Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Megafusie in chemiesector

NEW YORK (AFN) - Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical fuseert definitief met branchegenoot DuPont. Dat maakten de bedrijven vrijdag bekend. De fusie is de grootste ooit in de chemische industrie. Het fusiebedrijf DowDuPont vertegenwoordigt een marktwaarde van 130 miljard dollar.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat het gefuseerde bedrijf zich opsplitst in drie aparte ondernemingen met ieder een specifiek vakgebied, te weten landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën.

Dow en DuPont lijken gezwicht te zijn voor de druk van activistische investeerders die al langer riepen dat de bedrijven meer waard zouden zijn als ze zich specialiseren. Topman Andrew Liveris van Dow wordt de uitvoerend voorzitter van het bedrijf. Ed Breen, de baas van DuPont, zal de functie van algemeen directeur (ceo) bekleden.

Desinvesteringen

Ondanks de omvang en de complexiteit van de fusie zouden toezichthouders, volgens kenners, akkoord kunnen gaan met slechts een bescheiden aantal desinvesteringen. De overlap van producten lijkt niet al te groot. Daarbij zou de focus van het bedrijf voor een groot deel liggen op zaden en gewasbeschermingsmiddelen. In die markten moet worden opgebokst tegen grote concurrenten als Syngenta, Monsanto en Bayer.

Aandeelhouders van DuPont en Dow zullen ieder goed zijn voor een belang van 50 procent in het fusiebedrijf.

Op straat

Bij DuPont komt naar verwachting 10 procent van het personeel op straat te staan. Die bezuinigingsoperatie, waarmee 700 miljoen dollar moet worden bespaard, gaat vooraf aan de fusie.

Dow Chemical en DuPont, ook actief in Nederland, zijn iconische namen in het Amerikaanse bedrijfsleven. Samen zullen het op één na grootste chemieconcern vormen na het Duitse BASF. Op het vlak van zaden en verdelgingsmiddelen passeren ze Monsanto.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
DSM

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Henri Nostradamus 11 december 2015 13:28
    Twee bedrijven die beide met moeilijke marktomstandigheden en een verouderd niet uniek (bulk)productpallet te kampen hebben en nu steun zoeken bij elkaar. Als dat maar goed gaat. Is een huwelijk op drijfzand. Hogere koersen zijn een mooi moment om definitief afscheid te nemen van deze bulkchemiereuzen voor velen verwacht ik. HN
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

DSM Koninklijke

142,650 17 mei
+2,000 +1,42%
Premium

DSM kan inflatie goeddeels pareren

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links