Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Griekenland op 5 juni bankroet'

ATHENE (AFN) - Als er niets verandert kan Griekenland op 5 juni niet meer aan zijn internationale verplichtingen voldoen. Het land moet dan bijna 300 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overmaken en dat is onmogelijk zonder een voorafgaande overeenkomst met geldschieters. Dit beklemtoonde de fractiewoordvoerder Nikos Filis van de regerende Coalitie van Radicaal Links (Syriza) van premier Alexis Tsipras. De afbetaling op 5 juni is nog maar het begin van een dure junimaand. Athene moet in totaal 1,5 miljard euro aan het IMF afdragen en ambtenaren en gepensioneerden verwachten ook betalingen.

Filis sprak woensdag voor het tv-station ANT1. Hij zei dat Griekenland buitenlandse crediteuren niet meer kan betalen omdat de geldschieters al een jaar niets hebben overgemaakt, zoals de 7,2 miljard euro die nog uit het aflopende noodkredietprogramma stamt.

Het is ook een dreiging aan het adres van de geldschieters. Als die niet snel over de brug komen, komt een euroland zijn financiële verplichtingen niet na. De Europese geldschieters en het IMF eisen al maanden dat Athene eerst duidelijke plannen voorlegt, waarmee het land de schuldencrisis te boven denkt te komen. Economische hervormingen en ingrijpende bezuinigingen zoals die onder Tsipras' centrumrechtse voorganger Samaras werden uitgevoerd, zijn volgens de geldschieters onontbeerlijk.

Syriza is in januari aan de macht gekomen met de verkiezingsbelofte niet meer te bezuinigen en impopulaire hervormingen terug te draaien. Daarmee is de links-radicale regering van Tsipras nog steeds op ramkoers met de overige eurolanden, de EU en het IMF. Of dat voor de maand juni wordt opgelost, is onzeker. Bovendien staat Tsipras onder druk van parlementariërs uit zijn eigen fractie om niet toe te geven en de verkiezingsbeloften na te komen. De minister van Financiën Yanis Varoufakis die de geldschieters graag irriteert, gooide woensdag weer wat olie op het vuur door zijn Duitse collega ,,machtspoliticus'' Wolfgang Schäuble weer verwijten te maken. Om toch nog wat in kas te hebben, overweegt Athene naar verluidt een belasting te heffen op alle banktransacties hoger dan 500 euro.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Sloeki 20 mei 2015 20:11
    Even voor de gewone volk hier:

    'Griekenland op 5 juni bankroet'
    Dit beklemtoonde de fractiewoordvoerder Nikos Filis van de regerende Coalitie van Radicaal Links (Syriza) van premier Alexis Tsipras.
    Het is ook een dreiging aan het adres van de geldschieters. Als die niet snel over de brug komen, komt een euroland zijn financiële verplichtingen niet na.

    Hollande en Merkel manen Athene tot spoed.
    President Hollande en bondskanselier Merkel, hebben er vandaag in Berlijn gezamenlijk op aangedrongen dat Griekenland voor juni tot een akkoord komt.

    AHHAHAHAHh wie loop wie hier te manen tot Spoed, allemaal dreigementen over en weer ahahahahahah.

    Beste IEX forummers, LEZEN jullie dit ook of ben ik de enige die dit ziet. ;)
  2. [verwijderd] 20 mei 2015 20:17
    quote:

    GRRRR schreef op 20 mei 2015 20:14:

    Fantastisch als Griekenland failliet gaat! Hopelijk ontstaat er dan echt chaos in dat land, dan verdient dat volk.
    Dat volk verdient het .... en WIJ betalen de rekening wel. Want we krijgen gewoon ons geld niet meer terug.

    Wie is nu de laatst lachende ?
  3. MSN 20 mei 2015 20:23
    quote:

    GRRRR schreef op 20 mei 2015 20:14:

    Fantastisch als Griekenland failliet gaat! Hopelijk ontstaat er dan echt chaos in dat land, dan verdient dat volk. Ik heb er wel een paar honderd euro extra belasting voor over iig.
    Dat wens je niemand toe. Ik vind het ook niet netjes wat de Griekse regering laat zien, maar chaos in een land en zeggen dat dat volk het verdient, zwak. De ECB zal wel weer overstag gaan en ze weer wat ruimte/geld geven...
  4. [verwijderd] 20 mei 2015 20:25
    Moeten wij onschuldige Grieken de dupe laten worden van ons eigen financiële gewin? Het bedrag dat wij betalen is een schijntje van wat wij elk jaar de grens overbrengen, en dan komen ze als nog hierheen. dus eigenlijk in het vervolg hierop de grenzen maar dicht gooien. En uit de euro want dit is namelijk ook de schuld van de euro de Grieken zijn er net zo ingetrapt als wij, alleen wij komen beter weg omdat wij een beter handels positie hebben.

  5. [verwijderd] 20 mei 2015 20:54
    quote:

    realiteit 2015 schreef op 20 mei 2015 20:51:

    Dus mensen ga NIET en boek ook NIET een vakantie naar Griekenland.
    Het risico is dan te groot dat je je geld kwijt bent.
    Better safe than sorry.
    Zeker abonnee van de telegraaf? rechts lullen en links vullen.
    Die mensen hebben het juist nodig.
  6. z0n0p 20 mei 2015 21:15
    quote:

    cschul schreef op 20 mei 2015 20:54:

    [...]

    Zeker abonnee van de telegraaf? rechts lullen en links vullen.
    Die mensen hebben het juist nodig.
    Come on!!!! AOW is Nederland is voor gehuwde lager dan in Griekenland (en je krijgt het ook nog wel een paar jaar later). Minimumloon in Duitsland is lager dan in Griekenland. In Griekenland 1 miljoen mensen in de publieke sector (meer dan een kwart van de beroepsbevolking). Dus toch even opletten hoeveel free money die kant op gaat.
37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links