Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Valuta BTC/USD IEX:20162.IEX,

  • 66.519,87 23 apr 2024 17:53
  • -45,65 (-0,07%) Dagrange 65.885,73 - 67.249,02
  • 0

Hoe maak je een crypto index?

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 10 februari 2022 14:11
    Als je LT bullish bent, kun je het beste passief in een sectorindex beleggen. Daar is heel veel onderzoek naar gedaan en het resultaat is altijd hetzelfde: op termijn weet vrijwel niemand (professionele beleggers, mind you) de index te verslaan en als ze de index al verslaan gebeurt dat met minimaal verschil. Bovendien weet je altijd pas na afloop wie de index verslagen hebben.

    Ook voor crypto lijkt dit een verstandige aanpak te zijn. Er zijn professionele partijen die indices aanbieden maar vaak vragen ze behoorlijke beheerders fees en als er eens lekker gescoord wordt toppen ze alles boven een bepaald percentage af. Ook ben je verplicht grote bedragen te investeren. Nee, dank je.

    Er zijn indices in de vorm van een smart contract. Invictus capital doet dat met hun C10, C20 en binnenkort DeFi index. Dat kan, ofschoon je hen wel moet vertrouwen. Ook zijn er exchanges die indices aanbieden. Bitpanda bv, of IG.com maar die zijn meestal niet zo goed. Bovendien zijn bitcoin en ethereum zo groot in vergelijking tot hun concurrenten, dat je de omvang van je positie hierin moet aftappen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

    Dus, waarom maak je niet zelf je eigen index? Ik heb dit draadje gemaakt om mijn ervaringen en overwegingen op te schrijven.
  2. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 12 februari 2022 19:36
    Bijna de hele middag bezig geweest met Shrimpy.io
    Dat is beter dan Hodlbot.io. Het is ook wat duurder. Toch werkt het niet goed. Ik heb verschillende vragen uitstaan bij hun support afdeling. Het lijkt erop dat ik het beste zelf een index kan maken met hulp van een spreadsheet.
  3. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 13 februari 2022 11:30
    Inmiddels een onbevredigend antwoord gekregen van Shrimpy.io support. Ben daarna maar eens gaan zoeken naar reviews en het ziet er niet goed uit. Eveneens voor Hodlbot.io. Meerdere mensen klagen dat het balanceren van de portefeuille niet goed werkt. Laat dat nu net het essentiële deel zijn. Er zijn ook nog andere aanbieders maar ik geloof daar niet meer in. Het is een uitstekend idee, maar de uitvoering is niet goed.

    Ik heb inmiddels zelf op Kucoin een index aangemaakt voor wat kleinere coins met een focus op het metaverse, NFT, gaming, web3.0 en community tokens.

    20% Decentraland
    20% Sandbox
    10% Enjin
    5% Yield Guild Games
    5% Ultra
    5% Vulcan Forged Pyr
    5% Red Fox
    5% Lukso
    5% Flow
    5% Flux
    5% Chilliz
    5% Rally
    5% Blok

    De keuze voor de coins is volstrekt arbitrair, net als de percentages. Dat is eigenlijk niet goed. Je koopt juist een index om je eigenwijsheid te verslaan. Denk het niet beter te weten dan de markt. Koop wat het goed doet. Nu heb ik wel indelingen van o.a. coinmarketcap geraadpleegd, maar niet volledig gevolgd. Ook omdat ik het niet altijd eens ben met de indelingen die zij maken. We gaan het zien. De helft bestaat uit 3 coins die het vrijwel zeker goed zullen blijven doen. De rest kan aangenaam verassen en sommigen zullen dat ook wel gaan doen. Het laatste punt is balanceren. Ga ik dat doen? En zo ja, hoe en wanneer? Dat is nog niet zo eenvoudig.
  4. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 13 februari 2022 13:12
    Balanceren?

    Als je een index van bv de top25 coins aanhoud, zul je op gezette tijdstippen de verliezers eruit moeten gooien en vervangen door netwerken en hun coins die het beter doen. Dit vanzelfsprekend om te voorkomen dat je met de verliezers blijft zitten. Munten als peercoin, omnicoin, NXT wil je echt niet hebben. Dat is als ze überhaupt nog bestaan. Vanzelfsprekend wil je niet te vaak balanceren omdat je anders, met de munten aan de onderkant, te veel gaat jojo-en. Ergens tussen eenmaal per 4 weken en elk kwartaal of trimester lijkt zo op het oog redelijk.

    De volgende vraag is hoeveel je in elke coin wilt investeren. De eenvoudigste indeling is een equal weight index. In dat geval, als je bv 10 coins hebt, dien je in elke coin 10% van je speelgeld te investeren. Je kunt dan het idee hebben dat je te weinig in bitcoin en ethereum hebt gestoken. Bovendien, als een munt langzaam maar zeker steeds minder populair wordt, blijf je daar net zoveel in investeren als in de succesnummers. Sterker nog, elke keer als je de index (her)balanceert, zul je meer van de verliezer moeten kopen en de winnaars verkopen. Niet zo'n goed idee dus.

    Een alternatief is de index op te zetten naar marktkapitalisatie. In dat geval neemt BTC 50% in en ETH 25%. De resterende 25% gaat naar de overige coins. Ook dat is dus niet erg zinvol. Immers, je kunt net zo goed BTC en ETH aanhouden plus een kleinere hoeveelheid persoonlijke favorieten. Zo mochten bitcoin en/of ethereum minder populair worden en uiteindelijk misschien zelfs verdrongen worden door andere crypto's, dan zit je weer wel goed met een index.

    Een nuance op de index naar marktkapitalisatie is een maximum % per coin te introduceren. Zeg een maximum van 10%. Bitcoin en ethereum zullen dan samen geen groter deel innemen dan 20% van de index. Op die manier is er voldoende ruimte voor andere crypto en ben je tevens beschermd tegen een eventuele vervanging van de huidige toppers. Ook voor de resultaten is het waarschijnlijk beter omdat a) de meeste coins toch allemaal dezelfde kant uit bewegen en b) altcoins volatieler zijn, zeker dan bitcoin. Gevolgmatig ga je tijdens een uptrend bitcoin outperformen. Tijdens de downtrend underperformen.

    i0.wp.com/www.makingbettermistakes.co...
    mobile.twitter.com/ic_invictus/status...
    En inderdaad blijkt dit zo te zijn. Crypto20, of C20, is een gewogen index met 10% positiecap die zowel BTC als de totale cryptomarkt verslaat. Als je nu nog tijdens de bullmarkt wat winst kunt afschaven die je later tijdens cryptowinter gebruikt om je positie te vergroten, dan is het helemaal af.

    Wat betekent dit nu allemaal voor balanceren?
    Je maakt een reguliere index van zeg de top 25 munten naar marktkapitalisatie met een max van 10% per coin die je elke 4 weken balanceert. Je balanceert om de procentuele verhouding tussen de verschillende coins in overeenstemming te brengen met de percentages zoals die volgen uit de marktkapitalisatie. Met die opmerking dat het deel van elke coin wat boven de 10% stijgt verkocht moet worden. De verkochte coins worden herverdeeld over de rest van je index, Bovendien moeten munten die niet meer in de top25 zitten verkocht worden en vervangen door de nieuwkomers in de juiste procentuele verhouding. Dat is nog een aardig puzzeltje.

    Als de koersen aardig door het dak bubbelen kun je ervoor kiezen om een deel af te romen en daar goud, stablecoins en/of bitcoin voor te kopen. Je bewaart ze ergens om later weer aan te spreken als de koersen flink gedaald zijn. Dit is risicovol omdat de essentie van passief investeren juist is dat je niet probeert de markt te timen, wat je nu wel enigermate gaat doen. Niet te veel afromen dus, 10% lijkt een mooi getal.

    Op Kucoin heb ik echter geen top 25 index gemaakt maar een selectie van kleinere coins die mij interessant lijken. In dat geval is balanceren weinig zinvol omdat het risico bestaat dat je steeds de winnaars verkoopt om de verliezers bij te kopen. Je kunt er eens eentje verkopen als je denkt dat het niks meer is (alleen, dan is de prijs meestal navenant), of er wat bijzetten waar je enthousiast over bent. Ik denk eerlijk gezegd dat de Metaverse en NFT markt nog te jong en te klein zijn om een index van te maken die regelmatig gebalanceerd kan worden.

    Opmerkingen, kritiek of suggesties voor verbeteringen? Ik hoor ze graag.
  5. Amarillo 14 februari 2022 08:52
    Moeilijk hoor...je hebt je weer wat op de hals gehaald...denk dat de bedrijven het zelf dus ook niet weten aangezien ze niet weten welke coins er op de lange duur nog zijn.

    Misschien een mandje maken van de grootste jongens qua marktkapitalisatie??? Maar dan heb je weer veel stable....hmmmmm
  6. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 14 februari 2022 09:04
    quote:

    Amarillo schreef op 14 februari 2022 08:52:

    Moeilijk hoor...je hebt je weer wat op de hals gehaald...denk dat de bedrijven het zelf dus ook niet weten aangezien ze niet weten welke coins er op de lange duur nog zijn.

    Misschien een mandje maken van de grootste jongens qua marktkapitalisatie??? Maar dan heb je weer veel stable....hmmmmm
    Een index van de grootste jongens qua marktkapitalisatie, minus stablecoins, heb ik al via C20. Maar dat is inderdaad de beste manier om de hele cryptomarkt te volgen. Met de top 20 heb je al 90% van de hele crypto markt geloof ik. Ik wil juist iets maken voor een aparte sector binnen crypto. Bij nader inzien is balanceren dan minder zinvol. Overigens heb ik in mijn lijstje Ultra UOS vervangen door Star Atlas en YGG door Axie Infinity.

    20% Decentraland
    20% Sandbox
    10% Enjin
    5% Axie Infinity
    5% Star Atlas
    5% Vulcan Forged Pyr
    5% Red Fox
    5% Lukso
    5% Flow
    5% Flux
    5% Chilliz
    5% Rally
    5% Blok
  7. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 14 februari 2022 13:19
    quote:

    Amarillo schreef op 14 februari 2022 12:33:

    Van jou bovenstaande lijst heb ik exact 0 in portfolio atm hahaha
    We gaan het zien. Ik vermoed dat er van de meesten nog flink wat vanaf kan eerst, maar ik heb genoeg klaarliggen om bij te kopen. Zodra er een betere of meer duidelijke indeling van coins binnen het metaverse, NFT en web3 beschikbaar komt is het idd beter om domweg de succesnummers naar marketcap aan te schaffen. Met een maximum per coin, dat wel.
  8. [verwijderd] 24 februari 2022 07:39
    index met 3 coins;
    function sum_2(float $a, float $b) : float {return ($a - $b);}
    function sum_3(float $a, float $b, float $c ) : float {return ($a / $b) * $c;}
    function sum_4(float $a, float $b, float $c) : float {return ($a / $b) / $c;}
    function sum_5(float $a, float $b) : float {return ($a / $b);}
    function sum_6(float $a, float $b) : float {return ($a * $b);}
    function sum_7(float $a, float $b, float $c) : float {return $a - ($b / $c);}
    function sum_8(float $a, float $b, float $c, float $d) : float {return $a / ($b / $c) * $d;}
    function sum_14(float $a, float $b, float $c) : float { return ($a / $b) * $c;}
    function sum_16(float $a, float $b, float $c) : float { return ($a + $b + $c);}
    koersstart...
    $a[0]=1;$a[1]=1;$a[2]=1;
    coinname...
    $b[0]="yourcoin1";$b[1]="yourcoin2";$b[2]="yourcoin3";
    ticker...
    $c[0]="yourticker01";$c[1]="yourticker02";$c[2]="yourticker03";
    koerslast...
    $e[0]=1;$e[1]=1;$e[2]=1;
    koerschange...
    $f[0]=sum_2($e[0],$a[0]);$f[1]=sum_2($e[1],$a[1]);$f[2]=sum_2($e[2],$a[2]);
    koerschange%...
    $g[0]=sum_3($f[0],$a[0],100);$g[1]= sum_3($f[1],$a[1],100);$g[2]= sum_3($f[2],$a[2],100);
    $Points_Start_X_1 = 10;
    $Aantal_Coins_X_1 = 3;
    $Points_Coin_Start_X_1 = sum_5($Points_Start_X_1,$Aantal_Coins_X_1);
    weighting...
    $h[0]=sum_4($Points_Start_X_1, $Aantal_Coins_X_1, $a[0]);
    $h[1]=sum_4($Points_Start_X_1, $Aantal_Coins_X_1, $a[1]);
    $h[2]=sum_4($Points_Start_X_1, $Aantal_Coins_X_1, $a[2]);
    pointsLast...
    $i[0]=sum_6($h[0], $e[0]);
    $i[1]=sum_6($h[1], $e[1]);
    $i[2]=sum_6($h[2], $e[2]);
    pointschange...
    $j[0]=sum_7($i[0], $Points_Start_X_1, $Aantal_Coins_X_1);
    $j[1]=sum_7($i[1], $Points_Start_X_1, $Aantal_Coins_X_1);
    $j[2]=sum_7($i[2], $Points_Start_X_1, $Aantal_Coins_X_1);
    pointsLastResult...
    $Points_Last_Result[0] = sum_16($i[0],$i[1],$i[2]);
    pointschange%...
    $k[0]=sum_8($j[0], $Points_Start_X_1, $Aantal_Coins_X_1,100);
    $k[1]=sum_8($j[1], $Points_Start_X_1, $Aantal_Coins_X_1,100);
    $k[2]=sum_8($j[2], $Points_Start_X_1, $Aantal_Coins_X_1,100);
    currentWeighting%...
    $l[0]=sum_14($i[0], $Points_Last_Result[0], 100);
    $l[1]=sum_14($i[1], $Points_Last_Result[0], 100);
    $l[2]=sum_14($i[2], $Points_Last_Result[0] ,100);
  9. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 1 mei 2022 14:36
    Bitcoin staat op 38k. Mijn target voor deze cryptowinter is 28k, mogelijk 25k. Dat is niet zover meer. Bovendien is het goed mogelijk dat we eerst flink gaan herstellen tot misschien wel 50k voordat we verder omlaag gaan.

    Ik heb daarom net even mijn metaverse mandje bekeken.
    Toen ik het opzette verwachte ik wel dat we verder zouden kunnen dalen, dus ik heb je hoeveelheid gereserveerde bitcoin in twee gedeeld en slechts de helft in metaverse coins gestopt. Opmerkelijk genoeg is bitcoin harder gezakt dan mijn metaverse index: 32% tegen 15%. Hoe dan ook, ik heb bijgekocht met de helft van de gereserveerde bitcoin. Als we naar de 50k gaan, wordt het misschien tijd om een deel te sluiten. Maar goed, dat zien we dan wel.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links