Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Stikstofkwestie

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
550 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 24 25 26 27 28 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
haas
0
Boeren blijven protesteren, ook in Winterswijk
10 oktober 2019 Ruim 100 boeren hebben zich in Winterswijk verzameld voor opnieuw een boerenprotest tegen de nieuwe stikstofmaatregelen BEELD: Tanja Kits(in de rits:)

www.destentor.nl/video/kanalen/degeld...
Chiddix
0
Op het provinciehuis in Leeuwarden is men zo geschrokken van de massale boerenoptocht in de stad, dat de genomen stikstofregels weer zijn ingetrokken.
Dat betekent wel dat er geen nieuwe vergunningen voor projecten worden afgegeven waar stikstof bij vrijkomt.
De regering wil nu juist , dat projecten weer uitgevoerd kunnen worden. A.s woensdag is er een landelijke protestdag van de boeren tegen de regering. Men vond de toezeggingen van minister Schouten bij de vorige demonstratie op het Malieveld te mager.
Zolang ik minister ben zei Schouten , wordt de veestapel niet gehalveerd maar er moet gereduceerd worden op vrijwillige basis voorlopig. Valt dus mee voor de boeren.
Chiddix
0
Gelderland,Drenthe en Overijssel volgen het voorbeeld van Friesland(provinciaal) en schorten de stikstofregels op voor de landbouw. Groningen ging niet mee. Links bolwerk? Het hielp niet met een stormram de deur van het Provinciehuis te forceren. Het bestuur bleef koppig.
shutterspeedy
0
Nieuws 15 okt 2019 2 reacties

Kamer vraagt om extra onderzoek stikstof
Het kabinet moet de modellen die worden gebruikt voor de berekening van de uitstoot en neerslag van stikstof opnieuw laten beoordelen. Tegelijk moeten wetenschappers uit binnen- en buitenland kijken naar een stikstofdrempelwaarde bij de afgifte van vergunningen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer ondersteunt moties van die strekking van VVD en CDA.

De Kamer wil dat het kabinet ook onderzoekt of de Deense methode voor de meting van stikstofdepositie in Nederland kan worden toegepast. Tegelijk moet gekeken worden naar de mate waarin stikstofuitstoot op een bedrijf effect heeft op nabijgelegen stikstofgevoelige natuurgebieden.

Meerdere moties rond landbouw aangenomen door Kamer
De Kamer nam ook een motie aan van ChristenUnie om een informatiepunt voor het stikstofbeleid op te stellen. Het ministerie heeft dat informatiepunt inmiddels ingesteld.

Een motie van SGP’er Roelof Bisschop om in te zetten op meerjarige afspraken met landbouwvertegenwoordigers en ketenpartijen, kreeg eveneens brede steun in het parlement. De motie vraagt de minister meer rekening te houden met metingen en praktijkervaringen, meer praktijkonderzoek te doen en verkokerd beleid te voorkomen. Bisschop vindt dat het ministerie daarbij meer recht moet doen aan de diversiteit van de landbouw.
shutterspeedy
0
Bouwers eisen noodwet voor stikstof, anders volgen mogelijk acties
NIJMEGEN - De bouwsector is de dupe van provincies als Gelderland en Friesland die de stikstofregels opschorten. Het kabinet moet nu snel met een noodwet komen om nieuwe bouwprojecten mogelijk te maken. Zo niet, dan volgen mogelijk acties.

Niek Opten 15-10-19, 16:30
20
8 Reacties
Dat zeggen werkgevers en vakbonden in de bouwsector na gezamenlijk overleg. Zij hebben dinsdag een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin ze snel maatregelen eisen om de bouw weer vlot te trekken. ,,Als we nog langer wachten dan raken bouwvakkers werkloos en gaan bedrijven failliet”, zegt een woordvoerder van werkgeversorganisatie Bouwend Nederland.

Lees ook
Huizenbouwers wakker geschud door stikstofcrisis: ‘Het kán anders’
Huizenbouwers wakker geschud door stikstofcrisis: ‘Het kán anders’
Lees meer
Bestuurlijke zwakte
Dat enkele provinciebesturen na protest van boze boeren stikstofregels hebben opgeschort, heeft volgens Bouwend Nederland een extra nadelig effect voor de bouw. ,,Hierdoor hebben we nog minder mogelijkheden om de stikstofproblematiek aan te pakken. We snappen dat boeren opkomen voor hun rechten. Maar wij maken ons ernstige zorgen over deze bestuurlijke zwakte.”

Er gaat ook een verkeerd signaal van uit, vinden de bouwbedrijven. ,,We zijn bang dat gemeentes daardoor ook niet meer doorpakken.”

De barricaden op
Vakbonden en werkgevers willen dat het kabinet zo snel mogelijk met noodwetgeving komt om een drempelwaarde mogelijk te maken. Projecten die met hun stikstofuitstoot onder die waarde blijven, kunnen dan snel doorgang vinden. Zo niet, dan gaan na de boer ook de bouwers de barricaden op.

,,We rekenen op het gezonde verstand in de politiek”, zegt Gijs Lokhorst van vakbond CNV. ,,Maar als er niet snel maatregelen komen dan sluiten we acties zeker niet uit.”

Maar als er niet snel maatrege­len komen dan sluiten we acties zeker niet uit.

Gijs Lokhorst, Vakbond CNV
Verschrikkelijk oneerlijk
Veel bouwbedrijven zijn afhankelijk van nieuwbouw, maar die komt niet van de grond omdat er door de stikstofcrisis nauwelijks bouwvergunningen worden verstrekt. En dat terwijl de bouwsector relatief weinig stikstof uitstoot.

Boeren moeten veel inleveren, maar ze kunnen met hun bestaande vergunningen in ieder geval doorwerken. De bouwwereld is afhankelijk van nieuwe vergunningen. ,,Dit is verschrikkelijk oneerlijk”, zegt CNV’er Lokhorst. ,,Er liggen grote opgaven voor de bouw, maar op deze manier raken we in een nieuwe crisis.”
Chiddix
0
Volgens Goede Morgen Nederland dreigen boeren hun sympathie te verspelen door acties zoals het rammen van de deur van het provinciehuis Groningen. Men vertelt er niet bij wat daarvan de reden was.
Het voornamelijk links georienteerde Groningen zijn klimaatdromers(GL/PvdA/D66/SP). Het heeft weinig zin om daar aan te kloppen voor consessies op stikstofgebied.
objectief
0
quote:

Chiddix schreef op 16 oktober 2019 08:23:


Het voornamelijk links georienteerde Groningen zijn klimaatdromers(GL/PvdA/D66/SP). Het heeft weinig zin om daar aan te kloppen voor consessies op stikstofgebied.


Het gaat om het leefmilieu van onze kleinkinderen, daarvoor moet m.i. veel wijken.
Alle lof voor de linkse partijen, zij hebben het klimaat op de kaart gezet en bijna heel Nederland staat daarachter.
josti5
1
Totdat 'heel Nederland' met de realiteit te maken krijgt: lege portemonnee, koud huis in de winter, boeren weg, veel te weinig, dus nóg onbetaalbaarder huizen...
CO2 en stikstof hebben met leefbaarheid niks te maken - overbevolking, import van vijandige culturen van buiten Europa en vervuiling daarentegen des te meer.
haas
0
quote:

Chiddix schreef op 16 oktober 2019 08:23:


Volgens Goede Morgen Nederland dreigen boeren hun sympathie te verspelen door acties zoals het rammen van de deur van het provinciehuis Groningen. Men vertelt er niet bij wat daarvan de reden was.
Het voornamelijk links georienteerde Groningen zijn klimaatdromers(GL/PvdA/D66/SP). Het heeft weinig zin om daar aan te kloppen voor consessies op stikstofgebied.


Denemarken, het Walhalla voor Gronininger boeren? - RTV Noord
51.858 weergaven•23 aug. 2017

RTV Noord
27,7K abonnees
Boeren krijgen te maken met steeds met regels. De Groningse boer Klaas Heringa was alle controles zat en besloot met zijn bedrijf te verhuizen naar het buitenland: Denemarken. Maar is dit ook het Walhalla voor boeren?
www.youtube.com/watch?v=8jzaQVyzbU8
voda
0
'Stel snel drempelwaarde stikstof in'

Gepubliceerd op 16 okt 2019 om 17:02 | Views: 0

BAM 16:48
2,34 -0,03 (-1,10%)

DEN HAAG (AFN) - Het kabinet moet snel met maatregelen komen om de 'stikstofimpasse' te doorbreken. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten in een brief aan de Tweede Kamer voor een drempelwaarde die binnen een maand moet worden ingesteld.

Met het instellen van de drempel zouden talloze projecten die geen of nauwelijks stikstof uitstoten, snel weer kunnen worden opgestart zonder dat daarvoor lange vergunningsprocedures nodig zijn. "Snelle oplossingen blijven uit, terwijl de urgentie voor ondernemers met de dag toeneemt", aldus voorzitters Hans de Boer (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland).

Volgens de briefschrijvers moet Nederland op zoek naar een nieuwe aanpak om natuurbescherming en economische ontwikkelingen met elkaar in balans te houden. Zorgvuldig beleid kost tijd, menen ze. Maar in de tussentijd moeten bedrijven en woningzoekende burgers niet langer in de kou staan. Bouwend Nederland en vakbonden FNV en CNV kwamen dinsdag met een soortgelijke boodschap.

Achterban

De achterban van de ondernemersorganisaties van sectoren die getroffen worden door de stikstofproblemen komen donderdag tijdens crisisberaad bijeen. Dan zal ook de PFAS-aanpak, worden besproken.

PFAS is een verzamelnaam voor schadelijke stoffen die niet afbreekbaar zijn en veel in de grond voorkomen. Door strengere milieuregels is het verplaatsen van grond aan banden gelegd. Samen met de stikstofproblemen brengt PFAS bedrijven nog verder in de problemen, aldus de briefschrijvers.
de tuinman
1
quote:

objectief schreef op 16 oktober 2019 08:39:


[...]

Het gaat om het leefmilieu van onze kleinkinderen, daarvoor moet m.i. veel wijken.
Alle lof voor de linkse partijen, zij hebben het klimaat op de kaart gezet en bijna heel Nederland staat daarachter.


Het gaat dan om de marktwerking. De producten die hier op een zeer dier- en milieuvriendelijke manier worden geproduceerd, worden dan wel ergens anders geproduceerd.

En ga er maar vanuit dat dan het dierwelzijn en het milieu niet ten goede komt.
En meer dan 90 % van de Nederlanders staat achter de nl boer.

U laat zich duidelijk beïnvloeden door een klein groepje mensen die heel hard en vaak schreeuwen. Dat geeft een vertekend beeld.
hirshi
0
Het echte probleem is de zure regen.
Het leven in meren wordt door de zure regen bedreigd.
Tijd om te demonsteren tegen die bedreiging.
Ik stel voor met een vloot van schepen de meren te bezetten en alle recreatieverkeer te blokkeren.
We zullen ze leren.
objectief
0
Nederland produceert 4x zoveel stikstof als in de naburige landen en vervuilt deze landen 3x zoveel als omgekeerd.
Boeren moeten hun ammoniak uitstoot direct en fors aanpakken; ze zijn lang genoeg in de watten gelegd.
shutterspeedy
0
Bouw hard geraakt door boerenprotest: ‘We sluiten acties zeker niet uit’

De bouw wordt hard geraakt door het boerenprotest. Kan Nederland zich, na agrarische blokkades met tractors, opmaken voor acties met bulldozers en bouwkranen?

Herman Stil16 oktober 2019, 12:12
Branchevereniging Bouwend Nederland en vakbonden FNV en CNV willen dat het kabinet via een noodwet regelt dat ondanks de stikstofproblematiek weer bouwvergunningen worden verleend. Ook in de vier provincies die deze week onder druk van boerenprotesten zijn gestopt met bouwtoestemming.

Friesland, Gelderland, Overijssel en Drenthe besloten de afgelopen dagen, met trekkers voor de deur van provinciehuizen, het recht op stikstofuitstoot dat boeren overhouden, niet langer te gebruiken om de emissies van nieuwbouwprojecten te compenseren.

In Den Haag eisen regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nu dat álle provincies hun stikstofregels zo temperen. Groningen en Noord-Holland houden ondanks het agrarisch verzet hun poot tot nu toe stijf. Minister Carola Schouten (Landbouw) overlegt daarover donderdag met de provincies.

Zo’n landelijke maatregel kan desastreus uitpakken voor bouwprojecten die nu nog niet getroffen worden door stikstofmaatregelen, zoals Amsterdamse woningbouwplannen of de uitbreiding van Schiphol.

Bestuurlijke zwakte
Aannemers maken zich grote zorgen over het gemak waarmee provincies en politiek ingaan op eisen van boeren. “Hierdoor hebben we nog minder mogelijkheden om de stikstofproblematiek aan te pakken,” zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland. “We maken ons ernstige zorgen over deze bestuurlijke zwakte.”

De werkgevers trekken gelijk op met de vakbonden. “Het kabinet moet dit probleem sneller aanpakken en oplossen,” zegt bestuurder Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen. “Dit is niet goed voor de bouwbedrijven en voor de medewerkers in de bouw, slecht voor de enorme vraag naar huisvesting en slecht voor de Nederlandse economie. Als er niet snel maat­regelen komen, sluiten we acties zeker niet uit. Als we nog langer wachten, raken bouw­vakkers werkloos en gaan bedrijven failliet.”

Raad van State
Terwijl de landbouw goed is voor 46 procent van de stikstofuitstoot in Nederland, wordt de bouw op één hoop gegooid met de handel, dienstensector en overheid, die tezamen goed zijn voor 0,6 procent van alle stikstof in ons land.

Toch wordt de bouw nu het hardst getroffen door zowel de geslaagde boerenacties als de stikstofuitspraak van de Raad van State, die afgelopen mei het landelijke beleid doorkruiste om stikstof­regels te negeren.

De bouwbranche wijst erop dat de landbouwsector ondanks stikstofbeperkingen in elk geval kan doorwerken. Bouwprojecten, die alleen stikstof uitstoten tijdens de bouw, liggen helemaal stil.
de tuinman
0
quote:

objectief schreef op 16 oktober 2019 18:11:


Nederland produceert 4x zoveel stikstof als in de naburige landen en vervuilt deze landen 3x zoveel als omgekeerd.
Boeren moeten hun ammoniak uitstoot direct en fors aanpakken; ze zijn lang genoeg in de watten gelegd.


Graag een link... en welke landen? En stikstof is niet iets van de laatste tijd. Het is er altijd al geweest en een voedingstof voor de natuur. Net als CO2.

In de watten gelegd? Maakt u nu grapjes? Ik heb met eigen ogen gezien hoe hard de agrarische sector wordt aangepakt. En dat is simpelweg onmenselijk.

nos.nl/nieuwsuur/artikel/2259695-zorg...

Ammoniak uitstoot aanpakken? De agrarische sector loopt u al 25 jaar voor!!

www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/nerg...
Sinds enkele jaren neemt de uitstoot weer toe
Deels hebben ze gelijk: sinds 1990 is volgens het RIVM de uitstoot van ammoniak (de vorm van stikstof die ontstaat als dierlijke mest en urine zich in een veestal met elkaar mengen) met twee derde verminderd. Maar die reductie is vooral vóór 2000 gerealiseerd, en sinds enkele jaren neemt de uitstoot weer toe. Dat is enigszins verrassend, omdat er juist minder koeien in Nederland zijn dan voorheen. De dieren krijgen echter stikstofrijker voer toegediend om hun melkproductie te verhogen.


En vergeet u aub niet, dat we hier te maken hebben met hardwerkende Nederlandse burgers.
objectief
0
quote:

de tuinman schreef op 16 oktober 2019 18:31:


[...]

Graag een link... en welke landen? En stikstof is niet iets van de laatste tijd. Het is er altijd al geweest en een voedingstof voor de natuur. Net als CO2.

En vergeet u aub niet, dat we hier te maken hebben met hardwerkende Nederlandse burgers.


ad.1 de buurlanden, dat is toch duidelijk genoeg.
ad.2 "hardwerkend" dat zegt iedereen over zichzelf.
hirshi
1
Ik voorspel alvast een herorientatie op het gebied van het stikstofbeleid.
D66 zal door het (stik)stof moeten met hun bangmakerij en hun Brusselse gehoorzaamheidsgedweep.

En laat nu ook de FvD zich roeren, maar zijn zijn wel de laatste die zich moeten roeren. Eerst maar eens interne problemen oplossen en dan pas iets roepen.

De welzijnswerkers van Groen Links zijn geen boeren maar grachtenyuppen die wel even zullen bepalen wat goed voor ons en de agrarische sector is. Geen wonder dat de boeren Jesse ten grave draagt. De meest Groen Linksers hebben nog nooit een boerenbedrijf van binnen gezien.

Boeren kijgen een riante vergoeding als ze hun bedrijf willen sluiten. En dat is netjes. Nu moeten ze leren hun trekkers weer op hun eigen terrein te gebruiken en ons daar niet meer mee lastig te vallen.

De Dierenpartij wordt gelukkig weer een partij voor de dieren en dieren hebben geen stemrecht. Dus het blijft een horzelpartij.

Al die wanstaltige gekte gaat me aan de Costa Blanca voorbij.
Hier geen kiloknallers maar een goed stukje vlees tegen een goede prijs en niemand heeft daarmee een probleem.

Nergens zulke lekkere ham als in Spanje.
de tuinman
0
quote:

objectief schreef op 16 oktober 2019 18:35:


[...]

ad.1 de buurlanden, dat is toch duidelijk genoeg.
ad.2 "hardwerkend" dat zegt iedereen over zichzelf.


1. U bedoelt de landen die onze producten kopen?
2. Voor de echte boer is het meer dan werk. Het is een manier van leven!! Dat wordt vaak vergeten.

(Boeren onderdrukken en het land uitjagen zou je zelfs als racisme kunnen zien. Vele bedrijven bestaan al generaties lang)

shutterspeedy
0
'Kabinetsbeleid stikstof juridisch onhoudbaar'
Het stikstofbeleid voor de landbouw dat het kabinet nu voorstelt, is op juridisch drijfzand gebouwd. En de stikstofmodellen zijn zo onzeker dat daarop geen beleid zou moeten worden gebaseerd. Dat zeggen verschillende wetenschappers, juridisch deskundigen en advocaten die waren uitgenodigd door de Tweede Kamer.

De Kamerleden wilden zich voorbereiden op een debat met minister Schouten. Dat debat is morgen.
shutterspeedy
0
Ook hoogleraar internationaal natuurbeschermingsrecht Kees Bastmeijer wijst op de juridisch zwakke onderbouwing van het kabinetsbeleid. "De Europese rechter heeft het helemaal niet over 'grenswaarden' of 'extern salderen' of wat we in Nederland ook verzonnen hebben", zegt hij.
550 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 24 25 26 27 28 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street stevig omlaag op virusvrees

21 feb De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag halverwege de handelsdag stevig in de min. Het sentiment wer...

  Indices

  AEX 617,33 -0,77%
  EUR/USD 1,0848 +0,56%
  Germany30^ 13.547,70 -0,85%
  Gold spot 1.643,40 0,00%
  LDN100-24h 7.381,13 0,00%
  NY-Nasdaq Composite 9.576,59 -1,79%
  US30# 28.997,93 +0,01%

  Stijgers

  Nedap
  +4,44%
  Galapagos
  +2,80%
  Corbion
  +1,19%
  Arcadis
  +1,09%
  Flow T...
  +1,06%

  Dalers

  Fugro
  -7,20%
  Heijmans
  -5,33%
  BAM
  -5,21%
  Alfen ...
  -3,55%
  Air Fr...
  -3,30%

  Nieuws Forum Meer»

  (3)

  P.Latzak op 22 feb 2020 04:00
  (1)

  P.Latzak op 22 feb 2020 03:51
  (48)

  StockLobster op 22 feb 2020 00:22
  (12)

  Knight V op 21 feb 2020 22:39
  (8)

  jaapaap op 21 feb 2020 22:20

  Column Forum Meer»

  (398)

  Calimero op 22 feb 2020 00:27
  (43)

  futaridomo op 21 feb 2020 23:46
  (8)

  Snugger op 21 feb 2020 22:46
  (32)

  geobeo op 21 feb 2020 21:00
  (5)

  Erny op 21 feb 2020 18:17