Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Topoverleg over opsplitsing Dexia

Topoverleg over opsplitsing Dexia

BRUSSEL (AFN) - De Franse en Belgische regering voeren zondag in Brussel topoverleg over de opsplitsing van de Dexia Bank, de eerste bank die slachtoffer is van de staatsschuldencrisis in de eurozone. Het overleg begint om 15.00 uur.

De Frans-Belgische bank heeft 12 miljard euro aan staatsobligaties van Griekenland en andere noodlijdende landen. Die obligaties zijn de laatste maanden fors in waarde gedaald. Voor de bank werd het steeds moeilijker aan kapitaal te komen. Afgelopen week haalden ook veel spaarders hun geld bij de bank weg.

De Franse tak van Dexia wordt waarschijnlijk samengevoegd met de staatsbank Caisse des Dépôts en de Banque Postale. De Belgische regering wil de Belgische tak nationaliseren, maar bronnen melden dat er ook andere banken zijn die mogelijk geinteresseerd zijn in een overname van het meer gezonde deel van het Belgische Dexia. Gezonde buitenlandse delen zoals de Denizbank in Turkije, worden vrijwel zeker te koop gezet.

Moody's

Een zogeheten bad bank gaat de 95 miljard euro aan riskante obligaties beheren, gesteund door staatsgaranties. Frankrijk en België moeten wellicht tot 200 miljard euro aan staatsgaranties afgeven, wat ruim 55 procent van het Belgische bruto nationaal product zou zijn.

Kredietbeoordelaar Moody's heeft al gewaarschuwd België lager te waarderen te geven als het land zulke grote garanties afgeeft. Bronnen melden dat Frankrijk daarom wil dat Belgie het grootste deel van de garanties op zich neemt. Parijs is bang eveneens door een lagere waardering te worden getroffen.

De onderhandelingen zullen naar verwachting tot laat in de avond voortduren. Alle partijen willen een oplossing voordat de beurzen maandag opengaan.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links