Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Correlatie opties-aandeel

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 mei 2004 23:02
    Klein vraagje voor de specialisten:

    Natuurlijk is de koers van de opties van een bepaald aandeel sterk gecorreleerd aan de koers van dat aandeel. Als we de koers van het aandeel zouden manipuleren, zouden de opties meebewegen.

    Geldt het omgekeerde ook? Stel bv. dat je de koers van de call-opties manipuleert door ze systematisch op te kopen, stijgt dan ook de koers van het aandeel? En hoe sterk is dit effect?

    Let wel: deze vraag is puur theoretisch, ik besef dat je alleen maar geld kwijt zou raken door deze strategie te volgen.

    Mvg
  2. [verwijderd] 10 mei 2004 23:33
    sorry dat ik je vraag niet kan beantwoorden maar zelf heb ik ook een vraag over iets dergelijks.

    Is het ook zo dat een (zeer vermogend) iemand de koers van een aandeel heel erg op kan drijven ten voordele van zn calls?

    Voorbeeld:
    Omdat je een aandeel in grote getallen koopt,koop je steeds meer aandelen voor een hogere prijs dan je eigenlijk wilde. Hierdoor stijgt je call.
    Vervolgens verkoop je je calls en koop je puts, en verkoop je alle aandelen weer waardoor je een deel krijgt voor de prijs die je eigenlijk wilde, en andere delen van je aandelen krijg je tegen een steeds lagere prijs waardoor je in theorie weer op de prijs uitkomt waarvoor je alles kocht. Eind van het verhaal is dan dat je qua aandelen quitte speelt en alleen wint op de calls en puts.

    Klopt deze theorie?

    groeten dave
  3. forum rang 4 bearishbull 10 mei 2004 23:39
    stel als een call optie veeeel hoger staat dan de theoretische waarde, wat doet een slimme handelaar...die short met al zijn vermogen die call en koopt de aandelen...Dit is gratis geld en gratis geld wil iedereen wel hebben, dus het verschil kan nooit te groot worden. door de opgelopen call te shorten en de relatief lage aandelen te kopen zal de prijs weer naar elkaar toe groeien...

  4. [verwijderd] 11 mei 2004 01:01
    Dave,

    ik vermoed dat dit meer geld kost dan oplevert omdat de koers bij het verkopen waarschijnlijk even onder de uitgangskoers terecht komt (uitgaande van het scenario: eerst aandelen kopen, daarna verkopen).

    Ga je ook met opties werken, dan denk ik dat je het effect van kopen van call-opties en verkopen van put-opties ongeveer gelijk kunt stellen aan het kopen van het aandeel en het verkopen van call-opties cq. kopen van put-opties aan het verkopen van het aandeel.

    Je zou geld kunnen verdienen met een groot kapitaal door een tijdelijke rally te creeren (bv. RTC lijkt me geschikt hiervoor). Je verkoopt als de koers weer begint af te vlakken (rond de top). Ik vraag me af of deze methode wordt toegepast door mensen met een groot kapitaal of dat er regels zijn die dit verbieden. Voor RTC lijkt me een kapitaal van enkele miljoenen genoeg.

    Mvg
  5. [verwijderd] 11 mei 2004 01:06
    Je gaat dan uit van een perfecte marktwerking. Toch zie je soms voorbeelden van een verschil tussen theoretische waarde en werkelijke koers (ik denk bv. aan claim Hagemeyer vs. aandeel). Het zou kunnen zijn dat de hogere optiekoers mensen verleidt het aandeel te kopen zonder de optie te shorten waardoor de koers van het aandeel stijgt.
  6. [verwijderd] 11 mei 2004 15:39

    Rockefeller,
    Theoretisch misschien wel. Als de tegenpartij een marketmaker is zal hij ter dekking van zijn shortcall stukken kopen. In praktijk zal je dit toch wel met erg grote aantallen moeten spelen om de koers op te laten drijven. En vervolgens is het nog maar de vraag of het niet een kleine uptick in de aandelen wordt ipv een grotere, blijvende stijging. BOvendien heeft een marketmaker ook nog de mogelijkheid zijn shortcall te dekken door een andere call te kopen (in een spread te zetten).

    Toch kun je, met name in kleine minder liquide fondsen, wel door met veel lef en maar heel groot te spelen je eigen gelijk creeren. Op het moment dat jij veel opties koopt zal de verkoper geleidelijk zijn verkoopprijs verhogen, en volia, je hebt gelijk gekregen. Echter, bij het sluiten van de positie werkt hetzelfde principe weer in je nadeel.

