Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Volledige openheid is Value8 brug te ver

AMSTERDAM (AFN) - Graag had Peter Paul de Vries de twijfels weggenomen die zijn ontstaan rond de jaarrekening van zijn bedrijf Value8, na een kritisch stuk dat een voormalig analist onlangs publiceerde. Maar volledig openheid van zaken geven over hoe de resultaten zijn berekend, gaat hem een grote stap te ver.

Op een speciaal ingelaste bijeenkomst met beleggers benadrukt De Vries woensdag nog maar eens dat zijn bedrijf zich keurig houdt aan de internationaal erkende boekhoudregels van IFRS. En dat zijn tegenstrever, oud-analist Roel Gooskens, van die regelgeving kennelijk weinig kaas heeft gegeten.

Gooskens is aanwezig en neemt ook het woord, en dat leidt tot de nodige irritatie. Niet alleen bij De Vries maar ook bij sommige aandeelhouders van zijn in 2009 opgerichte investeringsmaatschappij, die door de jaren heen een bonte verzameling aan bedrijven onder haar paraplu heeft verzameld.

Kwaad bloed

De waardering van die bedrijven is de inzet geworden van een felle woordenstrijd. Gooskens zette eerder deze maand in een artikel op de website Follow the Money (FTM) vraagtekens bij de niet gerealiseerde boekwinsten die Value8 opvoert als inkomsten. Hij doet die kritiek woensdag nog eens dunnetjes over.

Gooskens' opmerking dat de stijl van De Vries hem sterk doet denken aan die van de wegens fraude en omkoping veroordeelde zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, zet meteen kwaad bloed. In zijn bijdrage op FTM maakte hij die vergelijking ook. ,,Niet kies'', oordeelde De Vries toen al.

Onjuiste informatie

Gooskens wil tot achter de komma weten hoe het gerapporteerde herwaarderingsresultaat van ruim 7 miljoen euro precies berekend is. De Vries wil daar evenwel weinig over kwijt. Op de aandeelhoudersvergadering in juni wordt de jaarrekening toegelicht, zegt hij. Dan zijn ook de commissarissen en de accountant erbij.

Dan richt De Vries zijn pijlen op Gooskens. Hij vraagt hem excuses te maken aan de aandeelhouders van Value8 voor ,,de vele onjuiste informatie'' die hij de wereld in heeft geholpen. Hij oogst applaus in de zaal met die oproep, daarna volgt vooral geruzie over en weer.

Corporate Nederland

,,Denkt u nu werkelijk dat u het volgende grote schandaal in corporate Nederland op het spoor bent?'', vraagt De Vries schamper. ,,Nou, groot kan het niet worden, u bent maar heel klein'', luidt Gooskens' antwoord. Hij blijft bij de conclusies in zijn artikel.

,,Dit heb ik ook weer meegemaakt'', verzucht De Vries na afloop. Excuses heeft hij niet gekregen, wel de steun van de meeste aanwezige aandeelhouders. Had hij Gooskens niet de wind uit de zeilen kunnen nemen door de gevraagde informatie te geven? ,,Gewoon de boeken open gooien? Alsof een Unilever, Ahold of Shell dat zou doen.''

De Vries belooft wel dat Value8 de waarderingsgrondslagen zal bespreken met de accountant en raad van commissarissen. Verder onderzoekt hij de mogelijkheid om één of meer onafhankelijke analisten rapporten te laten opstellen over het bedrijf. Ook moeten de jaarcijfers voortaan sneller worden gepubliceerd.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Value8

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Value8

6,400 21 jan
-0,080 -1,23%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links