Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Waterstof of watersof?

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
89 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
izdp
1
Kijk eens aan.
Gevolg van dom beleid waar Wiebes op inzet.
Problemen aan de opwekkant waar er nauwelijks afnemers zijn.
En decentrale opwek waar wel afnemers zijn, het maar moeilijk maken.

izdp
0
Dat zeg ik niet.
Lokaal zwaar onvoldoende afnemers van de opgewekte elektriciteit.
Vandaar de opslaggedachte in waterstof.
Waterstof is qua gebruik en kostprijs nog steeds niet over de drempel.
henk38
0
quote:

izdp schreef op 8 aug 2019 om 21:59:


Waterstof is qua gebruik en kostprijs nog steeds niet over de drempel.Dat is nog maar een kwestie van tijd.
voda
0
Ørsted & Partners Secure Government Funding For Hydrogen Project

Ørsted, together with ITM Power and Element Energy, has won funding from the UK Government for a green hydrogen project. The Gigastack feasibility study, led by ITM Power, is a six-month project to investigate the potential delivery of bulk, low-cost and zero-carbon hydrogen. The funding has been secured as part of the Department for Business, Energy and Industrial Strategy Hydrogen Supply Competition, which looks at ways to accelerate the development of low carbon hydrogen supply solutions. The aim of the project is to identify opportunities to reduce the cost of producing hydrogen through the process of electrolysis, making it a more viable option for the UK’s energy system and for decarbonising industry.

Mr Matthew Wright, UK Managing Director at Ørsted, said that “We must continue taking urgent action to limit the damaging effects of climate change. The UK already leads the world in deploying renewable energy and accelerating the use of new technologies, such as green hydrogen, has a crucial role to play in decarbonising industrial processes. We’ve seen the cost of offshore wind reduced dramatically thanks to industry and government working together, and I hope this project can be the start of a similar journey with green hydrogen.”

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
haas
0
Hup, allemaal naar het Nooorden:)
====================================================
Forse Europese steun voor waterstof in Noord-Nederland

Een EU-subsidie van twintig miljoen euro lonkt voor Noord-Nederland voor het project Hydrogen Valley. Doel daarvan is de ontwikkeling van een groene waterstofketen in Noord-Nederland. Het gaat om een publiek-private samenwerking met een totale omvang van 90 miljoen euro. Het zesjarig project moet in januari 2020 van start gaan.

Het project is vooral gericht op de integratie van waterstofinvesteringen in met name Groningen en Drenthe. Denk aan grootschalige productie van groene waterstof als grondstof voor de industrie. Maar ook aan de opslag, transport en distributie van waterstof. En denk ook aan de toepassing als energiedrager in de industrie, de gebouwde omgeving en in de mobiliteit. Het is de bedoeling om bestaande aardgaspijpleidingen geschikt te maken voor het transport van waterstof. Bovendien worden nieuwe waterstofleidingen aangelegd op het Chemie Park Delfzijl en tussen het GZI-Next terrein en het Emmtec Industry & Business Park in Emmen.

CO2-reductie
Ondergrondse waterstofopslag is al voorzien bij HyStock in Veendam. Er lopen waterstofprojecten voor de verwarming van huizen in Hoogeveen en Groningen en voor de industrie in Delfzijl en Emmen.

Ook de mobiliteit krijgt de nodige aandacht. Bussen, lichte én zware vrachtwagens en personenauto’s kunnen ook op waterstof rijden. Er komen daarom waterstoftankstations in Groningen en Emmen, naast de reeds geplande in Pesse, Groningen en het reeds operationele tankstation in Delfzijl. Eveneens wordt een binnenvaartschip op waterstof (H2) gebouwd en wordt groene H2 ingezet bij de productie van e-kerosine voor vliegtuigen. Juist de zwaardere voertuigen lijken geschikt voor het gebruik van waterstof en daar is ook de grootste CO2-reductie en milieuwinst te behalen.

Lokale economie
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat geeft volle steun aan het initiatief. Volgens hem heeft Noord-Nederland alles in huis voor een omvangrijke, succesvolle en duurzame waterstofeconomie. De mooie lijst met projecten laat volgens Wiebes zien dat er nieuw perspectief gloort voor de lokale economie en dat Noord-Nederland een grote rol zal blijven vervullen in de Nederlandse energietransitie.

De subsidieaanvraag is gedaan in april dit jaar door het Heavenn-consortium. Dat wordt geleid door Energy Valley, een onderdeel van de New Energy Coalition. Het bestaat uit 31 publieke en private partijen uit zes Europese landen.
voda
0
Steeds meer proeven met waterstof om huizen te verwarmen

Nu het kabinet heeft besloten om al in 2022 te stoppen met het oppompen van Gronings gas, wordt met nog meer gretigheid naar alternatieven gezocht. Waterstof als warmtebron staat nog in de kinderschoenen, maar vandaag begint een nieuwe proef op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee met een zogenoemde ‘powerbox’.

Stefan ten Teije 11-09-19, 19:56

Dat is niet de eerste proef in Nederland. Ketelbouwer Remeha is al enkele maanden aan het testen in een appartementencomplex in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg. In Hoogeveen (Drenthe) is nieuwbouw in de wijk Nijstad-Oost al op een waterstofnetwerk aangesloten, opgewekt door een zonneweide in de provincie. En op Ameland is waterstof toegevoegd aan aardgas. ‘Bijmengen’ tot 20 procent bleek voor de cv-ketels en de normale gasleidingen geen enkel probleem.

Lees ook
PREMIUM
Bewoner eerste ‘waterstofhuis’ Nederland heeft dadelijk nauwelijks energiekosten
Lees meer
Superbatterij kan duurzame energie in huis omzetten in warmte

Volledig schoon
In de tuin staat een grote ketel waarin de waterstof met energie wordt opgeslagen. In de winter kan het worden aangewend om het huis mee te verwarmen. John de Pater

Rond dit groeiende aantal waterstofprojecten klinkt steevast de taal van revolutie. Ook in Stad aan 't Haringvliet op Goeree-Overflakkee is de stemming hoopvol bij de presentatie van de 'powerbox', een installatie ter grootte van een flinke koelkast die zonne-energie omzet in waterstof. ,,Het is anders dan de andere projecten in Nederland omdat dit een opzichzelfstaand systeem is”, zegt Marijke de Wit van ‘Wonen op Flakkee'. ,,De waterstof wordt ook niet verbrand, maar er wordt energie in opgeslagen. Dat maakt de techniek volledig schoon. De energie kan bewaard worden voor momenten dat het nodig is, in de winter.”

Een fantastische ontwikkeling die zeker aandacht verdient, maar er zitten nog wat haken en ogen aan het gebruik van waterstof, zegt Sanne Akerboom, onderzoeker energiebeleid van de Universiteit Utrecht. ,,De powerbox heeft energie van 30 zonnepanelen nodig. Dat is best veel. Ook moet de energie worden opgeslagen in een grote tank in de tuin, daar moet maar net ruimte voor zijn. Bij bepaalde nieuwbouw zou het best een oplossing kunnen zijn, maar zeker niet overal en ook nog niet nu.”

Ook De Wit weet dat de techniek er nu nog niet is. ,,Wat ik merk is dat er veel over waterstof wordt gepraat, maar we moeten nu vooral ervaring opdoen in de praktijk. Het systeem is helemaal op maat gemaakt en is nog niet toepasbaar op grote schaal. Dat is een forse investering en daardoor ook nog niet betaalbaar. Maar ik denk dat we over een jaar of vijf al tweehonderd woningen kunnen neerzetten naar dit voorbeeld.”

Isoleren
Het kabinet wil in 2030 al 1,5 miljoen van de 7,5 miljoen huishoudens van het aardgas hebben. Bij bestaande woningen is momenteel restwarmte van industrie het belangrijkste alternatief. ,,Die projecten zijn voorlopig veel grootschaliger dan de projecten met waterstof”, aldus energieonderzoeker Sanne Akerboom. ,,Voor de productie van waterstof op grote schaal zijn ook wel acht keer zoveel windmolens nodig als we nu hebben gepland. Voor de energietransitie hebben we alle technieken die voorhanden zijn nodig. Warmtepompen, warmtenetten en wie weet ook waterstof. Waterstofwoningen zijn gebaat bij goede isolatie omdat er dan minder waterstof opgewekt hoeft te worden en dat dus minder energie kost. We moeten daarom hoe dan ook vooral beginnen met goed isoleren.”

Warmteopslag
Dat waterstof energie kan vasthouden, is een belangrijk element in de ontwikkeling naar volledig duurzame huizen. Woningen die full electric worden verwarmd (meestal met een warmtepomp) hebben als nadeel dat ze eenmaal in groten getale te veel stroom van het net vragen.

Zeker als we straks alleen nog maar duurzame energie opwekken, is dat een probleem. Soms waait de wind niet of schijnt de zon niet en ook dan willen Nederlanders er ook warmpjes bijzitten. Daarom worden er thuisbatterijen ontwikkeld, bedoeld om elektrische energie op te slaan voor de momenten dat het nodig is. Opvallende uitvinding is de warmtebatterij, die energie opslaat in zout.

Die batterij is ontwikkeld door TNO en de Technische Universiteit Eindhoven. Vandaag werd bekend dat Europa 7 miljoen euro beschikbaar stelt voor de doorontwikkeling. De warmtebatterij zou huizen ook kunnen verkoelen als het warm is.

www.ad.nl/wonen/steeds-meer-proeven-m...
89 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street in mineur door handelszorgen

20 sep De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen gesloten. Handelsspanningen tussen China en de VS... 5

  Indices

  AEX 577,44 -0,28%
  EUR/USD 1,1018 -0,23%
  Germany30^ 12.400,30 -0,46%
  Gold spot 1.516,75 0,00%
  LDN100-24h 7.289,71 0,00%
  NY-Nasdaq Composite 8.117,67 -0,80%
  US30# 26.912,28 -0,06%

  Stijgers

  ALTICE...
  +6,10%
  Vopak
  +4,63%
  UNIBAI...
  +1,89%
  Alfen ...
  +1,83%
  Euroco...
  +1,79%

  Dalers

  SIGNIF...
  -5,36%
  Sligro
  -3,04%
  Fugro
  -2,34%
  IMCD
  -2,24%
  Accell
  -2,22%

  Nieuws Forum Meer»

  (9)

  Eugen III op 21-sep-19 21:07
  (34)

  DerksVisie op 21-sep-19 14:35
  (21)

  Nice guy op 21-sep-19 12:39
  (5)

  Bangizwe op 21-sep-19 12:32
  (3)

  jan de vakman op 21-sep-19 11:57

  Column Forum Meer»

  (69)

  easy56 op 21-sep-19 21:24
  (2)

  pietje01puk op 21-sep-19 16:10
  (5)

  snotneuzeke op 21-sep-19 09:29
  (40)

  eurob op 21-sep-19 04:15
  (85)

  Maan Arkenbosch op 20-sep-19 21:10