Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street in mineur

NEW YORK (AFN) - In New York stonden de belangrijkste graadmeters maandag halverwege de handelsdag stevig in het rood. Zorgen over de problemen in Griekenland domineerden ook op Wall Street de eerste handelsdag van oktober.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.25 uur een verlies van 1,7 procent op 10.737 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 1,9 procent tot 1110 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 2,1 procent tot 2365 punten.

Kort na het luiden van de openingsbel bleek uit data van het Amerikaanse ministerie van Handel dat de bouwuitgaven in het land in augustus met 1,4 procent zijn gestegen. Dat was veel beter dan economen hadden voorzien. Verder bleek de groei van de activiteit in de Amerikaanse industrie de afgelopen maand onverwacht te zijn toegenomen.

Naar de achtergrond

De gegevens zorgden er in eerste instantie voor dat de zorgen over Griekenland wat naar de achtergrond werden gedreven. Maar de vrees voor een Grieks bankroet kreeg uiteindelijk ook de Amerikaanse beleggers weer te pakken.

Griekenland gaf afgelopen weekend aan dat het zijn begrotingsdoelen niet gaat halen. Marktpartijen vrezen dat het land door het missen van de doelstellingen het volgende deel van de noodsteun niet zal krijgen.

AMR

In New York was het aandeel van AMR, het moederbedrijf van American Airlines, een opvallende daler. AMR kelderde 38,2 procent, nadat analisten speculeerden op een faillissement van het bedrijf.

Ook andere luchtvaartondernemingen koersten lager. Zo zakte United Continental circa 11 procent en verloor Delta Air Lines 9,7 procent.

De euro stond op 1,3260 dollar tegen 1,3305 dollar aan het einde van de Europese beurshandel.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 oktober 2011 21:11
    Hahahaha, wat een zeikerds !!
    Kom op zeg, het is maar Griekenland. 10 miljoen mensen met een economie van omvang "failliet". D'r zijn daar 'grote' problemen.
    En daarom verbranden ze daar miljarden op wall street ??!! Denken ze dat de wereld nu vergaat omdat een paar belastingontduikers een paar jaar hun best gedaan hebben ?!
    En ik dacht nog wel dat de amerikanen naar kansen keken .....
    Volgens mij is er wereldwijd zo langzamerhand meer aan beurswaarde verdampt dan heel griekenland waard is !
  2. [verwijderd] 3 oktober 2011 22:50
    quote:

    Muppet_Waldorf schreef op 3 oktober 2011 21:11:

    Volgens mij is er wereldwijd zo langzamerhand meer aan beurswaarde verdampt dan heel griekenland waard is !
    Dat klopt, maar daar is ook alle reden toe. Griekenland is slechts de voorbode van wat andere westerse landen ook te wachten staat. Er wordt nu gesproken over een noodfonds van 2000 miljard om alle problemen het hoofd te kunnen bieden.
    Vraagje: Wie betaald die 2000 miljard?
    Juist, de overige Europese landen.
    Vraagje: Waar halen ze dat geld vandaan?
    Juist, dat wordt geleend.
    Vraagje: Maar ze hebben toch al enorme begrotingstekorten?
    Juist, dus die worden behoorlijk groter, waardoor er flink bezuinigd moet worden, of belastingen verhoogd.
    Vraagje: Maar om uit een schuldenprobleem te komen hebben we toch juist investeringen nodig?
    Juist, maar daar is dus geen geld meer voor.
    Vraagje: En als we nou eens niets doen?
    Nou, dan rollen eerst wat Franse banken om, waarna andere banken, die geld aan die instellingen uit hebben staan, dreigen om te rollen, en dan kunnen we net als 3 jaar geleden duizenden miljarden gaan spenderen aan het ophouden van banken die nog steeds "too big to fail" zijn.

    Het verhaal is kortom, als je het goed wil aanpakken dan kost het heel veel geld, geld dat een aantal landen zich niet kunnen permitteren, die daardoor zelf Griekenland II gaan worden, waardoor het opgerichte noodfonds misschien weer te klein blijkt te zijn. En als je niets doet dan krijg je de sneeuwbal via vallende banken in je gezicht.

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links