Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beter Bed 2019

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2.975 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 145 146 147 148 149 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Belegger85
0
Welke omzet verwachten jullie dat Beterbed moet maken om quitte te spelen dit jaar? NLvalue toevallig nog een mooie berekening ...? Ik denk namelijk dat de 383 mio je eerder noemde als omzet voor 2019 moeilijk wordt.
DeZwarteRidder
0
Beter Bed stutte Duits onderdeel met tientallen miljoenen
Datum 03 mei 2019 - VEB

Dat beddenverkoper Beter Bed kampte met problemen in Duitsland was al langer bekend. In de onlangs gehouden vergadering met aandeelhouders werd duidelijk hoe hoog de nood is geweest. In totaal is minstens 27 miljoen euro richting Duitsland overgemaakt om de noodlijdende Duitse dochter overeind te houden.

Een bedrijf moet in Duitsland faillissement aanvragen zodra het constateert dat er binnen enkele weken betalingsproblemen dreigen, of het eigen vermogen op korte termijn negatief dreigt te worden. Gebeurt dit niet, dan kunnen bestuurders privé aansprakelijk gesteld worden.

Naar nu blijkt is Beter Bed afgelopen jaar hard geconfronteerd met deze regels.

In 2018 moest het moederbedrijf volgens de jaarrekening van Beter Bed 16 miljoen euro aan kapitaal storten in Duitsland. Een jaar eerder was er al 11 miljoen euro overgemaakt. Deze bedragen geven enige indicatie van de omvang van de verliezen die Beter Bed in Duitsland leed. Het bedrijf heeft daarover in opeenvolgende jaarverslagen nooit inzicht in willen geven. De uitbater van beddenwinkels brengt alleen omzetcijfers naar buiten voor de landen waarin het actief is.

Nog niet zo lang geleden waren de Duitse activiteiten van Beter Bed, bekend onder de formule Matratzen Concord, nog het paradepaardje van het beursgenoteerde bedrijf uit Uden. Van die glansrol is nog maar weinig over. Een volkomen fout uitgepakte positionering heeft de Duitse dochter hard geraakt. Om die situatie te keren heeft Beter Bed, naast miljoenen aan vers kapitaal, ook hard moeten saneren. Recent werden 170 Duitse winkels gesloten, waardoor er nog 843 filialen van Matratzen Concord overblijven.

Naar omzet gemeten is Duitsland nog steeds veruit de belangrijkste markt voor Beter Bed. In 2018 haalde het bedrijf meer dan de helft van zijn groepsomzet (bijna 400 miljoen euro) in Duitsland met de formule Matratzen Concord. Het nettoverlies voor het concern was met 23 miljoen euro van bijna desastreuze omvang.

Aanmodderen
Volgens bestuursvoorzitter John Kruijssen, die inmiddels een jaar de hoogste baas is, weten de Duitsers sinds de zomer van 2017 Matratzen Concord niet meer te vinden.

De problemen in de Duitse winkels ontstonden toen de toenmalige directeur de winkels “volstopte” met dure boxsprings en een verkeerde online strategie introduceerde. Klanten wisten volgens Kruijssen niet meer waar de winkels nu voor stonden: een discounter of een winkel in het middensegment. Dit aanmodderen heeft “tot in het eerste halfjaar van 2018” kunnen aanhouden. Toen is gekozen voor een goedkoop prijsimago en een andere online strategie.

Ondanks de maatregelen is het eerste kwartaal van dit jaar in Duitsland “teleurstellend” verlopen. Kruijssen en zijn in september vorig jaar aangetreden financieel directeur (cfo) hebben inmiddels zelf de leiding over Duitsland overgenomen. Zij willen een “versnelling in resultaatherstel” teweegbrengen door een uitgekiender assortiment en het aanjagen van de internetverkopen. Ook is er nog ruimte om voor miljoenen euro’s aan kosten te besparen, bijvoorbeeld door centraal in te kopen. Dit jaar en in 2020 denkt Beter Bed bij elkaar voor 25 miljoen euro aan kosten te kunnen wegsnijden.

Compensabele verliezen
Hoewel tastbare resultaten nu nog ver weg lijken, is er via een omweg wel wat meer inzicht te krijgen in de verwachtingen van het bestuur. Beter Bed heeft namelijk voor Duitsland een compensabel verlies op de balans opgenomen van 12,8 miljoen euro. Die denkt cfo Hugo van den Ochtend binnen vijf jaar te kunnen benutten.

Beter Bed bevestigde desgevraagd dat gerekend is met een vennootschapsbelasting van 25 procent. Dit betekent dat het bedrijf in haar eigen prognoses voor Duitsland in totaal in de komende vijf jaar een fiscale winst - wat weliswaar niet helemaal gelijk kan worden gesteld aan het commerciële resultaat - denkt te behalen van ruim 50 miljoen euro (4 x 12,8 miljoen euro). Geconfronteerd met deze rekensom bevestigde de cfo deze prognose.

Vooralsnog blijft Duitsland bloeden. Het onderdeel wordt van liquiditeit voorzien door de goed draaiende Nederlandse en Belgische activiteiten. Op groepsniveau blijft er ook cash weglekken. In totaal verliet er in de laatste twee jaar respectievelijk 17 miljoen euro (2018) en 21,6 miljoen euro (2017) aan cash de onderneming.

Onzekerheid bankafspraken
Toen de schulden hard opliepen is vorig jaar met huisbanken ABN Amro en BNP Paribas in een “eenmalig convenant” vastgelegd dat de beddenfabrikant tot en met juni 2019 aan mildere kredietvoorwaarden hoeft te voldoen.

Waar aanvankelijk was afgesproken dat de nettoschuld maximaal 2,5 keer het bedrijfsresultaat mocht zijn, geldt nu tijdelijk de eis dat dit ebitda-resultaat positief moet zijn. Die drempel werd eind vorig jaar overigens maar nipt gehaald met een bedrijfsresultaat van 600.000 euro. Vanaf 30 juni gelden de oude convenanten weer en zullen de banken het bedrijf daarop ook afrekenen.

Veel comfort kon de cfo niet geven. Wel zei hij “er alles aan te doen om zowel het bedrijfsresultaat als de nettoschuld onder controle te krijgen”. Gezien het positieve effect van kostenbesparingen, het schrappen van dividend (ook voor 2019) en lagere investeringen lijdt geen twijfel dat herstel in Duitsland cruciaal is om binnen de doelstellingen te blijven.

Dat de cfo, met nog slechts twee maanden te gaan tot het afrekenmoment, de kaken stijf op elkaar hield, geeft aan hoe precair de situatie in Duitsland is. Ook controlerend accountant PwC wilde niet ingaan op vragen van de VEB over het realiteitsgehalte van de prognoses voor de Duitse activiteiten.
Capriolen met optiepakketten


Topman Kruijssen kreeg vorig jaar bij zijn benoeming als tekenbonus eenmalig een pakket met 100.000 opties. Die opties met een looptijd van drie jaar hadden een uitoefenprijs van 13,06 euro, de slotkoers van de dag dat de arbeidsovereenkomst werd getekend.

Door de koersdaling op de beurs, het aandeel Beter Bed noteert inmiddels rond de 4,30 euro, zijn deze opties nu zo goed als waardeloos. Tijdens de aandeelhoudersvergadering zeiden commissarissen dat deze regeling nu “geen recht meer doet aan het doel van een lange termijn stimulans tot waardecreatie”. Vandaar dat de toezichthouders een nieuwe regeling hadden opgesteld.

Kruijssen krijgt onder dit nieuwe plan twee keer zo veel opties, 200 duizend stuks, met een uitoefenprijs die rond de huidige koers ligt. De VEB sprak ter vergadering haar ongenoegen uit over deze beloningsacrobatiek. Commissarissen konden geen bevredigend antwoord geven op de vraag waarom is gekozen voor een verdubbeling van het optiepakket.

Ook maakte de VEB duidelijk dat het gezien de forse koersdaling gepast was geweest opties toe te kennen met een uitoefenprijs die fors boven de huidige koers ligt om een gezonde belangenparellel te creëren met aandeelhouders.


Ookaanwezigbij...
0
Nou daar is de positieve man weer (DZR).

Wat in vredes naam wil je nu weer bereiken met bovenstaande post.

Wellicht ook even uitleggen wat je daarmee bedoeld of loop je hier ook te zieken en te zeiken???
NLvalue
0
quote:

Belegger85 schreef op 3 mei 2019 18:35:


Welke omzet verwachten jullie dat Beterbed moet maken om quitte te spelen dit jaar? NLvalue toevallig nog een mooie berekening ...? Ik denk namelijk dat de 383 mio je eerder noemde als omzet voor 2019 moeilijk wordt.


Hi, bedankt voor de vraag. Blijf tot de halfjaarcijfers bij de range 383-396 die ik eerder noemde. Slide 45-47 in de AvA presentatie vond ik het meeste nieuwe inzichten geven. De omzetgroei van bestaande winkels is fenomenaal als ze het eindelijk goed zetten, die ramp up zullen we gaan zien in de cijfers.

Aan de andere kant verwacht ik dat ze wellicht 50-70 winkels zullen sluiten dit jaar (10 in 1e kwartaal) van de 450 die nog niet groeien op het moment dat t huurcontract verlengd moet worden. Zal impact op de omzet hebben, maar nog meer op de kostenvoet.

De kwaliteit van de omzet /winst zal toenemen in dat geval, en het break even punt zal ook naar beneden kunnen schuiven.
DeepSpaceHorizon
0
quote:

NLvalue schreef op 6 mei 2019 07:59:


[...]

Hi, bedankt voor de vraag. Blijf tot de halfjaarcijfers bij de range 383-396 die ik eerder noemde. Slide 45-47 in de AvA presentatie vond ik het meeste nieuwe inzichten geven. De omzetgroei van bestaande winkels is fenomenaal als ze het eindelijk goed zetten, die ramp up zullen we gaan zien in de cijfers.

Aan de andere kant verwacht ik dat ze wellicht 50-70 winkels zullen sluiten dit jaar (10 in 1e kwartaal) van de 450 die nog niet groeien op het moment dat t huurcontract verlengd moet worden. Zal impact op de omzet hebben, maar nog meer op de kostenvoet.

De kwaliteit van de omzet /winst zal toenemen in dat geval, en het break even punt zal ook naar beneden kunnen schuiven.


Omzetgroei is helemaal niet zaligmakend in deze. Juist die omzet die verlies genereert moet er zo snel en zonder al te veel kosten uit.
Daar zijn ze nu druk doende mee in Duitsland. In juni dus weer om tafel met de banken. Als de bankafspraken niet gehaald worden, dan lijkt het beste mij toch een beperkte emissie met inteken recht voor alle beleggers. We mogen hopen dat een Teslin niet een convertible er tegen aan gooit, of preferente aandelen afdwingt. Gelukkig zijn er heel veel grootaandeelhouders, dus dat biedt wel tegenwicht.
Als je nu kijkt naar beurskoers en omzet dan zit het behoorlijk scheef. Als een break even omslagpunt kan worden bereikt dan gaat de CEO heel veel geld verdienen met zijn 300 k optiepakket. Heeft die mooi geregeld. Is hem van harte gegund als die maar zorgt dat de toko weer op de rit komt wat mij betreft...
Als je ziet wat sommige tv presentatoren verdienen dan zie dingen ineens in een heel ander perspectief.
Werkbij
1
quote:

Ookaanwezigbij... schreef op 5 mei 2019 20:59:


Nou daar is de positieve man weer (DZR).

Wat in vredes naam wil je nu weer bereiken met bovenstaande post.

Wellicht ook even uitleggen wat je daarmee bedoeld of loop je hier ook te zieken en te zeiken???


De post van DZR is toch een post met inhoud. Er staan toch geen onwaarheden in. Prima post!
NLvalue
0
Prima post inderdaad. De VEB wordt natuurlijk wel gerund door een stel accountants die alleen in de terugkijkspiegel kijken. Ze geven ook nu weer geen enkele kwalitatieve of kwantitatieve assessment van de strategie, de plannen en de initiele resultaten (in mijn optiek hebben de sprekers op de AvA daar geen skillset in).

Gevolg is dat ze hun leden pas informeren dat t slecht gaat als de cijfers -met vertraging - dat laat zien. En omgekeerd.

Verhaal van Teslin is natuurlijk ook wat dunnetjes.. In de AvA van 2017 was het voor Kempen allang duidelijk dat t niet goed ging en mgt verhalen aan t verkopen was. Dus als Teslin beweert in de AvA 2018 verrast te worden zegt meer over hoe ver zij van de bal afstonden tot die tijd..
83M
0
Belegger85
0
Ik twijfel: of Ik wil tegen eind juni nog een pakket aan aandelen bijkopen. Tegen die tijd moet duidelijk zijn of de afspraken met de banken gehaald zijn. Indien niet, hebben ze een meldplicht; dus in juli kan dat bericht niet meer volgen.

Of ik ga mijn positie versterken zodra de trein gaat rijden. Als de trein eenmaal gaat rijden is er nog genoeg winsf te behalen. Je mist misschien de eerste 10 %, maar mist ook de mogelijke verdere daling. Ben het overigens wel met NLvalue eens. Als de ommekeer komt in DL, kan dit enorm goed uitpakken. Bij de verkoop van twee bedden meer per week bij die 450 winkels (zeg 1000 omzet) is de omzet per kwartaal voor DL al 6 mio hoger. Dus + 18 mio voor de resterende kwartalen.

Hoewel het moeilijk te berekenen valt, zeker gezien de summiere informatievoorziening van BB in het jaarverslag, kom ik op een break even point van circa 360 mio. Deze drempel gaat omlaag naarmate meer winkels plaatsmaken voor online.

Ik snap overigens niet waarom de Q2 en H1 cijfers dit jaar uit elkaar getrokken zijn. Was voorheen toch nooit?
DeepSpaceHorizon
0
Met een bijzonder laag volume wordt de koers dagelijks naar beneden gedrukt.
Verhandelde stukken zijn peanuts maar de laat wordt gestaag weer aangevuld.Er is duidelijk een partij die de koers lager zet. Maar het geeft niet, want de nieuwe opties van de CEO zijn zo ook waardeloos.
Wat ik nog wil benadrukken is dat de CEO zelf dus een goede week geleden ook heeft geïnvesteerd uit eigen zak in een optiepakket van 100000 stukken met uitoefenprijs van rond de 4,33.
Mocht er een emissie verwacht worden dan zijn die stukken in principe ook waardeloos.
Maar de koers daalt natuurlijk ook door een gebrek aan kopers. Ik snap wel dat je wellicht eerst wil afwachten of er een omslagpunt komt in de winstgevendheid.

NLvalue
0
DeepSpaceHorizon - ik meen ergens gelezen te hebben dat de uitoefenprijs van z'n opties gebaseerd zou worden op de gewogen gemiddelde koers van de 5 dagen na de AvA. zal hij niet rouwig om zijn..


DeepSpaceHorizon
0
quote:

NLvalue schreef op 8 mei 2019 16:36:


DeepSpaceHorizon - ik meen ergens gelezen te hebben dat de uitoefenprijs van z'n opties gebaseerd zou worden op de gewogen gemiddelde koers van de 5 dagen na de AvA. zal hij niet rouwig om zijn..

"met een uitoefenprijs die gelijk is aan het gemiddelde van de openingskoers en slotkoers van 29 april 2019 en de slotkoersen van de vier daarop volgende handelsdagen."

4,345 kom ik op uit. Goed om in gedachten te houden want hij heeft dus 300 duizend
opties, want hij heeft er zelf ook 100 duizend gekocht voor 0,50 cent per stuk.

www.afm.nl/nl-nl/professionals/regist...

