Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ordina - Mei 2019

284 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. analyse_A3CD 1 mei 2019 08:16
    Nou daar gaan we dan, nieuwe maand, nieuwe kansen!

    Op déze dag 1 mei, blijft de beurs gesloten en zal dus ook Ordina geen koersen laten zien! Ordina laat wat stabilisatie zien in een overigens nog steeds stijgende trend.
    Het houdt niet over, ondanks dat sommigen ons anders doen willen geloven!

    De groeimotor in Nederland zal nu eindelijk eens moeten versnellen, want dat is de boosdoener, waarom het aandeel momenteel niet van zijn plaats komt en licht heeft ingeleverd. De rest is zo we wel weten, gewoonweg goed tot uitstekend te noemen! Het is tevens wat jammer dat maar 2 analisten dit bedrijf volgen met een koop advies, terwijl de rest er neutraal in staat. De markt laat dat ook zien, er is twijfel. Wanneer die twijfel in de voorliggende kwartalen wordt weggenomen, zal ook de koers gaan excelleren is mijn mening!

    Succes en fijne dag.
  2. forum rang 6 pietje-2005 1 mei 2019 08:37
    Ja, Analyse, geen beurs op deze Jupiler-dag.
    "het" beweegt wat zijwaarts nu; Nederland en de marges moeten beter, inderdaad, en zal ook wel gebeuren; trends zijn goed.
    Denk dat die twijfel ook veel te maken heeft met algemeen sentiment en hoge beursstanden hier en daar ?
    Wat was er ook al weer met mei, buiten dat dan de vogeltjes iets doen ? ;-)
    Succes
  3. Pierre1 1 mei 2019 10:28
    Dit FD artikel kwam ik nog tegen van 26 april. KW2 en KW3 ziet er beter uit qua werkdagen in vergelijking met 2018.

    Een wel heel duur weekend

    U heeft het misschien niet gemerkt, maar afgelopen kwartaal was het bij elkaar 26 dagen weekend. Dat is één dag meer dan een jaar eerder. Voor de vrijtijdsgenieter is dat prettig, maar niet voor bedrijven, althans niet voor degene die voor hun omzet afhankelijk zijn van doordeweekse dagen.

    Neem Ordina. De automatiseerder heeft zijn omzet in het eerste kwartaal zien stijgen, maar het brutobedrijfsresultaat (ebitda) daalde en daarmee ook de ebitda-marge.

    In zijn toelichting gaf Ordina die extra weekenddag de schuld. Het IT-bedrijf behaalde een ebitda-marge van 6,1%; met een werkdag meer zou dat ruim een half procentpunt hoger zijn geweest.

    Dat lijkt een subtiel verschil, maar het betekent dat de marge op die ene dag enorm zou zijn geweest. Ordina schat het verlies aan ebitda op €1 mln bij een €1,3 mln lagere omzet. Een marge van 77% dus.

    Dat komt doordat de automatiseerder voornamelijk op uurbasis aan IT-projecten werkt. Volgens een grove schatting van het bedrijf zorgt het uurtje-factuurtje-model voor pakweg 70% van de omzet. De rest ervan bestaat bijvoorbeeld uit de verkoop van serviceabonnementen.

    De vraag naar IT'ers is gigantisch, dus zowat elk extra uur werkweek kan gedeclareerd worden. Ondertussen gaan de kosten bij Ordina wel gewoon per maand. Het gevolg is dat met elk werkbaar uur extra de marge van het bedrijf verbetert.

    Even inzoomen op Nederland. Uit die thuismarkt haalde Ordina afgelopen kwartaal een omzet van €65 mln, waarvan naar schatting bijna €46 mln uit uren schrijven. Dat is zo'n €91.000 per gewerkt uur en €1513 per minuut.

    Om de verloren dag in te halen hadden medewerkers van Ordina ook elke dag een beetje extra kunnen werken. Een gemiddelde dag telt bijvoorbeeld al snel twee koffiepauzes van elk een kwartier. Op kwartaalbasis zijn dat zo'n 126 koffiepauzes van in totaal dik 31 uur. Door ruim een kwart van de koffiepauzes te schrappen had Ordina zijn verloren inkomsten volledig kunnen compenseren.

