Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Jager: enorme sprong voorwaarts

De Jager: enorme sprong voorwaarts

DEN HAAG (AFN) - De nieuwe begrotingsafspraken in Europa zijn een enorme sprong voorwaarts, en maken het mogelijk om sancties op te leggen aan landen die van hun financiën een potje maken. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag.

De laatste 15 jaar is gefaald in de handhaving van regels bij eurolanden. Dat landen totaal ontsporen, dat kan niet meer voorkomen met deze nieuwe afspraken, stelde De Jager. Volgens hem moet nog worden bekeken wie de nieuwe regels gaat handhaven. Nederland dringt aan op een ,,onafhankelijk iemand'' en bij voorkeur de Europese Commissie, aldus De Jager.

De Jager benadrukte wel dat Europa er nog niet is. Zo moeten de afspraken nog formeel vastgelegd worden en moeten landen de verdragswijziging nog voorleggen aan hun nationale parlementen. Ook moet de invulling van het noodfonds nog nader worden uitgewerkt. Een kwestie van weken of maanden, denkt hij.

Verenigd Koninkrijk

,,Je kunt niet op één top zo'n hele crisis bedwingen, daar is echt wel iets meer voor nodig'', aldus De Jager.

De Jager zei het jammer te vinden dat het Verenigd Koninkrijk zich niet wil aansluiten bij de afspraken. Eisen die de Britten stelden om toch mee te doen, waren voor Nederland onacceptabel, stelde hij. Londen zou dan een te groot concurrentievoordeel krijgen ten opzichte van andere financiële centra zoals Amsterdam.

Noodfonds

De Jager zegt dat de afspraken waarschijnlijk gewoon overeind kunnen blijven ondanks het feit dat de Britten niet meedoen. ,,Het wordt lastiger, maar het kan.''

Over de invulling van het Europese noodfonds zei De Jager dat hij heeft gehoord dat een aantal niet-Europese landen positief reageren om een extra bijdrage te leggen bovenop de 200 miljard euro die is toegezegd door de Europese landen. Hij zei niet welke landen.

De Jager verwacht brede steun te krijgen van de Tweede Kamer voor de plannen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 am1993 9 december 2011 16:32
    Een ongelooflijke sprong voorwaards!!!!!!!!!
    We hadden dat 15 jaar geleden al afgesproken en we weten nog niet wie of hoe we dat NU gaan handhaven en met welke rechtsmiddelen (niks dus), maar toch........enorm hoor.
    Hoe verzint die man het en hoe naief om die praatjes te geloven.
    Vorm alvast maar weer een enquetecommissie voor de volgende doofpot.
    En oh ja, nog even een miljardje of 5-10 wegbezuinigen bij Jan de arbeider. Natuurlijk NIET bij het grootkapitaal, want anders krijgt onze Jan Kees straks geen commissariaten meer.
  2. [verwijderd] 9 december 2011 17:19
    voorwaarts is:
    1: alle bedrijven die geen belasting betalen in dit land belasting laten betalen, moeten wij ook, discriminatie, die bedrijven gaan toch niet weg
    2. geen ontwikkelingshulp meer, wij zijn armer dan de rest
    3. geen jsf, flauwekul op deze wereld,1 atoombom in huis is genoeg
    4. werk terughalen uit china etc
    5. subsidies afschaffen op alle fronten
    6. geen eu bijdrage meer, daar zitten eu-prutsers die geld kosten, dat geld kunnen wij zelf ook uitgeven aan onze interne fabrieken en dat gaat sneller en is controleerbaar
    7 parlement halveren, 1e kamer weg en provincies opheffen
    moet ik doorgaan ??
    zo dit is meer dan 10 miljard in 10 nanoseconden.
    prettig weekend
    Cees
    7.
  3. [verwijderd] 9 december 2011 17:54
    en de cirkel is weer rond!!!! prachtig om te zien
    wij hadden een tijdje terug een opstandige zalm
    die 2 landen wees op hun verantwoordelijkheid en zij
    afspraak is afspraak. De 2 landen halen de schouders op
    reageerde met wat nauw blaaskaak wij bepalen. en zo geschiede
    nu enkele jaren later presenteren ze dezelfde afspraken, maar dan
    met serieuze gezichten en de jager vind het een pracht plan
    ZUCHT.... ik verlang zo naar dat we weer die opstandige provincie zijn
  4. sniper22 9 december 2011 18:17
    absurd dat niemand zich afvraagt waar de oorsprong van alle problemen is begonnen en dat wij ons alles maar laten aanleunen...zit het verstand van de eurobevolking soms in de kleine teen???...wie moesten er aan de bailout vanaf 2008??(de systeembanken) wie hebben het veroorzaakt??(de systeembanken zelf) en wie hebben het betaald??(de burger-belastingen)....wie hebben deze nieuwe crisis veroorzaakt?(de systeembanken). Wie hebben zich decennia niet aan de regels gehouden om ten koste van de "domme burger" zoveel mogelijk hypotheken,levensverzekeringen en allerlei rommel meer aan de burger te slijten ten gunste van de beurswaarde? (de systeembanken)

    Wie kan er betalen..de burger middels hogere belastingen....we worden lekker uitgemolken totdat de regering ziet dat er geen geld meer te halen valt en dat de schuldenpot alleen maar dieper zal worden om teneinde ook een noodkreet bij het IMF en EMS te plaatsen voor hulp aan het rijke (voedselbank) nederland.....en de regeringsleiders besluiten nemen tijdens drie sterren diners waarvan we de tel al zijn kwijtgeraakt!!
  5. sniper22 9 december 2011 20:00
    Het huidige systeem is onhoudbaar...waarom..het is voor iedere werkende europeaan een ratrace geworden om de huidige levensstandaard aan te houden terwijl we dubbel zo hard gepakt worden om maar meer geld te moeten inleveren...burnout, depressies, gedwongen ontslagen, scheidingen en dergelijke zaken gaan hoogtijdagen beleven waardoor we met een klap terug bij af zijn als individu.

    Uiteindelijk zul je op een gegeven moment realiseren dat de film Matrix erg dichtbij komt. Een grote groep zal onder de brug komen te zitten en heeft de red pil geslikt waarna men elkaar zal moeten steunen om nog toekomst te houden. De steeds kleiner wordende werkende groep werkt zich uiteindelijk kapot voor de steeds hogere eisen binnen het bedrijfsleven, de steeds grotere groep werklozen, illegalen, vluchtelingen etc binnen europa waardoor de scheefgroei in rijk en armoede extreem groot zal worden en uiteindelijk dooft het economisch vuurtje uit........gelukkig is het binnenkort kerst-)
  6. [verwijderd] 9 december 2011 21:09
    Niet de systeembanken maar de centrale banken zijn de hoofdschuldigen van deze crisis. En dan vooral de FED en de ECB zij moeten deze crisis oplossen en hierdoor krijgen ze ook meer macht precies wat de bedoeling was. Alles volgens een vooropgezet plan. De banken krijgen de schuld en de centrale banken blijven zo uit de wind.

  7. forum rang 4 s.lin 11 december 2011 16:39
    'Met verdrag komt einde aan vijftien jaar doormodderen'
    Sebastiaan Timmermans - 11/12/11, 12:40

    'We moeten er nu uitkomen. De begrotingsdiscipline in Europa bestond al op papier, maar er was geen handhavingsmechanisme. Dat is nu geregeld.' Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager vandaag. 'We hebben vijftien jaar doorgemodderd'.
    De Jager deed zijn uitspraken vandaag in het programma Buitenhof.

    'Cameron en de Britten hebben zich enorm geïsoleerd tijdens de top. Ze hebben twee keer nul gekregen', zei De Jager over het Britse veto van de gemaakte afspraken. 'Dit is allereerst heel ernstig voor Groot-Brittannië. Ze hebben hun eigen punten niet binnen gehaald en doen als enige land niet mee aan een nieuw verdrag. Als je niet aan tafel zit, praat je ook niet mee.'

    Volgens De Jager zijn de gemaakte afspraken een bewijs van 'stevig commitment' en moeten de markten hier nu vertrouwen in hebben. 'Dit is een enorme stap vooruit.' De Jager legde uit dat voortaan allerlei forse subsidies kunnen worden opgeschort door Europa als nationale begrotingen niet aan de regels voldoen. Ook kunnen er boetes worden opgelegd. 'Bijna altijd zal zo'n sanctie worden opgelegd', denkt De Jager. Over de bankencrisis zei De Jager: 'We komen niet uit deze crisis door minder regels.'

    Met betrekking tot vergroting van het noodfonds stelde De Jager dat 'er meer wordt samengewerkt met het IMF', maar dat dit nog wel beter moet 'aangezien er landen zijn die nu niet meer extra geld beschikbaar kunnen stellen. Dat is niet Nederland. Wij vinden dat dit noodfonds zo groot mogelijk moet zijn'.

    Speculatie over een forse vergroting van het noodfonds EFSF verhult de fundamentele problemen in landen als Italië, vindt De Jager Sommige marktpartijen denken dat het vertrouwen in het oplossen van de schuldencrisis alleen hersteld kan worden door het EFSF te vergroten tot 2 à 3 biljoen euro. Volgens de minister is nu echter eerst het IMF aan zet. De landen van de Europese Unie besloten vrijdag om het IMF 200 miljard euro te geven waarmee de crisis bestreden kan worden.

    Alles heeft een grens
    Maar zo waarschuwde de minister 'alles heeft een grens. We kunnen niet zomaar ongebreideld geld in een pot stoppen. We hebben nu behoefte aan goede afspraken.' De Jager gaf verder aan in Nederland niet op de steun van de PVV te rekenen. 'Die stemmen al anderhalf jaar op dit onderwerp altijd tegen.'

    In het programma wilde De Jager nog niet ingaan op eventuele extra bezuinigingen in Nederland. 'Dat weten we pas echt in februari. Als de cijfers kloppen zal dat wel nodig zijn. Elk onderwerp zal bespreekbaar moeten zijn. Wat er uitkomt is aan het politieke proces.' Zelf opperde De Jager dat wat hem betreft de arbeidsmarkt hervormd kan worden.

    De komende maanden moeten de Europese leiders de gemaakte afspraken verder uitwerken.
    www.trouw.nl/tr/nl/7964/Schuldencrisi...
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links