Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beste boek tip

49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 december 2020 13:17
    Wellicht relevanter dan ooit in Covid tijden; wat is het beste boek dat je de afgelopen tijd gelezen hebt en welk boek kan je de IEX 'er van harte aanbevelen? Bij voorkeur financieel / economisch / politiek, maar voel je vrij om af te wijken.

    Ik zal aftrappen met mijn favoriet: Red Notice van Bill Browder

    Korte beschrijving:
    Een ambitieuze student (Bill) komt in de Post - Sovjet investeringswereld terecht, en richt hier zijn eigen fonds Hermitage Capital op. Bedrijven staan nog genoteerd op bizar lage multiples en het fonds is al gauw zeer succesvol. Echter, dit succes brengt een zure nasmaak met zich mee: Bill zit al gauw in het vaarwater van de grote oligarchen uit de Russische zakenwereld, en zij vechten op hun eigen manier terug. Intimidatie, corruptie, geweld, martelpraktijken: alles wordt uit de kast getrokken om Bill het leven zuur te maken.

    Ondanks levensgevaarlijke risico's gaat Bill de strijd aan om zo zijn nieuwe levensmissie te volbrengen: het bevechten van de corrupte Russische oligarchen én het krijgen van gerechtigheid voor zijn strijdmaat Sergei Magnitsky, die de strijd met zijn leven moet bekopen. Dit boek is een absolute thriller, is waargebeurd, en m.i. de perfecte combinatie tussen Non fictie én spanning & sensatie: Een absolute aanrader.

    Ik heb hem in het Engels gelezen, maar en schijnen ook Nederlandse vertalingen te zijn.
    Welke boeken kunnen jullie aanraden?

  2. forum rang 7 ff_relativeren 26 december 2020 16:05
    Hoi @ Spreadsheet, ik haak even aan bij je gevraagde boekenlijst ;

    1.
    De mijnen van koning Salomo. Auteur H. Rider Haggard. -zoektocht naar de verborgen schatten van Salomo. Een avontuurlijke reis door Afrika.

    2.
    Ben Hur. Auteur Lewis Wallace. Israel rond de geboorte van Jezus van Nazareth - de Romeinse bezetting en de lotgevallen van een verbannen Israelische prins, tot aan de kruisdood van Jezus.

    3.
    De hut van oom Tom. Auteur Harriet Beecher Stowe. - Amerika ten tijde van de slavernij.

    4.
    Man O' War. Auteur Walter Farley. - boek dat iedere paardenliefhebber gelezen moet hebben.
    De auteur heeft nog veel meer paardenboeken geschreven, waaronder de pocketreeks over de Zwarte Hengst (waarmee Walter Farley beroemd is geworden). Geen enkele editie uit de pocketreeks kan echter op tegen het boek Man O' War.

    5.
    Gebroeders Karamazov. Auteur F.M. Dostojewski. Russische literatuur. (andere boeken in dat genre : De Idioot / Oorlog en Vrede / Anna Karanina / Schuld en Boete)

    6.
    God's kleine clowns. Auteur Morris West. - Oost en West zijn aan een herbewapenings-race bezig terwijl de militaire posities langs de grenzen worden opgeschroefd. Een paus waarschuwt voor de vreselijke gevolgen en ziet zich genoodzaakt om te waarschuwen voor een complete vernietiging. De curie van kardinalen wil zo snel mogelijk af van een Paus die voor het einde waarschuwt, en besluit om de Paus af te zetten.

    7.
    De Gaudí Sleutel. Auteurs Esteban Martin & Andreu Carranza. - Strijd van goed tegen kwaad onder tijdsdruk ..

    8.
    (2e Wereld)Oorlogs-trilogie van auteur K. Norel : Engelandvaarders / Varen en Vechten / Vliegers in het Vuur.

  3. forum rang 7 ff_relativeren 26 december 2020 19:22
    Omdat de views oplopen , hierbij nog een 2e rijtje met mooie boeken om te lezen :

    9.
    Het verraad - Merijntje Gijzen. Auteur A.M. de Jong. Geen introductie nodig. Merijntje is een kwetsbaar jochie dat moet opgroeien in een ruwe omgeving. Zoals zo veel sterke boeken, is ook deze verfilmd.

    10.
    Frank van Wezel's roemruchte jaren. Auteur A.M. de Jong. Fraai boekwerk over de mobilisatie van 1914-1918. Frank van Wezel is onderwijzer in de burgerwereld, en wordt tegen zijn zin opgeroepen voor de mobilisatie. Als half-intellectueel heeft hij moeite met een aantal opvattingen en regels binnen het leger waarin hij helemaal niet wil dienen. Frank besluit opiniestukken naar de kranten te sturen over hoe het er aan toe gaat in het tijdelijke leger van opgeroepen burgers .. en dat bevalt de legerleiding niet. Er wordt jacht gemaakt op de anonieme schrijver van de stukjes.

    11.
    Alleen op de wereld (Remi, sans familie). Auteur Hector Malot. Ontroerend boek over de weesjongen Remi, die bij een lieve vrouw in Frankrijk opgroeit .. tot de armoede toe slaat en Remi verkocht moet worden aan een straatmuzikant. De zwerftocht door Frankrijk begint, en de muzikant leert Remi om te overleven door muziek en toneelstukjes op straat op te voeren. In de jaren die volgen, krijgt Remi de nodige tegenslagen te verwerken. Tot hij door toeval zijn biologische familie op het spoor komt.

    12.
    Rosa stond niet op. Auteur Martin Luther King. Indringend verhaal over de moeilijke tijden van de segregatie (rassenscheiding) in Amerika.

    13.
    Pieter Daens. Auteur Louis Paul Boon. Belgie, ten tijde van de vroege industriele revolutie en de onderbetaling in de fabrieken. De zoektocht naar maatschappelijke rechtvaardigheid en de persoonlijke tol ..

    14.
    Ik zal je duwen (originele titel i'll push you). Auteurs Patrick Grey & Justin Skeesuck. Het verhaal van 2 vrienden -waarvan 1 in een rolstoel, en de lange weg naar bedevaarts-oort Santiago de Compostella.

    15.
    (bijna) iedereen kent wel de bestsellers van JRR Tolkien. Maar wie kent deze boeken van dezelfde auteur ? The fall of Gondolin / Beren and Luthien ; Terugkeer naar Midden-Aarde / De kinderen van Hurin / De Silmarillion / Ainulindale.

    16.
    En als laatste in deze posting : Even aanhaken bij de initiatiefnemer van dit draadje - alias Spreadsheet : Enkele avontuurlijke boeken - bijna thrillers - van niemand minder dan Alistair Maclean :
    Kanonnen van Navarone / Commando van Navarone / De mannen van Navarone / Dreiging van Navarone / Santorini / Partizanen / Poolbasis Zebra / De zwarte kruisvaarder.
  4. forum rang 7 ff_relativeren 26 december 2020 21:36
    Ik doe er op de avond van deze 2e Kerstdag nog 1 setje boeken bovenop :

    17.
    De graaf van Monte-Cristo. Beter bekend als : Dracula. Auteur : Alexandre Dumas.

    18.
    Max Havelaar. Een klassieker. Auteur : Multatuli.

    19.
    Van oude menschen, de dingen die voorbij gaan. Nog zo een klassieker. Auteur : Louis Couperus.

    20.
    Wie kent het boek of de verfilming niet van Zorba de Griek ? Wel, de auteur heeft een veel krachtiger boek geschreven dat nagenoeg onbekend is gebleven : Christus wordt weer gekruisigd. Auteur : Nikos Kazantzakis.

    21.
    Van de beroemde auteur Ernest Hemingway : het boek Voor wie de klok luidt , en De oude man en de zee.

    22.
    Een moderne top-auteur is ongetwijfeld Dan Brown, met pakkende boeken zoals :
    De DaVinci code / het Bernini-mysterie (angels and demons) / Oorsprong / de Delta deceptie / het Juvenalis Dilemma / Het verloren symbool / Inferno.

    23.
    Twee religieuze boekwerken : Een leven met Karol (auteur Kardinaal Stanislaw Dziwisz), en Paus Franciscus: De nederigheid aan de macht (auteur Christian van der Heijden).

    24.
    En als laatste een kort verhaal dat niet zou misstaan in deze barre Corona-tijd , over armoede zonder uitzicht, kou, en eenzaamheid : Het meisje met de zwavelstokjes. Auteurs : Hans Christian Andersen & Bernadette.
  5. forum rang 7 hirshi 26 december 2020 22:02
    Drie boeken die je als belegger in je bezit moet hebben;

    1) Ons Feilbaar denken van Daniel Kahneman.
    Absolute topper van een Nobelprijswinnaar voor iedereen die belegt.

    2) De Zwarte Zwaan van Nassim Nicolas Taleb.
    Wie dat boek leest heeft geen vraagtekens meer bij de Coronacrisis.

    3) Encyclopedia of chart Patterns.
    Kreeg ik als afscheidsgeschenk bij mijn pensionering en was een voltreffer.
  6. forum rang 7 ff_relativeren 28 december 2020 00:23
    Lion. Auteur Saroo Brierley. Waargebeurd verhaal over Saroo die op 5-jarige leeftijd in zijn geboortedorp in India in een trein klimt. De trein gaat rijden en neemt hem duizenden kilometers mee dwars door India. Saroo wordt vervolgens opgenomen in een tehuis tot hij geadopteerd wordt door een Australisch echtpaar. Saroo is gelukkig met zijn pleegouders en groeit op in Australie. Als volwassen man gaat hij alle duizenden kilometers spoorlijn in India nazoeken, in een poging om zijn echte thuis terug te vinden. Goed boek, waargebeurd, geschreven door de hoofdpersoon zelf, en ook omgezet in de gelijknamige prachtige film.

    The long walk. Waargebeurd verhaal. Auteur Slavomir Rawicz. Een groepje mensen ontsnapt uit een Russisch gevangenenkamp. Ze proberen te voet duizenden kilometers te overbruggen, dwars door Rusland, China, en India. Niet ieder lid van het groepje overleeft de barre en uitputtende tocht. Dit boek is verfilmd en kreeg als filmtitel The long way back.

    Op hoop van zegen. Auteur Herman Heijermans. Eind 19e eeuw (dus nog voor 1900), een rijke rederij laat een schip dat niet zeewaardig is, toch uitvaren. Het noodlot slaat toe en het schip zinkt. Dit boek is verfilmd onder dezelfde titel.

    The rooftop Christmas tree. Auteur Landria Onkka. Waargebeurd verhaal over eenzame man (Dale Landis) die ieder jaar een kerstboom op zijn dak zet. De dorpsbewoners vinden het een prachtig gebaar, maar het gemeentebestuur en de politie zijn onverbiddelijk. Het is in strijd met de bouwvoorschriften, en Dale krijgt ieder jaar een dwangbevel om de kerstboom te verwijderen. Dale weigert, en wordt met de Kerstdagen in de gevangenis gezet.
    Tot een jaar waarin een prima advocate met het hart op de juiste plaats het dorp bezoekt en besluit om Dale in de Rechtbank bij te staan. Het is datzelfde jaar dat duidelijk wordt waarom Dale ieder jaar een Kerstboom op zijn dak zet. Lang geleden verliet zijn vrouw hem en nam hun kleine zoontje mee. Dale kon nog net tegen zijn zoontje zeggen dat hij voor een baken zou zorgen. Zodat hij zijn papa terug kon vinden.
    De zoon is inmiddels een volwassen man geworden en komt toevallig in het dorp. Hij vraagt omstanders naar de kerstboom op het dak. Dale komt op dat moment naar buiten, en zoon en vader herkennen elkaar .. Het baken (de kerstboom op het dak) heeft hen terug bij elkaar gebracht. Prachtig waargebeurd verhaal dat ook verfilmd is onder dezelfde titel.


    Christmas Jars. Auteur Jason F. Wright. Iemand schenkt anoniem potten vol met geld aan mensen die op dat moment zwaar getroffen zijn. Een beginnend journaliste gaat op zoek naar de gulle gever. Ze ontdekt dat een lokale familie de geheime gevers zijn, en onthult hun geheim. Kort daarop slaat het noodlot toe bij de gulle familie. De journaliste zit vol met schuldgevoel omdat ze zonder te overleggen hun geheim had prijsgegeven aan de publiciteit en bezoekt de familie. Om excuses te maken en om haar medeleven met hun noodlot te betuigen. Haar artikel heeft echter velen in het hart geraakt en een heuse stoet van meelevende mensen komt potten vol met geld voor de deur zetten, met een brandend kaarsje. Een van hen is een alleenstaande vrouw van middelbare leeftijd. Ze wordt binnen genodigd en begint daar te huilen. Zij vertelt haar levensverhaal : Als hoogzwangere werd zij ruim 20 jaar geleden door haar man in elkaar geslagen en ontvluchtte de woning. Het kind in haar buik bleef ongedeerd, en na de bevalling liet zij haar kind achter in een snackbar –in de hoop op een betere toekomst voor het kind.
    Hier komen de 2 verhalen samen : De jonge journaliste werd als baby te vondeling gelegd in een lokale snackbar, en bleef altijd hopen op een hereniging met haar biologische moeder. Uit een daad van hoop ging zij ieder jaar met Kerstmis eten in die snackbar. Aan het tafeltje waar ze als baby was gevonden. Iedere keer opkijkend als er iemand de zaak binnen kwam. Maar het was nooit haar moeder.
    De gulle familie waar de huilende moeder nu te gast is, herkent het verhaal. Ze nemen haar mee naar de snackbar … moeder en dochter worden herenigd ..
    Christmas Jars. Engels-talig, en onder dezelfde titel verfilmd.


    Zeven jaar in Tibet. Auteur Heinrich Harrer. Waargebeurd verhaal over bergklimmer en Duits soldaat die tussen 1944 en 1951 aan het hof van de Dalai Lama verblijft. Verfilmd onder dezelfde titel.
  7. [verwijderd] 29 december 2020 05:55
    quote:

    hirshi schreef op 26 december 2020 22:02:

    Drie boeken die je als belegger in je bezit moet hebben;

    1) Ons Feilbaar denken van Daniel Kahneman.
    Absolute topper van een Nobelprijswinnaar voor iedereen die belegt.

    2) De Zwarte Zwaan van Nassim Nicolas Taleb.
    Wie dat boek leest heeft geen vraagtekens meer bij de Coronacrisis.

    3) Encyclopedia of chart Patterns.
    Kreeg ik als afscheidsgeschenk bij mijn pensionering en was een voltreffer.
    hirshi, wat maakt Encyclopedia of chart Patterns buitencategorie tov andere soortgelijke boeken?

    De eerste twee titels zijn beschikbaar in de bieb zag ik en staan inmiddels op m'n leeslijst om te lenen binnenkort.
  8. Gemberthee 6 mei 2021 12:58
    1.Lees eens een boek van Orhan Pamuk (Turkse nobelprijswinnaar) (roman)
    2. De broers Karamazov - Dostojevski (als je veel tijd hebt, roman)
    3. Ulixes - James Joyce ( als je nog meer tijd hebt, roman)
    4. Uiteraard alle boeken van Yuval Noah Harari (non-fictie)
    5. Drawdown - The most comprehensive plan to reduce global warming (non-fictie)
    6. The age of surveillance capitalism - Shoshanna Zuboff (non-fictie)
    7. Michel Houllebecq - Serotonine (roman)
    8. Alexander Skorobogatov - Portret van een onbekend meisje (roman)
    9. Alexander Skorobogatov - Cocaine (roman)
    10. Alexander Skorobogatov -De wasbeer (roman)
  9. Gemberthee 6 mei 2021 14:52
    quote:

    hirshi schreef op 26 december 2020 22:02:

    Drie boeken die je als belegger in je bezit moet hebben;

    1) Ons Feilbaar denken van Daniel Kahneman.
    Absolute topper van een Nobelprijswinnaar voor iedereen die belegt.

    2) De Zwarte Zwaan van Nassim Nicolas Taleb.
    Wie dat boek leest heeft geen vraagtekens meer bij de Coronacrisis.

    3) Encyclopedia of chart Patterns.
    Kreeg ik als afscheidsgeschenk bij mijn pensionering en was een voltreffer.
    1) en 2) stonden al lang op mijn to read lijstje , heb ze net besteld.
    Ik wissel periodes af dat ik graag romans lees, met periodes dat ik liever non-fictie lees ;)
    Ben benieuwd. Ik ga nu beginnen aan De Zwarte Zwaan.
    Van thuis uit werken heeft zo zijn voordelen.
  10. forum rang 7 ffff 7 mei 2021 17:51
    Vooruit.... Inderdaad leest een mens door het bijna verplichte thuiszitten veel en veel meer.

    Het beste boek dat met kop en schouders boven andere boeken uitsteekt die ik het afgelopen jaar gelezen heb is het boek : Alfred Nobel Het is uit het Zweeds vertaald in het Nederlands, want anders had ik het nooit leren kennen. Het boek heeft een geweldige indruk op mij gemaakt vanwege al de historische achtergronden van het leven van de ouders van Alfred Nobel, van zijn broers en het leven van de kinderen van zijn broes en uiteraard als hoofdmoot het wel heel turbulente leven van Alfred Nobel in Stockholm, St.-Petersburg, Parijs en Triest in Italië. Er wordt veel aandacht gegeven aan de samenwerking met de tsaren, met de ontwikkeling van de olievelden in Azerbeidsjan, één van de belangrijkste bronnen van vermogen van de familie Nobel ( De Rockefellers van Rusland) , de vele doden bij al die proefnemingen in wel 7 verschillende landen met dynamiet, de patenten en de roof van patenten, het zeer gecompliceerde sexleven van Alfred Nobel, de ambivalente houding t.o.v. de vredesbeweging als ontwerper en verbeteraar van landmijnen ( !!!) en de uiteindelijke bestemming van zijn enorme vermogen.
    Het boek gaat keer op keer in op belangrijke gebeurtenissen in die tijd: Wilhelm Roentgen, Siemens met zijn dynamo, de wereldtentoonstelling in Parijs en bouw van Eiffeltoren, de schandalen daar rondomheen. De beursschandalen.
    Het boek kent slechts één klein minpuntje: Ik lees echt veel geschiedenisboeken en de meeste zijn gelukkig voorzien van toch wat landkaarten. Dat ontbreekt waardoor het lezen over Leningrad ( St.-Petersburg), Stockholm, Parijs zo nu en dan wat lastig wordt.
    Echt een aanrader. Boek kost 50 Euro.

    Tweede aanrader, maar wat taaier om doorheen te werken dan het leven van de familie Nobel: Wie financierde Hitler?

    Afknapper: , althans viel mij heel erg tegen: Het Smelt van Lize Spit. Krijgt in België geweldige recensies, maar zelfs na herlezen van enkele hoofdstukken boeit het mij minder dan 1 procent van het boek over het leven van de familie Nobel......

    Ieder zo zijn voorkeuren. Ik ben gek op geschiedenisboeken.

    Peter
49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 884,07 0,00%
EUR/USD 1,0612 -0,12%
FTSE 100 7.965,53 -0,38%
Germany40^ 17.893,90 -0,74%
Gold spot 2.385,18 +0,08%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links