Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het gaat fantastisch met de AEX-bedrijven.

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. atitlan 3 november 2003 17:58
    Het gaat fantastisch met de AEX-bedrijven.

    Dat lijkt een gerechtvaardigde conclusie, gelet op de onstuimige koersstijgingen tijdens de cijferregen over het derde kwartaal.
    De Amerikaanse bedrijven presteerden over het algemeen boven verwachting.
    Van de AEX-fondsen kon tot nu toe echter alleen Abn/Amro goede resultaten overleggen, ofschoon vooral omdat het wist te profiteren van een hypotheek bubble in de VS.
    In een kwartaal dat de economie in de VS met een fraaie 1.8% groeide, kromp de Nederlandse economie met 0,9%, een twintig jaars dieptepunt en tevens slechter dan in enig ander ontwikkeld land. Het is daarom nauwelijks een verassing dat zoveel veel fondsen recent winst- en omzetwaarschuwingen hebben afgegeven.
    Volgend jaar is Nederland naar verwachting opnieuw economisch hekkensluiter in Europa.
    Veel bedrijven laten nog altijd (tegen hoge kosten) werknemers afvloeien. Dat zouden zij zeker niet doen wanneer er intern vertouwen zou zijn in een spoedig economisch herstel.
    Opvallend is het ook dat er weinig uitspraken worden gedaan over volgend jaar. Wellicht koesteren de CEO’s de koersstijgingen en niet in de laatste plaats diegenen onder hen die binnenkort weer opties hopen te cashen.
    Gezien hun schuldenlast, die in historisch perspectief buiten alle proporties is, kunnen veel Nederlandse bedrijven het uitblijven van een duidelijk economisch herstel niet veel langer meer velen.
    In die omstandigheden mag er al helemaal niets meer tegenzitten, zoals b.v. een verdere stijging van euro of een stijging van de rente. Dan hebben we het nog helemaal niet gehad over de geo-politieke ontwikkelingen. Een goede afloop van de situatie in Irak staat allerminst vast. De gevolgen voor de federale begroting in de VS gaan zo langzamerhand alle proporties te buiten en verhogen in elk geval de risico’s t.a.v euro/dollar en rentestand.
    Maar waar maal ik over, want op de beurs gaat het immers crescendo.
  2. forum rang 6 marique 3 november 2003 18:55
    Hi Atitlan, Een beetje bitter gestemd? Ik ga een eind met je mee, maar ik ben over de lokale fondsen toch wat positiever gestemd.

    De WPA's voor AEX/AMX voor '03 liggen grosso modo op hetzelfde niveau als de WPA's van '02. Ultimo '02 was de verwachting voor '03 +20%. Daar is dus niks van terecht gekomen.

    Voor '04 is de verwachte WPA voor de AEX/AMX +12% boven die van '03. Voorzichtiger/reëler dan een jaar geleden.

    Voor de lokale fondsen ligt de verwachting veel hoger. Maar dat vertrouw ik niet, want die fondsen worden minder nauwgezet gevolgd. Ik vrees dat die optimistische verwachting gewoon geëxtrapoleerd wordt uit de koersstijging van de laatste maanden.

    Al met al, de huidige AEX-stand en de winstverwachtingen komen aardig overeen met die van ultimo '02.

    Ik vind dat je de AEX nauwelijks nog een graadmeter kunt noemen voor de Nederlandse aandelenmarkt.

    vrgr
    marique
  3. atitlan 4 november 2003 09:02
    Hoi Marique,

    >>De WPA's voor AEX/AMX voor '03 liggen grosso modo op hetzelfde niveau als de WPA's van '02. Ultimo '02 was de verwachting voor '03 +20%. Daar is dus niks van terecht gekomen.<<

    Het terugkijken naar de kwaliteit van oude voorspellingen maakt inderdaad erg sceptisch over toekomstige winstverwachtingen. Dan heb je het alleen nog maar over de huidige AEX/AMX-bedrijven.
    Sommige bedrijven, waarvan al jarenlang hoog wordt opgegeven over toekomstige winsten (zoals ASML) hebben per saldo nog geen stuiver verdiend.
    En wat te denken over de vele, vooral ICT bedrijven die de afgelopen jaren uit deze indices zijn gevallen, over het algemeen omdat de feitelijke bedrijfsontwikkelingen de door deze bedrijven en analisten uitgesproken toekomstverwachtingen in een dramatisch daglicht wisten te stellen.

    Ik denk dat het vooral komt omdat bij het uitspreken van winstverwachtingen de negatieve risico’s stelselmatig ondergewaardeerd worden. Het moet vooral een goed nieuws show zijn.

    >>Ik vind dat je de AEX nauwelijks nog een graadmeter kunt noemen voor de Nederlandse aandelenmarkt.<<
    Ik neem aan dat je in plaats van ‘aandelenmarkt’ bedoelt ‘economie’, immers de totale marktkapitalisatie van AEX/AMX domineert in uitzonderlijk hoge mate (ik schat zeker voor 90%) de totale kapitalisatie van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

    Vrgr
    Atitlan
  4. [verwijderd] 4 november 2003 09:36
    tuurlijk, vele koersen staan historisch laag zoals HGM, anderen staan erg ver onder hun toppen, Ahold, GTN,ASML, Philips etc.De TA wijst omhoog(al wordt dat een handje geholpen,zie RTLZ over de slotstand gisteren)
    De reclamecampagne draait op volle toeren(hè meneer Koenders, als het fout gaat kan ik dan een bonnetje delareren?) en alle argumenten die bedacht worden om de beurs hoger te zetten verbleken bij de beren argumenten. Wellicht dat ooit bij faillissementen ook topprijzen betaald worden.
    Misschien moeten we wat betreft de USA niet alleen het beurs verloop kopieeren, maar ook het claimcultuurtje aldaar eens overnemen?
    Wie weet waar men de beurs nog heendirigeert; stel dat de kredietruimte van de USA ooit eens ophoudt, wat dan......?
  5. forum rang 6 marique 4 november 2003 20:59
    Hi Atitlan, ik bedoelde wel degelijk de aandelenmarkt, maar ik heb me daarbij een beetje vergaloppeerd. Idd domineert de AEX de beurs qua marktkapitalisatie. Maar ik doelde eigenlijk op het aantal fondsen. Ik denk namelijk niet dat beleggers hun p.f. opbouwen op basis van marktkapitalisatie. Als je dat doet kun je beter je geld in indexfondsen stoppen.

    vrgr
    marique
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,67 -1,06%
EUR/USD 1,0626 +0,01%
FTSE 100 7.820,36 -1,82%
Germany40^ 17.789,90 -1,31%
Gold spot 2.393,38 +0,43%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+5,13%
FASTNED
+2,27%
Air Fr...
+2,00%
DSM FI...
+1,84%
CM.COM
+1,69%

Dalers

Arcelo...
-6,90%
Aperam
-6,68%
JUST E...
-4,85%
SBM Of...
-4,17%
RANDST...
-3,69%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links