Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Het Nederlandse onderwijs glijdt af: al 20 jaar daalt niveau, zegt onderwijsinspectie

59 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. johan20090 25 april 2021 02:51
  Het onderwijs op de basisschool en in het voortgezet onderwijs gaat steeds verder achteruit, constateert de inspectie in het rapport Staat van het Onderwijs 2016/2017

  nos.nl/artikel/2226821-het-nederlands...

  Ieder jaar worden er lijsten bekend gemaakt van de ranking van universiteiten wereldwijd. De Nederlandse universiteiten scoren al lange tijd maar middelmatig. Het heeft allemaal te maken de onderwijshervormingen van meer dan 20 jaar geleden. Je vind geen enkele Nederlandse universiteit in de top 50. De technische universiteiten scoren ook laag. In Nederland zijn ze bezig geweest om maar zoveel mogelijk mensen aan een diploma te helpen de afgelopen meer dan 20 jaar. De slagingspercentages waren zo hoog dat je net zo goed de diploma’s gratis kon gaan uitdelen heeft mijn vader leraar Engels MO-B wel eens gezegd. De middelmaat die ze hebben afgeleverd staat nu voor de klas. Het is de lamme die de blinde moet helpen. De hoge kwaliteit onderwijs die Nederland vroeger heeft gehad zal nooit meer terug komen. Er is geen geld omdat nog te kunnen repareren. Het is allemaal de schuld van de politiek. Het is een kortzichtig beleid geweest van de politiek en het schaad alleen maar de Nederlandse economie.

  www.iamexpat.nl/expat-info/dutch-expa...

  Vroeger kwamen veel buitenlandse bedrijven naar Nederland toe vanwege de hoge kwaliteit van de mensen die wij hadden in Nederland maar met die middelmatig opgeleide Nederlanders trekken dan veel buitenlandse bedrijven weg naar andere landen waar ze wel hoge kwaliteit mensen kunnen krijgen.

  www.rtvdrenthe.nl/nieuws/119931/Plant...

  Logisch dat bedrijven zoals Philips, ASML, Signify en NXP Semiconductors vooral de buitenlanders aannemen. OP de website van ASML staat dat er bij het bedrijf meer dan 120 nationaliteiten werken. De gewone Nederlandse bedrijven moeten het maar doen met de middelmatig opgeleide Nederlanders. Het zijn Nederlanders geweest die Bluetooth (Jaap Haartsen bij Ericsson) en wireless LAN hebben bedacht. Helaas zijn anderen er met het kind vandoor gegaan en staan de pioniers alleen nog maar in de geschiedenisboeken.

  China was vroeger een land voor de maakindustrie en buitenlandse bedrijven gingen in China produceren omdat de arbeidskrachten zo goedkoop waren. China heeft veel geld verdient met de maakindustrie en toen heeft China dat geld gebruikt om te investeren in onderwijs. De Chinese overheid verschafte een studiebeurs aan hun meest talentvolle studenten om in het Westen te gaan studeren aan Hogescholen en Universiteiten van goede reputatie. Als de studenten klaar waren met hun studie dan gingen ze weer terug naar China en zo heeft China een kenniseconomie opgebouwd. De hoge kwaliteit mensen stroomden ook weer het onderwijs in en zo krijg je dan een vermenigvuldiging. In China gaan kinderen 6 dagen per week naar school toe. China is nu de tweede economie van de wereld. Japan is nu de derde economie van de wereld en de VS staan bovenaan.
 2. forum rang 8 josti5 25 april 2021 09:03
  Al maak je zelf dan wat taalfoutjes: AB :-)
  Wat ik bij mijn kinderen (inmiddels 40-ers en nu ook mijn kleinkinderen) zie is, dat hen methodes worden bijgebracht, in plaats van dat zij leren, zélf een oplossing te bedenken.

  Ooit hielp ik mijn dochter met wiskunde, en zij kwam thuis met een 1 voor het proefwerk.
  Alle uitkomsten waren goed, maar de door haar zelf gevonden methode fout, vandaar...

  Maar dat afleren van zelfstandig nadenken is geen kwestie van domme of kortzichtige politiek of slechte leraren: het is bewust beleid.

  Zo is ook de geneeskunde inmiddels vrijwel volledig vergiftigd met protocollen; 'echte dokters' zijn bijna niet meer te vinden en zo zij er nog zijn, worden zij belaagd door de inspectie.
  Daarvan hebben talloze voorbeelden al de kranten gehaald.

  Het aantal doden in Nederland door medische fouten is bijna net zo hoog als het aantal verkeersslachtoffers: bijna 500 per jaar!

  'Als gevolg van die fouten overleden er 471 patiënten en liepen 716 patiënten ernstige schade op waardoor ze langer in het ziekenhuis lagen. Maar een groot deel van de patiënten heeft ook te kampen met blijvende schade en invaliditeit.'

  www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...

  En hoogstwaarschijnlijk is dat nog maar het topje van de ijsberg.

  Zo ben ikzelf 30 jaar actief geweest in de antibioticawereld, en als ik zo om mij heen zie wat daar allemaal mis gaat omwille van de 'heilige' protocollen: schrikbarend!

  Het zelf denken, zelf ontdekken werd en wordt afgeleerd, al enkele generaties.

  'Methode/protocol netjes gevolgd, patiënt overleden, maar mij treft geen blaam'.
  Tsja...

  Inmiddels is een geschiedenisleraar premier van ons land, en is een onderwijzer minister van volksgezondheid - om maar twee voorbeelden te noemen.

  De 2e kamer wordt iedere 4 jaar door tientallen nieuwe krachten bezet, vaak zó vanuit de schoolbanken, met nauwelijks enige praktijkervaring en de universiteit als 'levenservaring'.

  Dat het politieke speelveld aldus is ingenomen, met alle daaraan verbonden negatieve consequenties, heeft het volk uiteindelijk aan zichzelf te danken - zie ook de leegloop van de politieke partijen:

  dnpp.nl/themas/leden

  Tsja, wat dan nog uit die vijvers boven kan komen drijven, is vaak van 3e of 4e garnituur, en dát heeft zo zijn gevolgen op allerlei terreinen...

 3. forum rang 9 objectief 25 april 2021 09:38
  quote:

  johan20090 schreef op 25 april 2021 02:51:


  Het onderwijs op de basisschool en in het voortgezet onderwijs gaat steeds verder achteruit, constateert de inspectie in het rapport Staat van het Onderwijs 2016/2017  In de huidige maatschappij heb je ander onderwijs/talenten nodig dan vroeger.
  Daardoor is elke vergelijking met voorheen onjuist en zinloos.
  De beste stuurlui staan aan wal, maar zijn meestal decennia geleden al gestopt zich aan te passen aan de nieuwe beleving.
 4. johan20090 25 april 2021 09:58
  Mijn toetsenboard mist af en toe toetsaanslagen :)

  Ik heb 3 technische scholen doorlopen (LTS, MTS, HTS). De LTS heb ik met pen en papier moeten doen, omdat er toen nog geen calculators waren en deze waren ook nog niet toegestaan. Pas vanaf de MTS heb ik een calculator gebruikt.

