Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Leve IRENE

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Partout 8 april 2020 06:46
    Ik ben Republikein, edoch sta volledig achter de visie van Prinses Irene.
    Wat mij betreft vormt de beurs wederom een uitsluitend reële afspiegeling van de intrinsieke waarde van bedrijven, zonder hefbomen en andere bull-shit.

    OPINIECORONACRISIS
    Prinses Irene: nu betalen we de prijs voor de ongebreidelde groei

    De gedachte dat we na deze crisis onze oude patronen weer kunnen oppakken, is een vergissing.

    H.K.H. Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld7 april 2020, 19:30

    Prinses Irene plant een boom tijdens de 62-ste editie van de Boomfeestdag.Beeld ANP
    Ook het Malieveld is leeg. De mensen uit de zorg, het onderwijs en de politie die er enkele maanden geleden nog hun hand moesten ophouden voor een fatsoenlijk salaris, zijn nu de helden van de samenleving. Dat waren ze natuurlijk al, maar de waardering bleef uit omdat die werd overschaduwd door de overwaardering van onbegrensde economische groei en ongerichte technologische ontwikkeling.

    Beide worden aangedreven door een financieel bestel dat zich volledig van haar dienende rol heeft vervreemd. Binnen dit bestel wordt ‘financiële waarde’ gecreëerd die haaks staat op het behoud van de menselijke waardigheid, waarvoor zo velen in de zorg, het onderwijs, politie, voedselvoorziening en crisismanagement zich nu dag en nacht inzetten. Beide waardepatronen lopen onhoudbaar uit elkaar.

    Veerkracht in het geding
    Al voor de crisis was duidelijk dat er geen gedeelde opvatting meer is over de vraag wat we tegenwoordig nog onder ‘vooruitgang’ verstaan. Hoewel we al een kleine 50 jaar weten dat de draagkracht van de aarde wordt overschreden, weten we van geen ophouden. Innovatie en verdiencapaciteit zijn de enige drijfveren geworden voor de maatschappelijke ontwikkeling. Dat komt er onverkort op neer dat de uitputting van de aarde zo efficiënt mogelijk wordt georganiseerd. Daardoor werden we al voor de Coronacrisis in toenemende mate geconfronteerd met de wereldwijde effecten van de klimaatverandering.

    Tegelijkertijd boog de Nederlandse politiek zich over de aantasting van de natuur door stikstof en de uitputting van landbouwgronden. En ook maken we ons al vele decennia steeds meer zorgen over het verlies van biodiversiteit (soortenrijkdom), door grootschalige monoculturen en door het kappen van tropische bossen, onder meer voor de productie van veevoer. We weten dat verlies van biodiversiteit neerkomt op het verlies van veerkracht van de natuur. We zijn vergeten dat wij als mensen deel uitmaken van die natuur en dat onze eigen veerkracht daardoor ook in het geding is.

    Waarschuwingen
    We zijn ook vergeten dat bij eerdere epidemische dierziekten in de intensieve veehouderij, ook in Nederland al werd gevreesd en gewaarschuwd voor het overspringen van virussen van dieren op mensen, zoals dat nu vanuit China daadwerkelijk aan de orde is. Het ziet er naar uit dat de huidige virusuitbraak de zoveelste waarschuwing is voor de onhoudbaarheid van oneindige groei in een eindige wereld. We komen er nu achter dat de ecologische kwetsbaarheid zich doorvertaalt in economische kwetsbaarheid. Dat hebben we decennialang niet willen horen en daarvoor betalen we nu een hoge prijs.

    Het is te hopen dat die waarschuwing deze keer wel wordt gehoord, nu de crisis ook ons aan den lijve raakt. Dan zou er ruimte komen voor een dialoog over de vraag wat we nu eigenlijk ‘van waarde’ vinden en wat we voortaan onder ‘vooruitgang’ willen verstaan. In deze bijzondere situatie zouden we, daarop vooruitlopend, al kunnen nadenken over ons individuele antwoord op die vragen. Veel mensen zullen zich dan realiseren dat ze niet gelukkig worden van nog meer spullen of een nog verdere vliegreis. Veel eerder gaat het om de relaties met de medemens en met de natuur waar we zo wezenlijk deel van uitmaken. Het zijn de gemeenschappelijke waarden zoals zorg, onderwijs, kunst en cultuur, sport, spel en natuurbeleving, gericht op het welzijn van alle leven, die onze ontwikkeling tot volwaardige mensen mogelijk maken.

    Tijdgeest terugdraaien
    De samenleving is geen natuurverschijnsel. Wij kunnen er zelf de vorm en richting aan geven die ons het meest waardevol lijkt. En tijdens de huidige crisis blijken we dat ook werkelijk te doen. Ineens komt een ander, dieperliggend waardepatroon naar boven waarin het inderdaad gaat over gemeenschappelijke waarden, hoop en mededogen. In dat dieperliggende waardepatroon komt de onomkeerbare verandering van de tijdgeest tot uitdrukking. Het nodigt ons uit om ook te veranderen en die nieuwe waarden na de crisis vast te houden.

    Dat is niet bij voorbaat zonder problemen. We weten uit de geschiedenis dat na een oorlog of een crisis de oude belangen met de bijbehorende oude waardepatronen weer terugkomen. De leidende gedachte daarbij is dat we na de crisis door kunnen gaan, waar we voor de crisis waren gebleven. Maar dat gaat niet gebeuren, want de natuur zal dat niet toelaten; er is een nieuw evenwicht nodig. Maatschappelijk is dat geen probleem. De tijdgeest die zich nu aandient beweegt zich van nature in de richting van een waardevolle samenleving. Waarom zouden we daar niet in meegaan? Het is in de geschiedenis nooit gelukt om de tijdgeest terug te draaien.

    H.K.H. Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld is voorzitter en oprichter van het NatuurCollege.
  2. Partout 8 april 2020 11:28
    Ah, iemand die denkt dat we op de oude voet verder kunnen gaan?
    Wat denkt u dat behalve de zwaarste recessie die aanstaande is, de groene transitie gaat kosten?
    Wat zou u zeggen van staatsbanken, (zonder winstbejag), winstbelasting van 75% voor multinationale bedrijven, geen bonussen meer, alle para financiële constructies zoals hefbomen en turbo’s etc verbieden: dus niet langer aandelen als onderpand.
    De Koning aanslaan voor Belastingen, plus de 1% rijkaards hun vermogens afpakken voor tenminste 75%.
    Om eens wat te noemen.
    Schuldeisers kunnen de pot op! Alle schulden doorstrepen, beleggers lopen al tientallen jaren geen enkel risico, profiteren slechts, en als zij - ook als land - een blauwtje lopen springt de ECB wel bij, toch? De wereld is bankroet, een paradijs van alleen nog maar schulden!
    Vliegmaatschappijen niet door de Staat met miljarden ondersteunen, maar nationaliseren.
    De 99% eindelijk eens fatsoenlijk honoreren en zorgen dat jongere generaties kunnen wonen.
    De jacht op het Zwarte Geld is NU geopend, te beginnen in Italië, stop het gepamper !
    Burgers, uitgeknepen als citroenen gaan het cowboykapitalisme niet meer pikken, zet dat maar in de Quote.
    Ruli, Beer der Beren.

  3. whammy 8 april 2020 11:57
    quote:

    objectief schreef op 8 april 2020 11:41:

    [...]

    Irene heeft hier niks mee te maken.
    Nee het gaat niet over Irene, het is wel een voorbeeld van ook iemand die denkt dat Moeder Aarde ingrijpt en daar kun je natuurlijk iets van vinden of niet. Ik denk wel dat de globalisering een stuk wordt teruggebracht en dat zal ook consequenties hebben zeker op beleggersgebied.
  4. Partout 8 april 2020 20:33
    Maffia deelt in deze crisis geld uit, de rekening komt later wel
    Georganiseerde misdaad Door de coronacrisis komen bedrijven en individuen in geldnood. De maffia heeft geld en biedt zich aan als weldoener.
    Marc Leijendekker NRC
    8 april 2020 om 16:20
    Leestijd 3 minuten
    Italiaanse politie heeft een dorp op Sicilië afgesloten nadat 69 mensen in een verzorgingshuis besmet bleken met het coronavirus.
    Italiaanse politie heeft een dorp op Sicilië afgesloten nadat 69 mensen in een verzorgingshuis besmet bleken met het coronavirus.
    Foto Igor Petyx/EPA
    „Als we niet heel goed oppassen en snel reageren wordt de coronacrisis een buitenkans voor de maffia om haar macht uit te breiden. Dan kijken we over een paar jaar terug en zien we dat dit het moment is geweest waarop we in Italië verder in de greep van de georganiseerde misdaad zijn gekomen. En ook andere Europese landen lopen dat risico.”

    Enza Rando maakt zich grote zorgen. Ze is vicevoorzitter van Libera, de bekendste anti-maffiaorganisatie in Italië. „Ik heb het zien gebeuren”, vertelt ze in een telefoongesprek. Een ondernemer komt na een aardbeving in de financiële problemen. Hij kan nergens geld lenen en komt uit bij de maffia. Die komt royaal over de brug. Maar de volgende dag staan de accountants van de maffia in het bedrijf. Ze willen eerst 10 procent van de winst. Dan 20 of 30 procent. „En voor je het weet ben je je bedrijf kwijt.”

    Nu economen waarschuwen dat het tekort aan liquide middelen het urgentste probleem is, zit de georganiseerde misdaad op rozen. Geld genoeg. En de financiële nood onder ondernemers door de crisis is enorm: van de zwartwerker die het moet doen met een paar voedselbonnen en de kleine winkelier die moest sluiten en nu niet uitkomt met de 600 euro overheidstoelage per maand (die ook nog eens te laat komt), tot de ondernemer die geen omzet draait.

