Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Begrotingstekort loopt op

Begrotingstekort loopt op

DEN HAAG (AFN) - Het begrotingstekort van de overheid loopt dit jaar naar verwachting op tot 4,5 procent van het bruto binnenlands product. Dat is een verslechtering van 0,3 procent van het bbp (ongeveer 2 miljard euro) ten opzichte van de cijfers die het kabinet in september op Prinsjesdag presenteerde. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft dat dinsdag in de najaarsnota aan de Kamer geschreven.

De verslechtering van het tekort is een voortzetting van de trend van eerder dit jaar. In juni rekende het Centraal Planbureau voor dit jaar nog op een tekort van 3,7 procent. Het kabinet ging bij de start vorig jaar oktober uit van een tekort van 4 procent. Ook de staatsschuld loopt dit jaar op, naar 65 procent van het bbp.

De verslechtering van het tekort wordt grotendeels veroorzaakt door lagere inkomsten uit belastingen. Bij de uitgaven zijn er tegenvallers in de sociale zekerheid (400 miljoen euro) en in de zorg (1,2 miljard). Het kabinet heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de totale uitgaven niet boven het afgesproken plafond uitkomen.

Lokale overheden

Behalve met lagere belastinginkomsten heeft De Jager ook te maken met grotere tekorten bij de lokale overheden. Een meevaller bij de rentelasten heeft juist een licht positief effect.

De Jager stelt in en toelichting dat de Nederlandse economie het vooral door de Europese schuldencrisis moeilijk heeft. De lagere belastinginkomsten komen voor hem niet als een grote verrassing. ,,Dat resulteert in een lichte stijging van het begrotingstekort. Maar ten opzichte van 2010 - toen het begrotingstekort uitkwam op 5,1 procent bbp - is er sprake van verbetering. Het kabinet werkt hard om de overheidsfinanciën op orde te brengen en het begrotingstekort verder terug te dringen, ook om aan de Europese afspraken te voldoen'', aldus De Jager.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links