Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turkije verkeert weliswaar in recessie, maar voor hoelang nog?

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Partout 28 juni 2019 19:09
    Het werd tijd voor Een LT investering a 65K

    Ik ben al een hele tijd aan het nadenken geweest hoe je een€potje van 65.000.- niet alleen in stand kan houden, maar ook kan laten renderen. Mijn voorstel na uitgebreide research is als volgt.

    Turkije is een land met 80 miljoen inwoners en is het eerste land waar je aan denkt als investeerder als je het hebt over 'opkomende' markten, alwaar over het algemeen de beste rendementen te behalen zijn, omdat er nog verdere brede economische ontwikkeling op termijn mogelijk is. Omdat er heel veel westers geld in het banksysteem zit kun je er tamelijk zeker van zijn dat het land niet snel failliet zal gaan, daarvoor zijn de belangen te groot.
    Dat het land momenteel echter in een recessie zit en een hoge inflatie kent, moge duidelijk zijn.
    Dit alles heeft het voordeel dat de nationale munt, de lira nogal fluctueert en na jaren van voorspoed momenteel reeds erg laag staat, en wellicht nog wel iets verder wegzakt..? Voor €1.- krijg je momenteel ca 6.5 lira’s.
    Daarentegen wordt op een 1-jaars deposito in lira’s een hele hoge rente betaald, 20%
    De grap is dat die hoge rente een evt. verdere waardedaling van de lira al heel aardig dekt.
    Die rente is zo hoog omdat de inflatie hoog is vanwege de recessie. Maar het ecoconomische tij kan weer keren.
    Aangezien het een lange termijn (LT) belegging betreft is er ook nog iets anders wat speelt: op termijn kun je behalve hoge rentes, bij een toekomstig herstel van de Turkse economie een forse opwaardering van de munt verwachten van ca 30 of zelfs 40%. Dus als het goed is eten we dan van twee walletjes, behalve de hoge rente die we jaarlijks ontvangen, pakken we evt ook nog de waardestijging van de munt zelf mee en dus rendeert ons kapitaaltje niet alleen prima, maar groeit het in dat geval zelfs ook nog!
    Geduld oefenen is hierbij het belangrijkste, laat maar lekker staan die pot..
    Ik ga even uit van een bedrag van momenteel 425.000 lira als waarde tov de 65K en als je dat geld een jaar in deposito wegzet bij een gerenommeerde Turkse bank zoals Yapi Kredi, ontvang je na een jaar een mooi rendement.
    Deze bank is internationaal georiënteerd en staat goed aangeschreven als ‘behoudend’.
    Wellicht gaat na de valutawissel de munt nog verder zakken, dat behoeft geen bezwaar te zijn zolang we de liras maar niet verkopen.*
    *Turkije is nu reeds spotgoedkoop, alle toeristen gaan er massaal naar toe dit jaar! Ook de vastgoedprijzen zijn bijzonder laag, je kunt dus altijd nog besluiten een prima luxe appartement aan zee te kopen in liras en dat laten renderen door het te verhuren via een bureau oid.
    Al met al lijkt het met de risico's mee te vallen, zeker zolang je het geld maar in lira's aanhoudt, is er eigenlijk weinig aan de hand. Beleggen is altijd ergens risicovol, zekerheid bestaat niet.

    Hoe dan ook, ik vond het een prima plan om deze gok aan te gaan, temeer daar we onszelf hiermee dwingen om het geld niet te snel op te maken, maar uitsluitend het jaarlijkse rendement ten eigen nutte kunnen aanwenden, om zo dit kapitaaltje zoveel mogelijk in stand te houden. Je kunt ook voor een half jaar, of drie maanden, of zelfs een maand een deposito in lira’s afsluiten

    Ps Yapi heeft een bankvergunning van de Nederlandse Bank en valt onder het depositogarantiestelsel.
    Benieuwd wat je er van vindt?

    Ruli

    Ps de koers van de lira volg ik op www.valuta.nl
  2. Partout 4 juli 2019 07:22
    Op verzoek van Hirsch rapporteer ik hier even het al dan niet positieve resultaat tot op heden.
    Dankzij de aantrekkende lira staat er momenteel sinds vrijdag reeds een tegenwaarde van €67027.-, voor wat dit waard is natuurlijk, de ‘winst’ bedraagt dus €2027.- maar attentie : dit geld staat voorlopig vast in het lira deposito voor 1 jaar.
    Deze waardestijging staat voor alle duidelijkheid dus nog los van de 20% rente uit dit deposito na een jaar.
  3. forum rang 7 hirshi 4 juli 2019 08:57
    quote:

    Partout schreef op 4 juli 2019 07:22:

    Op verzoek van Hirsch rapporteer ik hier even het al dan niet positieve resultaat tot op heden.
    Dankzij de aantrekkende lira staat er momenteel sinds vrijdag reeds een tegenwaarde van €67027.-, voor wat dit waard is natuurlijk, de ‘winst’ bedraagt dus €2027.- maar attentie : dit geld staat voorlopig vast in het lira deposito voor 1 jaar.
    Deze waardestijging staat voor alle duidelijkheid dus nog los van de 20% rente uit dit deposito na een jaar.
    Dank je Partout voor je reactie.
    AB heb je dik verdiend.

    Het ziet er goed uit en voorlopig heb je een prima keuze gemaakt lijkt me.

    Dus chapeau.
  4. Partout 11 juli 2019 17:51
    Update:
    tegenwaarde bedraagt 12 dagen na de inleg €66642.- en dat is de actuele stand van het beginpotje met €65K (in lira's: 425620), eea afgezien van de 20% rente na 1 jaar op dit deposito.

    De schrik zat er even goed in door het ontslag van de directeur van de Centrale Bank, echter, onze belegging van 65K in lira's is nooit in de min gekomen, en na een paar dagen van behoedzame dalingen was tot op heden het snelle herstel van de lira des te opvallender. Het is de valuta met de grootste stijging ter wereld!
    Erdogans grote mond staat - dankzij de winst bij de verkiezingen in Istanboel en dankzij het recente aftreden van voormalige politieke adepten - ook in een wat zuniger standje..
    Laten we zien hoe een en ander zich verder ontwikkelt, ik houd u graag op de hoogte.
    Veel groeten, Ruli
  5. Partout 26 juli 2019 09:40

    MARKTEN
    Turkse centrale bank verlaagt rente, maar koersval lira blijft uit

    Mensen lopen langs valutakoersen in Istanbul.
    Mensen lopen langs valutakoersen in Istanbul.Foto: Miguel Angel Sanchez / Bloomberg
    In het kort

    Turkse centrale bank verlaagt het belangrijkste rentetarief van 24% naar 19,75%.Turkse renteverlaging is omstreden omdat vermoed wordt dat die door president Erdogan wordt gedicteerd.Een heftige reactie van de markt blijft uit.
    Valutahandelaren en beleggers in de opkomende landen zaten donderdag op het puntje van hun stoel voor het rentebesluit van de Turkse centrale bank. Precies één jaar en één dag geleden was het uitblijven van een renteverhoging het startschot voor een ongekende koersdaling van de Turkse lira, die ook de overige opkomende markten mee naar beneden sleurde.

    Nu gaat de rente niet omhoog maar zelfs omlaag, een omstreden beslissing. Maar op de valutamarkt blijft een schokreactie deze keer uit. De Turkse lira koerste donderdag tussen winst en verlies, maar de uitslagen blijven beperkt. Aan het eind van de Amsterdamse handelsdag gingen er afgerond 5,69 lira in één Amerikaanse dollar. Daarmee stond de lira 0,3% hoger dan woensdag.

    Erdogan
    Het belangrijkste rentetarief van de Turkse centrale bank ging van 24% naar 19,75%. Naar alle waarschijnlijkheid tot genoegen van president Recep Tayyip Erdogan, die al veel langer aandringt op een verlaging van de beleidsrente. Dwars tegen de geldende economische theorie in gelooft de Turkse president dat een hoge rente inflatie veroorzaakt en niet bestrijdt.

    Bovendien komt een lager rentetarief politiek gezien goed uit. Goedkoper lenen kan de economie stimuleren, en dat is wel zo prettig in een land waar de economie nog maar net uit een recessie is.

    Onafhankelijke centrale bank?
    Het probleem voor de man die in Turkije steeds meer macht naar zich toetrekt: zoals in de meeste landen is de centrale bank, in ieder geval in naam, onafhankelijk. Erdogan's uitspraken zetten die onafhankelijkheid onder druk en begin deze maand ging de Turkse president zelfs zover de gouverneur te vervangen, een bevoegdheid die hij sinds kort heeft.

    Het idee achter die zet was duidelijk: Murat Uysal moet doen wat zijn voorganger Murat Cetinkaya weigerde: de rente flink verlagen. Dat is nu gebeurd, en ook nog met een hoger percentage dan van tevoren door de markt werd verwacht.

    'Afwachtende houding'
    Het uitblijven van een heftige marktreactie — een centrale bank die zijn onafhankelijkheid verliest is een schrikbeeld voor beleggers — wordt door analisten onder andere toegeschreven aan de toelichting die Uysal gaf bij het rentebesluit. Daarin wordt gerept over een 'afwachtende houding' waaruit afgeleid kan worden dat een verdere verlaging van de rente geen vanzelfsprekende zaak is.

    De bank gaf aan een volgende rentestap te laten afhangen van de economische data, wat ook gebruikelijk is.

    Geruststelling
    Dat geeft enige geruststelling, want afgezien van de retoriek van Erdogan zijn er op dit moment wel degelijk argumenten te vinden om de rente beperkt te verlagen. De Turkse inflatie is bijvoorbeeld flink gedaald, van 25% naar minder dan 16%. Dat geeft de centrale bank ruimte.

    Daarnaast worden beleggers in Turkije, ondanks de lagere beleidsrente, nog altijd flink beloond voor het risico. Een Turkse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar, uitgegeven in lira, is momenteel goed voor een effectief rendement van ruim 15%. Als de Turkse inflatie nog verder terugzakt en de overheid de obligatie netjes aflost kan dit een uitstekend beleggingsrendement opleveren.

    Obligaties
    En een Turkse tienjaarsobligatie uitgegeven in dollars is nog altijd goed voor bijna 7% effectief rendement. Ter vergelijking: het rendement van een Nederlandse staatsobligatie in euro's met dezelfde looptijd is negatief: 0,20%.

    De koers van de lira stond de afgelopen maanden ook onder druk vanwege de dreiging van Amerikaanse sancties. President Erdogan heeft een Russisch luchtafweersysteem gekocht, en dat is tegen het zere been van de Verenigde Staten, een Navo-bondgenoot. Vooralsnog zijn er geen sancties van kracht.
  6. Partout 26 juli 2019 09:40
    quote:

    Partout schreef op 26 juli 2019 09:40:

    FD van heden

    MARKTEN
    Turkse centrale bank verlaagt rente, maar koersval lira blijft uit

    Mensen lopen langs valutakoersen in Istanbul.
    Mensen lopen langs valutakoersen in Istanbul.Foto: Miguel Angel Sanchez / Bloomberg
    In het kort

    Turkse centrale bank verlaagt het belangrijkste rentetarief van 24% naar 19,75%.Turkse renteverlaging is omstreden omdat vermoed wordt dat die door president Erdogan wordt gedicteerd.Een heftige reactie van de markt blijft uit.
    Valutahandelaren en beleggers in de opkomende landen zaten donderdag op het puntje van hun stoel voor het rentebesluit van de Turkse centrale bank. Precies één jaar en één dag geleden was het uitblijven van een renteverhoging het startschot voor een ongekende koersdaling van de Turkse lira, die ook de overige opkomende markten mee naar beneden sleurde.

    Nu gaat de rente niet omhoog maar zelfs omlaag, een omstreden beslissing. Maar op de valutamarkt blijft een schokreactie deze keer uit. De Turkse lira koerste donderdag tussen winst en verlies, maar de uitslagen blijven beperkt. Aan het eind van de Amsterdamse handelsdag gingen er afgerond 5,69 lira in één Amerikaanse dollar. Daarmee stond de lira 0,3% hoger dan woensdag.

    Erdogan
    Het belangrijkste rentetarief van de Turkse centrale bank ging van 24% naar 19,75%. Naar alle waarschijnlijkheid tot genoegen van president Recep Tayyip Erdogan, die al veel langer aandringt op een verlaging van de beleidsrente. Dwars tegen de geldende economische theorie in gelooft de Turkse president dat een hoge rente inflatie veroorzaakt en niet bestrijdt.

    Bovendien komt een lager rentetarief politiek gezien goed uit. Goedkoper lenen kan de economie stimuleren, en dat is wel zo prettig in een land waar de economie nog maar net uit een recessie is.

    Onafhankelijke centrale bank?
    Het probleem voor de man die in Turkije steeds meer macht naar zich toetrekt: zoals in de meeste landen is de centrale bank, in ieder geval in naam, onafhankelijk. Erdogan's uitspraken zetten die onafhankelijkheid onder druk en begin deze maand ging de Turkse president zelfs zover de gouverneur te vervangen, een bevoegdheid die hij sinds kort heeft.

    Het idee achter die zet was duidelijk: Murat Uysal moet doen wat zijn voorganger Murat Cetinkaya weigerde: de rente flink verlagen. Dat is nu gebeurd, en ook nog met een hoger percentage dan van tevoren door de markt werd verwacht.

    'Afwachtende houding'
    Het uitblijven van een heftige marktreactie — een centrale bank die zijn onafhankelijkheid verliest is een schrikbeeld voor beleggers — wordt door analisten onder andere toegeschreven aan de toelichting die Uysal gaf bij het rentebesluit. Daarin wordt gerept over een 'afwachtende houding' waaruit afgeleid kan worden dat een verdere verlaging van de rente geen vanzelfsprekende zaak is.

    De bank gaf aan een volgende rentestap te laten afhangen van de economische data, wat ook gebruikelijk is.

    Geruststelling
    Dat geeft enige geruststelling, want afgezien van de retoriek van Erdogan zijn er op dit moment wel degelijk argumenten te vinden om de rente beperkt te verlagen. De Turkse inflatie is bijvoorbeeld flink gedaald, van 25% naar minder dan 16%. Dat geeft de centrale bank ruimte.

    Daarnaast worden beleggers in Turkije, ondanks de lagere beleidsrente, nog altijd flink beloond voor het risico. Een Turkse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar, uitgegeven in lira, is momenteel goed voor een effectief rendement van ruim 15%. Als de Turkse inflatie nog verder terugzakt en de overheid de obligatie netjes aflost kan dit een uitstekend beleggingsrendement opleveren.

    Obligaties
    En een Turkse tienjaarsobligatie uitgegeven in dollars is nog altijd goed voor bijna 7% effectief rendement. Ter vergelijking: het rendement van een Nederlandse staatsobligatie in euro's met dezelfde looptijd is negatief: 0,20%.

    De koers van de lira stond de afgelopen maanden ook onder druk vanwege de dreiging van Amerikaanse sancties. President Erdogan heeft een Russisch luchtafweersysteem gekocht, en dat is tegen het zere been van de Verenigde Staten, een Navo-bondgenoot. Vooralsnog zijn er geen sancties van kracht.
  7. forum rang 6 izdp 9 augustus 2019 22:03
    quote:

    Partout schreef op 6 augustus 2019 14:00:

    Onze aanvangstijd pot a 65K rendeert prima dankzij de gestage stijging van de lira, tegenwaarde in €’s:
    €68.756.- ( dit is excl de rente a 20% na 1 jaar)
    Turkije blijkt de vijfde economie van de wereld te zijn, nog voor oa Frankrijk en Duitsland.
    5e land qua economie?

    Eh, daar zit je toch echt helemaal mis mee.
    Misschien nog net groter dan NL.

  8. forum rang 7 hirshi 11 augustus 2019 09:12
    quote:

    Partout schreef op 11 augustus 2019 07:41:

    Turkije stond op de 18e plaats, edoch is absolutely booming en de verwachting is dat het land komend jaar de vijfde economie ter wereld wordt.

    turksemedia.nl/sterke-handelscijfers-...
    Dan moet de economie van Turkije in 2020 omvangrijker worden dan bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Brazilië.

    Dat is nogal wat. Heb je een link waarin die voorspelling wordt gegeven?
  9. forum rang 6 izdp 11 augustus 2019 11:59
    Het is niet nogal wat; het is godsonmogelijk.

    Een economie op het niveau van Turkije kan niet in een jaar tijd meer dan verdubbelen.
    Ze zouden nu rond plek 13 staan overigens.
    Mijn zeggen in vergelijk met NL was natuurlijk als tegenpool bedoeld op het hallelujaverhaal over Turkije.
    De investeringen van Qatar zeggen vrij weinig, gezien de situatie van Qatar en het ontbreken van achtergrondinformatie waar die investeringen uit bestaan.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 875,34 -0,99%
EUR/USD 1,0642 +0,15%
FTSE 100 7.868,50 -1,22%
Germany40^ 17.846,00 -1,00%
Gold spot 2.373,98 -0,38%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+3,29%
B&S Gr...
+2,06%
DSM FI...
+1,24%
Arcadis
+1,19%
Air Fr...
+1,13%

Dalers

Arcelo...
-6,19%
Aperam
-6,13%
SBM Of...
-4,51%
ASMI
-2,72%
Pharming
-2,68%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links