Het beursgenoteerd vastgoed ondergaat een bijzondere periode:

- Commercieel retail vastgoed staat zwaar onder druk: zorgen om stijgende LTV als gevolg van waardedalingen geven nu beurswaarderingen met dividend yields van 8,5 - 10% (eurocommercial, wereldhave) of rond de 7% bij premium vastgoed (URW, Klepierre).
- Logistiek vastgoed is na jaren zijspoor verplaatst naar topwaarderingen: bij WDP circa 200% van de NAV (in tegenstelling tot kortingen van 35% bij retail vastgoed).

Nu ben ik benieuwd hoe iedereen naar het vastgoed van woningen kijkt. Twee grote fondsen zijn Deutsche Wohnen en Vonovia. Wat zijn de belangrijkste verschillen en hoe worden deze gewaardeerd?

Het valt me op dat Deutsche Wohnen met name geconcentreerd is rondom Berlijn, terwijl Vonovia meer verspreid is over Duitsland (en gedeeltelijk buiten Duitsland). Met dividend yields van rond de 2 a 3% lijken de waarderingen hoog. Zijn de rendementseisen van de investeerders lager doordat dit als het meest veilige vastgoed wordt gezien? Of is de rendementseis gelijk een retail vastgoed maar wordt hier nog een positieve herwaardering verwacht?

Hoe beoordeelt iedereen deze markt en hoe vergelijken jullie deze fondsen?