Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ING OKTOBER 2018

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
565 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 25 26 27 28 29 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
cees-10
0
Go4profit
0
quote:

DeBikkel schreef op 5 okt 2018 om 16:10:


Penge_miner-> wat is volgens jou dan de reden voor de dalende trend in bankenland?


De hoofdoorzaak is de handelsoorlog dat al een tijdje overheerst.
Persoonlijk denk ik dat de vrees overdreven is het gevolg is dat veel bankaandelen goedkoop zijn en eens komt de kentering, daar kun je van profiteren.
DeBikkel
0
De reactie van ING is ook positief uit te leggen:

- Turkije -> non issue interview FD
- Belgie -> non issue interview FD
- Fraude -> alleen na heftige politieke druk fd eruit (jammer)
- Fraude -> bericht breukink dat de politiek voor eigen gewin gaat (wie kan daar nu tegen zijn)

Geen van deze dossiers heeft geleid tot een kreukel in de pr vanuit ING. Zelf vind ik het getuigen van zelfvertrouwen (zeker richting de toekomst). Hamers gaat straks gewoon door met de PR machine "wij bouwen een topbank" en gelijk heeft hij. De resultaten zijn uitstekend en eveneens het dividend is top. De boete is marginaal (ongeveer 2mnd netto resultaat). Vervelend maar echt wel te overkomen. Ik denk dat de markt nog natrilt van al het slechte nieuws.... maw het heeft tijd nodig om weer een andere richting op te gaan. Uiteindelijk zal de koers van ING wel herstellen richting 14-17 euro. Redelijke koers irt het dividend 0,67 (4,8%-4%). Het dividend zal niet naar beneden worden bijgesteld, daar is het resultaat veel te hoog voor, ik verwacht eerder dat het dividend omhoog kan aangezien de payoutratio aan de lage kant is.


Go4profit
0
quote:

DeBikkel schreef op 5 okt 2018 om 16:28:


De reactie van ING is ook positief uit te leggen:

- Turkije -> non issue interview FD
- Belgie -> non issue interview FD
- Fraude -> alleen na heftige politieke druk fd eruit (jammer)
- Fraude -> bericht breukink dat de politiek voor eigen gewin gaat (wie kan daar nu tegen zijn)

Geen van deze dossiers heeft geleid tot een kreukel in de pr vanuit ING. Zelf vind ik het getuigen van zelfvertrouwen (zeker richting de toekomst). Hamers gaat straks gewoon door met de PR machine "wij bouwen een topbank" en gelijk heeft hij. De resultaten zijn uitstekend en eveneens het dividend is top. De boete is marginaal (ongeveer 2mnd netto resultaat). Vervelend maar echt wel te overkomen. Ik denk dat de markt nog natrilt van al het slechte nieuws.... maw het heeft tijd nodig om weer een andere richting op te gaan. Uiteindelijk zal de koers van ING wel herstellen richting 14-17 euro. Redelijke koers irt het dividend 0,67 (4,8%-4%). Het dividend zal niet naar beneden worden bijgesteld, daar is het resultaat veel te hoog voor, ik verwacht eerder dat het dividend omhoog kan aangezien de payoutratio aan de lage kant is.Dividend niet 4,8-4% maar 0,67/0,1103 = 6,07%
(huidige koers 11,03)
DeBikkel
0
dat weet ik. maar de 4,8% en 4% gaat uit van een koers van 14-17 euro. Deze 6% is bizar. Een koopje, dus en ik verwacht dat het normaliseert.
Go4profit
0
quote:

DeBikkel schreef op 5 okt 2018 om 16:34:


dat weet ik. maar de 4,8% en 4% gaat uit van een koers van 14-17 euro. Deze 6% is bizar. Een koopje, dus en ik verwacht dat het normaliseert.Het ING aandeel is uiteraard koopwaardig rond de 11 euro bij handhaving van totaaldividend (beloofd).
ING heeft kritiek gekregen op een "bescheiden" bijdrage in de stroppenpot_voorziening dus ik verwacht een toename in Q3-2018 (Turkije etc.) en los van de 775 miljoen boete (eenmalig auw).
Verder is er een toename in personeelskosten m.b.t de uitbreiding van de compliance-afdeling.
Mag hopen dat er voldoende voortgang is in de automatisering dat hoge kosten met zich meebrengt (de strijd kunnen aangaan met fintech- oftewel fintech toekomstbestendig).
DeBikkel
0
Ambitie van ING is een progressief dividend beleid. We moeten gewoon geduld hebben. Dit is wat het nu even is.
Go4profit
0
Is het schrikken als de ING in koers 5 euro afdaalt dit jaar ?
Kijk eens naar Snapchat voor 17,50 naar de beurs opgelopen tot 25 dollar en momenteel slechts 7,78 dollar.
CEO Spiegel kan een rapportje laten uitlekken dat er winst zal zijn in 2019, de markt lijkt hem niet meer serieus te nemen, bovendien wantrouwen in veiligheid persoonsgegevens.
Real1
0
quote:

DeBikkel schreef op 5 okt 2018 om 16:34:


dat weet ik. maar de 4,8% en 4% gaat uit van een koers van 14-17 euro. Deze 6% is bizar. Een koopje, dus en ik verwacht dat het normaliseert.


Er is 51 mld Aandelenkapitaal op een balanstotaal van 850 mld. Dat is niet heel veel. Een ROE van 9.4% op eigenlijk al een laag aandelenkapitaal, is ook een zwak resultaat.

Amerikaanse banken zijn veel concurrerender. Globaal actief (diversificatie en hebben dus schaal). Hebben relatief een veel groter aandelenkapitaal tov de totale balans en ook nog eens een hogere ROE op dat kapitaal.

ING zou eigenlijk haar aandelenkapitaal moeten vergroten (dus niet dividend verhogen) om evt afwaarderingen te kunnen opvangen. Ik vraag me af hoe ze ervoor staan als we weer een recessie ingaan. Een groter aandelenkapitaal drukt de ROE.

Verder lopen de kosten op. Vindt er margedruk plaats. Is er nog niet genoeg rendement op tech investeringen. Fintech concureert sterk alsmede de globale Amerikaanse en Aziatische banken.

Ik ben geen lange termijn bear op ING. Er komt een moment dat de assets op de balans interessant geprijsd zijn, maar daar zijn we nog niet. Zeker niet met de turbulentie in Italie, afnemende groei in China, trade war en zwakkere groei en zwakke confidence indices in Europa, dovish beleid van de ECB.

Pas als we positieve factoren kunnen gaan zien op bovenstaande factoren is het tijd om te draaien. Tot die tijd gaat de koers mi zijwaarts of naar beneden.

En zie ik dividend dus niet oplopen.
Harry de harige Aap
0
Wat zal de impact zijn mocht ING meedelen dat het huidige dividendbeleid niet gehandhaafd zal kunnen worden? Pff, maar even niet aan denken.
DeBikkel
0
Ok toch snap ik er niets van. Abn Amro daalt met met -15% dit jaar een belangrijke peer. Met een balansverhouding van 21ev 393 totaal passiva komt uit op 5,3%. Dat is minder dan ing... maar daalt lang niet zo hevig als ing.
DeBikkel
0
Daarnaast Morgan Stanley 59,3 ev 814totaal passiva komt uit op 7,3%. Dit is een marginaal verschil van 1,3%. Dat valt toch mee? Of moeten we met een andere bank vergelijken?
DeBikkel
0
Bij stabiel balans totaal voegt ing ongeveer 2,5 toe aan het ev. Dit betekent een stijging van 0,3%.
Real1
0
quote:

DeBikkel schreef op 5 okt 2018 om 19:45:


Ok toch snap ik er niets van. Abn Amro daalt met met -15% dit jaar een belangrijke peer. Met een balansverhouding van 21ev 393 totaal passiva komt uit op 5,3%. Dat is minder dan ing... maar daalt lang niet zo hevig als ing.


ABN AMRO heeft een ROE van 11+. Cost ratio is ongeveer hetzelfde, scheelt een 1% (absoluut). Het risico van afwaarderingen op assets in ABN AMRO's leningenboek is ook kleiner. Lees: exposure richting Turkije, Italie etc.
Loan loss provisions bij ING vind mager.

Ik neem aan dat meeste beleggers een bank willen die een goede return on equity maken. ABNAMRO doet het dan relatief beter. Vandaar ook de hogere P/B.

Verschil in rendement heeft verder ook met de boete en issues in de interne organisatie te maken.

effegenoeg
0
quote:

Penge_miner schreef op 5 okt 2018 om 16:32:


[...]


Dividend niet 4,8-4% maar 0,67/0,1103 = 6,07%
(huidige koers 11,03)


Op deze prijs maar weer aandeelhouder geworden net tegen de sluiting.
snuf13
0
Komt altijd goed met ING.... is altijd nog goed gekomen......

Laat de rente maar eens lekker omhoog gaan..... en een flink eind ook!!!!!
Goodvibes
0
www.lynx.nl/kennis/artikelen/aandeel-...

Het aandeel ING behoort tot de favorieten op het Damrak. Het aandeel is dit jaar flink gedaald en is met een daling van 27% een serieuze underperformer.

Bij LYNX behoort ING tot een van de meest verhandelde aandelen. In dit artikel bespreek ik waarom de koers van het aandeel ING zo fors gedaald is dit jaar. Ook bekijk ik of het aandeel inmiddels weer koopwaardig is.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Waarom staat de bankensector onder druk?
Waarom is het aandeel ING zo gedaald?
Is het aandeel ING koopwaardig?
Technische analyse van het aandeel ING
Waarom staat de bankensector onder druk?
De bankensector doet het dit jaar erg slecht. Ondanks de gestegen Amerikaanse rente wisten de banken hier niet van te profiteren. De bankensector in zowel de VS als Europa laat dit jaar een duidelijk underperformance zien. Zonde, want bij een stand van boven de € 15 zou de AEX index zo een 20 punten hoger hebben gestaan dan nu.

De rente in de VS is aan een serieuze opgaande beweging bezig. De Fed heeft recentelijk voor de achtste keer de beleidsrente verhoogd sinds december 2015. De rente die de Fed ‘bepaalt’ is de Federal Funds Rate en dat is de rente die banken elkaar in rekening brengen voor leningen met een looptijd van 1 dag. Het gaat hierbij om geld dat banken bij de Federal Reserve gestald hebben.

De rente die de Fed verhoogt heeft het meeste impact op de kortere 2 Years Treasury note (2-jaars rente), maar dit werkt uiteraard ook door in de langere rentes. De belangrijkste voor de reële economie is de 10-jaars rente. Deze rente wordt onder andere veel gebruikt voor hypotheekrentes en andere leningen. Op het moment dat de marktrenten omhoog gaan, volgen de hypotheekrente, leenrente en spaarrente vanzelf. De hypotheekrente volgen vaak heel snel, de leen- en spaarrente vaak met een vertraging. De rente ontwikkeling is uiteraard ook belangrijk voor de verwachte groei en dus aandelenkoersen. U begrijpt het, de rente is een belangrijke schakelfactor voor de gehele economie.

aandeel ING

U denkt nu vast: goed toch, die hogere rentes voor de winstgevendheid van banken. Er is echter een belangrijke ontwikkeling gaande waarom beleggers momenteel huiverig zijn om te beleggen in banken.

Hoewel het logisch is dat de rentes stijgen nu de inflatie aantrekt, is het opmerkelijk dat de korte rentes de afgelopen jaren harder zijn gestegen dan de langere rentes. Het verschil tussen deze twee is steeds kleiner geworden, wat een negatief effect heeft op de rentemarges van banken. Er is dus sprake van een afzwakkende yieldcurve. Al tijden waarschuwen vooraanstaande economen zelfs op een mogelijke inverse yieldcurve. Bij zo een situatie zijn de korte rentes hoger dan de lange rentes. Deze afvlakking in de yieldcurve wijst er op dat beleggers zich positioneren in een lagere lange obligatie om zich te beschermen tegen een verwachte groeivertraging. Lang verhaal kort: het voorgenoemde is slecht voor de winstgevendheid van banken aangezien de kosten van krediet toenemen. Zij lenen namelijk zelf vaak kort en lenen lang uit, voor bijvoorbeeld hypotheken.

Waarom is het aandeel ING zo gedaald?
Buiten het hiervoor besproken over de rente speelden er bij ING nog een aantal zaken de afgelopen maanden. Ik bespreek ze hieronder kort.

De ING bank zag zich genoodzaakt een schikking treffen met het Openbaar Ministerie in een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank ging akkoord met een betaling van een boete van € 675 miljoen en een terugbetaling van € 100 miljoen die ING zou hebben verdiend met de activiteiten. Het is de duurste schikking die ooit getroffen is met de Nederlandse overheid. De bedragen zijn aanzienlijk en gaan zeker invloed hebben op de financiële resultaten dit jaar.
De ECB uitte in augustus haar zorgen over de Turkse exposure van Europese banken. Europese banken kwamen hier weer extra onder druk te staan. De instabiliteit in Turkije vormt echter geen significant risico voor ING. Turkse activa vormen slechts 2,3% van de totale activa van de bank, dus de totale exposure is beheersbaar.
Recentelijk zorgde de nieuwe begroting in Italië voor veel onrust op de beurzen. Italiaanse banken gingen fors onderuit en de handel werd zelfs even stilgelegd. Uiteraard hadden deze ontwikkelingen wederom een negatieve invloed op bankaandelen zoals ING.
ING gaf vorige maand aan te kampen met werkachterstanden. Volgens een intern document dat uitlekte zijn de achterstanden zo groot dat de bedrijfsvoering in gevaar komt. Zo kampt de bank met problemen rond de naleving van anti-witwas-regelgeving, maar zijn er ook problemen met de IT-systemen.
Als laatste maar niet het onbelangrijkste, de afzwakkende yieldcurve. De markt maakt zich zorgen om de houdbaarheid van de netto rentemarge, ofwel bruto winstmarge van ING. Die rentemarge is nu zo een 1,5%. Maar als de rente gaat stijgen en de korte en lange rentes nog meer naar elkaar toe gaan bewegen, dan drukt dat op de rentemarges en dus de winstgevendheid van de bank.
Is het aandeel ING koopwaardig?
De ING bank staat er op zich goed voor. De bank zette vorig kwartaal wereldwijd meer leningen uit en haalde meer spaargeld op. In 2017 bedroeg de nettowinst zo een € 4,9 miljard en voor 2018 mikt de bank op een kleine € 5,1 miljard. De bank geeft op het huidige niveau zo een 5,7% dividend en gebruikt de overige winst wordt geherinvesteerd. Het aandeel handelt momenteel tegen 87% van zijn materiële boekwaarde en tegen een verwachte koers/winstverhouding van slechts 8,37. Dit is pakweg in lijn met de concurrenten, maar ING heeft wel een sterke winstgevende positie in de Benelux en Duitsland.

aandeel ING

De bank lijkt dus vrij goedkoop en na een afstraffing van ruim 35% vanaf de top eerder dit jaar zou een (tijdelijk) herstel binnenkort goed mogelijk kunnen zijn. Of dit een duurzaam herstel wordt blijft natuurlijk de grote vraag. Beleggers kunnen zich afvragen of de zorgen omtrent ING terecht zijn of dat de markt de risico’s overdrijft en het aandeel momenteel ondergewaardeerd is. Als we puur kijken naar de financiële resultaten is de bank goedkoop, maar blijft dat ook zo mochten de genoemde problemen escaleren?

De ECB heeft in ieder geval aangegeven de rente tot minimaal het einde van de zomer van 2019 laag te houden. Dus ING kan volgend jaar eventueel gaan profiteren van een stijgende rente in Europa.

Technische analyse van het aandeel ING
Het aandeel beweegt zich in een dalend trendkanaal. Na de versnelling van de daling in augustus werd op 7 september een low neergezet rond € 10,70. Daarna is het aandeel begonnen aan een stabilisatie binnen de dalende trend. ING lijkt voorzichtig een hogere bodem te hebben gevormd vlak onder de € 11. Bij een doorbraak boven de laatste koerstop rond € 11,78 waar de top van 21 september ligt, zal het technische beeld verbeteren. Daarna dient ING nog wel de dalende trend te verlaten om het negatieve tij definitief te keren. Koopjesjagers/speculanten zouden aan de onderkant van het kanaal hun slag kunnen slaan.
565 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 25 26 27 28 29 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

ING Groep Meer »

Koers 9,493   Verschil -0,19 (-1,92%)
Laag 9,416   Volume 16.132.419
Hoog 9,686   Gem. Volume 21.142.038
17-sep-19 17:35
label premium

ING houdt behoorlijk goed stand

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium