Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ASML 2019

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3.879 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 ... 190 191 192 193 194 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
King Jansen
0
voda
0
Technologiebedrijf Prodrive schrijft na verwoestende brand €71 mln af

Het Brabantse technologiebedrijf Prodrive heeft vorig jaar €71 mln moeten afschrijven. De geleden schade is geheel te wijten aan de gevolgen van een grote brand eind december die een van de gebouwen van het bedrijf op een Eindhovens bedrijventerrein volledig in de as legde. Grote afnemers van Prodrive, zoals Philips en chipmachinefabrikant ASML, leden door de brand ook grote schade.

Volgens de recent gepubliceerde jaarrekening van Prodrive Technologies was de brand zo hevig dat experts de oorzaak van het incident niet meer hebben weten te achterhalen.

Het technologiebedrijf uit Son (bij Eindhoven) met inmiddels ruim duizend werknemers maakt elektronische componenten en systemen voor de medische sector, de halfgeleidersector, energiebedrijven en automotive-ondernemingen. Philips, ASML en energiebedrijf Eneco zijn belangrijke klanten. Prodrive opent binnenkort een nieuwe vestiging in de Verenigde Staten.

Omzetgroei verwacht
Ondanks het onheil in de laatste week van 2018 heeft Prodrive Technologies de omzet en winst vorig jaar zien toenemen. De omzet steeg van €192 mln naar €218 mln en de winst nam toe van circa €13 mln naar €15,9 mln. Voor dit jaar verwacht het hightechbedrijf een omzetgroei van 25%.

De brand op het hoofdkwartier van Prodrive Technologies in Son zorgde voor flinke leveringsachterstanden. Maar in de eerste helft van 2019 zijn die achterstanden weer ingelopen, dankzij de hulp van het eigen personeel en de ondersteuning van klanten en leveranciers. De opbrengst van deze leveringen komen ten gunste van de financiële resultaten van het boekjaar 2019.

Verzekeringen
Dat het Brabantse hightechbedrijf ondanks de ramp toch nog de winst heeft zien stijgen, schrijft Prodrive toe aan de bijzondere mutaties van balansposten na verrekening van brandschade. Gelukkig was het bedrijf tegen brand verzekerd. De verzekeringsbaten worden dan ook in zijn geheel geïnvesteerd in de wederopbouw en groei van de onderneming. Prodrive was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor een verdere toelichting.

Philips voorzag eerder dat de groei in het eerste kwartaal van dit jaar als gevolg van de brand een tegenslag betekende van circa €50mln. Philips verklaarde tegelijkertijd te verwachten deze tegenvaller in de rest van het jaar weer goed te kunnen maken.
ASML
De brand bij Prodrive stelde ook chipmachinefabrikant ASML voor grote problemen, doordat onderdelen niet op tijd geleverd konden worden. In het eerste kwartaal viel daardoor de omzet zelfs €300 mln lager uit. De chipmachinebouwer verwacht wel dat de verloren omzet grotendeels in het tweede kwartaal en/of in de rest van het tweede halfjaar zal worden goedgemaakt.

fd.nl/ondernemen/1305382/technologieb...
A3aan
0
Wat een rare dag. Ga ik een paar uurtjes fietsen en zie ik bij terug keer ineens een veel hogere beurs. Handel die ik vanmorgen heb gedaan om verliezen te beperken zouden nu ruim 5.000 euro hoger gestaan hebben en niet rood maar groen. En het waren niet eens zo veel opties.Ik mag niet vloeken, maar...…...
TheSky
1
quote:

A3aan schreef op 18 jun 2019 om 17:26:


Wat een rare dag. Ga ik een paar uurtjes fietsen en zie ik bij terug keer ineens een veel hogere beurs. Handel die ik vanmorgen heb gedaan om verliezen te beperken zouden nu ruim 5.000 euro hoger gestaan hebben en niet rood maar groen. En het waren niet eens zo veel opties.Ik mag niet vloeken, maar...…...


Herkenbaar, bij mij was het verschil tussen low en high eur 20000,—. Gelukkig alleen mijn besi calls verkocht.
BeCalm
0
Marcel H.
0
Vrijwel niemand had de koersontwikkeling zoals die zich vandaag voordeed bij o.a. ASML verwacht.
Mario B. nam (onverwacht) de wind uit de zeilen van Donald T. De laatste haastte zich vervolgens te zeggen dat hij een 'goed telefoongesprek' heeft gehad met zijn Chinese ambtgenoot. De topontmoeting per einde van de maand tussen beide leiders wordt o.a. voor de chip-sector een belangrijk moment.
roloff
0
quote:

Marcel H. schreef op 18 jun 2019 om 20:38:


Vrijwel niemand had de koersontwikkeling zoals die zich vandaag voordeed bij o.a. ASML verwacht.
Mario B. nam (onverwacht) de wind uit de zeilen van Donald T. De laatste haastte zich vervolgens te zeggen dat hij een 'goed telefoongesprek' heeft gehad met zijn Chinese ambtgenoot. De topontmoeting per einde van de maand tussen beide leiders wordt o.a. voor de chip-sector een belangrijk moment.

@Marcel, Mario B. is van de Mario Bros. www.google.com/search?q=mario+brother...

Je bedoelt waarschijnlijk die andere Mario. Ciao, R
Marcel H.
0
@Roloff. Teneinde alles en voor iedereen te ontwarren. Ik bedoelde Mario D. Wat een kleine letter tot verwarring kan leiden......Misschien zijn de daden van Mario wel groot?
Marcel H.
0
De diplomatieke zet van Dragi is een topper. Hier hadden zelfs de Amerikanen geen rekening mee gehouden. Trump kan niet met lege handen thuiskomen zonder (redelijke) oplossing met China.
Trump moet zo langzamerhand begrijpen dat USA, EU en China - qua grootte- een vergelijkbare economie zijn. De oplossing is een 'vrije economie'. En de cultuurverschillen zijn wereldwijd niet zo heel erg groot?
Bakkiekoffie
0
Na twee weekjes actieve vakantie in Oostenrijk vandaag even een 'rustdag' in dat mooie land. Nog 10 dagen te gaan...
Mijn positie ASML had ik vanwege de vakantieperikelen afgebouwd.Vanochtend kon ik het niet laten en voor 50% qua waarde weer mijn positie ingenomen. Mooi ritje omhoog vandaag, en ik denk dat het morgen nog even verder gaat.
De andere 50% houdt ik nog cash. Ik vertrouw niet op een goede afloop Trump/Xi op korte termijn.
A3aan
0
Mooi misser vanmorgen door te vroeg butterfly ongedaan te maken. Nu zag ik wel de suggestie langs komen om de put sept/170 te schrijven en dat heb ik gedaan voor 9,95 en toen stond ASML nog flink rood. Dat maakt de misser dan weer voor een deel goed
Marcel H.
0
@A3aan. Je had in het verleden hier een soort 'steen-verhaal'. Ben jij een gokker of belegger?
A3aan
0
Dat stenenverhaal? Ik help mijn kinderen/kleinkinderen om een huis te kopen door hen een hypotheek te verstrekken. De hypotheekrente die ik reken is flink hoger dan de marktconforme rente. Die hypotheekrente mogen ze gewoon bij hun jaarlijkse belastingaangifte aftrekken. Dat compenseren we dan weer met de belastingvrije schenkingen die men jaarlijks mag geven. Dat als aanvulling, omdat er al heel snel van sommigen sneren komen dat je dan zit te verdienen aan je kinderen of kleinkinderen. Het een vorm van geld heen en weer schuiven en maximaal belastingvoordeel hieruit te halen. Alles netjes via legale regels met hypotheekakte via notaris, inschrijving enz. Alleen komt de rente en aflossing niet bij de bank terecht maar ik zeg altijd in het familiekapitaal. En waar komt dat later weer terecht als ik er niet meer ben? Inderdaad bij mijn kinderen. Mijn eigen eerste huis heb ik in 10 jaar betaald en daarna nooit meer een hypotheek bij de bank opgenomen. Hoe dat is ontstaan is een ander verhaal. Maar mijn baas zei bij aankoop van mijn eerste huis: "Adriaan, zo snel mogelijk aflossen want je werkt voor mij en niet voor de bank". En dat belastingvoordeel die je krijgt lijkt leuk, maar van iedere gulden rente krijg je maar hooguit 40 cent terug, dus het kost je 60 cent. Als je geen aftrek meer hebt krijg je die 40 centen niet terug, maar je houdt 60 cent in je zak.

Alle extra's, tantièmes etc. heb ik toen gebruik om inderdaad in 10 jaar afbetaald te zijn. Ach en toen heb ik eens een appartementje voor mijn ouders gekocht en zo is het stenenverhaal begonnen. Woont nu een kleindochter van mij in.

De laatste actie was om voor mijn dochter, die plotseling in scheiding kwam, onderdak te regelen en daar hebben wij een oplossing voor gevonden. Hield geld over door gedwongen verkoop eigen huis. Heeft geen baan. Moet het doen met laag alimentatiebedrag. Omdat er geld over bleef uit het huis kreeg ze geen bijstand, dat moet je eerst opmaken. Geen gratis advocaat, geen sociale huurwoning en nu komt het ook geen hypotheek omdat ze geen baan had en ze kon 50% van het nieuwe huis betalen uit de overwaarde van het huis in gedwongen verkoop. Wel kon ze gaan huren in de particuliere sector voor 1100 euro per maand. Op de manier zoals we het nu doen betaald ze netto ongeveer 230 euro per maand en die komt dus weer in het familiekapitaal. En ze woont nu met twee kleindochters in een mooi rijtjeshuis met 5 kamers.

