Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vreemde situatie bij overname HEMA

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Beursplein 5 13 juli 2020 15:57
  Vandaag lezen we het volgende bericht:

  Naar verwachting worden maximaal acht biedingen op HEMA uitgebracht. Dat schrijft De Financiële Telegraaf op basis van gesprekken met betrokkenen.

  Partijen die geïnteresseerd zijn moeten uiterlijk maandag een bod uitbrengen. De schuldeisers van de winkelketen hebben in totaal ruim vijftig partijen aangeschreven, van wie er acht serieuze interesse hebben. Bekend is dat Blokker-eigenaar Michiel Witteveen, de Nederlandse investeerder Parcom en het Amerikaanse Flacks op HEMA azen. Ook Ahold Delhaize zou een bod overwegen.

  Naast deze vier zijn er twee burgerinitiatieven die deze week een plan naar de schuldeisers sturen. Fans van HEMA zouden het bedrijf daarbij via aandelen in handen krijgen.

  HEMA is sinds vorige maand in handen van een groep schuldeisers. Zij kregen alle aandelen in handen, in ruil voor het wegstrepen van driehonderd miljoen aan schulden. Daarmee kwam er een einde aan een periode van ruim anderhalf jaar onder miljardair Marcel Boekhoorn.


  Op de Duitse beurs noteert de obligatie HEMA Bondco 8,5% momenteel 0,28% ten opzichte van de nominale waarde.

  www.boerse-berlin.com/index.php/Bonds...

  Dus iedere miljoen euro die geinvesteerd werd, is nu 2.800 euro waard.

  De HEMA is niet failliet. Waarom ontvangen deze obligatiehouders niets?
  Een betalingsverplichting wordt niet nagekomen. Waarom kan dit zomaar?
 2. forum rang 7 Leefloon 13 juli 2020 17:03
  quote:

  Beursplein 5 schreef op 13 juli 2020 15:57:

  De HEMA is niet failliet.

  Waarom ontvangen deze obligatiehouders niets?

  Een betalingsverplichting wordt niet nagekomen. Waarom kan dit zomaar?

  De uitgever is niet "de HEMA" maar een B.V.'tje.

  Omdat ze hebben gekozen voor een "hoog" couponrendement, zonder waarborgen. Hoog rendement, hoog risico. De houders zullen recht hebben op rente en op terugbetaling, maar dan moet dat geld er wel zijn. Of komen. Met leningvoorwaarden is een heleboel te regelen, met de rente als verrekeningsmiddel voor ongunstigere leningvoorwaarden.

  Over welke specifieke verplichting heb je het, en kan het riskante B.V.'tje aan die verplichting voldoen? En wat is er "vreemd" aan een kale kip die niet geplukt kan worden? De 0,28% suggereert zelfs bijna dat de obligaties waardeloos zijn verklaard, en je daarom 0,28% teveel zou betalen. Bijna. Een soort waardeloze penny stockje met een koers van €0,0028; zoiets.

  Je lijkt ervan uit te gaan dat de welgestelde meneer en mevrouw Vos tot hetzelfde gezin Vos behoren en dat het niet uitmaakt dat je je geld hebt uitgeleend aan mevrouw Vos, maar dan ga je er al vanuit dat zij in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. "De HEMA", de familie Vos. Allemaal hetzelfde, met allemaal dezelfde voorwaarden en/of rechten en plichten. Niet, dus...
 3. forum rang 7 ffff 13 juli 2020 17:39
  De HEMA is niet failliet. Waarom ontvangen deze obligatiehouders niets?

  Beursplein,
  Ik had nu juist begrepen dat de schulden die HEMA had, dus die 3oo miljoen zijn omgezet in aandelen. Ik neem aan dat de obligatiehouders dus bij die 300 miljoen zitten. De omruiling van obligatieschulden in zo goed als waardeloze aandelen werd in het verleden vaak toegepast ( Getronic, Alstom, )
  Dat de HEMA niet failliet is zal wel kloppen, maar als vroegere obligatiehouder heb je nu een pak aandelen gekregen en nu maar hopen, bidden dat een AholdDelhaize nog iets voor die aandelen wil geven.....
 4. forum rang 7 Leefloon 13 juli 2020 17:55
  quote:

  ffff schreef op 13 juli 2020 17:39:

  Ik neem aan dat de obligatiehouders dus bij die 300 miljoen zitten.

  Waarom zouden de aandeelhouders, van een ander bedrijf, de houders van deze obligatie (zonder enige vorm van waarborg) mee laten delen in de buit door ook aan die obligatiehouders zomaar aandelen uit te gaan delen? Je gaat zo eten van twee walletjes: én de hoogste couponrente voor het hoogste risico, én dan ook nog gelijkwaardig behandeld worden met andere schuldeisers. Zo werkt dat niet.

  Alsof je van een achtergestelde lening achteraf doet alsof die niet achtergesteld is, terwijl het uitgevende B.V.'tje de facto failliet kan zijn. Blijkbaar zonder enig zicht op baten via een curator.

  De ridicule koers is eveneens een indicatie dat deze obligatie geen recht geeft op een wezenlijk deel van de aandelen in een ander bedrijf, "de HEMA".
 5. forum rang 7 ffff 13 juli 2020 18:12
  Hoi Leefloon,

  Dat schrijf ik toch in mijn antwoord aan Beursplein erboven. Volgens mij zitten die obligatiehouders in die schuld van 300 miljoen. Je gaat dus NIET van twee walletjes eten. Integendeel, zoals in verleden al vaker gebeurde: Als obligatiehouder word je voor de keuze gesteld: Je gaat zo goed als zeker geen obligatierendemente vangen en je kunt je obligatie inruilen voor aandelen. Die uiteraard niet veel meer waard zijn, hetgeen jij goed gezien een ridicule koers voor de obligatie vindt. De obligatiehouders zullen dus maar bitter weinig terug zien van hun lening aan HEMA. Dat was overigens in verleden ook zo bij Getronics en Alstom waarvan ik bij beiden obligaties had, die bij beiden werden omgezet in zo goed als waardeloze aandelen.
  Maar waar de vraag van Beursplein 5 om ging: Als obligaties zijn omgezet in aandelen krijg je uiteraard de rente niet meer die vroeger beloofd werd op die obligatie.

  Vroeger allemaal meegemaakt bij Getronics en Alstom en ik ga er bij mijn antwoorden aan Beursplein van uit dat hier ook die obligaties in aandelen zijn omgezet.

  Peter
 6. forum rang 7 Leefloon 13 juli 2020 19:14
  quote:

  haas schreef op 13 juli 2020 18:39:

  Dat zijn dus obligaties op 'n niet beursgenoteerd bedrijf ?:)

  Nee, het B.V.'tje is dan juist als beursgenoteerd te beschouwen. "De HEMA" niet.

  Tenzij bijvoorbeeld "de HEMA" garant staat voor de lening en het B.V.'tje slechts een fiscaal gunstige werkmaatschappij is, maar er is in dit geval kennelijk juist geen enkele sprake van enige waarborg. Mogelijk staan deze obligatiehouders helemaal achter in een rij, en die rij kan é150 miljoen verre overstijgen.

  Achmea is bijvoorbeeld ook een in Amsterdam genoteerde Nederlandse verzekeraar, compleet met doorsnee brilsmurfen om jou van dienst te zijn wanneer je een vraag zou hebben over het dus gepubliceerde jaarverslag: www.achmea.nl/nl/investors

  Bij het Belgische Nyrstar N.V. kwamen obligatiehouders Nyrstar Netherlands (iets) beter weg met een vergelijkbaar couponrendement, wat weer te maken heeft met de leningvoorwaarden; een prospectus kan soms lezenswaardig zijn. Net zoiets als het vragen aan mevrouw Vos of zij met de rijke heer Vos in gemeenschap van goederen is getrouwd. Dat is weleens de moeite van het nagaan waard, voordat je iets uitleent aan iemands handige B.V.'tje of aan iemands echtgenoot.
 7. forum rang 7 Leefloon 13 juli 2020 19:21
  quote:

  Beursplein 5 schreef op 13 juli 2020 18:42:

  Dan is er ook nog deze obligatie. Ook via een B.V.

  De koers is 70,25%.

  www.boerse-berlin.com/index.php/Bonds...

  Even daargelaten wat een koers is, en hoe representatief die is, maar dit kan een ander B.V.'tje betreffen en in dit geval zullen de voorwaarden anders zijn. HEMA Bondco I B.V. versus HEMA Bondco II B.V. De coupon wijkt bijvoorbeeld af, en de beide uitgevers zijn blijkbaar niet even giftig. Bij representatieve koersen kunnen deze obligaties wel recht geven op een deel van "de HEMA", ofwel heeft dit meer kans op terugbetaling door of via "de HEMA".

  Het B.V.'tje kan hetzelfde zijn; de voorwaarden per obligatie zijn belangrijker. Wie heeft welke positie in de rij, wanneer er baten worden verdeeld.
 8. forum rang 5 marique 13 juli 2020 19:28
  quote:

  ffff schreef op 13 juli 2020 18:12:


  (...)
  Volgens mij zitten die obligatiehouders in die schuld van 300 miljoen.
  (...)

  Nee Peter,
  Er waren twee groepen obligatiehouders.
  De groep die nu niks krijgt betrof een 200 miljoen achtergestelde lening.
  (achtergesteld betekent dat je naar je geld kan fluiten als de schuldenaar failliet gaat)
  De andere groep, 600 miljoen, had een conditie dat bij niet nakomen van aflossing, de obligatiehouders 'eigenaar' zouden worden. Deze groep heeft de helft van de vordering, zijnde 300 miljoen, geschrapt, zodat de verkoop vermoedelijk wat eenvoudiger wordt.
 9. forum rang 7 Leefloon 13 juli 2020 19:32
  quote:

  ffff schreef op 13 juli 2020 18:12:

  Volgens mij zitten die obligatiehouders in die schuld van 300 miljoen.

  De vraag of de €150 miljoen wel of niet bij een schuld is opgeteld, is irrelevant voor de vraag welke positie de schuldeisers, per obligatie, in de rij hebben. Bij o.a. Getronics hadden de schuldeisers de macht; bij deze J.U.N.K.-bond hebben de obligatiehouders recht op niets relevants.

  De aandeelhouders van "de HEMA" moet wel heel erg lage verwachtingen van de HEMA hebben, wanneer zij onverplicht aandelen van de HEMA gaan uitdelen aan de houders van een waarborgloze obligatie, en dat obligatiehouders en andere schuldeisers het prima vinden dat zij voordringen.

  Dus een hoog rendement pakken, walletje 1, en dan toch rechteloos mee willen delen in de buit, walletje 2. Alleen al de koers van de obligatie geeft aan dat het zo niet zit, of de marktwaarde van de HEMA moet ongeveer 0,28% van €300 miljoen zijn.

  Er zit echt een zeer groot verschil tussen obligatiehouders die redelijkerwijs gewoon terugbetaling willen en kunnen eisen en verwachten, zoals óóóóóóóit bij Getronics, en tussen obligaties waarbij men gaat voor hoog rendement, hoog risico. Gegokt en verloren, Gokken, en dan toch voordringen in de rij met niet gokkende schuldeisers, ondanks een meest achtergestelde status van je garantieloze obligatie van 0,28%.

  De ene obligatie is de andere niet, met vele mogelijke verschillen in de vele pagina's van de prospectussen en/of leningvoorwaarden. De obligatie van 0,28% is een obligatie die nu helemaal nergens recht op geeft, qua aandelen en/of aflossing door "de HEMA", in tegenstelling tot de andere hierboven genoemde obligatie.

  Je mag een andere mening hebben, maar ik duid slechts hoe het zit.
 10. forum rang 7 Leefloon 13 juli 2020 19:42
  In een notendop: ik geef geen "kopen"-advies voor de obligatie die in Berlijn 0,28% zou kosten, omdat je daarmee extreem waarschijnlijk recht hebt op nul aandelen van een ander bedrijf, "de HEMA". Je koopt er niet eens een onderhandelingspositie mee. Kop dicht, en achteraan de té lange rij aansluiten.

  Overigens, terug naar het begin, kan een toetsende rechter het er ook mee eens zijn dat "de HEMA" wordt gered en dat obligatiehouders die werkgelegenheid en dergelijke niet zomaar de nek mogen omdraaien omdat zij geen 99,999% van de HEMA in handen krijgen door conversie van de obligaties in aandelen. Soms is het redelijk dat je 80% van je geld kwijt bent ondanks een theoretisch afgesproken recht op terugbetaling van 100%, plus rente.
 11. forum rang 7 ffff 14 juli 2020 12:34
  Leefloon en Marique,

  Dank voor de duidelijke achtergrondinformatie. Ik had hier eigenlijk alleen maar meegekregen en onthouden dat de schuld van HEMA met 450 miljoen verminderd werd in ruil voor aandelen op het moment dat de vorige eigenaar er de brui aangaf. Ik heb ergens nog gelezen en onthouden dat die schuld van 750 miljoen minus 450 miljoen dus 300 miljoen van overbleef.

  Beursplein , zou je toch in de toekomst nog eens in dit draadje willen terugkomen, hoe dat nu verder afgelopen is met die obligatiehouders. Want het interesseert mij wel hoe ze aan die ingewikkelde schuldenbrei een eind gaan maken.

  Peter
 12. forum rang 7 Leefloon 24 juli 2020 12:47
  quote:

  haas schreef op 24 juli 2020 07:59:

  zal nog wel puzzelen zijn ?

  Waarschijnlijk met meerdere puzzels. Welk belang krijgen schuldeisers. En is het eigenlijk wel interessant om - zeg - 60% van je vordering op de HEMA af te moeten schrijven, om vervolgens de resterende 40% te moeten converteren in aandelen die dan misschien minstens met 95% zijn overgewaardeerd wanneer de HEMA nog wat aanvullend te financieren rererestylingskosten en operationele verliezen over 2021 e.v, aan de resultaten mag proberen toe te toevoegen. Met liquidatie van de HEMA als theoretisch alternatief om nu te redden wat er te redden valt, want in de gloriedagen van de HEMA van vroeger was er o.a. geen Action aan de onderkant en webwinkels aan de bovenkant van de markt.
 13. forum rang 5 marique 24 juli 2020 13:16
  Failliet laten gaan?
  De enige waarde van Hema is de virtuele waarde van de naam. Op de balans gewaardeerd voor pakweg een half miljard euro.
  Die naamwaarde kan voor een eventuele koper alleen interessant zijn als ook het winkelconcept wordt voortgezet. En laat dat nou het zwakke punt zijn, al jaren.
 14. forum rang 7 Leefloon 24 juli 2020 13:47
  quote:

  marique schreef op 24 juli 2020 13:16:

  Failliet laten gaan?
  De enige waarde van Hema is de virtuele waarde van de naam. Op de balans gewaardeerd voor pakweg een half miljard euro.

  Liquideren is niet per se hetzelfde als failliet laten gaan, en werd al als theoretisch bestempeld. Maar ook met een faillissement kun je je afvragen of dat niet goedkoper is dan aandeelhouders worden en te langdurig blijven, al dan niet compleet met investeringen in nieuwe likjes verf.

  Bedenk wel dat sommige obligatiehouders iets hebben om te verdedigen, wat het verhaal verandert. Kiezen voor een faillissement is dan kiezen voor een bijna gegarandeerde waardeloosheid, terwijl voortmodderen voor sommigen meer hoop kan bieden. Zie ook hier ergens, waarbij AD zonder enig argument €1 miljard voor de HEMA zou moeten gaan bieden. Failliet laten gaan kan het meest economisch zijn, maar er zijn partijen die er meer dan €1 voor willen betalen, inclusief 2 sentimentele burgerinitiatieven..
 15. forum rang 5 marique 24 juli 2020 15:04
  quote:

  Leefloon schreef op 24 juli 2020 13:47:


  (...)
  Zie ook hier ergens, waarbij AD zonder enig argument €1 miljard voor de HEMA zou moeten gaan bieden. Failliet laten gaan kan het meest economisch zijn, maar er zijn partijen die er meer dan €1 voor willen betalen, inclusief 2 sentimentele burgerinitiatieven..

  Die 1 mld heb ik ergens genoemd, idd zonder argument. Enige argument is dat ik dat bedrag ook maar ergens heb gelezen.
  Voor mijzelf wat berekend op basis van enkele theoretische sleutels, zoals x,x maal omzet, x,x maal ebitda enz.
  Kom dan uit op een waarde van zo'n 600 mln.
  Maar de koper moet ook de schulden overnemen, lees obligatiehouders uitkopen. Die vertegenwoordigen nu, na toegezegde kwijtschelding, plm. 300 mln. Dan is 1 mld koopsom zo gek nog niet.

  Heb ook ergens gelezen dat Ahold enkele jaren terug een bod van 1,3 mld heeft gedaan. Weet niet of dit een betrouwbaar bericht was.
 16. forum rang 7 ffff 24 juli 2020 17:08
  Hoi Marque,

  Dat was zeker een betrouwbare bron, want ik heb het hier voor mijn neus liggen! LION Capitlal een Britse investeringsgroep na in 2007 HEMA over, maar plaatste het in 2010 alweer in de etalage en ging onderhandelen met Ahold hold was bereid 1,3 miljard te betalen inclusief schulden en verschil tussen biedprijs en vraagprijs was slechts enkele 10 tal miljoen Euro's. Maar beiden gaven niet toe en ging de deal net niet door. Weer twee jaar later in 2012 kwam HEMA opnieuw op de markt en toen nam Marcel Boekhoorn het over.

  Leerzaam, voor mij ! dat ook zulke grote ondernemers een miskoop kunnen doen.

  Artikel van 10 juli jl geschreven door Frank Dereymaeker.

  Peter
 17. forum rang 10 voda 27 juli 2020 16:05
  Blokker-eigenaar gaat HEMA niet overnemen

  Gepubliceerd op 27 juli 2020 15:05 | Views: 1.027

  AMSTERDAM (AFN) - Blokker-eigenaar Mirage Retail Group gaat winkelketen HEMA niet overnemen. Dat bevestigt Mirage na eerdere berichtgeving door het AD. Het bedrijf wil niet zeggen waarom het geen kandidaat meer is om HEMA over te nemen.

  Half juni werd bekend dat Mirage Retail Group zich had gemeld als overnamekandidaat en een bod had gedaan bij de schuldeisers. HEMA is in handen van schuldeisers gekomen in ruil voor het verlagen van de schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de winkelketen.

  Officieel is niet bekend welke bedrijven er nog in de race zijn om HEMA over te nemen. Volgens AD zijn Ahold Delhaize en investeerders Parcom en Flacks Group nog kandidaat. Ook de combinatie van burgerinitiatieven WeLoveHema en HouDeHema bracht vorige week een bod uit op HEMA.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 560,84 -1,60%
EUR/USD 1,1842 +0,23%
Germany30^ 12.868,70 -0,96%
Gold spot 1.944,61 0,00%
LDN100-24h 6.071,98 0,00%
NY-Nasdaq Composite 11.019,30 -0,21%

Stijgers

Flow T...
+4,18%
Kendrion
+2,51%
Pharming
+1,68%
PostNL
+1,28%
ForFar...
+1,08%

Dalers

VIVORY...
-7,41%
UNIBAI...
-6,64%
Air Fr...
-5,78%
Boskalis
-4,93%
Galapagos
-3,98%

Nieuws Forum Meer»

(29)

hvb op 15 aug 2020 03:01
(7)

IceBear1 op 15 aug 2020 00:34
(6)

Lepre Chaun op 14 aug 2020 23:15
(2)

Mrx77 op 14 aug 2020 22:02
(25)

Pechorin op 14 aug 2020 20:38

Column Forum Meer»

(243)

an12 op 15 aug 2020 02:18
(25)

PaultW op 14 aug 2020 22:04
(5)

Mrx77 op 14 aug 2020 21:59
(27)

objectief op 14 aug 2020 17:21
(165)

Pechorin op 14 aug 2020 16:37
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare