Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Jager: gevolgen Grieks bankroet afgenomen

DEN HAAG (AFN) - Het besmettingsgevaar van een eventueel Grieks faillissement op andere landen van de eurozone is in het voorbije anderhalf jaar afgenomen door de getroffen maatregelen. Maar als Griekenland bankroet gaat, zal dat Nederland nog steeds geld kosten.

Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer in reactie op uitspraken van eurocommissaris Neelie Kroes. Tegen de Volkskrant zei ze dat als Griekenland de eurozone zou verlaten, er ,,geen man overboord'' is.

De Jager benadrukte nog eens dat Kroes in het vraaggesprek zei Griekenland het liefst bij de eurozone te houden. Dat is ook de inzet van de minister. Een vertrek van Griekenland uit de eurozone levert geen ,,Armageddon'' op, maar leidt wel tot kosten. ,,En dat willen we voorkomen'', aldus De Jager.

PVV

De PVV had De Jager vragen gesteld over de opstelling van Kroes. Die partij ziet het liefst dat steun van Nederland aan Griekenland per direct wordt gestopt. Volgens de PVV heeft De Jager zich bezondigd aan bangmakerij door steeds te roepen dat steun aan de Grieken echt noodzakelijk is omdat eurolanden anders als dominostenen zouden omvallen. ,,Geloof niet in die bangmakerij. Deze uitspraken van Kroes zijn pure winst'', aldus PVV-leider Geert Wilders.

Volgens De Jager werpen maatregelen van de eurozone echter hun vruchten af, zoals het instellen van noodfondsen, strengere begrotingsregels en het herkapitaliseren van banken. De conclusies van de PVV, gedoogpartner van het kabinet, werden door De Jager dan ook betiteld als ,,makkelijke fact-free politics''.

Hoewel de inzet van de eurolanden nog steeds is om Griekenland erbij te houden, zitten daar grenzen aan. De Jager herhaalde dat het land hervormingen en bezuinigingen moet doorvoeren, zoals een lager minimumloon en het ontslag van duizenden ambtenaren. De woorden van Kroes ziet De Jager dan ook vooral als een waarschuwing aan het adres van de Grieken. ,,En die waarschuwing is zeker terecht. Laat ieder signaal een waarschuwing zijn'', aldus De Jager.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. $euri 7 februari 2012 14:48
    ze snappen er niks van, als je europa met een lichaam vergelijkt, en er is een hand of voet zodanig beschadigd dat de rest van het lichaam in gevaar komt, dan moet je dat deel amputeren, hoe pijnlijk het ook zal zijn, maar om de rest van je lijf te behouden en te voorkomen dat het hele lijft er aan gaat , moet het gewoon maar.
    neem je verlies nou toch eens de jager, op den duur zal het ons minder kosten dat dat we er tot nu toe al ingepropt hebben
  2. [verwijderd] 7 februari 2012 15:05
    quote:

    OldAndWise schreef:

    Het toneelspel van onze politici wordt langzaamaan een echte griekse tragedie?

    Ik voorkom liever de miljardensteun aan landen als Griekenland, Portugal, Spanje, ... italie, etc etc.
    als de Grieken uit de Euro gaan,breekt de pleuris daaro uit (burgeroorlog)en dan staat Europa pas echt in brand dat weten de andere Eurolanden ook, en belangrijker Griekenland daarom word er ook zolang onderhandeld totdat Griekenland 100% hun schulden worden vergeven...
  3. [verwijderd] 7 februari 2012 15:14
    bericht : een jager is in het ravijn gevallen
    quote
    Volgens De Jager werpen maatregelen van de eurozone echter hun vruchten af,

    ja die vruchten voelen wij onderhand al, rotte vruchten door rotte kwekers gemaakt. laat hem maar mijn pensioen-verlies terugbetalen tot hij blauw ziet van de ouzo. deze club van armoede denkers moet echt het terrein verlaten.
  4. Miskoop 7 februari 2012 18:01
    quote:

    beeldscherm schreef op 7 februari 2012 15:05:

    [...]

    als de Grieken uit de Euro gaan,breekt de pleuris daaro uit (burgeroorlog)en dan staat Europa pas echt in brand dat weten de andere Eurolanden ook, en belangrijker Griekenland daarom word er ook zolang onderhandeld totdat Griekenland 100% hun schulden worden vergeven...
    Jahoor geloof je het zelf?
    Er komt helemaal geen oorlog als Griekenland de Euro uit gaat.
    En ook geen oorlog in Europa.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links