Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen Europa hervatten neergang

Beurzen Europa hervatten neergang

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurshandel is donderdag met verlies begonnen, in navolging van de lagere koersen in New York en Azië. Beleggers verwerken de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of Japan. In Amsterdam staat chipmachinefabrikant ASML in de belangstelling na een miljardenovername.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,5 procent lager op 417,37 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 616,15 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,8 procent.

De Fed hield zoals verwacht de rente ongewijzigd. De onzekerheid rond een mogelijke Brexit speelde volgens de koepel van Amerikaanse centrale banken een rol bij het besluit om de rente te handhaven. De Fed verwacht later dit jaar nog wel met twee rentestappen te komen. De Japanse centrale bank liet zijn monetaire beleid eveneens onveranderd. De Nikkei sloot mede daardoor flink lager.

ASML stijgt

ASML (plus 0,2 procent) neemt het Taiwanese Hermes Microvision over voor omgerekend ruim 2,7 miljard euro. Met de aankoop voegt ASML technologie aan zijn portfolio toe waarmee kleinere chips gemaakt kunnen worden. Naar verwachting wordt de transactie in het vierde kwartaal afgerond.

Bij de grootste verliezers in de AEX behoorden aandelen van verzekeraars, zoals Aegon (min 1,3 procent) en NN (min 1,3 procent). Digitaal beveiliger Gemalto stond aan kop met een plus van 1,5 procent, geholpen door een adviesverhoging van Berenberg. In de MidKap toonde verzekeraar Delta Lloyd de grootste min, met 2,4 procent.

Fagron zakt

Fagron zakte bij de kleinere fondsen 1,9 procent. De apotheektoeleverancier kondigde aan maximaal ruim 17 miljoen nieuwe aandelen uit te geven aan bestaande aandeelhouders om zo 88,2 miljoen euro op te halen. De emissie maakt deel uit van een eerder aangekondigde kapitaalverhoging die werd verdeeld in twee stappen. In mei werd het eerste deel van de kapitaalverhoging ter waarde van 131 miljoen euro afgerond.

De olieprijzen gingen voor de zesde handelsdag op rij omlaag, de langste verliesreeks sinds februari. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 47,26 dollar. Brent werd 1,5 procent goedkoper tot 48,23 dollar.

De euro was 1,1268 dollar waard, tegen 1,1244 dollar bij het Europese slot woensdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 juni 2016 09:19
    quote:

    henkiepenkie1963 schreef op 16 juni 2016 09:14:

    De voorsprong van voorstanders van brexit word steeds kleiner. Dus ik denk geen brexit.
    Dat is niet waar in de recentelijke peilingen neemt de kans op Brexit alleen maar toe. EU Brussel is een dictatorship. Na Brexit een Nexit.

    www.theweek.co.uk/eu-referendum/65461...
  2. forum rang 4 holenbeer 17 juni 2016 06:11
    quote:

    Risky bets schreef op 16 juni 2016 11:21:

    www.betfair.com/exchange/plus/#/polit...

    Odds zijn nog steeds flink in het voordeel van GEEN BREXIT. Als je 10k inzet op geen BREXIT krijg je 1.68x je geld. Als je inzet op BREXIT krijg je 2.44x.
    Kan je ook 10 k op beide inzetten? Krijg je 40 k terug, mooie winst
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links