Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Grexit is meest waarschijnlijke scenario'

ROTTERDAM (AFN) - Het meest waarschijnlijke scenario voor Griekenland na afloop van het referendum is het Grexit-scenario, waarin het land het moet zien te rooien zonder nieuw steunpakket en ECB-geld voor zijn banken. Dat stelde econoom Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit zondag.

Volgens Jacobs zijn er, als alle stemmen geteld zijn, twee sleutelvragen: is de uitslag zodanig dat de eurolanden voldoende vertrouwen hebben om onderhandelingen over een nieuw steunpakket te beginnen? En, gaat de ECB de Griekse banken steunen of redden mocht dat nodig zijn?

,,Ik vrees dat het Grexit-scenario het meest waarschijnlijk is geworden'', stelt de econoom. Hierin wordt Griekenland door de overige eurolanden feitelijk uit de euro gemanoeuvreerd. ,,Dit gebeurt wanneer de referendumuitslag een weinig overtuigend ja of nee laat zien en de ECB meent dat het eurogebied een Grexit goed kan opvangen''.

De eurolanden willen de Griekse regering volgens Jacobs geen nieuw steunpakket meer aanbieden omdat ,,alle vertrouwen in de Griekse overheid is vervlogen''. Bovendien zou de ECB geen goede reden meer zien om de banken in het land te helpen om de financiële stabiliteit in de eurozone te garanderen. Ongeveer 80 procent van de Griekse schulden is in handen van de officiële sector (noodfondsen, bilaterale leningen, IMF en ECB) waardoor wanbetalingen geen groot direct besmettingsgevaar opleveren.

,,Moeder aller crises''

Griekenland belandt vervolgens in de ,,moeder aller crises''. Jacobs voorziet dat Griekse banken voor onbepaalde tijd worden gesloten, waardoor niemand meer bij zijn geld kan. ,,De Griekse overheid zal zich door Europa en de ECB verraden voelen, want de instituties hebben de Griekse economie over de rand van de afgrond geduwd. De Griekse overheid zal dan zoveel mogelijk wanbetalen op haar schulden.''

De overige eurolanden gaan volgens Jacobs niet vrijuit. ,,De opgelegde bezuinigingen en lastenverzwaringen waren veel te heftig en hebben de economie in puin gelegd. Ook willen ze nog steeds niet aanvaarden dat niet alle Griekse leningen worden afgelost. Combineer macro-economische incompetentie van de eurolanden met politieke incompetentie in Griekenland en het gevolg is een Grexit met maximale economische schade voor iedereen.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Dr. Bob 5 juli 2015 17:28
    Er is ook nog plan 'B'. Hierbij brengen vermogende Grieken het grootste offer tot dusver, daadwerkelijk belasting betalen over de buiten het zicht van de Griekse regering aangehouden tegoeden. Dat zou zo maar eens 42 mlrd euro kunnen opleveren. Dan kan men weer een tijdje vooruit.
    www.nzz.ch/nzzas/nzz-am-sonntag/griec...
  2. forum rang 4 marktwaarde 5 juli 2015 17:34
    Wat een raar artikel. ,,Moeder aller crises'' Really?

    Bas Jacobs is bovendien hoogleraar tax policy: het bepalen van optimale belastingen voor een zo hoog mogelijke welvaart. Wat weet hij van de politiek rondom Griekenland??

    Begrijp niet waarom hij zich geroepen voelt om te reageren op iets wat totaal buiten zijn vakgebied ligt.

  3. z0n0p 5 juli 2015 17:55
    Dat die Jacobs in het weekend al weer naar huis mag! Als er iemand onzin uitkraamt rond het hele gedoe is het ons Bertje wel. Zit vast in de groef van schuldkwijtschelding ZONDER voorwaarden. Te gek voor woorden. Ik denk dat de schuldenlast voor Griekenland een te grote molensteen is en deels wegstrepen niet te vermijden valt. Maar daar moet EINDELIJK wel iets tegen over staan. Geen tijd meer voor allerlei flauwekulletjes en populistische, demagogische linkse leuzen.
  4. Sloeki 5 juli 2015 18:01
    TAKE YOUR SEATS FOR DRAMA.

    Polling booths across Greece have just closed, as a referendum that could determine the country’s place in the eurozone comes to an end.

    Local media report that voting was brisk, similar to January’s turnout, as voters had their say in a contest that has electrified Greece, and beyond.

    Finance minister Yanis Varoufakis has told CNBC that Greece could reach a deal with its creditors within 24 hours, if Greeks vote No today.

    Straw polling has suggested that the No side may be ahead, but the full result may not be known for many hours.

    The mayor of Thessaloniki, Yannis Boutaris, has called for Greek politicians to unite and go to Brussels to sign an agreement that will keep the debt-stricken country afloat next week.
  5. forum rang 7 wiegveld 5 juli 2015 18:27
    wordt morgen gekke beursdag, tenzij de `EU leugenaars" weer een konijn uit de hoed toveren dat ze de Grieken er toch inhouden met schuldkwijtschelding.
    Bij een NEE is Tsipras de grote winnaar in het hele spel met vriend Varoufakis de speltheoreticus erbij. De EU mannen zullen er ook eentje moeten inschakelen.

    Ik zelf zou zeggen NEE = Grexit tot ziens. Maar dat gaat niet gebeuren
  6. forum rang 4 Dicall69 5 juli 2015 18:56
    quote:

    appiehappie schreef op 5 juli 2015 18:52:

    ik zou zeggen vermijden en boycotten Griekenland

    Duitse tv-ploeg met stenen bekogeld in Athene. www.telegraph.co.uk/news/worldnews/eu...
    Bij een "Nee" meteen los laten eens kijken wat er dan gebeurt het was al schandelijk vertoning van Tsipras en Varoufakis, maar nu zie je hoe een volk
    zijn eigen regels wil hanteren in een collectief.
  7. EuroFool 5 juli 2015 19:04
    quote:

    Natte krant schreef op 5 juli 2015 18:10:

    www.nu.nl/economie/4082158/griekenlan...
    Die niet-betaalde belastingen innen lijkt me inderdaad het eerste en beste wat ze moeten doen. Geeft ook een duidelijk signaal naar de Griekse binnenlandse ontduikers. Maar OF ze het gaan doen is natuurlijk de vraag.
  8. Go with the flow 5 juli 2015 19:11
    quote:

    J.DekkerSr schreef op 5 juli 2015 19:08:

    Even voor het juiste perspectief. We hebben het hier over een economie ter grootte van de provincie Utrecht. Een "Nee" is rampzalig voor de Grieken. Europa heeft even jeuk aan de kleine teen, krabt en loopt weer door.
    Geloof dat niet zo, de verwevenheid tussen banken onderling is te groot, de EU is zo sterk als de zwakste schakel
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links