Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stijging cao-lonen baart werkgevers zorgen

DEN HAAG (AFN) - In de cao's die vorig jaar zijn afgesloten is gemiddeld een loonsverhoging van 1,75 procent afgesproken. Dat is weliswaar minder dan de inflatie, maar volgens werkgeversvereniging AWVN ,,forser dan met het oog op de economische onzekerheid verwacht zou mogen worden''.

Opmerkelijk is volgens de AWVN dat in 2011 veel cao's die al zijn verlopen, nog niet door een nieuwe zijn vervangen. ,,Vakbonden en werkgevers lijken in veel gevallen geen haast te hebben'', constateert de vereniging in een evaluatie van het cao-jaar 2011. Dat komt volgens de vereniging door de economische situatie en de problemen op pensioengebied.

Van de 550 cao's die in 2011 afliepen, waren er op 31 december 150 nog niet vernieuwd. In dat geval blijft de oude cao nog van kracht.

Duurzame inzetbaarheid

AWVN-directeur Hans van der Steen wijst erop dat ,,in de internationale concurrentieverhoudingen loonkostenstijgingen gemakkelijk tot reorganisaties kunnen leiden''. Wel ziet hij een dalende trend in de loonafspraken die in de loop van het jaar zijn gemaakt en dat vindt hij goed nieuws. ,,Er wordt dus wel degelijk gereageerd op het aanhoudend slechte economische nieuws, maar de reactietijd blijkt langer dan gewenst."'

In cao's worden steeds vaker afspraken gemaakt over de duurzame inzetbaarheid van mensen en flexibiliteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om budgetten voor scholing, leeftijdsbewust personeelsbeleid en gezondheidsbeleid.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links