Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB neemt maatregelen onder de loep

ECB neemt maatregelen onder de loep

VALETTA (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) neemt bij zijn vergadering in december een besluit over een eventuele uitbreiding van zijn stimuleringsmaatregelen. Dat zei ECB-president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het rentebesluit van de bank.

De ECB koopt momenteel maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen op bij financiële instellingen, in een poging de inflatie in de eurolanden te stimuleren. Dit programma loopt in ieder geval tot september volgend jaar, maar kan worden uitgebreid of verlengd als dat nodig is, zei Draghi.

De Italiaanse centralebankpresident waarschuwde dat de risico's voor het economische herstel in de eurozone nog altijd groot zijn. Hij benadrukte meerdere keren tijdens zijn toelichting dat de ECB geen afwachtende houding aanneemt, maar bereid is verder in te grijpen.

Inflatie

Daarbij wordt zeer scherp gelet op de inflatie, die vorige maand weer onder het nulpunt is gedaald en de komende tijd waarschijnlijk zeer laag blijft. De ECB mikt met zijn monetaire beleid op een geldontwaarding van iets minder dan 2 procent.

De ECB komt in december met nieuwe ramingen voor onder meer de inflatie. Als daaruit blijkt dat het beeld voor de prijzen en de economische groei sterk is gewijzigd, dan zal de centrale bank zijn beleid daarop aanpassen, stelde Draghi.

Rentetarieven

Eerder op de dag besloot de ECB, zoals verwacht, de rentetarieven in de eurozone niet te wijzigen. Daarbij werd wel de optie besproken om het depositotarief verder te verlagen. Deze rente staat sinds september vorig jaar op min 0,2 procent, wat betekent dat banken geld moeten bijleggen als ze middelen stallen bij de ECB. De centrale bank hoopt daarmee de kredietverlening in de eurolanden vooruit te helpen.

Draghi liet ook nog weten dat diverse ECB-bestuurders donderdag al aanstuurden op extra maatregelen. Daarbij werd een hele reeks aan instrumenten besproken, waarvan de mogelijke effecten nog verder worden bestudeerd.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 oktober 2015 14:28
    Het nieuws dat niemand had verwacht :).

    Maar kritischer mag het allemaal wel. Zogenaamd (dus voor de bühne) worden al deze maatregelen genomen om deflatie tegen te gaan. Maar wanneer gaan mensen (lees journalisten) nu eens vragen stellen over de houdbaarheid van die stelling? Of durft men dat niet ivm maatschappelijke onrust? Gewoon een paar vraagjes:
    - is het wel waar dat als je bij 1% rente nauwelijks inflatie hebt, je de inflatie bij 0% omhoog krijgt?
    - is er wel een exit-strategie
    - in hoeverre is het systeem niet compleet failliet. Want iedereen doet het.
  2. MartijnN1932 22 oktober 2015 15:29
    quote:

    Bert van Dijk1 schreef op 22 oktober 2015 14:59:

    Nog meer maatregelen?? Ze zijn gek, knots-knetter-gek!

    Dit is een smalle doodlopende weg, waar je niet kunt keren.

    En één land (waar men QE heeft) gaat als eerste wiebelen, vroeg of laat.
    Er is al een land wat al meer dan 25 jaar doet aan QE en die heeft in al die jaren nog steeds de weg naar boven niet gevonden, namelijk Japan.

    Maar ik denk dat je doelt op onze fantastische staat Amerika, die de schuld van de problemen altijd bij andere landen legt.
  3. forum rang 6 De amateur 22 oktober 2015 15:40
    quote:

    ronaldus schreef op 22 oktober 2015 14:26:

    Nou, het is anders niet te merken.
    De banken hanteren nog steeds dezelfde rente op leningen als 5 jaar geleden.
    Credit card maatschappijen precies eender.
    ING, Rabo, SNS vragen allemaal 8 a 9% rente op leningen en dat noemen zij dan de marktrente.
    Lijkt wel kartelvorming.
    Ik denk omdat die rente's veelal een hoog risico hebben, beter dan dat geld tegen 0,2% stallen dan dat je je inleg kwijtraakt. Als je kijkt naar hypotheekrente die is wel flink gedaald omdat daar altijd nog onderpand onder zit.
  4. forum rang 6 De amateur 22 oktober 2015 16:00
    quote:

    monti schreef op 22 oktober 2015 15:50:

    1200 mld helpt niet, dus 2000 mld waarschijnlijk wel. Ongelofelijk stompzinnig beleid.
    Wie zegt dat het niet helpt? Volgens mij weten we nog steeds niet of het nou wel of niet werkt. ECB/FED zeggen dat QE wel werkt maar de experts zijn het er niet over eens. Wellicht kan jij verklaren waarom het dus niet werkt?
  5. Twijfels 22 oktober 2015 16:14
    quote:

    De amateur schreef op 22 oktober 2015 16:00:

    [...]

    Wie zegt dat het niet helpt? Volgens mij weten we nog steeds niet of het nou wel of niet werkt. ECB/FED zeggen dat QE wel werkt maar de experts zijn het er niet over eens. Wellicht kan jij verklaren waarom het dus niet werkt?

    Omdat het nog nooit heeft gewerkt de afgelopen 1000jaar. En daarbij altijd in een fiasco is uitgelopen. En men zou er goed aan doen niet te vragen om bewijs waarom het niet zou werken terwijl het al aan de gang is, maar beter vooraf bewijs vragen, voordat men start met QE, dat het zeker wel werkt!
  6. Twijfels 22 oktober 2015 16:18
    Ik vermoed dat men heel goed weet dat QE niet werkt, maar voor korte tijd een lap/rek middel is. Het systeem zoals we nu hebben is aan het einde gekomen. We proberen het nog wat te rekken omdat ons dat in het westen maar vooral in de USA goed uitkomt. China denk daar anders over. Die kopen nu wat meer goud, voor het geval dat.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links