En de aandelen. Ik zit nooit lang in een bepaald aandeel. Kortom ik beleg niet voor over 25 jaar. Dat haal ik ook niet meer. Ik probeer nu zoveel mogelijk binnen te harken met aan en verkopen. Beleggen op lange termijn geloof ik niet in. 20 jaar geleden stond de AEX op 706 en nu! Je zou dan maar lang zijn gaan zitten dan was rendement niet erg best geweest. Dus ben geen trouwe aandeelhouder maar een rommelaar. En dat gaat prima. Zo doe ik het al 40 jaar.
Toert
0
Vwola, weer de andere kant uit dan wat ik dacht.

Euv zal imho niet het probleem zijn, daar zitten ze allemaal op te wachten. Maar de andere machines, dat wordt afwachten.

Tenzij trump een oploschinees uit zijn mouw tovert.
Marcel H.
0
@A3aan. Bedankt voor je toelichting.
@Toert. Heb je het resultaat en outlook van de Col gelezen? Ik sla morgen toe? Hoe?
Vertel het mij!
Simpele Gast
0
quote:

A3aan schreef op 18 jun 2019 om 11:51:


Zojuist de butterfly juni, die ik eerder aangegeven heb, afgewikkeld. Helaas moet ik vast stellen dat op korte termijn opties ASML een zeer groot risico zijn. Eerst dacht ik scheef te zitten omdat koers te veel opliep, daarop aangepast en nu zat ik weer scheef door de flinke daling van de laatste dagen. Het grappie heeft mij bij elkaar toch 1500 euro gekost. Mijn les: ik doe nooit meer wat op zo'n korte termijn met opties in ASML. Voortaan alleen nog de langst lopende series, nu dus december 2023. Al met al is ASML het hele jaar al een teleurstelling als men naar de koersontwikkeling kijkt. Men had beter het geld in DSM of Galapagos kunnen steken, waarbij ik met DSM het beste resultaat tot nu toe heb behaald.

Ook voor mij herkenbaar hoor. Met korte termijn opties loop je het risico dat die snel dalen of zelfs compleet waardeloos aflopen, voordat je de tijd hebt om adequaat te reageren.

Bij echt sterke bedrijven zoals ASML en Shell en Philips kun je rustig achteroverleunen als je aandelen hebt, denk ik.

Beleggen op lange termijn geloof ik niet in. 20 jaar geleden stond de AEX op 706 en nu! Je zou dan maar lang zijn gaan zitten dan was rendement niet erg best geweest.

Die laatste conclusie waag ik te betwijfelen. Omdat jij mogelijk geen rekening hebt gehouden met dividend.
Toert
0
quote:

Marcel H. schreef op 19 jun 2019 om 01:12:


@A3aan. Bedankt voor je toelichting.
@Toert. Heb je het resultaat en outlook van de Col gelezen? Ik sla morgen toe? Hoe?
Vertel het mij!


resultaat was top, outlook was iets minder, en dus, bam, 8% er af.

het klassieke verhaal van aandelen die sterk overgewaardeerd zijn.

Uit De Tijd:

De jaarresultaten van Colruyt waren in lijn met de verwachtingen, maar de waarschuwing voor 'een sterkere prijs- en promodruk' maakt beleggers zorgen.

'Colruyt Group COLR-8,56% verwacht in boekjaar 2019/20 een sterkere prijs- en promodruk in een uitdagende Belgische retailmarkt. De groep voorziet op korte termijn geen significante herneming van het economische klimaat voor de consument in België en Frankrijk', zo stond gisteravond te lezen in het jaarverslag van Colruyt.

Beleggers sturen het aandeel fors lager, ook al vielen de jaarresultaten over 18/19 goed mee en wist Colruyt zelfs marktaandeel van de concurrentie in te pikken.

KBC Securities merkt op dat het aandeel duur is in vergelijking met sectorgenoten. 'Het noteert met een premie van 50 à 70 procent. Dat is de hoogste premie sinds begin 2009', klinkt het. 'Gezien de verwachte verslechtering van de retailomgeving bevestigen we zeker ons verkoopadvies.'
Marcel H.
0
@Toert. Ik heb zelfs 'gekocht' met een korting van 11%. Ik blijf shorter. Er zit nog meer in het vat.
3.879 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 ... 190 191 192 193 194 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

ASML Holding Meer »

Koers 227,800   Verschil -4,40 (-1,89%)
Laag 227,450   Volume 729.889
Hoog 235,150   Gem. Volume 1.185.977
17-okt-19 13:07
label premium

ASML: EUV breekt los

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium