Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Klimaat, milieu en beleggen (zonder copypasten svp)

137 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 11 oktober 2020 02:46
  Een nieuwe draad over het klimaat en het verband met (duurzaam) beleggen!

  Links naar interessante artikelen en (korte) illustratieve citaten daaruit zijn zeer welkom, maar liever geen integrale kopieën van andere sites en zeker niet van secundaire reacties van lezers op zo'n andere site.

  Voor de moderator en de iex-redactie :
  Mocht ook deze draad weer verpest worden door eindeloos gekopieer (vaak 20 posts per uur door dezelfde poster), dan open ik weer een nieuwe draad met dezelfde titel, aangevuld met: "poging 2".
  Zo nodig ook "poging 3" . Enzovoorts.

 2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 11 oktober 2020 02:58
  Om te beginnen een link naar een set indrukwekkende foto's van windparken op zee:

  threadreaderapp.com/thread/1300498522...

  Voorlopig even zonder inhoudelijk of politiek oordeel van mijn kant, al wil ik best verklappen dat ik voor (serieus onderzoek naar) kerncentrales in Nederland ben.

 3. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 11 oktober 2020 03:44
  Hoe met je eigenlijk de opwarming van de aarde?

  Dat is nog niet zo simpel. De temperatuur van de lucht boven land varieert enorm met het tijdstip van de dag, het seizoen, het weer en de aard van het landoppervlak (bos, woestijn, etc.).
  Beter is het om te letten op de temperatuur van het zeewater. Maar ook dat is niet eenvoudig. Hier een goed leesbaar artikeltje erover, vers van de pers, van de bekende Karel Knip:
  www.nrc.nl/nieuws/2020/10/09/check-de...

  ".... De opwarming boven land wordt afgeleid uit de reeksen waarnemingen waarvoor vele weerhutten zijn neergezet. Maar de wereld bestaat voor meer dan tweederde uit zee en op zee gaat het anders, op zee staan geen weerhutten. Voor de berekening van de opwarming boven zee was men tot vijfentwintig jaar geleden bijna volledig aangewezen op metingen door zeevarenden. Die hadden er een cursus in gekregen, ... , maar slaagden er niet in met bruikbare metingen tevoorschijn te komen. ’s Nachts ging het nog wel, maar overdag, als de zon scheen, lukte het gewoon niet.
  ...
  Al vroeg besloten klimatologen de nautische metingen aan de luchttemperatuur maar te laten voor wat ze waren. In plaats daarvan gebruiken ze de temperatuurmetingen aan het zeewater. Tot 1940 maten zeelui de temperatuur van zeewater dat in een emmer aan dek werd gehesen, later is dat steeds meer vervangen door metingen aan binnengelaten koelwater. In beide gevallen wijken de gevonden waarden af van de werkelijke temperatuur van de zee vlak onder het wateroppervlak en de buitenstaander kijkt raar op van de eindeloze correcties die op de historische metingen zijn aangebracht. Na 2000 werden steeds meer automatische meetboeien (zoals de Argo-boeien) ingezet die geen correcties nodig hebben."


  Hier meer over die boeien:
  en.wikipedia.org/wiki/Argo_(oceanogra...,in%20climate%20and%20oceanographic%20research

  De volgende link gaat ook over die temperatuurmetingen en de daaruit afgeleide 'heat content' van de oceanen (de Argo-boeien worden ook genoemd):
  www.economist.com/graphic-detail/2018...

  "MEASURING the temperature of something as stratified as the ocean has never been easy. Before the 1980s, ships automatically recorded the temperature of water flowing through their ports, but the great depth variance of these ports and the dearth of data outside major shipping routes made the figures incomplete and unreliable. Next came satellites, which were able to capture more surface-temperature data in three months than the total compiled in all the years prior to their advent. Nonetheless, they too have limitations: for example, their infrared sensors are susceptible to cloud contamination. .... "

 4. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 11 oktober 2020 04:37
  Voor hen die niet bang zijn voor lange artikelen met heel veel data, de echte diehards dus, hier twee 'longreads':

  agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/p...
  journals.ametsoc.org/jcli/article/23/...

  Ze zijn beiden 10 jaar oud, maar niet achterhaald, en geven een aardige indruk van de complexiteit van dat soort temperatuurmetingen.
  Misschien dat klimaatbezorgden daarom liever en vaker schrijven over smeltende gletchers en de stijgende zeespiegels? Dat spreekt meer aan en is ietsje makkelijker te filmen cq te meten.