Als de beste man slim is wacht hij twee jaar tot de opties gevest zijn en verkoopt de toko dan voor zeg 8 euro per aandeel....
Krijgt hij een dikke miljoen mee.
Belegger85
0
Volgens mij heb ik ook ergens gelezen dat hij zijn opties ‘moet’ uitoefenen in het derde jaar. Een overname, al acht ik die kans verwaarloosbaar, is het meest denkbaar rond het omslagpunt, als alles weer draait in Duitsland. Afhankelijk van het winstpotentieel op de langere termijn zullen aandeelhouders beslissen wat voor hun aantrekkelijker is. Aangezien iedereen is blijven zitten, verwacht ik ok dat iedereen de rit, naar zeg €17,-, uitzit.

Het derde jaar lijkt dus het meest aantrekkelijk om te cashen. Ik kan me voorstellen dat de CEO rond dec 2021, of maart 2022 (buiten gesloten periode om) zijn opties wilt verzilveren. In theorie, ervan uitgaande dat Beterbed een stabiele groei tegemoet gaat, is dat het beste moment om de opties te verzilveren. 2021 wordt volgens de CMD het jaar van de expansie. Ik verwacht tzt een koers van €17 + op de borden. Levert hem dan na aftrek van belasting en incl. zijn 10.000 aandelen op €5,10 circa 2 mio euro op.

Ik vermoed ook dat de CEO enkel herbenoemd wordt als er na 4 jaar (april 2022) een acceptabele aandelenkoers gehaald is. Indien dat zo is, mag hij wat mij betreft nog 4 jaar cashen.
Ookaanwezigbij...
0
quote:

Belegger85 schreef op 8 mei 2019 19:56:


Volgens mij heb ik ook ergens gelezen dat hij zijn opties ‘moet’ uitoefenen in het derde jaar. Een overname, al acht ik die kans verwaarloosbaar, is het meest denkbaar rond het omslagpunt, als alles weer draait in Duitsland. Afhankelijk van het winstpotentieel op de langere termijn zullen aandeelhouders beslissen wat voor hun aantrekkelijker is. Aangezien iedereen is blijven zitten, verwacht ik ok dat iedereen de rit, naar zeg €17,-, uitzit.

Het derde jaar lijkt dus het meest aantrekkelijk om te cashen. Ik kan me voorstellen dat de CEO rond dec 2021, of maart 2022 (buiten gesloten periode om) zijn opties wilt verzilveren. In theorie, ervan uitgaande dat Beterbed een stabiele groei tegemoet gaat, is dat het beste moment om de opties te verzilveren. 2021 wordt volgens de CMD het jaar van de expansie. Ik verwacht tzt een koers van €17 + op de borden. Levert hem dan na aftrek van belasting en incl. zijn 10.000 aandelen op €5,10 circa 2 mio euro op.

Ik vermoed ook dat de CEO enkel herbenoemd wordt als er na 4 jaar (april 2022) een acceptabele aandelenkoers gehaald is. Indien dat zo is, mag hij wat mij betreft nog 4 jaar cashen.


Mooi gezegd hoor!! maar de nieuwe CEO zit er al ruim een jaar en ik zie/lees tot nu toe totaal geen verbeteringen. Wat ik wel lees is dat meneer John zijn eigen zaken goed voor elkaar wil hebben. Net als de vorige CEO (in loondienst) hebben totaal geen relatie met BB. Deze gasten zitten er alleen maar voor eigenbelang.
Ookaanwezigbij...
0
laatst in een BB winkel geweest...

Het hele gebeuren van de nieuwe directie werkt totaal niet door op de werk vloer. Een order plaatsen duurt mega lang i.v.m. trage server. Volgens verkoper is dit al tijden zo en wordt niet aangepakt.

De nieuwe directie verzint allerlei actie,s/producten wat mega veel geld kost en niets opbrengt. Dit omdat ze geen verstand van de branche (matrassen/bedden) hebben.

Een aantal voorbeelden wat ik van de werkvloer kreeg....

- jaren lang bezig met ipad en software daarvoor (gestopt inmiddels)
- groen slapen Elemnts (mega dure instore aanpassing) geen omzet!!
- matras voor het leven (opstart procedure erg duur) geen omzet

Dan nog het belangrijkste. Het goede personeel wat bezorgt en monteert bij de klanten is weg gelopen i.v.m. slechte waardering. Via uitzendkrachten worden artikelen bezorgd en slecht gemonteerd met alle extra kosten van dien. Slechte levering van fabrikanten met gevolg niet kunnen leveren zoals afgesproken aan de klant.

Kortom.....drama en totaal geen verbetering nog in de praktijk voor de klant.
tmaster
0
Volgens mij lag het probleem niet zo bij de winkels in de benelux aangezien deze nog prima winst draaien en jaarlijks blijven groeien. Aanpassingen zijn metname gedaan in Duitsland.
Ookaanwezigbij...
0
quote:

tmaster schreef op 8 mei 2019 21:35:


Volgens mij lag het probleem niet zo bij de winkels in de benelux aangezien deze nog prima winst draaien en jaarlijks blijven groeien. Aanpassingen zijn metname gedaan in Duitsland.


Klopt wat je zegt. Dit is ook niet het probleem, maar uiteindelijk wel een deel van het probleem. Als aandeelhouder heb ik deze stap gemaakt (kijken wat er speelt op de vloer).

De bezorging en afhandeling in NL is een drama de afgelopen tijd. Het vaste personeel (monteurs) zijn opgestapt. Ook daar is een mega fout gemaakt (bezuiniging).
Bob777
0
quote:

Ookaanwezigbij... schreef op 8 mei 2019 21:13:


laatst in een BB winkel geweest...

Het hele gebeuren van de nieuwe directie werkt totaal niet door op de werk vloer. Een order plaatsen duurt mega lang i.v.m. trage server. Volgens verkoper is dit al tijden zo en wordt niet aangepakt.

De nieuwe directie verzint allerlei actie,s/producten wat mega veel geld kost en niets opbrengt. Dit omdat ze geen verstand van de branche (matrassen/bedden) hebben.

Een aantal voorbeelden wat ik van de werkvloer kreeg....

- jaren lang bezig met ipad en software daarvoor (gestopt inmiddels)
- groen slapen Elemnts (mega dure instore aanpassing) geen omzet!!
- matras voor het leven (opstart procedure erg duur) geen omzet

Dan nog het belangrijkste. Het goede personeel wat bezorgt en monteert bij de klanten is weg gelopen i.v.m. slechte waardering. Via uitzendkrachten worden artikelen bezorgd en slecht gemonteerd met alle extra kosten van dien. Slechte levering van fabrikanten met gevolg niet kunnen leveren zoals afgesproken aan de klant.

Kortom.....drama en totaal geen verbetering nog in de praktijk voor de klant.Als je jou constatering naast de cijfers voor de Benelux legt heb je misschien net een medewerker getroffen die niet zo'n goede verkoper is. Als hij weet dat in zijn filiaal geen omzet wordt gedraaid op bepaalde punten dan is het toch verbazend dat de rest wel goed draait. Er wordt namelijk in de Benelux gewoon winst gemaakt.

Het probleem zit hem dus in Duitsland. Nu is het zo dat de hele sector daar achter loopt en dus niet alleen BB daar last van heeft. Toch zie ik het als uitgestelde omzet aangezien er ergens toch een keer moet worden geslapen.

Bij de huidige koers is BB gewoon goedkoop te noemen. BB Duitsland kan namelijk drie kanten op verbeteren, verkopen of failliet gaan. Alleen het Nederlandse deel heeft al een waarde die boven de huidige koers ligt.

Bob777
0
Ik zie bij fundamenteel staan dat BB 97M aan eigen vermogen heeft.
Als er 21,9 miljoen aandelen zijn. Dan betekend dat toch dat de intrinsieke waarde van BB op 4,42 ligt. Wat zie ik hier over het hoofd.
2.975 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 145 146 147 148 149 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Beter Bed Holding Meer »

Koers 1,014   Verschil 0,00 (0,00%)
Laag 0,990   Volume 43.904
Hoog 1,014   Gem. Volume 195.978
2 apr 2020 17:35
label premium

Beter Bed: Duitse tak net op tijd verkocht

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare