Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Hunter Douglas AEX:HDG.NL, ANN4327C1220

 • 174,600 23 sep 2022 17:35
 • 0,000 (0,00%) Dagrange 174,600 - 175,000
 • 1.035 Gem. (3M) 5,8K

Hunter Douglas - 2022: de laatste loodjes

79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 10 DeZwarteRidder 31 december 2021 08:55
  Luxaflex-fabrikant Hunter Douglas komt in handen van 3G Capital
  Van onze redacteur 07:19

  Hunter Douglas-hoofdkantoor in Rotterdam Foto: ANP

  Bestuursvoorzitter Ralph Sonnenberg van Hunter Douglas verkoopt een controlerend belang in de Rotterdamse raambekledingfabrikant aan de Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital. De familie Sonnenberg blijft aandeelhouder van Hunter Douglas met een 25%-belang.

  De miljardair verkoopt de aandelen voor €175 per stuk. Daarmee krijgt Hunter Douglas, bekend van het Luxaflex-merk, een ondernemingswaarde van $7,1 mrd, omgerekend bijna €6,3 mrd. Dat is meer dan twee keer de omzet van 2020 en meer dan dertien keer de brutobedrijfswinst over dat jaar.

  Verzet aandeelhouders
  Eerder dit jaar deed Bergson Beheer, het bedrijf van de familie Sonnenberg, zelf een openbaar bod op de resterende aandelen in Hunter Douglas van aanvankelijk €64 per aandeel. De bieding van de meerderheidsaandeelhouder viel niet bij iedere belegger in goede aarde. Later werd het bod verhoogd tot €82 per aandeel.

  Bergson Beheer wist zo zijn aandelenbezit te vergroten tot 87,8%, te weinig om de resterende aandeelhouders uit te kunnen kopen. Daar is 95% voor nodig. De grootaandeelhouder liet daarop in een persbericht weten geen uitkoopprocedure te starten, maar schuift nu een controlerend belang door naar 3G Capital.

  Premie van 73%
  De transactie met 3G wordt gesteund door de onafhankelijke leden in het bestuur van Hunter Douglas. Zij zien erop toe dat de resterende aandeelhouders hun belang tegen dezelfde prijs kunnen verkopen aan 3G. Donderdag sloot het aandeel Hunter Douglas op €101,40. 3G Capital betaalt een premie van 73% op deze koers.

  3G Capital is in Nederland vooral bekend als de partij die in 2017 een vergeefse poging deed Unilever te kopen. De Braziliaanse investeringsmaatschappij is eigenaar van voedingsgigant Kraft Heinz en bierconcern AB Inbev.

  Senior partner João Castro Neves zal naar verwachting de ceo-positie overnemen bij Hunter Douglas na afronding van de transactie. João Castro Neves leidde eerder de Amerikaanse AB Inbev-dochter Anheuser-Busch, bekend van Budweiser bier. Hij is lid van de raad van bestuur van Kraft Heinz.

  Reputatie 3G
  In een persverklaring zegt 3G Capital de groei van Hunter Douglas te willen versnellen. De investeringsmaatschappij heeft de reputatie bedrijven over te nemen met geleend geld, om vervolgens in de kosten te snijden om de winstmarges en kasstroom op te stuwen. Dat geld gebruiken de Brazilianen om de onderneming weer te fuseren met een ander bedrijf. Dan wordt daar ook weer in de kosten gesneden en zo voort.

  Hunter Douglas werd een wereldspeler dankzij luxaflex-raambekleding. Dat werd meer dan zestig jaar geleden ontwikkeld door Henry Sonnenberg en Joe Hunter als een geïntegreerd productieproces voor lichtgewicht aluminium strips. Met de introductie van de Horizontale Jaloezie in de VS werd Hunter Douglas al snel marktleider, waarna de onderneming verder uitbreidde in Europa, Australië en Latijns America. Het staat sinds 1969 aan de beurs.

