Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Italië pompt 160 miljard euro in economie

ROME (AFN) - De Italiaanse overheid trekt de komende vijf jaar 160 miljard euro uit om de derde economie van de eurozone structureel te laten groeien. Het staatsinvesteringsfonds Cassa Depositi e Prestiti (CDP) maakte donderdag bekend het geld aan te zullen trekken bij overheden en particuliere geldschieters in binnen- en buitenland.

Het vijfjarenplan stoelt op vier 'vectoren': steun bieden aan overheidsinstanties en lokale autoriteiten, het verbeteren van de infrastructuur, de ondersteuning van het bedrijfsleven en vastgoedontwikkeling.

Het leeuwendeel, 117 miljard euro, gaat naar het bedrijfsleven. Het bedrag voor infrastructurele projecten is ten opzichte van het vorige vijfjarenplan met 23 procent verhoogd tot 24 miljard euro. Overheden kunnen in totaal 15 miljard euro tegemoetzien en het restant, een kleine 4 miljard euro, gaat naar vastgoed.

Structurele groei

De Italiaanse economie groeit dit jaar naar verwachting met een schamele 0,8 procent ondanks tal van hervormingen en bezuinigingen. ,,De economie groeit, maar we moeten een herstel dat deels cyclisch is omvormen naar een structurele groei'', zei minister van Financiën Pier Carlo Padoan in een toelichting.

CDP is voor 80 procent in handen van de Italiaanse staat, het restant is verdeeld over een aantal bankfederaties. Italië zucht onder een schuldenlast van ruim 2200 miljard euro, gelijk aan circa 132 procent van het bruto binnenlands product.

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. Ursus arctos 17 december 2015 22:20
  quote:

  Studentenrekening schreef op 17 december 2015 20:37:

  slim. Gewoon uitgeven. Die in het Noorden die betalen straks wel weer via de inflatie.
  In dat geval moeten ze maar snel hun gang gaan, dan krijgen ze eindelijk voor elkaar wat de ECB al geruime tijd tevergeefs probeert :)
  En voor landen met een handelsoverschot is een lage waardering van de munt eigenlijk wel erg fijn, dus zolang ze hun leningen maar terug betalen mogen ze van mij hun gang gaan.
 2. Ursus arctos 17 december 2015 23:12
  quote:

  !@#$!@! schreef op 17 december 2015 22:46:

  alle pensioenfondsen, levensverzekeringen etc gaan door het putje. Geen rente op je spaarrekening. Wel gewoon inflatie, dus koopkrachtverlies.

  Huizenprijzen hoger door lagere rente waardoor je lasten maar minimaal lager zijn.

  Per saldo worden we flink genaait door Draghi.
  Tja, het is niet geheel toevallig dat vermogensverschillen groeien. Passief vermogen wordt afgestraft, actief vermogen wordt beloont. Precies wat de ECB wil, want actief vermogen creëert groei. Dat dit beleid ten koste van Jan met de Pet gaat heet daarbij jammer maar helaas.

  Niet dat ik het noodzakelijkerwijs eens ben met dit beleid, maar dit beleid heeft de aandeelhouder de afgelopen jaren geen windeieren gelegd.
 3. italiantrader 18 december 2015 09:21
  Piep piep hoi, Calimero....ondertussen in de echte wereld

  Wanneer we kijken naar de omvang van de schuld ten opzichte van het bbp, zien we een groot verschil tussen publieke en private schulden van Nederland en Italië. In Italië zijn vooral de publieke (overheids)schulden groot, in Nederland vooral de private.

  Opgeteld zien we dat de schulden van beide landen ten opzichte van het bbp inderdaad aardig overeenkomen. Voor Nederland ligt deze tussen 2009 en 2013 tussen de 287,9 procent en 298,3 procent van het bbp. In Italië tussen de 232,6 procent en 246,7 procent. De totale Nederlandse schuld ten opzichte van de jaarlijkse economie is dus zelfs iets groter dan de Italiaanse.

  bron decorrespondent.nl/2421/Factcheck-Ned...

  Maar ja het staat zo leuk aan de borreltafel he? Opportunisme is een NL-er niet vreemd.
 4. Ursus arctos 18 december 2015 19:33
  quote:

  italiantrader schreef op 18 december 2015 09:21:

  Piep piep hoi, Calimero....ondertussen in de echte wereld

  Tja Calimero, het hangt er maar net van af naar welke cijfers je kijkt. Als je alleen kijkt naar schuld heb je gelijk, echter als je kijkt naar het gemiddelde netto vermogen van Nederlanders is dit bijna 2x zo groot als van een Italiaan. ( www.allianz.nl/dms/local/globalwealth... pag123 )
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links