  Op de technische Hogeschool was het een eis van de overheid dat alle leraren academisch geschoold moesten zijn. Ik heb ook les gehad van gepromoveerde academici. Wel bijzonder omdat deze mensen hun eigen lesmateriaal schreven met de hand. Er waren ook leraren die boeken hadden geschreven waaruit les werd gegeven. Het kenmerk van de lesmethoden was dat je alles op pen en papier moest uitwerken. De calculator was alleen maar een hulpmiddel voor de basisberekeningen. Tegenwoordig kunnen alleen nog maar gepromoveerde academici met een bord en krijtje werken of pen en papier. De mindere mensen hebben allemaal elektronische hulpmiddelen nodig omdat ze niet in staat zijn om dingen op pen en papier uit te werken. Wetenschappers ontwikkelen eerst een theorie op papier uit en voeren daarna experimenten uit om hun theorie te toetsen. Realiseer je dat vroeger en tot in de oudheid alle wetenschappers zo moesten werken. Er waren immers geen computers in die tijd.
 5. johan20090 25 april 2021 10:17
  quote:

  objectief schreef op 25 april 2021 09:38:


  [...]

  In de huidige maatschappij heb je ander onderwijs/talenten nodig dan vroeger.
  Daardoor is elke vergelijking met voorheen onjuist en zinloos.
  De beste stuurlui staan aan wal, maar zijn meestal decennia geleden al gestopt zich aan te passen aan de nieuwe beleving.


  Mijn vader die eerste graad leraar Engels MO-B was vertelde mij het volgende. Bij het ministerie van Onderwijs hebben ze gezegd dat de slagingspercentages veel te laag waren en dat moest dus gaan veranderen. De enige manier om meer mensen aan een diploma te helpen is om dan het niveau te gaan verlagen. Dingen hebben waarde als dat ook met schaarste te maken heeft. Overal waar heel veel van is heeft dus ook bijna geen waarde.
 6. johan20090 25 april 2021 10:41
  quote:

  objectief schreef op 25 april 2021 09:38:


  [...]

  In de huidige maatschappij heb je ander onderwijs/talenten nodig dan vroeger.
  Daardoor is elke vergelijking met voorheen onjuist en zinloos.
  De beste stuurlui staan aan wal, maar zijn meestal decennia geleden al gestopt zich aan te passen aan de nieuwe beleving.


  Steeds meer bedrijven komen tot het inzicht dat het onderwijs in Nederland tot de middelmaat behoord. Bedrijven die internationaal georiënteerd zijn nemen dan ook dan maar de buitenlanders aan. Op de website van ASML staat dat er meer dan 120 nationaliteiten werken. Als ze bij ASML vooral de buitenlanders aannemen dan is het niet meer dan logisch dat andere bedrijven dat ook doen. Vroeger kwamen de Turken en Marokkanen naar Nederland toe voor het vieze werk waarvoor je geen Nederlanders kon krijgen, maar die tijden zijn allang voorbij.
 7. johan20090 25 april 2021 11:03
  quote:

  objectief schreef op 25 april 2021 09:38:


  [...]

  In de huidige maatschappij heb je ander onderwijs/talenten nodig dan vroeger.
  Daardoor is elke vergelijking met voorheen onjuist en zinloos.
  De beste stuurlui staan aan wal, maar zijn meestal decennia geleden al gestopt zich aan te passen aan de nieuwe beleving.


  ASML:

  We’re a global team of more than 28,000 people from 120 different nationalities and counting. Headquartered in Europe’s top tech hub, the Brainport Eindhoven region in the Netherlands, our operations are spread across Europe, Asia and the US.

  www.asml.com/en/company/about-asml/as...
 8. johan20090 25 april 2021 11:16
  Does Dunglish exist?

  While not necessarily a variety of English, Dunglish is another language variety that is often looked down upon. Dunglish often resembles English, but is influenced by Dutch.

  English is no longer a foreign language in NL, but it has a unique character here

  www.dutchnews.nl/features/2018/01/eng...

  Dunglish: I have got the problem under my knee
 9. johan20090 25 april 2021 11:46
  quote:

  johan20090 schreef op 25 april 2021 11:16:


  Does Dunglish exist?

  While not necessarily a variety of English, Dunglish is another language variety that is often looked down upon. Dunglish often resembles English, but is influenced by Dutch.

  English is no longer a foreign language in NL, but it has a unique character here

  www.dutchnews.nl/features/2018/01/eng...

  Dunglish: I have got the problem under my knee


  How bad is Mark Rutte’s English?

  For English teacher Bart Ongering it’s not so much Rutte’s accent as his use of words that makes him cringe. ‘He said “you are true” in answer to a journalist’s question which is a literal translation of “je hebt gelijk”. It should be “you are right”,’ he told Trouw.
 10. johan20090 25 april 2021 11:57
  Verdwijnen MO-opleiding ‘historische vergissing’

  Bijna een eeuw lang bestond de helft van alle leraren in het voortgezet onderwijs uit mensen met een MO-akte. ‘Een historische vergissing’ is het verdwijnen van de MO-opleidingen

  nl.wikipedia.org/wiki/MO-opleiding

  onderwijsblad.nl/article.asp?ArtikelI...
 11. johan20090 25 april 2021 19:21
  quote:

  objectief schreef op 25 april 2021 12:53:


  17/18 miljoen Nederlanders en we weten het allemaal beter; dat is typisch Nederlands.


  Landen met een sterke economie hebben meestal ook een goede kwaliteit onderwijs. Kijk maar naar de top 3 van grootste economieën van de wereld. De VS, China en Japan hebben ook een hoge kwaliteit onderwijs. In de top 10 van top Universiteiten staan alleen maar Engelse en Amerikaanse Universiteiten.
 12. johan20090 26 april 2021 08:52
  quote:

  objectief schreef op 25 april 2021 09:38:


  [...]

  In de huidige maatschappij heb je ander onderwijs/talenten nodig dan vroeger.
  Daardoor is elke vergelijking met voorheen onjuist en zinloos.
  De beste stuurlui staan aan wal, maar zijn meestal decennia geleden al gestopt zich aan te passen aan de nieuwe beleving.


  Waarom behoort het Nederlandse onderwijs niet tot de beste in de wereld?

  Het onderwijs in Nederland blijft echter ver achter bij de medische en de agrarische sector. Ons onderwijs is gemiddeld genomen matig en de trend is eerder negatief dan positief. Dat het niveau van onderwijs in Nederland ‘slechts’ gemiddeld scoort vergeleken met andere landen en tegelijkertijd de kwaliteitsverschillen tussen scholen in Nederland enorm groot zijn.
 13. johan20090 26 april 2021 12:32
  quote:

  josti5 schreef op 25 april 2021 09:03:


  Al maak je zelf dan wat taalfoutjes: AB :-)
  Wat ik bij mijn kinderen (inmiddels 40-ers en nu ook mijn kleinkinderen) zie is, dat hen methodes worden bijgebracht, in plaats van dat zij leren, zélf een oplossing te bedenken.

  Ooit hielp ik mijn dochter met wiskunde, en zij kwam thuis met een 1 voor het proefwerk.
  Alle uitkomsten waren goed, maar de door haar zelf gevonden methode fout, vandaar...

  Maar dat afleren van zelfstandig nadenken is geen kwestie van domme of kortzichtige politiek of slechte leraren: het is bewust beleid.

  Zo is ook de geneeskunde inmiddels vrijwel volledig vergiftigd met protocollen; 'echte dokters' zijn bijna niet meer te vinden en zo zij er nog zijn, worden zij belaagd door de inspectie.
  Daarvan hebben talloze voorbeelden al de kranten gehaald.

  Het aantal doden in Nederland door medische fouten is bijna net zo hoog als het aantal verkeersslachtoffers: bijna 500 per jaar!

  'Als gevolg van die fouten overleden er 471 patiënten en liepen 716 patiënten ernstige schade op waardoor ze langer in het ziekenhuis lagen. Maar een groot deel van de patiënten heeft ook te kampen met blijvende schade en invaliditeit.'

  www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...

  En hoogstwaarschijnlijk is dat nog maar het topje van de ijsberg.

  Zo ben ikzelf 30 jaar actief geweest in de antibioticawereld, en als ik zo om mij heen zie wat daar allemaal mis gaat omwille van de 'heilige' protocollen: schrikbarend!

  Het zelf denken, zelf ontdekken werd en wordt afgeleerd, al enkele generaties.

  'Methode/protocol netjes gevolgd, patiënt overleden, maar mij treft geen blaam'.
  Tsja...

  Inmiddels is een geschiedenisleraar premier van ons land, en is een onderwijzer minister van volksgezondheid - om maar twee voorbeelden te noemen.

  De 2e kamer wordt iedere 4 jaar door tientallen nieuwe krachten bezet, vaak zó vanuit de schoolbanken, met nauwelijks enige praktijkervaring en de universiteit als 'levenservaring'.

  Dat het politieke speelveld aldus is ingenomen, met alle daaraan verbonden negatieve consequenties, heeft het volk uiteindelijk aan zichzelf te danken - zie ook de leegloop van de politieke partijen:

  dnpp.nl/themas/leden

  Tsja, wat dan nog uit die vijvers boven kan komen drijven, is vaak van 3e of 4e garnituur, en dát heeft zo zijn gevolgen op allerlei terreinen...  Indeed, the Dutch education system needs to get an international reformation to make the students more competitive. I know this since I am originally from India.

  Unnikrishnan, S. (Sandeep)

  Program Manager
  High Performance Batteries
  TNO - Holst Centre

  High Tech Campus 31 | 5656 AE Eindhoven | The Netherlands
 14. forum rang 7 haas 27 april 2021 06:46
  mss toch maar meer Onderwijs-online gaan doen ?
  Vroeger, heel vroeger.:) deden velen vervolgstudies met dikke boeken in de avonduren.
  THUIS ! in ongeisoleerde huizen,aan de eetafel,bij de steenkolenkachel:)
  En gingen 1x in de week ,s'avonds naar 'n klasje bij de docent.

  Die dikken boeken online zetten is mss de hedendaags/toekomst ?

  PS: en werd betaald uit eigen zak of door de werkgever financieel gesteund.
  NIks geen studie financiering

  =======================================================================
  reeds 18 mnd geleden heb ik hierop geattendeerd in de KK:
  Voor beleggers In USA is er aandeel: K12
  K12 Inc(LRN)
  $ 31,12

  Gesloten: 26 apr., 18:24:32 UTC-4 · USD · NYSE · Disclaimer
 15. johan20090 29 april 2021 14:48
  Het onderwijs in Nederland holt al meer dan twintig jaar achteruit. Inmiddels komen er jaarlijks 3.500 leerlingen van de basisschool af die – na acht jaar les – niet goed kunnen lezen. Die scholieren zijn laaggeletterd; een stapje boven analfabeet. Van 13.000 kinderen blijft het rekenniveau ver achter.

  De onderwijsinspectie vertelt ons dat de prestaties van de Nederlandse vijftienjarigen internationaal gezien steeds dieper wegzakken. Dit wordt jaarlijks vergeleken in het zogeheten PISA-onderzoek, onder auspiciën van de OESO, waar ruim een half miljoen leerlingen uit 77 landen aan meedoen (in het geval van Nederland: 4.765 leerlingen van 65 scholen). PISA wordt algemeen beschouwd als de ‘gouden wereldstandaard’ op onderwijsgebied. In het laatste PISA-onderzoek haalt maar liefst 16 procent van de Nederlandse vijftienjarigen het minimaal vereiste rekenniveau niet, wat je nodig hebt om, bijvoorbeeld, zelfstandig boodschappen te kunnen doen zonder te worden afgezet. Bij ‘natuurkundige geletterdheid’ is dat maar liefst 20 procent!

  Nóg erger wordt het bij taal- en leesvaardigheid: „Een kwart van de 15-jarigen in Nederland is onvoldoende geletterd om mee te kunnen komen in de maatschappij”, schrijft de inspectie. „Dit betekent dat ze een bijsluiter, een brief van de overheid of van school niet goed begrijpen.” Zij komen van school met onvoldoende kennis en vaardigheden om zich maatschappelijk te kunnen redden. Eén op de vier! Let wel: we hebben het niet over het startniveau van het voortgezet onderwijs, maar over het eindniveau van Nederlandse jongeren die na de basisschool een vervolgopleiding hebben gedaan, zoals de leerplichtwet vereist. Je wordt in dit land wel verplicht om tot je zestiende naar school te gaan, maar adequaat onderwijs is er niet. De leerplicht is weinig meer dan een verschijningsplicht.
 16. forum rang 5 marique 29 april 2021 14:57
  quote:

  haas schreef op 27 april 2021 06:46:


  mss toch maar meer Onderwijs-online gaan doen ?
  Vroeger, heel vroeger.:) deden velen vervolgstudies met dikke boeken in de avonduren.
  THUIS ! in ongeisoleerde huizen,aan de eetafel,bij de steenkolenkachel:)
  En gingen 1x in de week ,s'avonds naar 'n klasje bij de docent.

  Die dikken boeken online zetten is mss de hedendaags/toekomst ?

  PS: en werd betaald uit eigen zak of door de werkgever financieel gesteund.
  NIks geen studie financiering

  =======================================================================
  reeds 18 mnd geleden heb ik hierop geattendeerd in de KK:
  Voor beleggers In USA is er aandeel: K12
  K12 Inc(LRN)
  $ 31,12

  Gesloten: 26 apr., 18:24:32 UTC-4 · USD · NYSE · Disclaimer


  K12 Inc(LRN) $ 31,12
  Is er een verklaring voor de afschrikwekkende daling van $ 51 aug '20 naar $ 21 nov '20?
 17. johan20090 29 april 2021 15:06
  Nederland doet vanaf de beginjaren van het PISA-onderzoek mee (2003), onze scores zijn sindsdien vrijwel alleen maar gedaald en die van 2018 zijn de laagste ooit. „De Nederlandse trend is overduidelijk negatief”, zegt de OESO daarover. Maar gelukkig weet de inspectie ons snel gerust te stellen: op nationaal niveau is het onderwijs dik in orde en daalt de kwaliteit helemaal niet, want de resultaten van de centrale eindexamens zijn al tien jaar keurig stabiel. De meest logische conclusie lijkt mij eerder dat Nederland de examennorm aanpast aan het dalend onderwijsniveau, en dat die twee hand-in-hand afzakken.
59 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 703,22 -0,02%
EUR/USD 1,2155 +0,11%
Germany30^ 15.433,20 +0,24%
Gold spot 1.866,67 +0,05%
LDN100-24h 7.030,79 -0,16%
NY-Nasdaq Composite 13.379,05 -0,38%

Stijgers

Alfen ...
+3,63%
Fugro
+2,94%
Ahold ...
+2,17%
Arcelo...
+1,45%
Aperam
+1,24%

Dalers

Ordina
-2,07%
Hunter...
-2,02%
Pharming
-2,01%
Basic-Fit
-1,99%
UNIBAI...
-1,94%

Nieuws Forum Meer»

(24)

Dikke Durk op 15 mei 2021 10:33
(12)

rationeel op 13 mei 2021 11:31
(8)

Bunder op 1 mei 2021 11:23
(12)

Dividendbelegger op 26 apr 2021 10:20
(27)

Aspro op 23 apr 2021 20:13

Column Forum Meer»

(66)

Calimero op 17 mei 2021 23:48
(5)

greedy1967 op 17 mei 2021 23:43
(1)

Dagobertus Duckus op 17 mei 2021 22:59
(20)

efreddy op 17 mei 2021 19:48
(6)

Giraf+5 op 17 mei 2021 18:58

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links