    „Mensen zijn bang, kwetsbaar”, zegt Rando. „En de maffia speelt daarop in.” Door leningen aan te bieden. Door de huizen langs te gaan om eten uit te delen. „De boodschap is: wij zijn voor jullie belangrijker dan de staat. Als je iets nodig hebt, kun je beter bij ons terecht.” De rekening komt later wel.

    Speciale taskforce
    Soortgelijke waarschuwingen klinken overal in Italië. De nationale politie heeft vorige maand een speciale taskforce ingesteld in een poging te voorkomen dat de verschillende maffiagroepen deze medische, sociale en economische crisis aangrijpen om verder te infiltreren in de economie.

    Nu, tijdens de crisis, heeft de maffia twee doelen, zegt Rando. Vergroting van steun onder de bevolking en zich binnenwurmen in bedrijven die in de problemen zijn gekomen.

    Het eerste gebeurt bijvoorbeeld door eten uit te delen. „We horen dat ze in Napels de deuren langs gaan om eten te brengen bij mensen die geen geld hebben om pasta te kopen”, vertelt Rando. „Dat is een manier om de controle over die wijken te consolideren.” Het gebeurt ook in het noorden, op een iets andere manier: in Lombardije bleek een Facebookinitiatief om voedsel uit te delen, te zijn opgezet door maffiosi. „Daar willen ze respectabel worden.”

    In het verleden leenden maffiabendes vaak geld tegen woekerrentes. Nu gaat dat anders. De rente die de maffia heft, verschilt niet veel van wat je bij de bank betaalt. Maar het gaat veel sneller, en zonder papierwerk. Want het doel is niet om winst te maken, het doel is om de bar, de kapsalon en de pizzeria over te nemen met het illegaal verworven geld. Op die manier poogt de maffia verder te infiltreren in wat in Italië de „legale economie” wordt genoemd.

    Weldoener
    Iemand die dit aan den lijve heeft ondervonden, is Pino Masciari. Hij is een ondernemer uit Calabrië die al decennialang beveiligers in dienst heeft omdat hij niet wilde meewerken met de oppermachtige regionale maffia, de ’ndrangheta. Hij schreef twee weken geleden een open brief aan president Mattarella om te wijzen op de gevaren. „Het is heel simpel”, legt hij uit in een telefoongesprek vanuit de noordelijke regio Piemonte, waar hij nu om veiligheidsredenen woont. „De staat heeft geen geld, de maffia heeft enorm veel geld. Als die contanten op de markt komen, dan neemt iedereen die wat nodig heeft, het aan: de werkloze werknemer, de kleine winkelier, maar ook de grote ondernemer. Dan wordt de maffia je weldoener.”

    Het Italiaanse kabinet heeft honderden miljarden beschikbaar gesteld om particulieren en bedrijven te helpen de crisis door te komen. Maar de trage bureaucratie vormt daarbij een enorm probleem. „De staat moet begrijpen dat hij niet morgen in actie moet komen. Vandaag is eigenlijk al te laat, gisteren was beter geweest”, zegt Masciari. „De maffia is meteen ingesprongen op de problemen van mensen, de staat loopt hier achteraan.”

    Enorm veel geld
    Advocaat Rando erkent dat je de problemen van eten voor wie honger heeft en snel geld voor wie even zonder zit, nog als Italiaanse problemen zou kunnen beschouwen. Maar daarna komt een zeker zo ingewikkeld probleem dat ook andere landen raakt. Dat is de tijd na de crisis. „Als we beginnen aan de fase van wederopbouw, komt er een enorme hoeveelheid geld aan. Het risico bestaat dat de maffia daar ook van gaat profiteren.”

    Het gevaar bestaat dat corrupte ambtenaren en politici een andere kant op kijken als wederopbouwgeld terecht komt bij maffiose bedrijven – de bouwsector is een notoir risico. Dat speelt niet alleen in Italië, maar ook elders in Europa, waarschuwt Giuseppe Governale, hoofd van de DIA, de organisatie die alle maffia-onderzoeken in Italië coördineert. Als de Europese landen hun economie weer willen aanzwengelen „zal men wat minder sterk op de bureaucratische procedures letten”, zei Governale tegen het persbureau AFP. „Er zal enorm veel geld rondgaan. We moeten een evenwicht zien te vinden tussen de eisen van wederopbouw en de strijd tegen infiltratie door de maffia.”
  5. Partout 9 april 2020 07:13
    De wereld is bankroet.
    Er is worldwide maar 1 oplossing:
    alle schulden wegstrepen.
    Banken en alle nutsbedrijven nationaliseren.
    Groei verder vergeten.
    Duurzame circulaire economie establishen, met accent op lokale bedrijvigheid.
    Geld gratis maken, totdat dit gerealiseerd is en de nieuwe anderhalve meter economie een feit is.
    Genieten van ons nieuwe bestaan zonder winstoogmerk.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links