Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,240 16 apr 2024 14:35
  • -0,620 (-4,17%) Dagrange 13,840 - 14,260
  • 494.576 Gem. (3M) 521,4K

Twee decennia SBM, nul koerswinst

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. pim f 19 mei 2020 22:16
    Een prikkelende Bartjens zegt in het FD wat ik al jaren denk: (grafiekje in de bijlage). Wat doen ze fout?

    Twee decennia SBM, nul koerswinst

    Op maandag 15 mei 2000, toen Nederland nog in de ban was van de vuurwerkramp in Enschede twee dagen daarvoor, stond de koers van het aandeel SBM Offshore op fl 26,03, ofwel €11,81. Exact twintig jaar later, in een week waarin het bedrijf met goed ontvangen kwartaalcijfers is komen, staat de koers op €11,78.

    Wie op die meidag in het jaar 2000 één aandeel kocht in het bedrijf dat drijvende olieplatforms maakt, heeft dus nul rendement. Winst noch verlies, na exact twee decennia, qua koers althans. Toegegeven: wel eindeloos veel spannende verhalen.

    Bij weinig beursfondsen waren de achterliggende jaren zó onstuimig als bij SBM, tot 2005 bekend onder de naam IHC Caland. Een nachtmerrieproject in Noorwegen, een omkoopschandaal in de top van het bedrijf, twee keer een oliecrisis, existentiële twijfel over het voortbestaan en een slepende rechtszaak met een voormalige medewerker. Een oud-topman achter tralies, afkopen van strafvervolging voor de huidige topman en een andere bestuurder en een jarenlange juridische strijd in Brazilië. Het bedrijf betaalde honderden miljoenen aan boetes. Saai was het dus allerminst, maar uiteindelijk wil een belegger gewoon waar voor zijn geld.

    De beurskoers is de meest zichtbare, maar niet de enige poot, waar het rendement op rust. Dividend is ook belangrijk. De cumulatieve winstuitkering op het aandeel over de voorbije twintig jaar komt uit op net geen €7. Dus de belegger die twintig jaar geleden een aandeel in, toen nog, IHC Caland kocht voor €11,81, heeft daar €6,90 aan verdiend.

    Wanneer die winst zou zijn geïnvesteerd in het bedrijf, het zogeheten herbeleggen of 'total return', komt de koers - waarde op de beurs plus het dividend - uit op €18,71. Dat is een rendement van €58%. Op jaarbasis is dat minder dan 3%. Dat houdt niet over.

    Dan is er bovendien nog iets dat aan het rendement knaagt. Inflatie. Geld wordt met het verstrijken van de tijd minder waard. Wat op 15 mei 2000 nog €11,78 kostte, daar moet iemand, door de geldontwaarding van de afgelopen twee decennia in Nederland, nu €16,98 voor betalen.

    De echte winst is dus eigenlijk het verschil tussen die €18,71 en die voor inflatie gecorrigeerde €16,98. Dat is een rendement van €1,73, ofwel 15% op de inleg. Maar dat is over twintig jaar gemeten. Vertaald naar jaarbasis veel minder dan een procent per jaar.

    Dikke kans dat iemand die op 15 mei 2000 toevallig 26 gulden op een spaarrekening zette, beter af is dan een aandeelhouder van SBM. Maar aan de beurs was wel een stuk spannender. Voor wat dat waard is.
  2. calvaille 20 mei 2020 09:41
    Rendement is altijd interessant om te meten, maar de gekozen periode waarover het gemeten wordt is ook interessant. Volgens mij doet de AEX niet-herbelegd het ook niet zo goed tussen 2000 en nu. Dat heeft dan meer te maken met de Dotcom-bubbel. Als je kijkt naar individuele aandelen (Philips, KPN, Aegon, ik kan nog even doorgaan) dan zijn er meer bij die het slecht doen. Reden te meer om niet op één paard te wedden. We zijn hier heel veel bezig met individuele aandelen en iedereen weet het allemaal beter, maar eigenlijk weten we met zijn allen vrij weinig en zijn er héél weinig mensen die het structureel beter kunnen dan een indextracker. Tot zover mijn wijsheden op dit onderwerp :)
  3. calvaille 20 mei 2020 09:42
    Korte toevoeging: dat maakt de achtbaan waarin het bedrijf zich heeft bevonden niet minder heftig natuurlijk. Je zou er bijna een boek over kunnen schrijven zoals 'De Prooi'. Zou denk ik best interessante materie zijn. Ware het niet dat velen niet zullen willen praten omdat het deels strafbare feiten zijn (dus wat anders dan bij een overnamegevecht).
  4. pim f 20 mei 2020 10:49
    quote:

    calvaille schreef op 20 mei 2020 09:42:

    Korte toevoeging: dat maakt de achtbaan waarin het bedrijf zich heeft bevonden niet minder heftig natuurlijk. Je zou er bijna een boek over kunnen schrijven zoals 'De Prooi'. Zou denk ik best interessante materie zijn.
    Exact! Ik zou het kopen, ik volg dit aandeel al vrij lang uit fascinatie met het product FPSO, en toen ik een paar maanden geleden in de Haarlemse rechtbank die arrogante Chabas met zijn gelikte advocaat en de ietwat tragisch overkomende Jonathan Taylor als hoofdrolspelers in actie zag, kreeg ik een intens opera-gevoel. Maar een boek zou al prachtig zijn!
  5. forum rang 7 ff_relativeren 11 februari 2021 20:34
    Hoi @ pim f,

    SBM Offshore heeft een lange historie van grillige beurskoersen (en veel tussentijdse impact). Toch kunnen we stellen dat de beurskoers sinds het jaar 2015 bezig is aan een langzame, maar gestage, klim. Niet echt een Buy and Hold aandeel, maar een aardige bezigheid voor korte-termijn-traders.

    Zie in bijlage de 20-jaars koersgrafiek, en de markeringen tussen 2015 en vandaag. Als dit patroon doorzet, dan ligt de ondergrens de komende maanden rond de € 12,50 en de bovengrens rond de € 17,50.

    SBM : een aandeel om te traden. Niet om te houden ? (of je moet een hele lange-termijn horizon hebben) De bijlage :

  6. pim f 12 februari 2021 18:43
    quote:

    ff_relativeren schreef op 11 februari 2021 20:34:

    SBM Offshore heeft een lange historie van grillige beurskoersen (en veel tussentijdse impact). Toch kunnen we stellen dat de beurskoers sinds het jaar 2015 bezig is aan een langzame, maar gestage, klim. Niet echt een Buy and Hold aandeel, maar een aardige bezigheid voor korte-termijn-traders.
    Eens, maar als de markt zoveel waarde hecht aan die zg voorspelbare winst en dividenduitkering, waarom staat SBM dan zo laag? Mijn gok: omdat geen kip vertrouwen heeft in de eerlijkheid van het management, en dus zal er vast wel weer eens een smeergeld- of omkoopaffaire opdoemen. Ik begrijp dat ze in Guyana stiekem al denken aan 10 FPSO's voor 2030, dat zou voor SBM toch een wereldkans moeten opleveren, maar nee hoor. Die lui slagen er gewoon niet in om geloofwaardig te zijn. Dat irriteert me enorm (want ik ben een fan van het produkt en het hele bedrijf, minus die onbetrouwbare leiding). Ik heb Chabas in actie gezien in de rechtbank van Haarlem, en je weet eigenlijk direkt genoeg: "niet eerlijk."
  7. Dutchtenor 15 februari 2021 11:38
    Ik denk dat de koers niet zo veel zegt. Kijk naar RDS; 2008 nog 30 euro, nu grofweg de helft.
    De Big Oils (en daarmee ook gerelateerde bedrijven) liggen niet zo lekker meer bij het publiek, maar ook niet bij bijvoorbeeld de Noorse overheid.
    Blijft overeind dat SBM het behoorlijk doet de laatste jaren sinds het schandaal in Brasil. Consistent dividend beleid, mooie Fast Forward strategie en prima cijfers. Dat de leiding niet betrouwbaar overkomt dat is een stuk perceptie denk ik. Neem onze eigen MP Rutte, die is voor de een groot deel van de nederlanders betrouwbaar en voor een groot deel onbetrouwbaar.

    Staat voorop dat Chabas natuurlijk opkomt voor de belangen van het bedrijf en liever ziet dat de oude koeien niet meer uit de sloot gehaald worden.
  8. calvaille 15 februari 2021 14:41
    Ik kan me wel vinden in de beelden die hierboven worden geschetst over het management. Ik denk trouwens dat het management van een bedrijf deels wordt beïnvloed door de sector waarin men opereert en de landen waarin men actief is. Als je voor een groot deel van je activiteiten in afrika zaken doet, dan is het heel onwaarschijnlijk dat 100% van je business clean is. Er is gewoon meer sprake van omkoping/steekpenningen. Als je daar per definitie 100% niet aan meedoet, dan zul je per definitie minder succesvol zijn dan een ander die dat wel doet. En als je er voor een deel in meegaat, dan is het heel moeilijk om die dubieuze aspecten uit je bedrijfscultuur als geheel te houden. Ook omdat een deel van de mensen doorgroeit uit een rol in zo'n land (waar ze mogelijk deel uitmaakten van niet-frisse transacties) naar een rol in het algemeen management.
    En los van de vraag waar je opereert, is het ook zo dat sectoren waar je afhankelijk bent van het toegekend krijgen van grote opdrachten (zoals bij SBM, maar denk ook aan de bouwfraude in NL een tijd geleden) gevoeliger zijn voor omkoping of vergelijkbare malversaties.
    SBM zit wat dat betreft op het snijvlak van die twee: geografie en sector. Ik probeer het daarmee niet goed te praten, maar het is voor mij niet onlogisch dat dit soort praktijken hebben plaatsgevonden binnen SBM.
    Verder doet het management het op het moment (operationeel en strategisch) uitstekend. En is het niet in het belang van het management, noch van de aandeelhouder, dat er zulke oude koeien uit de sloot worden gehaald. Dat je dat tegenwerkt, als CEO bijvoorbeeld, zal je altijd een zweem van smerigheid geven. Het is 'netter' en correcter om volledige openheid te geven en een heel diepgravend onderzoek in te stellen. Het is jammer dat zoiets niet in overeenstemming is met de financiële en commerciële belangen.
  9. forum rang 5 cash is king 16 februari 2021 16:13
    Vraag: Wanneer de koers van het aandeel sinds 2015 (dus best lang al) bezig is met een gestage klim met een bovengrens rond de 17,50 euro, hoe komt het dan dat er een aanzienlijk prijs op het bord staat voor een call dec. '21, uitoefenprijs 18,00 euro. Zit t.o.v. de huidige koers 2,5 euro tussen, te overbruggen in minder dan een jaar?!

    quote:

    ff_relativeren schreef op 11 februari 2021 20:34:

    Hoi @ pim f,

    SBM Offshore heeft een lange historie van grillige beurskoersen (en veel tussentijdse impact). Toch kunnen we stellen dat de beurskoers sinds het jaar 2015 bezig is aan een langzame, maar gestage, klim. Niet echt een Buy and Hold aandeel, maar een aardige bezigheid voor korte-termijn-traders.

    Zie in bijlage de 20-jaars koersgrafiek, en de markeringen tussen 2015 en vandaag. Als dit patroon doorzet, dan ligt de ondergrens de komende maanden rond de € 12,50 en de bovengrens rond de € 17,50.

    SBM : een aandeel om te traden. Niet om te houden ? (of je moet een hele lange-termijn horizon hebben) De bijlage :

  10. forum rang 7 ff_relativeren 16 februari 2021 17:18
    quote:

    Maria Geertruida schreef op 16 februari 2021 16:13:

    Vraag: Wanneer de koers van het aandeel sinds 2015 (dus best lang al) bezig is met een gestage klim met een bovengrens rond de 17,50 euro, hoe komt het dan dat er een aanzienlijk prijs op het bord staat voor een call dec. '21, uitoefenprijs 18,00 euro. Zit t.o.v. de huidige koers 2,5 euro tussen, te overbruggen in minder dan een jaar?!

    Hoi @ Maria Geertruida,

    als de beurskoers de trend vasthoudt die het sinds 2015 laat zien, dan kan de beurskoers van SBM Offshore binnen enkele maanden op € 17,50 staan. Het sprongetje van € 17,50 naar € 18,00 is dan nog maar 2,9%. Dat verschilletje is binnen 1 dag te maken.

    De koers-groei van € 15,-- naar € 17,50 is nog een traject van 16,7%. Dat lijkt heel veel en buiten bereik, maar stel je eens 17 beursdagen voor van 1% stijging .. dan ben je er.

    De beurskoers gaat natuurlijk nooit alleen maar recht omhoog (of recht omlaag). Misschien zijn er dus niet 1x 17 dagen, maar 4x 17 beursdagen nodig om daar te komen. Dat zijn 68 beursdagen. Dat is eind mei 2021 !

    Eind mei 2021 voor een koersje € 17,50. En dan nog maar 2,9% tussen 1 juni en eind december. Alles is binnen bereik @ Maria Geertruida. Maar dan moet alles wel mee zitten. Dan mag er geen slecht nieuws komen uit het onderzoek in Zwitserland ( www.swissinfo.ch/eng/swiss-role-in-br... ) . Ook wil je dan geen slecht nieuws zien over Jonathan Taylor ( www.article19.org/resources/extraditi... ) .

    Ook moet je hopen dat de Britse Serious Fraud Office haar onderzoek niet verder uitstrekt dan Julius Faerman ( www.bairdmaritime.com/work-boat-world... ) , een uitloper van de UnaOil affaire ( www.nsenergybusiness.com/features/una... ) .

    Een tegenvaller zoals geen order voor de nieuwe scheepsromp is ook niet handig als je de beurskoers wil zien stijgen .. Net zoals een paar weken slecht beurssentiment -om de bullmarket af te laten koelen na de lange klim omhoog.

    De tijdlijn die ik schets tussen nu en eind mei geeft overigens meer dan genoeg ruimte tot eind december om tussentijds nog tegen vertragingen aan te lopen en het niveau toch te halen. Alles kan. Maar op de beurs is er nooit een garantie.

    Zonder slecht nieuws ... is het naar mijn mening prima haalbaar. Zonder slecht nieuws maar met oponthoud door een paar weken slecht beurssentiment .. is het nog steeds prima haalbaar. 2 geruststellende gedachtes :

    1. SFO.
    De Britse SFO (Serious Fraud Office) beperkt zich tot nog toe tot het vervolgen van individuele personen. Ze vervolgen geen bedrijven in die affaire.

    2. SBM.
    SBM Offshore heeft al in verschillende landen een schikking getroffen met Justitie (Brazilie, USA, Nederland). Het bedrijf lijkt alle legacy problemen nu achter de rug te hebben.
  11. calvaille 17 februari 2021 10:37
    Nog een ander perspectief: die waarde is 100% verwachtingswaarde en die loopt eruit tussen nu en december. Als de koers op de derde vrijdag van december op 18 EUR staat, maar je hebt een premie betaald van ca. ,5 EUR (prijs van zo'n optie vandaag), dan heb je nog een verlies van 50 EUR. De koers moet stijgen tot boven de 18,50 EUR voor winst.
  12. forum rang 5 cash is king 17 februari 2021 17:02
    quote:

    calvaille schreef op 17 februari 2021 10:37:

    Nog een ander perspectief: die waarde is 100% verwachtingswaarde en die loopt eruit tussen nu en december. Als de koers op de derde vrijdag van december op 18 EUR staat, maar je hebt een premie betaald van ca. ,5 EUR (prijs van zo'n optie vandaag), dan heb je nog een verlies van 50 EUR. De koers moet stijgen tot boven de 18,50 EUR voor winst.
    Yep, dat van die verwachtingswaarde had ik al wel begrepen. Mijn plan was niet om ze te kopen, maar te verkopen met mijn aandelen SBM als dekking. Ik was verbaasd over hoeveel ik er voor kreeg (de optie).
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links