  Vader Ralph Sonnenberg
  'Hunter Douglas is meer dan honderd jaar geleden opgericht door mijn vader en is uitgegroeid tot een wereldleider dankzij onze toewijding aan innovatie, ondernemerscultuur, toonaangevende merken en een management van wereldklasse', licht de 87-jarige Ralph Sonnenberg toe in een persverklaring. '3G Capital is een zeer gerenommeerde investeerder en een sterke partner voor onze onderneming.'

  De derde generatie Sonnenberg, in de persoon van David Sonnenberg, zegt uit te kijken naar de samenwerking met de nieuwe Braziliaanse eigenaar. 'Als een private onderneming zal Hunter Douglas de mogelijkheid hebben om onze onderneming te laten groeien en uit te breiden met behoud van de cultuur van een familiebedrijf en de sterke relaties met belanghebbenden die de kern van ons succes vormen.'

  Bij Hunter Douglas werken circa 23.000 mensen. vorig jaar haalde de onderneming een brutobedrijfswinst (ebitda) van $530,7 mln op een omzet van $3,5 mrd. Hunter Douglas meldde vrijdag dat het over het afgelopen vierde kwartaal een ebitda verwacht van tussen $195 mln en $205 mln.

  Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/
 2. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 januari 2022 09:30
  Verzet aandeelhouders

  Eerder dit jaar deed Bergson Beheer, het bedrijf van de familie Sonnenberg, zelf een openbaar bod op de resterende aandelen in Hunter Douglas, van aanvankelijk €64 per aandeel. De bieding van de meerderheidsaandeelhouder viel niet bij iedere belegger in goede aarde. Later verhoogde de familie het bod tot €82 per aandeel.

  Bergson Beheer wist zo zijn aandelenbezit te vergroten tot 87,8%, te weinig om de resterende aandeelhouders uit te kunnen kopen. Daar is 95% voor nodig. De grootaandeelhouder liet daarop weten geen uitkoopprocedure te starten, maar schuift nu dus tegen een veel hogere prijs een controlerend belang door naar 3G Capital.
  VEB kritisch

  De VEB, de belangenvereniging van beleggers, reageert vrijdag uitermate kritisch op de transactie met 3G. 'Het verschil tussen het bod van 3G en de prijs die de familie Sonnenberg een half jaar geleden zelf wilde betalen is veel te groot. Een dergelijk verschil in zo’n korte tijd is nog niet eerder voorgekomen', aldus hoofdeconoom Jasper Jansen van de VEB.

  Jansen stelt dat de VEB het bod van €175 per aandeel 'heel nauwkeurig' gaat bestuderen. Maar voor de VEB is al wel duidelijk dat haar eerdere kritiek op het bod van de familie zelf juist is geweest. 'Het rammelde aan alle kanten. Dat deed geen recht aan de werkelijke waarde van het concern.'

  Het onafhankelijke comité dat de belangen van de andere aandeelhouders moest behartigen, heeft volgens Jansen toen zijn werk niet goed gedaan. 'Dit is niet de manier van zakendoen. De familie Sonnenberg heeft destijds zijn eigen belangen laten prevaleren boven die van de andere aandeelhouders.'

  Premie van 73%

  De transactie met 3G wordt gesteund door de onafhankelijke leden in het bestuur van Hunter Douglas. Zij zien erop toe dat de resterende aandeelhouders hun belang tegen dezelfde prijs kunnen verkopen aan 3G. Donderdag sloot het aandeel Hunter Douglas op €101,40. De Braziliaanse investeringsmaatschappij betaalt een premie van 73% op deze koers. Op de beurs in Amsterdam schoot het aandeel Hunter Douglas vrijdag met 70% omhoog naar €172,20.

  Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1425652/luxaflex-...
 3. MeGustasTu 3 januari 2022 12:04
  Zelf vorig jaar de mik verkocht, bedrijf was sterk ondergewaardeerd naar mijn mening, onder andere op basis van te verwachten omzet ontwikkeling en koers-winst verhouding. Ik had niet de verwachting dat de koers nog veel zou stijgen in de nabije toekomst.
  Op zijn minst een interessante (en leerzame) casus. Hier nog een klein stukje over 3G (was mij onbekend, ik neem aan dat dit over hun gaat): en.wikipedia.org/wiki/3G_Capital .
 4. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 januari 2022 13:26

  benito c.
  4 januari 2022 13:20
  We hoeven inderdaad geen haast te maken met verkopen. Het koddige is dat onze positie sterker is geworden, Sonneberg blijft ook als minderheidsaandeelhouder aan boord, een uitkoop is niet mogelijk en er zullen ongetwijfeld bindende afspraken zijn dat de tent niet leeg wordt gehaald. Sonneberg zelf blijft ook de nodige opwaartse kansen zien, anders had hij wel het hele belang verkocht. Het wachten is op het moment dat we door de 175 gaan......
 5. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 januari 2022 13:29
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 4 januari 2022 13:26:

  benito c.
  4 januari 2022 13:20
  We hoeven inderdaad geen haast te maken met verkopen. Het koddige is dat onze positie sterker is geworden, Sonneberg blijft ook als minderheidsaandeelhouder aan boord, een uitkoop is niet mogelijk en er zullen ongetwijfeld bindende afspraken zijn dat de tent niet leeg wordt gehaald. Sonneberg zelf blijft ook d e nodige opwaartse kansen zien, anders had hij wel het hele belang verkocht. Het wachten is op het moment dat we door de 175 gaan......

  Er komt nog een officieel bod van 175 euro, maar ik vermoed dat ze een activa-passiva transactie gaan doen, zoals onlangs bij DPA Group gebeurt is.
 6. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 januari 2022 13:40
  quote:

  VLiTaNbase schreef op 4 januari 2022 17:33:

  Reactie van Add Value Fund van 2 januari 2022:
  www.addvaluefund.nl/nieuws/hunter-dou...
  Hunter Douglas, eindelijk gerechtigheid voor Add Value
  02 Jan 2022

  Dit moet één van de meest glorieuze momenten voor Hilco Wiersma en zijn team zijn: op 30 december maakte grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg bekend dat hij zijn raambekledingsfabrikant Hunter Douglas voor 175 euro per aandeel verkoopt aan private equity fonds 3G Capital - dat was exact de prijs die het Add Value Fund medio 2021 als 'faire prijs' had berekend. Maar: is die prijs ook nu nog 'fair'?

  Vorig jaar bood de familie Sonnenberg, die 88 procent van de aandelen in handen heeft, aan om de overige kleinaandeelhouders uit te kopen voor een prijs van 64 euro per aandeel. Dat wekte een storm van verontwaardiging op.

  Zo weigerde het Add Value fonds, dat meer dan 13 procent van zijn portefeuille naar het aandeel Hunter Douglas heeft gealloceerd, op het bod in te gaan. Sonnenberg verhoogde het bod toen tot 82 euro per aandeel, wat voor enkele aandeelhouders reden was hun stukken aan te bieden - maar niet voor het Add Value Fund van Hilco Wiersma (foto).

  In een gesprek met Fondsnieuws legden de toenmalige fondsmanagers Wiersma en Willem Burgers uit dat dat ‘ons inziens nog altijd ver verwijderd is van de fair value die Hunter Douglas anno 2021 vertegenwoordigt. In onze investment case onderbouwen wij de stelling dat zelfs 175 euro per aandeel een reële afspiegeling kan zijn van een faire waardering.’
  Gerechtigheid voor zitten-blijvers

  Afgelopen week volgde de gerechtigheid: Ralph Sonnenberg (87) maakt in een persbericht bekend dat hij een substantieel deel van zijn belang van 88 procent in het raambekledingsfabrikant verkoopt, namelijk voor 175 euro per aandeel. Kleinere aandeelhouders kunnen hun stukken nu aanbieden tegen dezelfde prijs, wat neerkomt op een premie van 75 procent. De familie houdt voorlopig nog een belang aan van 25 procent in het bedrijf.

  In een reactie tegenover Fondsnieuws zegt een kritische Wiersma: ‘na juni is het de onderneming wel extreem voor de wind gegaan…2021 is een absoluut recordjaar (+/- 750 miljoen euro EBITDA) en zoals ze zelf al aangeven in hun persbericht, zal 2022 onder de huidige marktomstandigheden nog beter worden (+/- +5 procent).

  De geboden prijs van circa 8 keer EV/EBITDA 2021 is in het licht van bovenstaande ontwikkelingen niet duur en doet nog steeds een forse discount van ruim 40 procent ten opzichte van beursgenoteerde sectorgenoten Nien Made (noteert circa 14 keer EV/EBITDA) en Somfy (noteert circa 16 keer EV/EBITDA).

  Daarnaast heeft de onderneming over de afgelopen 3 boekjaren (2019, 2020 en 2021) geen dividend uitgekeerd aan ons (totaal circa 8,15 euro per aandeel) en is de onderneming inmiddels schuldenvrij. De familie blijft niet voor niets nog 25 procent aandeelhouder…’
 7. TX23 5 januari 2022 18:16
  Uitstekend gehandeld in de HDG case door Add Value fund. Volledige en erg goed onderbouwde overtuiging dat zowel 64 als 82 Euro veel te weinig was en dus blijven zitten totdat er een redelijke prijs op tafel komt. Het zou mooi zijn als de 8.15 Euro gemist dividend nog ingehaald zou worden maar ik ben zeker ook tevreden met 175 Eur zonder dit dividend.
 8. forum rang 4 devil80 13 januari 2022 09:37
  Ook maar ff hier:

  quote:
  devil80 schreef op 4 januari 2022 16:44:

  Pas maar op dat je niet alsnog getaxeerd wordt als speciaal dividend oid...

  Leefloon
  12 januari 2022 17:20
  Laat ik deze geciteerde waarschuwing maar even expliciet herhalen voor eventuele Belgische aandeelhouders, met kans op 30% RV. In België wordt een gewone buitenlandse afsplitsing, zoals bij Altice (ooit opgesplitst in Altice Europe en Altice USA), al gezien als dividend. Let dus op, en voorkom dat dit een dure grap wordt.
 9. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 januari 2022 16:04
  quote:

  devil80 schreef op 13 januari 2022 09:37:

  Ook maar ff hier:

  quote:
  devil80 schreef op 4 januari 2022 16:44:

  Pas maar op dat je niet alsnog getaxeerd wordt als speciaal dividend oid...

  Leefloon
  12 januari 2022 17:20
  Laat ik deze geciteerde waarschuwing maar even expliciet herhalen voor eventuele Belgische aandeelhouders, met kans op 30% RV. In België wordt een gewone buitenlandse afsplitsing, zoals bij Altice (ooit opgesplitst in Altice Europe en Altice USA), al gezien als dividend. Let dus op, en voorkom dat dit een dure grap wordt.
  Een bod op de aandelen is geen afsplitsing, maar er zit wel risico bij een eventuele verkoop van de activa, want dan wordt het geld betaald door Hunter Douglas NV en zou de Belgische fiscus dit kunnen beschouwen als een dividend uitkering.
 10. forum rang 4 devil80 13 januari 2022 16:18
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 13 januari 2022 16:04:

  [...]

  Een bod op de aandelen is geen afsplitsing, maar er zit wel risico bij een eventuele verkoop van de activa, want dan wordt het geld betaald door Hunter Douglas NV en zou de Belgische fiscus dit kunnen beschouwen als een dividend uitkering.
  precies, ook vooral als gevaar voor dit laatste,voor die laatste euros die je nog kan krijgen of het gevaar van 30% heffing...
79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Hunter Douglas Meer »

Koers 174,600   Verschil 0,00 (0,00%)
Laag 174,600   Volume 1.035
Hoog 175,000   Gem. Volume 5.751
23 sep 2022 17:35
Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

KOPEN OF VERKOPEN?

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links