Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Valuta BTC/USD IEX:20162.IEX,

 • 54.990,56 27 nov 2021 18:00
 • +936,17 (+1,73%) Dagrange 53.576,15 - 55.314,42
 • 0

NFT s: de nieuwste cryptorage

20 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 oktober 2021 17:47
  Met cryptogames hopen ontwikkelaars én gamers op het grote geld
  Marco Vlot Pim Brasser 17:15

  NFT's brachten al een digitale revolutie in de kunst en de sport, maar nu maken ook videogamemakers gebruik van deze crypto-eigendomsbewijzen. Ze maken unieke bezitscodes voor virtuele voorwerpen en percelen in hun spellen, die voor grote bedragen van de hand gaan.

  In het kort

  Non-fungible tokens, of NFT's, worden gebruikt voor handel in videogames.
  Gamers kunnen door te spelen ook NFT's of cryptomunten verdienen.
  Investeerders pompen honderden miljoenen in nog niet eens uitgebrachte games.
  Ember Sword van Bright Star Studios is het eerste Nederlandse spel met NFT's.

  Een digitaal kunstwerk, de allereerste tweet, tennisoverwinningen van Andy Murray: van allerlei momenten en voorwerpen bestaan NFT's, digitale eigendomsbewijzen die gebruikmaken van de blockchaintechnologie waarop ook cryptomunten draaien. De mondiale markt voor deze non-fungible tokens groeide in de eerste helft van dit jaar naar $2,5 mrd, terwijl dat een jaar eerder nog $13,5 mln was. Nu worden de NFT's steeds vaker ook gebruikt in videogames, als digitale representatie van iets dat eigenlijk al digitaal is.

  Games zoals Fortnite en Fifa verdienen hun geld grotendeels met 'in-game'-aankopen, waarbij de spelers bijvoorbeeld voetballers, wapens, kleding of vreugdedansjes kopen met echt geld. Sommige gamers willen die virtuele voorwerpen vervolgens onderling verhandelen, maar dat blijkt technisch soms moeilijk, en oplichterij ligt altijd op de loer. Daarom kiezen sommige games om dit via NFT's en de blockchain te regelen.

  Volgend jaar gaat ook Nederland meedoen in de markt waarin al miljarden omgaan. Het deels door Nederlanders opgerichte Bright Star Studios komt dan met de NFT-game Ember Sword, waarin spelers grondstoffen verzamelen en op hun land een beschaving kunnen opbouwen. Een deel van dat land was alvast te koop als NFT, en leverde de gamestudio vooraf zo'n €10 mln op. De belangstelling was volgens mede-oprichter Loren Roosendaal veel groter: 35.000 mensen boden bij elkaar voor €171 mln, terwijl de game nog niet eens uit is.
  Investeerders zien een internetrevolutie

  Sommige investeerders denken dat de NFT-game de nieuwe internetrevolutie wordt. Roosendaal zet zelf ook hoog in en hoopt de unicornstatus — een start-up met een waardering van $1 mrd — te bereiken. 'Wij zitten daar nu al tegenaan te hikken', beweert hij. 'We worden al benaderd door investeerders, niet de kleine jongens, en die praten over waarderingen van tussen de $500 mln en $1 mrd.' In april haalde de studio in een investeringsronde slechts $2 mln op, maar die ronde was volgens Roosendaal bewust klein gehouden.

  In Frankrijk haalde het NFT-voetbalspel Sorare vorige maand $680 mln op, bij een waardering van maar liefst $4,3 mrd. Daarmee werd het bedrijf gewaardeerd op ruim twee keer de beurswaarde van bijvoorbeeld Midkapper PostNL. Het spel bestaat nog maar 2,5 jaar en tot voor kort werkten er slechts dertig mensen.

  ‘Elke sector met een digitale inslag kijkt naar NFT's, omdat het verandert hoe we naar onlinebezit kijken’

  Nicolas Julia, voetbalgame Sorare

  In Sorare kunnen spelers kaartjes met daarop voetballers kopen en verkopen, en ze kunnen het met hun team van voetbalkaarten tegen elkaar opnemen. Maar dat is niet alles. Wie wedstrijden wint, kan zijn geïnvesteerde geld terugverdienen, uitbetaald in de cryptomunt ethereum. En soms uitbetaald in nieuwe NFT-voetbalkaartjes. Je zou daarbij maar de voetbalkaart met Cristiano Ronaldo winnen: die werd verkocht voor een recordbedrag van €245.000.

  De verleidelijke spelelementen en soms hoog oplopende geldprijzen deden de wenkbrauwen van de Britse gokautoriteit al fronsen. Sorare wordt aan de Britten aangeboden zonder dat daar een vergunning voor is, zei de toezichthouder eerder deze maand. Als uit een inmiddels lopend onderzoek blijkt dat Sorare inderdaad een gokspel is, moet het bedrijf een vergunning aanvragen, of stoppen met het spel in het Verenigd Koninkrijk.
  Dankzij een game uit de armoede

  Elders dreigt een van de populairste cryptogames, Axie Infinity, tot uitbuiting te leiden. In het spel kunnen gamers schattige figuurtjes (Axies) uitbroeden en elkaar ermee bevechten. Die Axies zijn NFT's, waarmee spelers in gevechten ook speciale cryptomunten kunnen winnen.

  De game heeft al meer dan een miljoen spelers, voornamelijk in de Filipijnen, Brazilië en Venezuela. Dat heeft een reden. Op de Filipijnen is één op de elf mensen werkloos, en voltijdspelers kunnen omgerekend honderden euro's per week verdienen, veel meer dan het gemiddelde loon daar.

  Maar om met het spel te beginnen moeten spelers drie Axies kopen, tegen minimaal $200 per poppetje. Dat kan lang niet iedereen betalen. Dus zoeken beginnende spelers een sponsor die het geld voorschiet. Die sponsor eist soms wel 90% van de inkomsten op, meldde persbureau Bloomberg. Ook kunnen gamers hun Axie-cryptomunten maar eens in de twee weken verkopen, waarmee ze bloot staan aan het risico van grote koersschommelingen.
  $200

  Lees het volledige artikel: fd.nl/financiele-markten/1413585/met-...
 2. Zaphod Beeblebrox 28 oktober 2021 18:01
  NFT gaan naar verwachting echt los als the metaverse doorzet. The metaverse is de digitale representatie van het leven middels virtual realiteit. Het leven zelf wordt een game waar je met een zelfgekozen avatar (NFT) en hulpmiddelen (NFT) speelt.
  decrypt.co/82992/nfts-key-accessing-m...

  www.threekit.com/how-to-sell-virtual-...
 3. Zaphod Beeblebrox 31 oktober 2021 10:43
  Decentraland is vanacht nog verder doorgeschoten, net als SAND, Axie Infinity en Chilliz. Wat is er gebeurd? Facebook gaat helemaal los op the metaverse. Ze waren al vrij groot in virtual reality, maar nu gaan ze all-in. 10 miljard wordt gereserveerd voor het rebranden naar een metaverse bedrijf. Ze gaan ook van naam veranderen. Facebook wordt Meta met ticker MCRS.
  blockworks.co/mana-sand-axs-explode-o...
 4. Zaphod Beeblebrox 31 oktober 2021 11:45
  quote:

  pulp fiction schreef op 31 oktober 2021 11:18:


  Hoe eenvoudig te investeren in NFT's?


  Wat bedoel je met eenvoudig?
  Een legacy finance product misschien?
  Dat zal er nog niet zijn.
  Ze hebben het net klaargespeeld om een bitcoin ETF in elkaar te draaien en langs een regulator te wurmen.
 5. Zaphod Beeblebrox 13 november 2021 11:44
  Coinbase gaat een platform aanbieden waarop NFT's verhandeld kunnen worden. OpenSea is de grootste momenteel. Daar zijn in de afgelopen maand voor 1,7 miljard $ aan NFT verhandeld. Binance heeft een dergelijk platform al sinds juni. FTX gaat er ook eentje bouwen. Meer dan 1 miljoen mensen hebben zich al ingeschreven voor het Coinbase NFT platform.

  cointelegraph.com/news/nfts-could-be-...
 6. pompiedom 18 november 2021 16:52
  Wat ik niet snap is het eigendomsrecht. Prima dat een transactie op een blockchain word geplaatst met wat data er in. Dat moet aangeven/bewijzen dat jij het eigendom van x-item bent. Maar wie zegt dat Peter, Peter is. En wat nou als een centrale partij als opensea (die de handel van NFT faciliteert) in een ander land dan NL gevestigd is. Hoe zit het dan met de jurisdictie?
 7. Zaphod Beeblebrox 18 november 2021 17:41
  quote:

  pompiedom schreef op 18 november 2021 16:52:


  Wat ik niet snap is het eigendomsrecht. Prima dat een transactie op een blockchain word geplaatst met wat data er in. Dat moet aangeven/bewijzen dat jij het eigendom van x-item bent. Maar wie zegt dat Peter, Peter is. En wat nou als een centrale partij als opensea (die de handel van NFT faciliteert) in een ander land dan NL gevestigd is. Hoe zit het dan met de jurisdictie?


  Op een blockchain heb je een private key en een public key. de public key is zeg maar je bankrekeningnummer wat je naar iedereen kunt toesturen om geld naar je over te maken. Maar je private key is zeg maar je wachtwoord om op dat specifieke blockchain adres te kunnen inloggen om transacties uit te voeren. Meestal onthoudt je wallet de verschillende private keys voor je en hoef jij alleen je login code en je backup seed te onthouden en bewaren.

  btcdirect.eu/nl-nl/private-key
  www.bitcoinstart.nl/begrippen/bitcoin...
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

BTC/USD Meer »

Koers 54.990,56   Verschil +936,17 (+1,73%)
Laag 53.576,15   Volume 0
Hoog 55.314,42   Gem. Volume 0
27 nov 2021 18:00
Premium

KOPEN OF VERKOPEN?

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Ontdek Premium

Gerelateerde Video's

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links