij vindt het moeilijk dat te kwantificeren. Waarschijnlijk zullen er ook minder bestemmingen zijn waarop maatschappijen vliegen, zodat zakenreizigers of toeristen vaker zullen moeten overstappen.

  Handel wordt lastiger
  Bij een nexit wordt de handel waarschijnlijk lastiger. Nu heft de EU importheffingen aan de buitengrenzen. Handel binnen de EU is grotendeels geliberaliseerd. Als wij ons daar buiten plaatsen, dan gaan die heffingen ook voor ons gelden, zegt Boonstra. Nederland zal dan proberen om gunstiger voorwaarden te onderhandelen, maar De Jong heeft er een hard hoofd in dat dat lukt.

  Bedrijven zullen ook met andere belemmeringen te maken krijgen, zoals meer controles aan de grens en elke belemmering schaadt de handel, zegt De Jong. Ook gewone burgers zullen aan de grens met Duitsland en België weer met grenscontroles worden geconfronteerd.

  Boonstra houdt zijn hart vast voor de landbouw. De landbouw is nu heel gespecialiseerd, maar als de export lastiger wordt, dan worden Nederlandse producten te duur voor de export en je kunt niet alles in eigen land kwijt. De landbouw in ons land kan in het ergste geval dan in omvang halveren, denkt hij.

  Hoofdkantoren, distributiecentra, datacenters
  Bij een nexit zullen veel bedrijven zich wel twee keer bedenken voor ze in Nederland investeren, zegt Boonstra. In Nederland zitten nu ook veel Europese hoofdkantoren, maar ook distributiecentra en je hebt bijvoorbeeld de datacentra van Microsoft en Google. Die zitten hier voor een deel omdat Nederland de poort tot Europa is.

  Als we uit de EU stappen, dan zal een deel van die bedrijven uitwijken naar andere landen, die wel in de EU zitten, denkt Boonstra. Nu probeert Nederland een fabriek van Tesla naar ons land te krijgen, maar bij een nexit kunnen we dat wel op onze buik schrijven, zegt hij.

  Klein land
  De Jong stipt aan dat we op heel veel terreinen samenwerken in Europa, zoals bij politie en justitie. De bereidheid bij andere landen zal in ieder geval niet toenemen als we uit de EU zouden stappen.

  Al met al heeft De Jong grote bedenkingen bij een nexit. ''We zijn een kleine, open economie. Op alle terreinen zijn we afhankelijk van het buitenland, we deinen mee op de wereldzeeën, onze eigen stuurkracht is gewoon heel beperkt.''

  ''Als je naar de wereldkaart kijkt, dan is Europa maar klein. Al een kleine honderd jaar spelen we de tweede viool, na de VS. Maar straks spelen we de derde viool, omdat we ook China voor ons moeten dulden. In de VS hadden we een hele trouwe bondgenoot. Maar als we met 'America First' een serieuze rol willen blijven spelen, dan kan ik me niet voorstellen hoe we dat anders kunnen doen dan door binnen Europa heel intensief samen te werken'', zegt De Jong.

 5. forum rang 7 rene l 20 februari 2017 16:31
  De schulden worden gewoon met droge ogen overgedragen aan de burgers van de Noordelijke Eurolanden.

  En ondertussen staat er weer een zak met nog meer miljarden paraat.
  Dijsselbloem staat te watertanden om deze uit te betalen.

  En we blijven er maar intrappen door de subtiele media die niets meer is dan een verlengstuk van Brussel.

  www.youtube.com/watch?v=R22urvGcWy4

 6. down 20 februari 2017 17:28
  quote:

  fred12345 schreef op 20 februari 2017 16:11:

  [...]

  Waarom naast de verwijzing nog dat hele verhaal....gaat toch over onzin, want Wilders krijgt geen meerderheid en/of wordt niet de grootste partij.
  Dat maakt niks uit want de schulden lopen op de emigranten blijven komen en de staat speelt sinterklaas zonder zwarte piet wilders want die mag niet meedoen Het volk wil dat wel maar stemt op de traditionele partijen die luisteren naar wat Brussel hen voorkauwt waarom Wilders dan toch niet de meeste stemmen haalt is dat de meeste kiezers zich liever laten bedonderen door de leugenaars die nu aan het beleid zijn Dus ook de kiezers bezegelen het lot van hun kleinkinderen en achterkleinkinderen en die nog geboren moeten worden.
  Neen het gehele Europese volk is te laf en heeft geen lef om er een einde aan te maken en kiezen voor de huichelaars en landverraders (landverkopers) nog erger land verkwanselaars
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links