    Met een volledig verbod op roken had Ordina eveneens een groot deel van zijn gemiste bedrijfsresultaat kunnen inhalen. Laten we ervan uitgaan dat het aantal rokers bij Ordina gelijk is aan het landelijk gemiddelde (dik 20%) en een rookpauze zo'n 4 minuten kost. Dan staat één collectieve rookpauze door alle urenschrijvende rokers van Ordina Nederland dus voor €6050. Een gemiddelde roker rookt dik 10 sigaretten per dag, waarvan - laten we zeggen - zo'n 5 rookpauzes onder werktijd. Op kwartaalbasis is dat €430.000.

    De komende kwartalen hoeft Ordina zulke maatregelen nog niet in te voeren. Zowel kwartaal twee als drie telt één werkdag extra in vergelijking met een jaar eerder.
  4. forum rang 6 pietje-2005 1 mei 2019 10:34
    Bedankt voor plaatsen, Pierre.
    Mogelijk dat alle werkenden, die van Ordina incluis, ook kunnen stoppen met het naar de wc gaan op het werk; zal ook wel wat op kunnen leveren.
    Of neuspeuteren ? Kontkrabben ;-)
    Succes
    Er wordt trouwens niet gedacht aan het simpele feit dat veel mensen beter presteren door het roken.
    Zo heb je er ook die beter presteren door drinken, zoals Junkie van de EU bijvoorbeeld ;-)
  5. forum rang 4 Kompas 1 mei 2019 12:21
    Sommigen zullen mij te positief vinden, maar per kwartaal zijn er bij Ordina nu steeds meer eigen facturabele handjes beschikbaar ofwel facturabele uren en is er een afnemende behoefte aan inzet van dure ZZP'ers.

    Daarnaast hebben de komende twee kwartalen ook nog eens een werkdag meer, een niet te onderschatten pluspunt zoals uit bovenstaand FD artikel blijkt.

    Met de tevens benoemde gigantische vraag naar IT'ers kan de marge dan gewoonweg niet anders dan verder gaan stijgen. Immers met elk werkbaar uur extra zal de marge van het bedrijf verder verbeteren!
  6. forum rang 4 Kompas 2 mei 2019 09:10
    quote:

    pietje-2005 schreef op 2 mei 2019 07:59:

    Ja, maar wanneer; dat is de vraag !? ;-)
    Succes
    Met dit koersverloop waarschijnlijk nog eerder door een overname richting € 2,50 dan op eigen kracht Pietje.

    Onderstaand nogmaals de INTERNE Update door NIBC Bank na de Q1 2019 resultaten met hun zeer positieve verwachtingen voor het vervolg van 2019.

    NIBC behoudt hun koopaanbeveling met koersdoel van € 2,30 maar zegt daarbij nog verdere opwaartse ruimte te zien met een waardering op basis van EV / EBITDA met een huidige ongegronde onderwaardering van 30% gezien de veel betere balans en cashpositie!

    Zie onderstaand:

    We expect further revenue growth driven by overall favorable market conditions and improved profitability (+90bps) in 2019 when newly hired young potentials get billable and the contribution of ZZP'ers which are less profitable declines. We remain at our BUY rating and a DCF-based TP of EUR 2.3 while a valuation based on EV/EBITDA multiples points to even greater upside. Ordina currently trades at a 30% discount to peers which we believe is unwarranted given Ordina's much better balance sheet and cash position.

    Recommendation: Buy, TP EUR 2.30

    Sebastian Winkler - Equity Analyst
    NIBC Bank
  7. analyse_A3CD 2 mei 2019 10:58
    Haha ja zeg dat wel, alles is mogelijk op de beurs, maar we houden de moed erin!
    2.30 en 2.50 lees ik hier, maar dan moet er denk ik weer een gerucht in de markt komen!
    Maar goed, hopelijk worden we met de halfjaar cijfers (duurt nog een hele tijd) positief verrast! En tot die tijd proberen we elkaar hier scherp te houden!;-)

    Succes
284 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links