  Hoewel, langs de NL kust is zeespiegelstijging eigenlijk nog niet zo zichtbaar. Google maar even op "Deltarus" + "Zeespiegelmonitor" om een 197 pgs dik rapport daarover te vinden.
  Of doe het ook maar niet: ze hebben het over van alles (gaswinning, bodemdaling, stormen, gravitatie-effecten) maar konden niet tot harde conclusies komen. Nog niet ...

  PS.
  In de 2de link hierboven hebben ze het steeds over de 'potential temperature' (aangeduid door de griekse letter thèta) in plaats van de gewone T. Dat is de voor druk gecorrigeerde temperatuur.
  Het verschil is klein en niet-fysici mogen het vergeten. Voor de fysici en chemici onder u kan het een aansporing zijn om ergens in hun grijze cellen nog iets van oude kennis over thermodynamica terug te vinden... (net als voor mij).

 5. forum rang 7 hirshi 11 oktober 2020 08:55
  quote:

  Beperktedijkbewaking schreef op 11 oktober 2020 02:46:


  Een nieuwe draad over het klimaat en het verband met (duurzaam) beleggen!

  Voor de moderator en de iex-redactie :
  Mocht ook deze draad weer verpest worden door eindeloos gekopieer (vaak 20 posts per uur door dezelfde poster), dan open ik weer een nieuwe draad met dezelfde titel, aangevuld met: "poging 2".
  Zo nodig ook "poging 3" . Enzovoorts.
  En dan maar kritiek uiten op rationeel...
 6. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 12 oktober 2020 12:39
  Europese autofabrikanten lijken de CO2-doelen dit jaar te gaan halen. Met dank aan de sterk gestegen verkoop van elektrische auto’s.

  Door een forse toename van de verkoop van elektrische auto’s lijkt een meerderheid van de autofabrikanten aan de dit jaar aangescherpte Europese emissienormen te gaan voldoen.
  Waar de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s in Europa de afgelopen jaren bleef stijgen, is in de eerste helft van dit jaar juist een forse daling te zien. In 2020 moeten autofabrikanten in Europa voor het eerst aan een veel strengere norm voldoen: in plaats van 130 gram CO2 per gereden kilometer, mogen nieuw verkochte auto’s gemiddeld nog 95 gram uitstoten. Het effect is direct zichtbaar: de gemiddelde CO2-uitstoot daalde van 122,4 gram eind 2019 naar 111,2 gram halverwege 2020 – een daling van 9,2 procent.

  www.nrc.nl/nieuws/2020/10/11/autobouw...
 7. forum rang 7 ffff 12 oktober 2020 13:08
  Hirshi,

  ONEENS met jou over dit onderwerp.
  Akkoord: We hebben het er nu al zeker tien keer over gehad, maar ook ik vind, net als BDB, dat de KK beslist onleesbaarder is geworden door veel te veel postings achter elkaar van eenzelfde poster. Daar trekt die poster zich niets van aan, want inderdaad, je kunt de postings overslaan, daar trekt IEX zich niets van aan, want die zijn dol op epauletten met heel veel dikke vette strepen. En die krijg je door veel te posten.

  Maar.... dat neemt niet weg dat ik regelmatig in enkele interessante draden de weg kwijt raak omdat er, ook voor mij veel te veel , neergeplempt wordt.

  En nu gaat BDB, een beetje reactionair, zou Gokker zeggen, op dezelfde toer en ongelooflijk..... diep in de nacht terwijl ik heerlijk slaap en uitrust, zoekt hij de zwaarste artikelen op. Uiteraard, dat heeft hij zelf ook gezegd, om een beetje IEX uit te dagen.....

  Ik vind het eerder grappig wat er gebeurt, maar ik constateer bij mijzelf dat de KK moeilijker te volgen is. En dat vind ik dan weer jammer.

  Peter
 8. forum rang 6 jonas 12 oktober 2020 13:56

  Tja Rationeel is af en toe wel erg druk hetgeen het brengen van de boodschap niet altijd goed doet. Toch vaak ook wel interessante zaken die hij meldt.

  BDB laat even de complexheid van zaken rond klimaat en milieu zien. Dat is wat anders dan wat ik vernam in de trein hoorde van een Wageningse student milieucommunicatie. Aardig bevlogen meisje, maar toen ik vroeg heb je verstand van natuurkunde , scheikunde, biologie was het stil. Ik dacht waar heb je dan wel verstand van? Heb ik maar niet gevraagd want ja wilde haar ook niet ontmoedigen.

