Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Esperite failliet

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 10 oktober 2019 16:01
    Na stamcelbank Cryo-Save valt nu eigenaar Esperite om
    Joost Pijpker
    10 oktober 2019

    Het noodlijdende biotechbedrijf Esperite, onder meer bekend van de stamcelbank Cryo-Save, is bankroet. Toezichthouder AFM kondigde woensdagmiddag aan de handel in het beursgenoteerde bedrijf stil te leggen, in afwachting van een persbericht. Kort daarop bleek dat de rechtbank in Amsterdam Esperite een dag eerder failliet heeft verklaard.

    Eerder deze maand gingen twee prominente dochterbedrijven van Esperite, waaronder Cryo-Save, al failliet. Het moederbedrijf kondigde daarna aan door te willen als investeringsmaatschappij gericht op de gezondheidszorg. Bij beleggers viel dat bericht verkeerd, waardoor het aandeel flink verloor.

    Met het in Zutphen gevestigde Esperite ging het al langer niet goed. Het bedrijf haalde de laatste tijd vooral het nieuws omdat het jaarverslagen later publiceerde dan beloofd. Vorig jaar moest Esperite publicatie van de cijfers over 2017 meermaals uitstellen omdat de accountantscontrole nog niet was afgerond. Toen ze eindelijk verschenen, bleek dat accountant EY weigerde ze goed te keuren. Op een omzet van 16,6 miljoen euro verloor Esperite bijna 13 miljoen.

    Op de jaarcijfers over 2018, die dit voorjaar zouden verschijnen, is het nog altijd wachten. In mei kondigde Esperite aan de publicatie uit te stellen tot eind juni, maar die belofte werd gebroken. (NRC)

    www.nrc.nl
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 10 oktober 2019 17:46
    Hoop voor Esperite vervlogen

    Door Redactie DFT
    38 min geleden in FINANCIEEL

    Esperite, tot 2014 Cryo-Save geheten, is tien jaar na de beursgang failliet gegaan.

    Na een hoopvol begin bleek het lastig om ouders over te halen meer dan €2000 neer te tellen voor het invriezen van stamcellen van pas geboren kinderen voor 25 jaar. Waar Zuid-Europese landen hier nog wel voor open stonden, was er bij medici in Noord-Europa veel scepsis of eigen stamcellen effectiever zouden kunnen worden ingezet bij de behandeling van bloedziektes dan die van anderen.

    Daar bovenop kwamen de economische crisis in Zuid-Europa en een domper in Frankrijk. Onder de in 2013 aangetreden nieuwe topman ging het van kwaad tot erger. Een recente poging zich om te vormen tot een biotechbedrijf bleef vruchteloos.

    © 2019 TMG Landelijke Media B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.

  3. forum rang 6 Chiddix 11 oktober 2019 07:50
    Citaat uit 2016(Maart). Er is niet aan de hand met Esperite behalve dat het Het aandeel is voor de toekomst.
    In 2015 gingen de alarmbellen al rinkelen. Het geld dat opgehaald was met de beursgang in 2009 was er vrijwel doorheen gedraaid(60 miljoen). De jaarcijfers 2015 kwamen ook al niet op tijd uit.
    De Ridder merkte in 2015 op, dat de kas leeg raakte. De koers nog 3 euro in 2014/2015 ging daarna imploderen. In 2016(1,30), 2017(0,55),2018(0,24),2019(0,046). Het bedrijf probeerde met mooie verhalen er nog van te maken maar werd ingehaald door de realiteit.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 april 2020 16:56
    voor de 2e keer failliet.....!!!
    -----------------------------------------------------

    Esperite in beroep tegen uitroepen faillissement

    (ABM FN-Dow Jones) Esperite gaat in beroep tegen het uitroepen van diens faillissement door de rechtbank in Zutphen. Dit meldde het Zutphense stamcelbedrijf woensdag.

    De rechtbank in Zutphen verklaarde het bedrijf dinsdag failliet. De raad van bestuur meldde het vonnis te betwisten en zei in beroep te gaan tegen deze beslissing.

