Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sanha 13/26 4% Verzekerde obligatie (DE000A1TNA70)

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 december 2020 11:42
    Ik bezit al een tijdje obligaties in het bedrijf SANHA GmbH (sanha.de). Dit bedrijf betreft een producent/leverancier van pijpsystemen/leidingsystemen voor nieuwbouw, renovatie, etc.

    Betreft een obligatie met volgende kenmerken:
    Renteschaal in de volgende periode:

    4.12.2019 - 4.6.2022: 4,0% pa
    4.06.2022 - 4.6.2023: 5,0% pa
    4.06.2023 - 4.6.2026: 6,0% pa

    Terugbetaling tegen 105%

    Leningomvang: 37.1 mio

    Wat mij betreft een interessante belegging, zeker gezien de huidige koers van onder nabij de 60%. Ik begrijp deze koers niet geheel, temeer omdat het een verzekerde obligaties betreft, waarbij een trustee (One Square Advisors) executive rights heeft ten faveure van de obligatiehouder over het onderpand (lees ook: www.4investors.de/nachrichten/boerse....

    Welk risico wordt hier door de markt dusdanig groot geschat dat de koers op 60% rechtvaardig is?

    ------------------------------------------------------------
    Quote:
    De SANHA-obligatie is gewaarborgd. Wat is de basis van dit onderpand?

    Günther: In 2017 hebben we onderpand afgedwongen voor obligatiehouders. Volgens het laatste onderpandrapport eind Q1 / 2020 bedraagt dit onderpand in totaal circa 60 miljoen euro aan going concernwaarden. Of deze waarden ook behaald zouden kunnen worden bij een liquidatie in tijden van Corona is de vraag en zal hopelijk nooit beantwoord worden. Het is in ieder geval belangrijk dat het onderpandpakket niet wordt aangeraakt bij de geplande aanpassing van de obligatievoorwaarden, het onderpand blijft volledig ten gunste van de obligatiehouders en wordt door ons nauwlettend gevolgd.
    ------------------------------------------------------------

    Ofwel samengevat: waarde obligatie: 60%*37.1mio = 22.2 mio, waartegenover een waarborg staat met in Q1/2020 nog een going concernvalue van +/- 60mio. Zelfs bij een liquidatie op 40% van de going-concern waarde dekt dit nog de huidige koers. Daarmee is een neerwaartse koersontwikkeling zeer onwaarschijnlijk (of onlogisch).
    Het onderpand in de waarborg is met name onroerend goed. Het mag toch te verwachten zijn dat onroerendgoed in Duitsland niet 60% onder de going concernvalue geliquideerd gaat worden. Het is zelfs aannemelijk dat de waarde van dit onderpand zich doorontwikkeld. Waarmee een heel realistisch scenario is dat zelfs in geval van faillisement van Sanha de obligatiehouders vrijwel 100% van de schuld tegemoet kunnen zien op basis van deze waarborg.

    Zie ik iets fout? Of is het vooral dat de markt überhaupt niet weet van deze onderliggende verzekering? Daarbij komt dat ik de obligatie al enkele jaren in de portefeuille heb, waarbij Sanha nog nooit een rentebetaling heeft gemist.

    In het beste geval is dit een tip voor de forumlezers. In het slechtste geval moet ik mijn positie afbouwen, maar hoor ik wel graag wat ik over het hoofd zie. Feit is ook dat er vrijwel geen handel in de obligatie is, dus de koers is wellicht daarmee ook niet geheel representatief.
  2. Hoover 9 december 2020 13:57
    Beetje lastig in the schatten deze. Wat is precies je onderpand en hoe is de waardering daarvan? Als je gedwongen wordt je rechten uit te oefenen zal die 60 een behoorlijke deuk krijgen. Wie zijn de kopers dan? Die hebben natuurlijk hetzelfde probleem. Ik zie dit eigelijk als een soort van equity financiering en daar moet je wel een behoorlijk rendement op maken. Verder: zijn er nog meer schuldeisers in dit verhaal?
  3. [verwijderd] 9 december 2020 14:08
    Het onderpand is in de prospectus beschreven en bestaat uit meerdere onroerendgoed 'plots' oftewel stukken grond. Deze zijn conform de Trust (One Square Advisors) gewaardeerd op 60mio. Deze waarborg is specifiek voor de obligatiehouders ingeregeld. Hierin is het eerder gelinkte interview met de Trustee interessant.
  4. forum rang 8 Leefloon 9 december 2020 14:42
    quote:

    darkviper schreef op 9 december 2020 14:08:

    Het onderpand is in de prospectus beschreven en bestaat uit meerdere onroerendgoed 'plots' oftewel stukken grond. Deze zijn conform de Trust (One Square Advisors) gewaardeerd op 60mio.
    Afvragen, geformuleerd als vragen, en zonder zelf het prospectus gezocht te hebben en dus vooral op basis van het hier beschrevene: bestaat er een lotsverbondenheid met (bezittingen van) "Trust (One Square Advisors)"? Is er een betrouwbare, onafhankelijke bron die eigendom en waarde heeft getaxeerd? Wordt het bedrijf buitengewoon zwaar getroffen door corona? Is herfinancierbaarheid een probleem, en bestaat er daardoor een kans op afwaardering?
  5. [verwijderd] 9 december 2020 16:01
    quote:

    Leefloon schreef op 9 december 2020 14:42:

    [...]
    Afvragen, geformuleerd als vragen, en zonder zelf het prospectus gezocht te hebben en dus vooral op basis van het hier beschrevene: bestaat er een lotsverbondenheid met (bezittingen van) "Trust (One Square Advisors)"? Is er een betrouwbare, onafhankelijke bron die eigendom en waarde heeft getaxeerd? Wordt het bedrijf buitengewoon zwaar getroffen door corona? Is herfinancierbaarheid een probleem, en bestaat er daardoor een kans op afwaardering?
    Goede (af)vragen. Ik volg ze al een tijdje. En ja ze worden geraakt door corona. Dusdanig dat in aanloop van de rente-betaling afgelopen juni de obligatievoorwaarden zijn aangepast naar de hierboven genoemde rente-staffels. Dit om de liquiditeit van Sanha niet in het geding te laten komen. Ook pre-corona heeft het er tegen 2017 niet heel best uitgezien. Indertijd is de obligatie lening qua looptijd verlengt en is er dus bovenstaande waarborg gesteld. In aanloop naar de corona crisis ging het goed en werden er steeds zwartere cijfers geschreven. Corona heeft echter weer pas op de plaats gemaakt, waardoor rente staffels zijn geïntroduceerd tegelijk met een afbetaling aan 105% ipv 100%. Waarborg uit 2017 is daarbij behouden.
    Er is helaas geen transparant openbaar rapport waaruit een recente onafhankelijke waardering blijkt van het onderpand vd waarborg. De trustee heeft in een recent interview geopenbaard dat dit 60 mio going concern is. Daar mag je enige waarde aan toekennen.
  6. forum rang 8 Leefloon 10 december 2020 10:37
    quote:

    darkviper schreef op 9 december 2020 16:01:

    De trustee heeft in een recent interview geopenbaard dat dit 60 mio going concern is. Daar mag je enige waarde aan toekennen.
    Mag dat ook een kleine minwaarde zijn, bovenop een theoretische discount van een liquidatiewaarde? Niet om somber te doen om een "onverklaarbaar" lage koers achteraf te verklaren. Zoals je het beschrijft, is het eigenlijk de waarde die een concern eraan toekent. Die waarde zal niet te laag zijn omdat het als zekerheid wordt ingezet, maar kan wel té hoog zijn. Een klein "WC-eend-risico" dus ( www.youtube.com/watch?v=MzakqMAaHME ), met inderdaad een mogelijk minder betrouwbare nieuwsbron dan een door een deugdelijke accountant goedgekeurd financieel verslag.
  7. forum rang 8 Leefloon 10 december 2020 11:23
    quote:

    darkviper schreef op 9 december 2020 11:42:

    Feit is ook dat er vrijwel geen handel in de obligatie is, dus de koers is wellicht daarmee ook niet geheel representatief.
    Ik vind de koersen en bied- en laatprijzen representatief genoeg voor een obligatie, en vind het risico door het hierboven geschetste verhaal ongeveer vergelijkbaar met het risico van een aandeelhouder. Met een bij aandelen passend hoog koersrendement, wanneer je goed "gokt" en het bedrijf COVID-19 overleeft. T.z.t. het liefst met een beter verhaal dan "het ging goed, ware het niet dat COVID-19 ...".

    Laat het hoge papieren rendement dus een aanwijzing zijn voor het hoge risico, waarbij de zekerheden min of meer bijzaak zijn. Maar ook met (relatieve) zekerheden zijn dergelijke koersen geen uitzondering, wanneer er toch een risico bestaat. Die risico's zijn blijkbaar al voor een deel gebleken, met verlenging en andere aanpassingen. Herfinanciering ligt dan niet zomaar voor de hand, en afwaardering wel. De gouden combinatie "zeer hoog rendement, zeer laag risico" zie ik er niet in. Daarvoor komt het té dichtbij een junkbond, met incalculeerde vormen van verlies. De kans op een "zeer hoog rendement" bestaat (nog) wel, wanneer er achteraf weinig aan de hand was en die mogelijk overgewaardeerde lappen grond helemaal nooit aan de orde komen.

    De obligatie van Hamon (Euronext Brussel) is een vrij recent voorbeeld van een obligatie met een koers van rond de 60% waarvan later door de "zekere" aandeelhouder, een overheid, toch een offer werd gevraagd. Of ooit perpetuals van het tegenwoordige Achmea, met een door de AAA grootaandeelhouder gebracht offer. Beschouw eventueel de obligaties maar als aandelen, met de vraag of pari (of whatever aankoopkoers iemand had) nog een realistisch en conservatief "koersdoel" is. Aandeelhouders waren immers ook eigenaar van de grond, zonder Trust ertussen. De kans op nóg een offer lijkt mij aanwezig, op basis van de markt, al is het om het concern gong te houden. Hanteer bij "houden" eventueel een "stop verlies"-strategie, en vraag je af of je ooit met die grond (en curator, en boedel, en andere schuldeisers, en ...) te maken wilt gaan krijgen. Er is op z'n minst nog steeds sprake van een fors risico, waarbij de eerdere aanpassingen het bedrijf niet definitief uit de brand hebben geholpen. Koersen rond de 60, 70, lijken mij niet opvallend laag te zijn, door dat hoge risico.

    Bedenk ook dat een rechter de algemene belangen (werkgelegenheid, ...) zwaarwegender kan vinden dan de belangen van een grondeigenaar. Aannemende dat het bedrijf niet voor minstens €60 miljoen aan onbenutte grond op de balans heeft staan, is benutte grond niet het meest handige onderpand. Liever jouw bewoonde koophuis als borg dan de grond eronder.

    Kortom: wat mij betreft stiekem toch hoog risico en kans op een hoog rendement, met een vermoedelijk correcte waardering of waardetaxatie (van de obligatie; niet per se van de zekerheden) door de markt. Ondanks een verschafte zekerheid. Al bewezen risico's. zoals verlenging, zijn immers ook zekerheden... ;-)
  8. [verwijderd] 16 april 2021 09:47
    SANHA GmbH & Co. KG publiceert groepscijfers voor 2020

    Groepsomzet van EUR 95,0 miljoen als gevolg van corona (vorig jaar: EUR 99,4 miljoen)
    Brutowinstmarge bereikt 54,7% (vorig jaar: 55,1%)
    EBITDA van 8,7 miljoen EUR en bedrijfsresultaat (EBIT) van 3,4 miljoen EUR
    Creditreform bevestigt CCC-rating en verhoogt vooruitzichten naar "positief"
    Essen, 16 april 2021- SANHA GmbH & Co. KG, een van de toonaangevende fabrikanten van leidingsystemen en fittingen (fittingen) op het gebied van sanitair, verwarming en airconditioning (SHK), is relatief goed ondanks de corona-gerelateerde omzetdaling in de tweede kwartaal en tegen het einde van het vierde kwartaal kwam door het pandemiejaar 2020. De inkomstentekorten tijdens de eerste lockdown, voornamelijk uit Zuid-Europa, konden in het verdere verloop van het jaar niet worden gecompenseerd. De groepsopbrengsten voor het boekjaar 2020 lagen met 95,0 miljoen EUR ongeveer 4,5% lager dan vorig jaar. De brutowinst gecorrigeerd voor valuta-effecten bedroeg het afgelopen boekjaar 52,0 miljoen euro, 5,1% lager dan vorig jaar (54,8 miljoen euro). De brutowinstmarge daalde van 55,1% in het boekjaar 2019 naar 54,7%.

    De winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) bedroeg 8,7 miljoen EUR in het boekjaar 2020 (vorig jaar: 10,7 miljoen EUR), wat overeenkomt met een EBITDA-marge van 9,2% (vorig jaar: 10,7%)). Het bedrijfsresultaat (EBIT) daalde van 5,5 miljoen euro naar 3,4 miljoen euro in de verslagperiode, wat overeenkomt met een EBIT-marge van 3,6% (vorig jaar: 5,6%).

    De aanpassing van de obligatievoorwaarden van de SANHA-obligatie 2013/2026 in mei 2020 leidde tot aanzienlijke besparingen in het financiële resultaat van 1,4 miljoen euro in vergelijking met vorig jaar, wat essentieel was voor het behalen van een positieve EBT van 1,1 miljoen euro (vorig jaar: 1,8 miljoen euro). Het geconsolideerde jaarresultaat bedraagt ??EUR -0,8 miljoen (vorig jaar: nettowinst van EUR 0,6 miljoen), mede door de lasten op het gebied van uitgestelde belastingen.

    Bernd Kaimer, managing partner van het familiebedrijf: "De coronagerelateerde sterke daling in de Zuid-Europese landen in de eerste helft van het jaar had een negatieve impact op onze verkoopontwikkeling in 2020. Voor 2021 verwachten we verdere macro-economische onzekerheden als gevolg van de pandemie van het coronavirus. "

    Het management verwacht voor het boekjaar 2021 een lichte omzetgroei en, tegen de achtergrond van de sterk gestegen grondstofprijzen, slechts een licht hogere EBITDA en EBIT.

    De gecontroleerde geconsolideerde jaarrekening 2020 van SANHA GmbH & Co.KG wordt vandaag gepubliceerd op de website van het bedrijf op www.sanha.com/de/ueber-sanha/anleihe/...

    Creditreform Rating AG bevestigde vandaag ook de CCC-rating voor de corporate rating van SANHA GmbH & Co.KG en verhoogde de vooruitzichten van "stabiel" naar "positief".

    www.boerse.de/nachrichten/DGAP-News-S...

    *tekst vertaald via google-translate
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0650 +0,06%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.712,30 -0,70%
Gold spot 2.393,62 +0,60%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links