Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggers wachten op banencijfers VS

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenmarkten in Europa zakten vrijdag na de opening verder in het rood. Beleggers namen wat winsten in afwachting van een belangrijk banencijfer uit de Verenigde Staten dat later op de dag uitkomt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 321,11 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven zakte 0,5 procent tot 519,88 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 0,4 procent lager.

,,Vandaag ligt de focus volledig op de Amerikaanse banenmarkt. We hebben al een prachtige rally achter ons, dus nu wordt even geconsolideerd'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Banengroei

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakt vrijdag de cijfers over de arbeidsmarkt in januari bekend. Er wordt gerekend op een banengroei, exclusief de landbouwsector, met 150.000 arbeidsplaatsen. De werkloosheid in de VS blijft naar verwachting stabiel op 8,5 procent.

Daarnaast komen cijfers naar buiten over de dienstensector en de detailhandelsverkopen in de eurozone. Ook komen er gegevens over de orders voor duurzame goederen in de VS, de fabrieksorders en de Amerikaanse dienstensector.

Indekken

Mogelijk wordt de handel beïnvloed door het bericht dat Spaanse banken dit jaar 50 miljard euro extra moeten reserveren om zich in te dekken voor verliezen op slechte leningen.

Verder wordt gewacht op een overeenkomst tussen Griekenland en de private schuldeisers over een afschrijving op Griekse staatsleningen. Volgens eurocommissaris Olli Rehn ligt er nog deze week een akkoord op tafel. Mogelijk is daarbij wel opnieuw een bijdrage van de eurolanden en de ECB nodig, aldus Rehn.

Posco

In de AEX was staalconcern ArcelorMittal een van de grootste dalers met een verlies van 1,7 procent. Beleggers reageerden negatief op de teleurstellende kwartaalcijfers van de Zuid-Koreaanse branchegenoot Posco. ING ging ook 1,7 procent omlaag.

Het aandeel Swedish Automobile won 9,7 procent. Naar verluidt wil het Chinese Youngman opnieuw een bod uitbrengen op de failliete Zweedse autofabrikant Saab. Volgens de Zweedse radio gaat het om een bod van enkele honderden miljoenen euro.

Unit4

Softwarebedrijf Unit4 steeg 1,6 procent. De onderneming heeft een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten ter waarde van 150 miljoen euro en een optie op nog eens 30 miljoen euro.

De euro was vrijdagochtend 1,3143 dollar waard, tegen 1,3160 dollar na de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 96,25 dollar per vat, terwijl Brentolie onveranderd was op 112,07 dollar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links