    Het bedrijf zei alle geïnteresseerde partijen op de hoogte te houden over nieuwe ontwikkelingen.

    Door: ABM Financial News.
  5. [verwijderd] 15 april 2020 17:36
    Als een failliet verklaard bedrijf wel op de zitting is geweest, dan kan hoger beroep tegen het faillissement worden ingesteld. Het hoger beroep moet binnen 8 dagen worden ingesteld. Het is van belang om zo snel mogelijk hoger beroep in te stellen zodat de schade kan worden beperkt. Hoe sneller hoger beroep wordt ingesteld, hoe groter bovendien de kans van slagen ervan is.

    Wanneer het gaat om een BV, zullen het de bestuurders zijn die het bedrijf op de zitting moeten vertegenwoordigen. Bij een VOF zijn dat de vennoten.

    Hoe werkt het hoger beroep precies?
    Het hoger beroep moet door een advocaat worden ingesteld. Het bedrijf zal dus een advocaat moeten inschakelen. De kosten kunnen echter niet door het bedrijf worden betaald, maar moeten (meestal) door het bestuur of aandeelhouder worden voorgeschoten.

    Een advocaat dient een beroepschrift in bij het gerechtshof. Nadat de advocaat het hoger beroep tegen faillissement heeft ingesteld, kan het nog ongeveer een maand duren voordat het verzoek door het gerechtshof wordt behandeld. Het bedrijf heeft tot de zittingsdatum de tijd om regelingen te treffen met alle schuldeisers. Gedurende deze periode is het ook belangrijk om nauw samen te werken met de curator. Door samen te werken met de curator, kunnen de gevolgen van het faillissement worden beperkt. In overleg met de curator kan het bedrijf worden voortgezet. De curator dient bovendien de rechter te adviseren over het in stand houden of het vernietigen van het faillissement.

    Voor een geslaagd hoger beroep dienen ook de kosten van de curator te worden voldaan of dient daar zekerheid voor te zijn gesteld. U of een derde kan het salaris van de curator voldoen op een derdengeldenrekening van de curator of uw advocaat.

    In hoger beroep zal het gerechtshof de toestand van ‘te hebben opgehouden te betalen’ toetsen. Daarvan is sprake als het bedrijf twee schuldeisers heeft en hij zijn schuldeisers niet meer betaalt. Er vindt een zogenaamde ‘ex nunc’ toetsing plaats. Dit betekent dat het gerechtshof de faillissementstoestand beoordeelt aan de hand van de omstandigheden en schulden op het moment dat het hoger beroep plaatsvindt. Om met succes hoger beroep tegen faillissement in te stellen moet het bedrijf alle crediteuren voldoen of met alle crediteuren een betalingsregeling treffen. Het faillissement kan niet worden vernietigd door uitsluitend de vordering van de aanvrager te voldoen. Bij een geslaagd hoger beroep draait de rechtbank het faillissement terug en is het alsof er nooit faillissement geweest is (het faillissement wordt ‘vernietigd’).

    Afsluiting
    Wanneer het bedrijf niet op de zitting is geweest, waar de rechter het bedrijf failliet heeft verklaard, dan kan verzet worden ingesteld tegen het faillissement. Hoe met succes in verzet tegen het faillissement kan worden gegaan, leest u in mijn blog over verzet.
  6. [verwijderd] 15 april 2020 21:18
    Geplaagd beursfonds Esperite valt in herhaling
    Het bevreemdende principe van déjà vu werd perfect geïllustreerd in de filmklassieker Groundhog Day. Daarin speelt acteur Bill Murray een weerman die telkens weer dezelfde dag beleeft waarop hij verslag moet doen van een festival ter ere van de bosmarmot in een boerendorp.

    Vermoeide gevoelens van herhaling komen ook bovendrijven bij het lezen van het nieuwste bericht van beursgenoteerd bedrijf Esperite, bekend van stamcelbank Cryo-Save. Nadat de website van het bedrijf een tijdje om onbekende redenen offline was, viel woensdag plots te lezen dat Esperite in beroep gaat tegen een faillissementsuitspraak van de rechtbank van Zutphen.

    Hoewel de tijdelijke digitale afwezigheid een teken aan de wand bleek - op beleggersfora werd gegrapt dat dit werd veroorzaakt door betalingsproblemen - was niet iedereen direct overtuigd van de juistheid van de berichtgeving.

    Zo is het faillissement niet te vinden in het insolventieregister, wist beursuitbater Euronext van niets, en bleef de handel in het fonds doorgaan. Gevolg: een koersdaling van 19%, tot een minuscule €0,028. De beurswaarde van het fonds, dat in 2009 nog trots debuteerde op het Damrak tegen een koers van €6,75, is slechts €1,4 mln.

    Wat de situatie ook vreemd maakt, is dat exact dezelfde rechtbank van Zutphen een half jaar geleden Esperite al failliet verklaarde. Het is de deze week aangestelde curator Rob Klein die bevestigt dat het leven in dit geval niet de kunst imiteert.

    'Het vorige faillissement is destijds snel teruggedraaid, nadat de aanvrager - een werknemer - alsnog is betaald', aldus de advocaat. Ditmaal is de schuldeiser een financieel-juridische dienstverlener, die een claim van circa een ton heeft ingediend voor geleverde werkzaamheden.

    Dat zulke kosten zijn gemaakt is niet vreemd, gelet op de vele problemen waar Esperite mee kampt. Zo raakte dochterbedrijf Cryo-Save stamcellen kwijt, is ceo Frédéric Amar in Zwitserland aangeklaagd voor onder meer fraude en verduistering, en kreeg Esperite een AFM-boete opgelegd van €312.500 vanwege niet op tijd deponeren van jaarcijfers.

    De laatst bekende boekhoudcijfers dateren van de eerste helft van 2018, toen een verlies van €9 mln werd geboekt. Onduidelijk is of Esperite nog activiteiten ontplooit in Nederland. In februari bleek het laatst bekende kantooradres op de Amsterdamse Herengracht, waar huurrekeningen onbetaald zouden zijn gebleven, al een tijd verlaten te zijn.

    Esperite en topman Amar waren woensdag onbereikbaar voor commentaar. Duidelijk is wel dat het bedrijf denkt middels een hoger beroep ook dit keer het faillissement uit te gummen. Daarmee zou de klassieke herhalingsoefening, net als in de film, voltooid zijn.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 april 2020 21:25
    De schrijver van FD heeft duidelijk dit forum gelezen:

    Hoewel de tijdelijke digitale afwezigheid een teken aan de wand bleek - op beleggersfora werd gegrapt dat dit werd veroorzaakt door betalingsproblemen - was niet iedereen direct overtuigd van de juistheid van de berichtgeving.
  8. [verwijderd] 16 april 2020 07:03
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 15 april 2020 21:25:

    De schrijver van FD heeft duidelijk dit forum gelezen:

    Hoewel de tijdelijke digitale afwezigheid een teken aan de wand bleek - op beleggersfora werd gegrapt dat dit werd veroorzaakt door betalingsproblemen - was niet iedereen direct overtuigd van de juistheid van de berichtgeving.

    Kijk... die zien ook in dat jij een grappenmaker bent...
  9. [verwijderd] 16 april 2020 21:13
    Faillissement Esperite N.V.
    Op 16-04-2020 is Esperite N.V. te Amsterdam (Noord-Holland) door de rechtbank in Gelderland failliet verklaard. Als curator is aangesteld mr R. Klein. Het insolventienummer van deze zaak is F.05/20/127. De (hoofd)activiteit van Esperite N.V. is financiële instellingen (geen verzekeringen en pensioenfondsen).
    Er zijn (nog) geen verslagen beschikbaar.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0641 -0,28%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.379,32 +0,78%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links