Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Biotech en Farmacie Nieuws

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
49 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
0
Farmaceut Merck nóg positiever over toekomst

Door ANP Producties
7 min geleden in FINANCIEEL

Kenilworth - Merck ziet de toekomst nog rooskleuriger tegemoet. De Amerikaanse farmaceut verhoogde na een succesvol kwartaal voor de derde keer op rij zijn verwachtingen voor de omzet en winst in 2019.

De naamgenoot van de Duitse farmaceut Merck, waarmee het in een grijs verleden verwant was, verwacht nu een winst per aandeel van 5,12 tot 5,17 dollar per aandeel. Dat was 4,84 tot 5,02 dollar. De omzetverwachting is opgekrikt naar 46,5 miljard tot 47 miljard dollar, waar eerder nog op hooguit 46,2 miljard dollar werd gerekend.

Het concern harkte opnieuw veel geld binnen met zijn belangrijke medicijn tegen kanker Keytruda. De opbrengsten van alleen al dat medicijn stegen met 64 procent tot 3,1 miljard dollar. Eerder dit jaar kreeg Merck groen licht om het middel ook in te zetten tegen bepaalde soorten longkanker. De totale omzet van Keytruda komt waarschijnlijk uit op meer dan 10 miljard dollar. Merck ging overigens nog niet in op de vraag wie topman Ken Frazier opvolgt.
DeZwarteRidder
0
Merck verliest kostbare patentzaak van Gilead

Door ANP Producties
26 min geleden in FINANCIEEL

Washington - De Amerikaanse farmaceut Merck heeft een kostbare patentzaak verloren van branchegenoot Gilead. Het Hof van Beroep voor het federale circuit in Washington bevestigde woensdag een eerdere uitspraak waardoor Gilead aan het langste eind trekt.

De zaak speelt al een aantal jaar. In 2016 volgde uit een uitspraak dat Gileads middelen tegen hepatitis C Sovaldi en Harvoni inbreuk maakten op een patent van Merck. Gilead, de samenwerkingspartner van biotechnoloog Galapagos, zou op basis van die uitspraak ruim 2,5 miljard dollar schadevergoeding moeten betalen aan Merck.

In 2018 zette een rechter in Delaware een streep door die uitspraak, omdat het patent van Merck volgens de rechter eigenlijk nooit verstrekt had mogen worden. Het Hof in Washington is het met die laatste uitspraak eens.
DeZwarteRidder
0
Doorbraak in onderzoek naar mazelen mede dankzij Nederlandse Biblebelt
01 november 2019 05:50 Laatste update: 3 uur geleden

De mazeleninfectie veroorzaakt (naast de mazelen) langdurige schade aan het afweersysteem, wat patiënten kwetsbaar maakt voor andere ziekten. Twee bijzondere onderzoekstechnieken hebben hiervoor mogelijk doorslaggevend bewijs geleverd. Dit is ontdekt met hulp van een Nederlandse bevindelijk gereformeerde gemeenschap, die zich om religieuze redenen niet laat vaccineren, maar wel meewerkte aan een groot onderzoek.

Al ruim honderd jaar zien artsen en wetenschappers een bijzonder fenomeen dat ook wel de mazelenparadox wordt genoemd. Patiënten die het virus oplopen, bouwen aan de ene kant een uitzonderlijk goede weerstand tegen mazelen op. Maar aan de andere kant verzwakt hun weerstand en zijn ze maandenlang juist extra kwetsbaar voor andere infectieziekten.

De laatste jaren werd stap voor stap bevestigd dat een mazeleninfectie het afweersysteem ernstig en langdurig beschadigt, maar het was onduidelijk hoe dat precies werkt. Twee nieuwe onderzoeken bieden nu een uniek inzicht in het mechanisme achter de mazelenparadox.

Afweersysteem 'vergeet' immuniteit

De genoemde onderzoeken zijn vrijdag gepubliceerd in Science en Science Immunology. Beide studies tonen aan dat het mazelenvirus met name zogeheten B-cellen infecteert. Deze cellen zitten onder meer in het beenmerg en dragen bij aan het 'geheugen' van het afweersysteem. Maar wanneer het lichaam zich tegen een mazelenvirus verdedigt, vernietigt het onverhoopt een groot deel van deze geheugencellen.

