Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

S&P positiever over Portugal

S&P positiever over Portugal

LISSABON (AFN) - Aanhoudend economisch herstel en bezuinigingen in Portugal sterken het vertrouwen van Standard & Poor's (S&P) in de kredietwaardigheid van het Zuid-Europese land. Dat liet de kredietbeoordelaar vrijdag weten.

S&P wijst er onder meer op dat door aanhoudende groei de overheidsschuld als percentage van de totale omvang van de economie een daling heeft ingezet. Die volgt op een periode van vijftien jaar waarin de schuld ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp) alleen maar toenam.

De staatsschuld blijft zeer hoog, naar schatting bijna een kwart groter dan de waarde van het totaal aan geproduceerde producten en diensten in Portugal dit jaar. Maar gezien de gunstige ontwikkelingen verhoogt S&P wel zijn rapportcijfer voor langlopend Portugees staatspapier van BB naar BB+, met een stabiel vooruitzicht.

Noodleningen

De hoog opgelopen staatsschuld en economische malaise brachten Portugal vijf jaar geleden in grote moeilijkheden. Het land kon alleen nog tegen torenhoge rentes terecht op de kapitaalmarkt en moest een beroep doen op noodleningen van de overige eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), in totaal voor 78 miljard euro.

In ruil voor die hulp moest Portugal stevig hervormen en bezuinigen. Die aanpak heeft succes gehad; sinds vorig jaar staat het land financieel weer op eigen benen en groeit de economie weer. S&P gaat ervan uit dat de regering die aantreedt na de verkiezingen van volgend maand, de hervormingskoers zal blijven volgen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
NY-S&P 500

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links