Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mogelijk uitstel EU-systeem CO2 luchtvaart

LUXEMBURG (AFN) - Mogelijk wordt de invoering uitgesteld van een Europees systeem dat de CO2-uitstoot van luchtvaartmaatschappijen wil terugdringen. Brussel gaat opnieuw met de internationale burgerluchtvaart praten over het omstreden systeem, dat op 1 januari moet ingaan.

Europees Commissaris Connie Hedegaard (Klimaatactie) deed deze toezegging maandag tijdens beraad met de Europese ministers van Milieu in Luxemburg. De grote luchtvaartlanden binnen de EU hadden op het nieuwe overleg aangedrongen, aldus staatssecretaris Joop Atsma van Milieu. Zij willen een wereldwijd systeem.

Zij vinden dat aan een systeem uitsluitend voor Europa te veel nadelen kleven. De concurrentiepositie van Europese luchtvaartmaatschappijen kan eronder lijden.

Weerstand

Atsma wijst ook op de mogelijke negatieve gevolgen voor Schiphol. Daarnaast wijst hij op de groeiende weerstand van niet-Europese landen. Die zouden zelfs met economische maatregelen dreigen. Want ook niet-Europese luchtvaartmaatschappijen moeten meedoen aan het systeem als zij gebruik maken van een luchthaven in de EU.

De staatssecretaris benadrukte ervan uit te gaan dat het zogenoemde ETS-systeem volgend jaar gewoon kan worden ingevoerd. Ook alle andere EU-lidstaten willen dat. ,,Er is brede steun voor ETS'', als voor iedereen hetzelfde geldt, aldus Atsma in Luxemburg.

Commissaris Hedegaard wil de ministers van Milieu in december op de hoogte brengen van het overleg met de sector. Zij benadrukte dat het systeem, waarbij luchtvaartmaatschappijen uitstootrechten moeten kopen, een opslag van maximaal 12 euro per stoel zou betekenen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links