Dit effect wordt ook wel immunologisch geheugenverlies genoemd. Het afweersysteem bouwt namelijk immuniteit op na het doormaken van infecties. Deze informatie wordt met name opgeslagen in antistofproducerende B-cellen in het beenmerg: precies de cellen die worden aangevallen als het lichaam vecht tegen het mazelenvirus.

Biblebelt maakte studies mogelijk

De Nederlandse bioloog Rik de Swart van het Erasmus MC is betrokken bij beide onderzoeken. Zijn onderzoek naar de Nederlandse bevindelijk gereformeerde gemeenschap vormde de grondslag voor de twee internationale studies.

Tijdens de Nederlandse mazelenepidemie in 2013 kregen De Swart en zijn medeonderzoekers toestemming om bij ouders en kinderen bloedmonsters af te nemen voor, tijdens en na het doormaken van de mazelen.

Het betrof een groep van 90 kinderen, van wie 77 daadwerkelijk de mazelen kregen. Het is niet bekendgemaakt waar de kinderen wonen.

"Onderdeel van het geloof van deze gemeenschap is dat zij uit principe ziekten niet willen voorkomen", aldus De Swart. "Hoewel ze kinderen niet laten vaccineren, heeft de groep ook geen bezwaar tegen wetenschap of tegen wetenschappers die proberen te begrijpen hoe een infectieziekte werkt."
Gezondheid
Zie ook: NUcheckt: Onbetrouwbaar onderzoek naar vaccinatie-effect weer verspreid
De Swart gaat samenwerking aan met Britten en Amerikanen

De resultaten van De Swart en zijn collega's werden vorig jaar gepubliceerd in Nature Communications. Het was voor het eerst dat het mechanisme bij natuurlijk geïnfecteerde patiënten aangetoond was. Vrij snel daarna zijn ze een samenwerking aangegaan met internationale onderzoeksgroepen.

"Beide onderzoeken lieten hetzelfde zien; mazelen geven het afweersysteem een enorme opdonder, waardoor het immuunsysteem als het ware een reset krijgt. Ook bleek dat er maanden of zelfs een paar jaar nodig waren om te herstellen", zegt De Swart.

De Swart werkte voor de nieuwe studies onder meer samen met het Wellcome Sanger Institute in Cambridge en de Harvard Medical School in Boston. Onderzoekers van het Erasmus MC werkten samen met onderzoekers van het AMC in Amsterdam.

'Het is geen onschuldige kinderziekte'

De onderzoeken bevestigen volgens De Swart het belang van vaccinaties. "Vaccinaties beschermen je tegen meer dan alleen mazelen. Doordat je schade aan je afweersysteem voorkomt, loop je ook niet het verhoogde risico op een andere infectieziekte."

De Swart benadrukt ook de ernst van mazelen: "Het is geen onschuldige kinderziekte. 10 tot 20 procent krijgt ernstige complicaties en wordt serieus ziek. Jaarlijks gaan er wereldwijd ruim 100.000 mensen dood aan dit zeer besmettelijke virus. In Nederland is de kans hierop gelukkig nog erg klein, maar als de vaccinatiegraad verder daalt, zal de ziekte ook hier weer vaker voorkomen."
DeZwarteRidder
0
‘Nieuwe bloedtest kan borstkanker vijf jaar voor de eerste knobbel opsporen’

Britse onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld die borstkanker in een vroeg stadium kan opsporen, tot wel vijf jaar voordat de eerste symptomen verschijnen. Hiermee kunnen duizenden levens worden gered, omdat de ziekte beter te behandelen is als deze vroeg wordt ontdekt.
Olaf Heyblom 03-11-19, 09:35

Het onderzoek van de Universiteit van Nottingham is een eerste proef, maar als ook verdere onderzoeken deze resultaten steunen, kan deze techniek al binnen vier jaar worden gebruikt. De huidige manier om borstkanker op te sporen is doorgaans een mammografie. De röntgenfoto van de borst zou met deze nieuwe techniek worden vervangen.

Deze nieuwe bloedtest biedt meerdere voordelen, zoals minder kosten. ,,Het is goedkoper en gemakkelijker te implementeren dan de huidige methodes, zoals mammografie", zegt onderzoeker Daniyah Alfattani.

Antistoffen

De bloedtest treft veranderingen in het immuunsysteem aan die worden veroorzaakt door borstkanker. Het lichaam maakt antistoffen aan tegen de kleine hoeveelheden chemische stoffen die door de kanker in het bloed worden vrijgelaten. Als deze antistoffen in het bloed worden gedetecteerd, kan al in een vroeg stadium de behandeling tegen borstkanker beginnen.

De bevindingen werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor kankeronderzoek in Glasgow, Schotland. Er werden 180 vrouwen onderzocht. Een vervolgonderzoek met 800 mensen is momenteel bezig. Ook wordt gekeken of de bloedtest kan worden gebruik voor het opsporen andere vormen van kanker.

Overlevingskans

In 2018 overleden ruim 3000 vrouwen aan borstkanker in Nederland. Borstkanker is overigens een ziekte met een relatief hoge overlevingskans. Ongeveer 88 procent van mensen met borstkanker is vijf jaar na diagnose nog in leven. Nieuwe technieken, zoals deze bloedtest, moeten dit percentage nog verder verhogen.
DeZwarteRidder
0
Both Alnylam and Dicerna are aggressively pursuing RNAi drugs for conditions that affect the CNS, including Huntington’s disease and Alzheimer’s disease, and Fambrough is optimistic about the prospects of this line of research. Unlike therapies that target the liver, which rely on a receptor expressed by the organ to access liver cells, he notes that therapeutic RNAs can penetrate neurons without the need for GalNAc modification once they have been delivered into the CNS.

These ambitious efforts are being made possible by fresh investment from big pharma — perhaps the surest sign that RNAi therapy has regained its stride. In October 2018, for example, Eli Lilly in Indianapolis, Indiana, proffered an upfront investment of $100 million to support Dicerna’s work in CNS and other non-liver conditions, and Johnson & Johnson in New Brunswick, New Jersey, purchased the rights to Arrowhead’s hepatitis B RNAi programme in a deal that could net the biotechnology company up to $1.6 billion. And in April, Regeneron Pharmaceuticals in Tarrytown, New York, and Alnylam embarked on a $1-billion collaboration to develop RNAi therapies for use in the CNS, eye and liver. After almost two decades of development, and with one drug across the regulatory finish line — and several other candidates close behind — hopes are high that these investments might finally unlock RNAi’s clinical potential. “I think we’ve pretty much put the old scepticism and demons to bed,” says Fambrough.

Nature 574, S4-S6 (2019)
DeZwarteRidder
0
'AbbVie wil 28 miljard met obligaties'

Door ANP Producties
45 min geleden in FINANCIEEL

New York - De Amerikaanse farmaceut AbbVie wil tot wel 28 miljard dollar ophalen met de uitgifte van obligaties om zo de overname van branchegenoot Allergan te helpen financieren. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Dat zou een van de grootste obligatie-uitgiftes door een bedrijf in de Verenigde Staten ooit worden.

Het farmaciebedrijf kondigde eerder dit jaar aan Allergan te willen overnemen in een deal ter waarde van circa 63 miljard dollar. Momenteel zou AbbVie de interesse in de markt voor de obligaties aan het peilen zijn en mogelijk kan volgende week een bekendmaking naar buiten komen. Het zou gaan om leningen met verschillende looptijden. De veiling wordt begeleid door de banken Morgan Stanley, BofA Securities en Barclays, aldus de ingewijden.

De grootste obligatie-uitgifte door een bedrijf in de VS ooit is die van telecomconcern Verizon Communications in 2013 ter waarde van 49 miljard dollar.
DeZwarteRidder
0
Doorbraak in onderzoek naar longziekte VS

Amerikaanse onderzoekers melden een doorbraak in het onderzoek naar de mysterieuze longziekte die duizenden mensen heeft getroffen. In vloeistoffen uit de longen van 29 patiënten zijn sporen aangetroffen van vitamine E acetaat, meldt het Centrum voor Ziektebestrijding- en preventie (CDC).
Buitenlandredactie 08-11-19, 22:19

Makers van illegale vapingvloeistoffen zouden vitamine E acetaat in hun producten gebruiken als een soort versnijdingsmiddel. Een CDC-functionaris zegt dat het middel ook in levensmiddelen en huidproducten zit en dan niet gevaarlijk is. Ze beklemtoont wel dat er een verschil is tussen het doorslikken en inademen van stoffen.

In de Verenigde Staten zijn zeker 39 mensen overleden aan de longaandoening, die in verband is gebracht met het roken van e-sigaretten. Meer dan 2000 personen zijn ziek geworden. Hoewel vitamine E acetaat is aangetroffen in alle 29 monsters, benadrukt het CDC dat verder onderzoek nodig is om een definitieve uitspraak te kunnen doen over de oorzaak van de longaandoening.
DeZwarteRidder
0
Spreekuur: helpen antibiotica tegen hoesten?
1 min geleden in GEZONDHEID

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een huisarts, tandarts, oncoloog en seksuoloog/uroloog elke week een medische vraag van een lezer. Deze week: „Sinds mijn verkoudheid blijf ik maar hoesten. Moet ik niet een keer een antibioticum krijgen?”

Die vraag krijg ik heel vaak! Het is natuurlijk ook erg lastig als u dan eindelijk van dat snotteren af bent, u vervolgens zo’n hinderlijke hoest overhoudt. Antibiotica helpen hierbij echter niet!

Het aanhoudende hoesten ontstaat meestal doordat de bovenste luchtweg door een virus geïrriteerd is geraakt. Dit veroorzaakt de hoestprikkel, die door het hoesten dezelfde irritatie zo weer in stand houdt. Gelukkig gaat dit vanzelf weer over, maar kan weleens tot zes weken duren!

"Antibiotica alleen tegen bacteriën"

Antibiotica helpen alleen maar tegen bacteriën. In de bovenste luchtweg is er een natuurlijke balans, waarbij onder andere gezonde bacteriën voor een goede afweer zorgen. Bij het geven van een antibioticum zou je daarmee die natuurlijke balans alleen maar kunnen verstoren.

Gelukkig zijn we in Nederland terughoudend met het voorschrijven van antibiotica, waardoor er in ons land (nog) weinig resistente bacteriën zijn. Ook de door de reclame aangeprezen, vaak dure, hoestdrankjes beïnvloeden de ziekteduur niet.

Wat te doen tegen het hoesten dan? Op een dropje sabbelen helpt ook niet, maar verzacht wel lekker!
49 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Kleine winsten op Europese beurzen

11:59 De meeste Europese beurzen lieten vrijdag kleine winsten zien. Op de beursvloeren keerde het optimisme over... 2

  Indices

  AEX 596,60 +0,23%
  EUR/USD 1,1031 +0,07%
  Germany30^ 13.204,90 +0,19%
  Gold spot 1.464,70 -0,44%
  LDN100-24h 7.257,83 -0,77%
  NY-Nasdaq Composite 8.479,02 -0,04%
  US30# 27.863,23 +0,32%

  Stijgers

  Kiadis...
  +3,26%
  ALTICE...
  +2,90%
  Boskalis
  +2,76%
  ASMI
  +2,07%
  BESI
  +1,79%

  Dalers

  OCI
  -3,38%
  ForFar...
  -2,07%
  Nedap
  -2,03%
  Sif Ho...
  -1,91%
  RELX
  -1,23%

  Nieuws Forum Meer»

  (7)

  Banana op 15-nov-19 13:25
  (2)

  24150 op 15-nov-19 13:22
  (1)

  Bob777 op 15-nov-19 13:22
  (1)

  Banana op 15-nov-19 13:19
  (16)

  objectief op 15-nov-19 13:12

  Column Forum Meer»

  (2)

  Snugger op 15-nov-19 13:37
  (106)

  Call me Put op 15-nov-19 13:26
  (2)

  Kees1 op 15-nov-19 12:45
  (46)

  Pakka op 15-nov-19 12:39
  (3)

  theo1 op 15-nov-19 09:46