  Wil daarmee maar zeggen: er wordt een hoop gezwetst over klimaat en milieu door mensen die er de ballen verstand van hebben. BDB heeft dat wel in meer dan modale mate en wanneer hij dat neerpent Peter moet hij zelf weten. Misschien was hij gewoon even wakker geworden.

  Na die klimaattafels van dit kabinet is toch duidelijk dat je de grootst mogelijke onzin kan krijgen zoals het verbranden van bossen voor het milieu en klimaat. En ja relatieve schone kernenergie mag dan weer niet. En zowel in Amsterdam als Rotterdam honderden miljoenen over de balk gegooid met warmte krachtcentrales en volkomen mislukte afval energiegedoe.

  Bij GroenLinks en D'66 weet je 1 ding zeker: het kost een hoop geld en levert niks en echt helemaal niks op behalve dan het gevoel deugmens te zijn bij de partijgenoten.  Groet, Jonas
 9. Just10 12 oktober 2020 21:14
  quote:

  Beperktedijkbewaking schreef op 11 oktober 2020 02:58:  Voorlopig even zonder inhoudelijk of politiek oordeel van mijn kant, al wil ik best verklappen dat ik voor (serieus onderzoek naar) kerncentrales in Nederland ben.
  Waarom onderzoek?? Meteen beginnen. Je hebt het tij mee, geen co2 uitstoot en rechts kabinet. Wiebes ontvangt jou met open armen.

  Locatie : Binnenhof , Den Haag, evt. Schiphol, Haarlemmermeer.

  Absoluut verboden locaties : Natuurgebieden.
 10. forum rang 8 gokker 12 oktober 2020 22:30
  Dijkwacht, vind dit pas net en ben er even overheen gevlogen.

  Je aanpak lijkt me juist. Klimaatverandering is het gevolg van het uit het balans raken van de energie die de aarde bereikt (primair zonlicht) en de energie die de aarde verlaat (primair warmtestraling). Die netto-energie landt bijna uitsluitend in (of verdwijnt uit) onze oceanen (met een tijdsconstante/vertraging van honderden jaren) dus het zeewater is onze beste thermometer. Vanzelfsprekend is het daarbij noodzakelijk binnen een vier-dimensionaal grid van thermometers te interpoleren en te sommeren. Een volgende stap is dan de verandering van de warmte van de oceanen in de loop der jaren te duiden, met of zonder broeikaseffect...

  Ik zal deze draad blijven volgen en proberen mijn steentje bij te dragen en mee te verhuizen naar zijn eventuele reïncarnaties, zo die noodzakelijk zouden worden.

  Kernenergie is een heel ander thema. Als je daarover wilt beginnen, dan graag gescheiden houden. Als oorspronkelijke kernfysicus zou ik op zijn minst een kritische oogje in het zeil kunnen houden. Ik ken ook enige collega's die op dit gebied actief waren of zijn geworden, maar of ik die hierin zou willen betrekken weet ik nog niet zo zeker...
 11. forum rang 6 !@#$!@! 13 oktober 2020 13:52
  www.bloomberg.com/news/articles/2020-...

  Solar photovoltaics are now cheaper than plants fired by coal and natural gas in most nations, the Paris-based researchers concludes in its annual report on global energy trends.

  Check ook de koers van TAN, etf in zonne-energie.

  Hoe eerder we overstappen, hoe eerder we miljarden aan subsidies kunnen besparen die we kwijt zijn aan de olie en gas industrie.
 12. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 16 oktober 2020 15:14
  quote:

  gokker schreef op 12 oktober 2020 22:30:


  Je aanpak lijkt me juist. Klimaatverandering is het gevolg van het uit het balans raken van de energie die de aarde bereikt (primair zonlicht) en de energie die de aarde verlaat (primair warmtestraling). Die netto-energie landt bijna uitsluitend in (of verdwijnt uit) onze oceanen (met een tijdsconstante/vertraging van honderden jaren) dus het zeewater is onze beste thermometer. Vanzelfsprekend is het daarbij noodzakelijk binnen een vier-dimensionaal grid van thermometers te interpoleren en te sommeren. Een volgende stap is dan de verandering van de warmte van de oceanen in de loop der jaren te duiden, met of zonder broeikaseffect...
  ...
  In de bijlage het bijpassende plaatje (dat ik altijd erg illustratief vind). Het leuke is dat je sommige van de genoemde percentages zelf op een vrij eenvoudige manier kunt narekenen. In een latere post zal ik een voorbeeld geven.

 13. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 16 oktober 2020 18:32
  quote:

  gokker schreef op 16 oktober 2020 15:24:


  hier de cijfers hoe de warmte zich verdeelt. 93,4% zit in de oceanen.
  Hoe hebben ze dat berekend? Ik neem aan door uit temperatuurmetingen de stijgende heat contents (in Joules) van oceanen, atmosfeer en 'continents' te berekenen? Plus de energie die nodig is voor het smelten van gletchers, zeeijs en de ice sheets op Groenland en Antarctica.
  Alles over welke periode (hoeveel jaren)?


  En wat bedoelt men precies met "continents"? De toendra's (ontdooiende permafrost-gebieden)?
  Het lijkt me ondoenlijk om voor ander landoppervlak de warmteopname te bepalen, nog afgezien van de slechte warmtegeleding van gesteenten en zand.
  Is er trouwens iets bekend over de totale hoeveelheid zonne-energie die door planten etc. wordt opgenomen (fotosynthese)?

 14. forum rang 8 gokker 16 oktober 2020 22:20
  quote:

  Beperktedijkbewaking schreef op 16 oktober 2020 18:32:


  [...]Hoe hebben ze dat berekend? Ik neem aan door uit temperatuurmetingen de stijgende heat contents (in Joules) van oceanen, atmosfeer en 'continents' te berekenen? Plus de energie die nodig is voor het smelten van gletchers, zeeijs en de ice sheets op Groenland en Antarctica.
  Alles over welke periode (hoeveel jaren)?


  En wat bedoelt men precies met "continents"? De toendra's (ontdooiende permafrost-gebieden)?
  Het lijkt me ondoenlijk om voor ander landoppervlak de warmteopname te bepalen, nog afgezien van de slechte warmtegeleding van gesteenten en zand.
  Is er trouwens iets bekend over de totale hoeveelheid zonne-energie die door planten etc. wordt opgenomen (fotosynthese)?
  Het één na het ander. Primair dient men de verschillende volumina te kennen en de temperatuurverdelingen. Vervolgens dient men dit over de jaren te volgen en last but not least dient men deze metingen te modelleren (met uiteindelijk het doel voorspellingen te doen).

  De hoofdmoot is de oceaan en daar geeft deze tekst wat inzicht:

  To get a more complete picture of ocean heat content at different depths, scientists and engineers also use a range of in situ temperature-sensing instruments. Among these are a fleet of more than 3,000 robotic “floats” that measure ocean temperature around the world. Known as Argo floats, the sensors drift through the ocean at different depths. Every 10 days or so, according to their programmed instructions, they rise through the water, recording temperature (and salinity) as they ascend. When a float reaches the surface, it sends its location and other information to scientists via satellite, and then descends again.

  www.climate.gov/news-features/underst...

137 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 664,58 +2,05%
EUR/USD 1,2033 -0,15%
Germany30^ 14.035,00 +0,16%
Gold spot 1.714,62 -0,59%
LDN100-24h 6.577,85 -0,45%
NY-Nasdaq Composite 13.588,83 +3,01%

Stijgers

UNIBAI...
+4,83%
Sligro
+4,80%
Aperam
+4,67%
ForFar...
+4,40%
Alfen ...
+4,27%

Dalers

JDE PE...
-2,53%
Avantium
-0,36%
Accsys
0,00%
BESI
+0,10%
Ahold ...
+0,14%

Nieuws Forum Meer»

(13)

Beperktedijkbewaking op 2 mrt 2021 00:57
(1)

suske wiet op 1 mrt 2021 23:37
(7)

Japio_ op 1 mrt 2021 22:53
(2)

kwast-c op 1 mrt 2021 22:09
(5)

peter545 op 1 mrt 2021 22:07

Column Forum Meer»

(146)

ttroo op 1 mrt 2021 23:21
(6)

wesley01 op 1 mrt 2021 20:30
(20)

Geronimo Groningen op 1 mrt 2021 17:44
(20)

Schief op 1 mrt 2021 16:31
(42)

Andrem op 1 mrt 2021 15:54
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare