Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Wessanen 2019

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
364 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Kroq
0
De markt gaat er hoe dan ook vanuit dat er een hoger bod komt, want er wordt flink gekocht boven de €11,50!
Mr-Quixo
0
Charlie Jobson bezit reeds 25 % van de aandelen. Een biedstrijd lijkt me weinig waarschijnlijk.
Maar een lichte verhoging van het bod (van een 10 %), om de verkopers over de streep te halen lijkt me wel mogelijk.
jaar2018
0
15-3-2019 09:48:17

Beursblik: ING gelooft niet in bod op Wessanen
=====================================


(ABM FN-Dow Jones) Het overnamebod van PAI Partners en Charles Jobson op Wessanen zal falen. Dit verwacht analist Reginald Watson van ING.

Het consortium heeft een indicatieve bieding van 11,50 euro per aandeel gedaan. "We menen dat dit bod te hoog is en zal afketsen nadat PAI het boekenonderzoek heeft afgerond", schreef Watson vrijdag.

In juli vond ING een overnamebod op Wessanen van 11 euro per aandeel nog reëel, maar na de downgrade in oktober kwam Watson nog maar uit op 8,67 euro per aandeel.

Daarbij heeft PAI ook een geschiedenis van biedingen doen en vervolgens weg te lopen, memoreerde Watson aan bijvoorbeeld het Belgische Ontex. Bij Ontex verlaagde PAI het bod na inzage in de boeken, waarna de overname uiteindelijk afketste. De kans is volgens ING groot dat dit ook zal gebeuren bij Wessanen.

ING denkt ook niet dat partijen als Unilever en Danone interesse zullen hebben in een overname van Wessanen.

Het aandeel Wessanen staat op de verkooplijst van ING met een koersdoel van 6,40 euro. Het aandeel steeg vrijdag 17,9 procent naar 11,72 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Stephan010
0
Ik zou analist(en) van ING opsluiten.

KBC hanteert een buy-advies en koersdoel van 13 euro. ING blijft bij zijn sell-advies en koersdoel van 6,40 euro. Wessanen stond vrijdagochtend omstreeks 09.45 uur 18 procent hoger op 11,73 euro.
objectief
1
Zonder overname in een zwakke beurs (nu even voorbij) was het ING koersdoel van 6.40 m.i. heel terecht. De vooruitzichten van Wessanen waren gewoon slecht.
Elk bedrijf kan overgenomen worden, maar of het ooit gebeurt weet niemand.
ToniPantaloni
0
Van mij mag ING gelijk krijgen. Dat ze maar lekker opzouten met dat bod van ze. Met een beetje hard werken en geduld moet hier binnen 1 a 2 jaar toch zeker 14 euro op de borden kunnen staan. Zonder overname. Snap ook het doel van deze overname niet helemaal. Wessie is nu niet echt zo'n groot bedrijf dat je eens lekker in stukken gaat hakken en delen verkopen. Neem aan dat ze het dus kopen om in zijn geheel na opschonen van balans etc in zijn geheel weer door te kunnen verkopen. Dank denk ik, dat kan zittend management met groot aandeelhouder ook zonder PAI wel....
Zilverduit
0
quote:

objectief schreef op 15 mrt 2019 om 10:31:


Zonder overname in een zwakke beurs (nu even voorbij) was het ING koersdoel van 6.40 m.i. heel terecht. De vooruitzichten van Wessanen waren gewoon slecht.
Elk bedrijf kan overgenomen worden, maar of het ooit gebeurt weet niemand.


Je snapt natuurlijk ook wel dat alleen bedrijven met veel potentie van de beurs gaan. Koersdoelen van analisten zeggen niets, aangezien hun broodheer er ook aan moet verdienen is er al meteen sprake van belangenverstrengeling.
sambaron
0
Aan ene kant ben ik blij dat er eindelijk een overnamebod is. Aan andere kant voel ik me als LT belegger in Wessanen, toch gepiepeld met dit bod. In mijn ogen aan lage kant en had al tijdje het gevoel dat er iets speelde. De rol van Kempen en ING als advies-gevers zet mij ook te denken. Wederom een vies spel wat er gespeeld is om koers in half jaar tijd te halveren en nu ineens een bod te doen van 11,50. Dan houd ik ze liever nog paar jaar extra in porto.....
Leefloon
0
quote:

objectief schreef op 15 mrt 2019 om 10:31:

was het ING koersdoel van 6.40 m.i. heel terecht.

Een koersdoel is geen advies, en een samenvatting (uit 2018) ook niet: "Wessanen has suffered two earnings misses in 2018 and we believe that this is evidence that the company is going ex-growth for the next two years. We cut our earnings forecasts and reduce our assumed valuation multiple, which results in a cut of our 12-month share price target from €9.90 to €6.40.".

Zoals bijna altijd ontbreekt inhoudelijke achteraf-kritiek op een inmiddels verouderd terecht advies, en zijn er zelfs aanleidingen voor analisten om tot bijstellingen te komen. Op basis van de agenda, op basis van een bod, op basis van een liquiditeitsproviderscontract, of wat dan ook. De kritiek is slechter dan het analistenrapport, maar die vorm van populisme is niet ongebruikelijk.

Check bij herhaalde adviezen de oorspronkelijke bron, want VWD herhaalt zelf adviezen wanneer ING Wessanen alleen maar noemt in Morning Notes. ING zal niet 5x hetzelfde advies hebben herhaald.

De geschiedenis bij Ontex (Euronext Brussel) leert trouwens dat een karig bod van deze partij lang niet altijd juichend en overtuigend wordt ontvangen. Het is geen gedroomde bieder. Zie eventueel de Ontex-casus, en sluit latere biedingen, koersen en/of koersdoelen boven een (eerste) bod, en/of het afblazen van een overnamepoging niet uit. Zie o.a. Ontex, of de overnamepremie.
Broer Konijn
0
'Bod op Wessanen opportunistische zet'
Gepubliceerd op 15 mrt 2019 om 11:09 | Views: 4.042

Wessanen 14:19

11,72 +1,78 (+17,91%)

AMSTERDAM (AFN) - Het overnamebod op natuurvoedingsproducent Wessanen door een consortium onder leiding van investeerder PAI, is een opportunistische zet van die laatste partij. Dat stelt KBC Securities in een analistenrapport. Volgens de Belgische bank is er nog ruimte voor een hoger bod op het bedrijf.

Het bod op Wessanen komt neer op 11,50 euro per aandeel, na eerdere lagere biedingen op het bedrijf. Analisten van KBC vinden dat de onderneming meer waard kan worden op de lange termijn en denken dat een prijs van 12,50 euro per aandeel gerechtvaardigd is. De marktvorsers schrijven verder dat Wessanen baat heeft bij een toekomst als niet-beursgenoteerd bedrijf, zodat de onderneming meer schulden kan aangaan en geen cijfers hoeft te rapporteren aan de markt.

ING denkt juist dat PAI te optimistisch is met het overnamebod. Resultaten op vlak van omzetgroei en winstmarges die de prijs per aandeel zouden rechtvaardigen, zou Wessanen in het verleden nog nooit hebben behaald.

Bank Degroof Petercam verhoogt zijn koersdoel voor Wessanen naar 13,80 euro na het overnamenieuws. KBC hanteert een buy-advies en koersdoel van 13 euro. ING blijft bij zijn sell-advies en koersdoel van 6,40 euro. Wessanen stond vrijdagochtend omstreeks 11.05 uur 16,8 procent hoger op 11,61 euro.
Leonard
0
15:57
15-03-2019
Wessanen blinkt uit: Beleggers hopen op een Refresco bis-scenario

Het aandeel Wessanen wint in Amsterdam 17 procent. De reden is niet ver te zoeken. De producent van biovoeding kreeg donderdagavond een bod van 11,5 euro cash per aandeel van PAI Partners.

Wessanen noteert overigens boven de biedprijs. De markt rekent met andere woorden op een verbeterd bod. Pai Partners heeft de reputatie om eerst een zuinig bod te lanceren en om er vervolgens nog wat bij te doen. Toen de Franse private equitygroep in 2017 zijn oog liet vallen op de bottelaar Refresco, kwam er finaal een 14 procent verbeterd bod.

De Nederlandse beleggingsexpert Corné van Zeijl geeft op Twitter nog een tweede reden waarom de koers boven de biedprijs noteert: partijen zitten voor 5 procent short in Wessanen en moeten het aandeel kopen om hun positie te sluiten.

Bron:"De Tijd"
Johannl
0
quote:

Broer Konijn schreef op 15 mrt 2019 om 14:53:




ING denkt juist dat PAI te optimistisch is met het overnamebod. Resultaten op vlak van omzetgroei en winstmarges die de prijs per aandeel zouden rechtvaardigen, zou Wessanen in het verleden nog nooit hebben behaald.





Mocht er gewoon een overname komen van €11,50 of zelfs meer, waardoor ING er dus flink naast zit zou het hun sieren dat ze gewoon helemaal stoppen met hun '' analisten bijdrage ''.
Want dit is niet eenmalig, ze zitten er al jarenlang bijna altijd naast of lopen achter de feiten aan, maar vaak blijven ze ook gewoon tot het bittere eind ontkennen ( zoals wellicht in dit geval? ).
Leonard
0
15-03-2019
17:05

Degroof Petercam: 'Bod op Wessanen moet 20% hoger'

Degroof Petercam-analist Fernand de Boer vindt dat het bod van PAI Partners te zuinig is. 'PAI heeft zijn bod perfect getimed nu het aandeel meer dan gehalveerd is. Het bod waardeert Wessanen op een ondernemingswaarde/ebitda-ratio van 13. Als Wessanen erin slaagt terug te keren naar een groeimodel, dan is het bod weinig genereus.'

De Boer besluit: 'Het bod is te laag om alle aandeelhouders over de streep te trekken. Wij denken dat een verhoging met minstens 20 procent noodzakelijk is.' Bijgevolg verhoogt Degroof Petercam het koersdoel tot 13,80 euro.

Bron:"De Tijd"
voda
0
Uitgelicht: overname Wessanen nog geen gelopen race

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Wessanen
11,87 1,93 19,42 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Wessanen heeft zich vrijdag weten te kronen tot uitblinker van de week dankzij een overnamebod. Het aandeel sloot 19,4 procent hoger op 11,87 euro.

Donderdagavond liet Wessanen, een producent van biologische en natuurlijke voedingsmiddelen weten dat het een indicatieve bieding van 11,50 euro per aandeel heeft ontvangen van het Franse PAI Partners en de Amerikaanse investeerder Charles Jobson.

Begin februari dit jaar meldden de belangstellenden zich bij Wessanen. Toen besloot de raad van commissarissen samen met zijn adviseurs om op basis van het neergelegde voorstel om niet in gesprek te treden.

Meermaals werden er nieuwe voorstellen gedaan en op 5 maart resulteerde dit in het bod van 11,50 euro per aandeel, met een premie van 23,7 procent ten opzichte van de slotkoers op 4 maart.

Na overleg met zijn adviseurs besloot Wessanen nu wel in gesprek te gaan met het consortium en toegang te geven tot zijn boeken.

Refresco

Belager PAI is geen onbekende naam. PAI lijfde in 2018 het Nederlandse Refresco in. Het aanvankelijke overnamebod van 19,75 euro werd nog eens verhoogd naar 20,00 euro per aandeel om zo de bottelaar in handen te krijgen.

Overigens werden er wel wat vraagtekens gezet bij het handelsverloop in aanloop naar het bod. "Een paar dagen voor de aankondiging van een bod op Refresco [op 3 oktober 2017] was er opvallend veel handel in het aandeel van de Rotterdamse bottelaar en steeg de koers flink", concludeerde de Vereniging van Effectenbezitters.

De VEB wees ook op de "plotselinge" handel in een kortlopende, zogenoemde 'out of the money'-opties Refresco. Daarin was tot 22 september nauwelijks handel en daarna gingen volgens de VEB opeens enkele honderden contracten over meerdere dagen van hand tot hand, tegen steeds hogere prijzen.

Op 14 maart, dus voor de aankondiging van het bod op Wessanen, steeg het aandeel al 5,0 procent.

Op 7 februari maakte het aandeel nog een flinke duik, na een verkoopadvies van Kempen, om een paar dagen later stevig op de veren nadat de kwartaalcijfers van Wessanen hoger uitvielen dan verwacht.

Ontex

PAI wist Refresco uiteindelijk over te nemen, maar dat lukte niet met het Belgische Ontex.

Na het boekenonderzoek besloot PAI om een slechter bod neer te leggen dan het aanvankelijk in het vooruitzicht had gesteld. Dat was reden voor Ontex om de Fransen de deur te wijzen.

Grootaandeelhouder

Jobson is een goede bekende bij Wessanen. Hij is al jarenlang aandeelhouder en bezit momenteel een belang van 25,7 procent.

Aanvankelijk werd in 2009 een belang genomen door het Amerikaanse Delta Partners, waar Jobson één van de partners was. Vervolgens werd het belang doorgeschoven van Delta Partners naar Jobson privé. Toen volgde een melding van de AFM dat het belang werd verkleind van 25,4 naar 2,4 procent.

In gesprek met ABM Financial News zei CFO Ronald Merckx toen al dat Jobson aan Wessanen had laten weten dat hij geen aandelen had verkocht.

Enkele dagen later dook Harborside op met een eerste belangenmelding in Wessanen van 23 procent.

Reacties

Analisten lieten zich na het overnamebod op Wessanen verdeeld uit. KBC Securities denkt dat er ruimte is voor een hoger bod. De afgelopen periode deed PAI al enkele biedingen om uiteindelijk met het huidige indicatieve bod voldoende te bieden om in de boeken te mogen kijken.

Volgens KBC Securities tekent dit de opportunistische aanpak van PAI. En net als bij Refresco zou dit wel eens kunnen betekenen dat er ruimte is voor een verhoging van het bod.

ING haalt juist Ontex aan, en denkt dat PAI te hoog heeft ingezet en na een blik in de boeken zal besluiten om de aftocht te blazen. ING vindt een overnamebod van 8,67 euro per aandeel momenteel reëel. En de kans op een overnamestrijd is volgens de bank ook klein. Unilever en Danone zullen geen interesse tonen.

Het mag wellicht niet verbazen dat KBC een koopadvies op Wessanen heeft met een koersdoel van 13,00 euro, terwijl ING een verkoopadvies heeft met een koersdoel van 6,40 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Japio_
0
quote:

Johannl schreef op 15 mrt 2019 om 17:23:


[...]

Mocht er gewoon een overname komen van €11,50 of zelfs meer, waardoor ING er dus flink naast zit zou het hun sieren dat ze gewoon helemaal stoppen met hun '' analisten bijdrage ''.
Want dit is niet eenmalig, ze zitten er al jarenlang bijna altijd naast of lopen achter de feiten aan, maar vaak blijven ze ook gewoon tot het bittere eind ontkennen ( zoals wellicht in dit geval? ).


Dan ook graag eenzelfde regeling voor reaguurders op het forum hier, wie de plank 3 maal mis heeft geslagen krijgt alleen lezen rechten.
M_Kaka
0
Dubbelrol Wessanen-aandeelhouder roept vragen op

Wessanen kwakkelt en daar hopen de Amerikaanse grootaandeelhouder Charlie Jobson en de Franse investeringsmaatschappij PAI Partners van te profiteren. De twee willen de maker van biologische muesli en thee van de beurs halen met een bod van €11,50 per aandeel. Wessanen WES€11,87+19,42% heeft aangegeven de bieding van in totaal €880 mln te willen bespreken.

Jobson beschikt over een belang van ruim een kwart in Wessanen en heeft zich verbonden aan het bod van PAI. Na een eventuele overname door dit private-equityhuis wil de Amerikaan 80% van zijn aandelenpakket houden. Met zijn controlerende minderheidsbelang beschikt Jobson over een sleutelpositie. Een potentiële koper heeft zijn fiat nodig. Nu hij samenwerkt met PAI lijkt de kans op een biedingenstrijd nihil.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zet vraagtekens bij de handelwijze van de Amerikaan, ook al omdat ze de bieding veel te mager vindt. 'De uitstapprijs van €11,50 per aandeel is tevens de instapprijs van de zittenblijver', zegt Jasper Jansen van de belangenvereniging. 'Daar zit een spanningsveld.' Volgens de VEB zou het bod rond de €15,00 moeten liggen.

Aangeslagen indruk
PAI en Jobson willen toeslaan, op een moment dat de koers onder druk is komen te staan. Het aandeel Wessanen verloor afgelopen jaar de helft van zijn waarde wegens tegenvallende resultaten. Sindsdien maakt het bedrijf een aangeslagen indruk.

Jobson is al sinds 2009 als aandeelhouder verbonden aan het voedingsbedrijf, toen de koers rond €2,50 lag. Aanvankelijk was dat via Delta Partners, het investeringsbedrijf dat hij twintig jaar geleden mede heeft opgericht. De afgelopen jaren belandde het Wessanen-belang op zijn eigen naam.

In 2012 slaagde Jobson erin de Amerikaan Rudy Kluiber voor te dragen als commissaris bij Wessanen. Kluiber moet zich nu een oordeel vormen over het bod. Wessanen benadrukte destijds dat de Amerikaan als onafhankelijke toezichthouder zou optreden.

De investeerder liet vijf jaar geleden zijn invloed gelden door de herbenoeming van president-commissaris Frans Koffrie te saboteren. Een voormalige Wessanen-manager omschrijft Jobson evenwel als een 'aardige, bijna verlegen man', die persoonlijke betrokkenheid toonde bij zijn Nederlandse investering. 'Niet het type zakenbankier.'

Vol voor natuurvoeding
Bij de komst van de Amerikaanse grootaandeelhouder stond Wessanen synoniem voor winstwaarschuwingen en tegenvallers, maar daar kwam rond 2013 verandering in. Wessanen koos ervoor zich volledig toe te leggen op natuurvoeding. Snackmerk Beckers en de Amerikaanse cocktailhandel ABC gingen de deur uit. De onderneming kocht er verschillende biologische merken voor terug, zoals Clipper-thee.

Het leek een gouden zet. Consumenten kiezen in de supermarkt steeds meer voor biologische producten en Wessanen profiteerde daar stevig van. Aandeelhouders die in 2013 nog vertrouwen hadden in het bedrijf, maakten een spectaculaire rit. Hun stukken stegen ruim 500% in waarde, tot vorig jaar de klad erin kwam.

Market Observer
0
juni 2018 slotkoers 18.00 met een top van 18,48 december 2018 slotkoers 7,99.
Nu een bod van 11,50 na heronderhandeling. Een zaak met een smaakje ?
Stephan010
0
Stel dat PAI na boekonderzoek het bod weer intrekt (net als bij luierfabrikant Ontex). Wat betaalt PAI in % aan Wessanen voor het niet doorgaan van overname ?
In geval van bovenstaande (bod intrekken) krijgen ING analisten gelijk en crasht Wessanen iets van 40%.
Johannl
0
quote:

Japio_ schreef op 15 mrt 2019 om 19:10:


[...]

Dan ook graag eenzelfde regeling voor reaguurders op het forum hier, wie de plank 3 maal mis heeft geslagen krijgt alleen lezen rechten.


Er zit toch nog wel een aardig groot verschil tussen de ING die zich voor doet als professioneel, een groot aanzien heeft, en een forum lid hier.

Nou is het prima dat als een analist die er verstand van heeft, zich goed heeft verdiept en oprecht is een advies met een koersdoel uitgeeft.
Maar ING zit er dus zowat altijd naast en dat is wel kwalijk te noemen aangezien zij de koers en volume flink kunnen beïnvloeden, toen ING ook de eerste keer kwam met hun '' verkopen €6,40 '' advies ging de koers interday dik €2 onderuit en sloot het uiteindelijk met een verlies van €1,75.
Een forum lid hier heeft bij lange na niet zulke invloed.
364 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Meer »

Koers 0,000   Verschil 0,00 (0,00%)
Laag 0,000   Volume 0
Hoog 0,000   Gem. Volume 0
01-jan-01 00:00
label premium

KOPEN OF VERKOPEN?

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Ontdek Premium