    Conclusie: (zoals je zelf al aangeeft): geen aanrader om uit te proberen.
  7. [verwijderd] 11 mei 2004 15:51

    Ilan, de theoretische prijs van een optie is niet constant, ook niet als je de invloed van koersbewegingen buiten beschouwing laat. De optieprijs is opgebouwd uit rente, dividend en de volatiliteit. Met name die laatste is nogal aan verandering onderhevig. Dus wat nu een goede prijs is, kan morgen wel een slechte prijs zijn. (zie mijn vorige posting bij deze thread over het "je eigen gelijk creeren"). Misschien alleen in geval de optie echt euro's te duur/ goedkoop is, maar dat zul je in praktijk niet tegen komen. Dus geen gratis geld hier.

  8. [verwijderd] 11 mei 2004 17:27

    Ook al is hij euro's te duur, dan nog is het geen gratis geld. Op het moment dat er 1 of 2 euro wordt betaald in bijv. de AEX may 300 put en we krijgen eenzelfde scenario als 9-11-2001, dan zou ik hem liever niet short zitten. Daar geen hedgen (of arbitrage zoals jij het noemt) tegen mogelijk.
  9. [verwijderd] 11 mei 2004 22:25

    Inderdaad een erg gunstige risico/opbrengst verhouding. Echter, een boekhoudschandaaltje in die 10 dagen en de 4 euri dekt de lading niet meer. Voor het het AEX verhaal geldt precies hetzelfde maar dan voor een (forse) koersstijging.

    MOraal van mijn verhaal is: geschreven opties, ook afgedekt met aandelen, zijn NOOIT gratsi geld. Je hebt altijd een risico, hoe klein het soms ook is. Bij gekochte opties daarintegen kun je wel gratis geld verdienen bijv. als je ze koopt op een prijs lager dan de intrinsieke waarde, ze hedged met aandelen en vervolgens uitoefent.
  10. [verwijderd] 11 mei 2004 22:54
    Toch gratis geld.

    Stel, je verkoopt de te dure call en koopt puts. Daarnaast koop je het aandeel. Je positie is nu ongevoelig geworden voor koersverloop en je profiteert van de te dure call.

    Conclusie: de optiekoers volgt de aandeelkoers en kan maar in beperkte mate afwijken (bij kleine afwijkingen gaan dingen als transactiekosten en spread een rol spelen en werkt het marktmechanisme niet goed meer neem ik aan).

    De vraag blijft dan: kunnen die kleine afwijkingen een "magneetwerking" hebben? Oftewel: kijken sommige beleggers ook naar de optiekoersen om bv. sentiment te bepalen (en op basis hiervan een beslissing te nemen)? Die kleine afwijkingen (5-10 ct) zijn met beperkte middelen te bereiken.
  11. Schip0100 6 maart 2017 18:53
    Wie heeft hier een antwoord op.
    Het aandeel AMG is vandaag zo goed als onveranderd gesloten.
    Mijn calls september op koers 17 dalen op het allerlaatste moment van de beurs vandaag met meer dan 31%.
    Er staat slecht een absurd lage biedprijs en geen laatprijs
    De broker kan er geen verklaring voor geven.
    Wie wel, is dit een truck of manipulatie van een partij?
    Ik tast in het duister.
    Wie o wie kan dit verklaren
  12. dct 8 maart 2017 10:23
    De september 17 call heeft bijna alleen nog intrinsieke waarde en beweegt dus in feite bijna mee met het aandeel (tijdspremie is nog ongeveer 0,20). Standaard wordt door Market Makers met 0,30 cent tussen bied-laat prijs gesteld. Op dit moment met 23,50 koers 6,95-7,25. Dit soort ITM calls zijn dus bijna aandelen en aangezien er weinig handel is kun je beter niet naar de last kijken, maar naar bied en laat. Dat die er even niet waren kan zijn omdat de MM hun quotes even hebben weg gehaald. Geen manipulatie dus. Hou er wel rekening mee dat het soms voordeliger is ITM calls uit te oefenen net voor dividend datum (in dit geval niet). Als dividend>rentevoordeel+putpremie.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 875,35 +0,06%
EUR/USD 1,0690 -0,12%
FTSE 100 8.047,36 +0,03%
Germany40^ 18.075,20 -0,34%
Gold spot 2.328,90 +0,30%
NY-Nasdaq Composite 15.696,64 +1,59%

Stijgers

VIVORY...
+15,28%
ASMI
+11,89%
NX FIL...
+5,61%
FASTNED
+3,71%
BESI
+3,71%

Dalers

ALLFUN...
-10,11%
ING
-6,08%
WDP
-2,66%
Flow T...
-2,39%
Avantium
-2,17%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links